ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1132)

snowflake 01.03.2015 01:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 52168)
Cek cek. Da li govorimo o istom tipu vize? Cini mi se da ti govoris o H2B vizi?

Za H1B je uslov fakultet minimum, master ili doktorat jos bolje i prelazi se tek ukoliko US poslodavac ima potrebu bas za kadidatom iz te struke... Uz jos gomilu uslova pride...

Nije uslov fakultet!
Moze i viša škola, ne sećam se da li su gledali godine iskustva onda.
Nas je došlo trojica iz Novog Sada 2012, ja sam imao fakultet a ova dvojica višu Elektrotehničku iz Subotice.
Na kraju smo se svi čini mi se vodili kao Bachelor.
Za poslodavca smo već radili indirektno iz NS, drugim rečima firma za koju smo radili je bila contractor firme u kojoj sad radimo.

Magelan 01.03.2015 05:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik snowflake (Poruka 52169)
Nije uslov fakultet!
Moze i viša škola, ne sećam se da li su gledali godine iskustva onda.
Nas je došlo trojica iz Novog Sada 2012, ja sam imao fakultet a ova dvojica višu Elektrotehničku iz Subotice.
Na kraju smo se svi čini mi se vodili kao Bachelor.
Za poslodavca smo već radili indirektno iz NS, drugim rečima firma za koju smo radili je bila contractor firme u kojoj sad radimo.

Decko jos uvek studira tako da se svakako ne kvalifikuje za H1B. Nema Degree jos uvek.

reg 06.03.2015 00:27

Pozdrav svima,

zna li iko ista o kompaniji Rain Dogs?
ako ima neko na forumu da je radio za njih ili da zna nesto o njima najljepse bih zamolio da mi da informaciju.
hvala unaprijed

Magelan 07.03.2015 19:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik reg (Poruka 52223)
Pozdrav svima,

zna li iko ista o kompaniji Rain Dogs?
ako ima neko na forumu da je radio za njih ili da zna nesto o njima najljepse bih zamolio da mi da informaciju.
hvala unaprijed

Sad im videh sajt. Nisam do sada cuo za njih. Onaj jedan dispatch mi izgleda poznato odnekle... To je koliko vidim relativno nova firma.

Magelan 29.03.2015 19:59

Zatezanje omče

Od 1. Jula 2015. stupa na snagu novi zakon na federalnom nivou koji reguliše status CDL vozača.

"Effective July 1, 2015, when a CDL Holder or CLP applicant visits a facility for initial issuance, renewal, transfer or upgrade, the driver will be required to show proof of legal presence and domicile. This is a one-time requirement for the CDL holder or CLP applicant, who is a US Citizen or Lawful Permanent resident."

Više o ovome u linku na zvaničnoj strani Illinois DMV

Djorke 31.03.2015 16:03

Magelan, svaka čast na informacijama koje sipaš kao iz rukava, znače mnogo nama koji ovo čitamo iz Srbije i nadamo se da nam "uleti" zelembać za koji mesec. :grin:

Bockyman 31.03.2015 23:49

Неће много тога битно да се промени... само ће сада бити много више возача са CDL-ом из Вашингтон стејта или са Флориде...
Наћи ће се неко решење :naughty:

Magelan 01.04.2015 00:05

Ovo je Boki zakon koji IL sprovodi jer je nalozen sa federalnog nivoa.

Magelan 03.04.2015 20:37

"Commercial Driver's License (CDL) - Proof of Legal Presence
On July 1, 2015, new federal standards for commercial driver's license (CDL) knowledge and skills testing and the issuance of commercial's learner's permits (CLP) will take effect as set forth below:

.....................

Effective July 1, 2015, when a CDL Holder or CLP applicant visits a facility for initial issuance, renewal, transfer or upgrade, the driver will be required to show proof of legal presence and domicile. This is a one-time requirement for the CDL holder or CLP applicant, who is a US Citizen or Lawful Permanent resident."

Source: www.cyberdriveillinois.com

Srećko 04.04.2015 09:29

Da li je realno da ova dopuna zakona dovede do porasta plate vozača u neko dogledno vreme? :estudian:

Magelan 04.04.2015 11:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Srećko (Poruka 52798)
Da li je realno da ova dopuna zakona dovede do porasta plate vozača u neko dogledno vreme? :estudian:

Ko ce ga znati. Nije samo ovo otezavajuci faktor. Elektronski logbook ce biti koska... E sad, ove promene nece pogoditi vece americke firme jer oni uveliko rade po E-logu i zaposljavaju samo ljude sa papirima, a vozace po milji placaju bedno - u proseku nekih 20 centi...

Problem ce nastati po ovim manjim firmama u vlasnistvu imigranata iz Istocne Evrope. Moje neko misljenje je da ce vecina tih firmi ili morati da drasticno povecaju naknadu po milji ili ce se polako gasiti jedna po jedna... Vreme ce pokazati :)

Just.Chele 05.04.2015 12:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 52791)
Zakon je na Federalnom nivou. Drzava IL nije federacija nego drzava koja je deo federacije. Ukoliko sve drzave krenu da se pridrzavaju tog zakona 01.07.2015. onda ni WA state nece biti izuzetak.

Kakva ce biti situacija u praksi - ne znamo dok ne prodje 1. Jul.

Ni trenutno nije tako lagano doci do dokumenata sa non-immigrant vizama (kao sto je J1 ili F1). Pripremi se na cimatanje i obilazenje vise DMV-jeva ne bi li dosao do onogo sto si zacrtao... Nigde nije kao sto ljudi misle "Bez problema" onako na "Dobar Dan".

...nestigoh' ranije da odgovorim..
Nisam ja bas mislio bez problema, verujem da ne cekaju oni tamo bas nas da dodjemo i trazimo dozvolu :) ali cuo sam sa vise strana, i citao da su ljudi uspeli da tamo zavrse CDL.
Sta bi se desilo ako bi ja na primer upisao skolu, a ne zavrsim je do 1. Jula, jel ce da me hvatao taj zakon?
Inace moj prijatelj kod koga idem ovo leto u, je proslog leta u Cikagu ili negde u ILL, dobio dozvolu i evo sad vozi...a dosao je isto sa J1
Negde ovde sam isto citao da je samo problem da se izvadi ID, a da ostalo sve lakse (sto se tice dozvole za kola, pa za kamion) ??

Sasa 70 05.04.2015 13:02

Dispecer i otvaranje svoje firme

Cao drustvo koji ste vec u Americi,

Mi se spremamo za Ameriku ( zelena karta) pa razmisljamo kojim poslom da se bavimo, moja supruga je veterinar a ja Agronom i planiramo da zivimo u Chicago, zbog toga sto tamo imamo prijatelje.

Moj prijatelj vozi kamion i kaze mi da je dobar posao da radis kao dispecer i kasnije da otvoris svoju dispecersku firmu. Po tome sro sam procitao u postovima koje ste napisali kazete da dolazi do neke promene u celom sistemu prevoza kamionima.

Molim vas da mi pomognete tako sto cete mi kazete sto vise informacija oko polsa dipecera i otvaranje svoju firmu za dispcere.

1/ Koliko je taj posao profitabilan
2/ Koliki je porez koji firma koja se bavi dispacerstvom placa drzavi
3/ Koji oblik registracije firme je najbolji LLC ili nesto bolje i jednostavnije
4/ Koliko se moze zaraditi ako opsluzijete 10 kamiona

Molim vas da svi koji imate bilo kakvo iskustvu o ovom poslu vezano za dispecere mi pomognete da razumem taj posao. Znam da nije lako ali sta je lako u danasnje vreme.

1/ Na sta treba da najvise obratim paznju
2/ Dali je to papiroloski komplikovan posao
3/ Gde se moze nauciti taj zanat ( dispecer)

Vidim na u jednom postu ( Magelan) spominje da ce male firme koje drze isotcnoevropranji ce se naci u problemu i morati da ugase firme, bog cega ?

Magelan, ti si ocigledno dosta upucen u USA zivotu i poslu trucking, pa te molim da mi deteljnije objasnis ceo proces, unapred hvala.

Hvala svima koji cete pisati na ovu temu da lakse shvatim ceo proces.

Magelan 05.04.2015 15:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Just.Chele (Poruka 52817)
...nestigoh' ranije da odgovorim..
Nisam ja bas mislio bez problema, verujem da ne cekaju oni tamo bas nas da dodjemo i trazimo dozvolu :) ali cuo sam sa vise strana, i citao da su ljudi uspeli da tamo zavrse CDL.
Sta bi se desilo ako bi ja na primer upisao skolu, a ne zavrsim je do 1. Jula, jel ce da me hvatao taj zakon?
Inace moj prijatelj kod koga idem ovo leto u, je proslog leta u Cikagu ili negde u ILL, dobio dozvolu i evo sad vozi...a dosao je isto sa J1
Negde ovde sam isto citao da je samo problem da se izvadi ID, a da ostalo sve lakse (sto se tice dozvole za kola, pa za kamion) ??

Zasto mislis da ce skola da nesto pomogne? Ajde logicki - skola ti isto nije put do radne dozvole tako brzo. Nekad je moglo to lakse, ali stvari se zatezu. Iscitaj malo moje postove na ovoj temi pa ce ti biti jasnija cela tematika.

Ja sam ti napisao - mozda se provuces negde sa J1 do 01.07. Mozda. Krenes da obijas pragove po svim mogucim DMVs pa mozda nekom sluzbeniku i promakne. Ponavljam - MOZDA. Recimo da se provuce 1:10.

Magelan 05.04.2015 15:49

@Sasa_70

Posao kao dispatch mozes da dobijes ali u startu je plata oko $500 nedeljno. Dobar dispatch zaradjuje dosta samo pod uslovom da ima odlicne kontakte sa brokerima, a do dobrih kontakata se niti dolazi lako niti preko noci. Vecina dobrih dispatch-era su bivse kamiondzije. Kao kamiondzija naucis dosta stvari o celom tom poslu pa mozes da ceo trucking sagledas iz vise uglova dok neko ko sedne odmah u office te stvari ili nikad ne nauci ili ih nauci na tezi nacin. Dakle, ne dolazi se lako do visokih plata u dispatch-u. Momci koji zaradjuju preko $5.000 mesecno imaju iza sebe godine iskustva.

Imaj u vidu da ti za to zanimanje treba dobar Engleski, da budes maher u komunikaciji sa ljudima jer ces raditi sa gomilom nepismenih i polupismenih nekulturnih vozaca, a i brokeri umeju da budu jako nezgodni i sa nemogucim zahtevima...

Sto se tice tipa firme i poreza - tu nisam ekspert.

Posao nije toliko tezak, radis kroz aplikaciju, ali ponavljam ono sto taj posao cini teskim je dilovanje sa raznorazim mentalnim sklopovima :)

Kako doci do pozicije - ukoliko znas nekog u US ko radi u trucking kompaniji i voljan je da te preporuci, tako ces jedino uci u biznis. A onda te stave da radis sa nekim neko vreme da vidis kako to ide pa u jednom momentu krenes da radis sam. U vecini situacija ce ti taj koji te trenira samo pokaziti osnovne stvari, niko ti naravno nece dati ni jedan kontakt, a trikove ces morati sam da ucis.

Sasa 70 05.04.2015 16:47

Magelan,

Hvala ti puno na odgovoru, svaki savet ili informacija moze nam puno pomoci oko toga cime cemo se baviti u Americi, za sada jos uvek lutamo u tome.

Prva ideja je bila dispatch, jer se moze raditi od kuce , pa na taj nacin ustediti vreme i novac. Ja cu nastaviti da istrazujem i ako nesto novo saznam javicu ti.

Reci nam dali je tacno da ako uradis nostrifikaciju diplome u jednoj drzavi recimo Virginia gde si ti, ili Illinois, da nostrifikacija vazi samo za tu drzavu (state) sto znaci da ako se jednoga dana preselis u drugi state moras ponovo da radis nostrifikaciju, ili to nije tacno, malo smo zbunjeni oko toga.

Hvala ti jos jednom i zelimo ti lep dan.

free 05.04.2015 17:21

Jos jedan info za sve nove imigrante koji dolaze u IL. Svi koji su dosli posle oktobra prosle godine, koji polaze vozacki ispit, kad im urade dozvolu nedaju vam je odmah nego je posalju postom za Springfield na dodatne provere, koje znaju da traju i po 3-4 nedelje, pa tek vam kasnije stigne dozvola postom, Isto je i za obican ID. Znaci polozite pismeni, polozite voznju, slikate se i da vam daju dozvolu kao sto je pre bilo, opa ona u kovertu a vi se susite jedno mesec dana bez iste :(

Magelan 05.04.2015 17:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa 70 (Poruka 52830)
Magelan,

Hvala ti puno na odgovoru, svaki savet ili informacija moze nam puno pomoci oko toga cime cemo se baviti u Americi, za sada jos uvek lutamo u tome.

Prva ideja je bila dispatch, jer se moze raditi od kuce , pa na taj nacin ustediti vreme i novac. Ja cu nastaviti da istrazujem i ako nesto novo saznam javicu ti.

Reci nam dali je tacno da ako uradis nostrifikaciju diplome u jednoj drzavi recimo Virginia gde si ti, ili Illinois, da nostrifikacija vazi samo za tu drzavu (state) sto znaci da ako se jednoga dana preselis u drugi state moras ponovo da radis nostrifikaciju, ili to nije tacno, malo smo zbunjeni oko toga.

Hvala ti jos jednom i zelimo ti lep dan.

Nostrifikacija za koje zanimanje? Zdravstvo ili mislis na prebacivanje CDL-a iz drzave u drzavu?

Sasa 70 07.04.2015 13:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 52835)
Nostrifikacija za koje zanimanje? Zdravstvo ili mislis na prebacivanje CDL-a iz drzave u drzavu?

Magelan,

Moja supreuga je zavrsila veterinu, i razmislajmo da nostrifikuje diplomu na nekom univerzitetu u Chicagu. Neki prijatelji su nam rekli da ako nostrifikuje diplomu u Ilinois da moze raditi sa diplomom samo u IL, i da ako se jendog dana preselimo da zivimu u drugi state na pr. Kenutcky da ta nostrifikacija tamo nevazi.

Neznamo koliko je to istina.

Hvala ti na svu nesebicnu pomoc

Magelan 07.04.2015 23:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa 70 (Poruka 52882)
Magelan,

Moja supreuga je zavrsila veterinu, i razmislajmo da nostrifikuje diplomu na nekom univerzitetu u Chicagu. Neki prijatelji su nam rekli da ako nostrifikuje diplomu u Ilinois da moze raditi sa diplomom samo u IL, i da ako se jendog dana preselimo da zivimu u drugi state na pr. Kenutcky da ta nostrifikacija tamo nevazi.

Neznamo koliko je to istina.

Hvala ti na svu nesebicnu pomoc

Lekari i medicinski tehnicari licencu iz drzave u drzavu prebacuju po principu reciprociteta. U prevodu, imas licencu u jednoj drzavi, posaljes potrebnu papirologiju nadleznoj komori u drugoj drzavi, platis licenciranje i za nekoliko nedelja dobijes licencu. Imas pravo da u isto vreme budes licenciran u vise drzava.

Kakva je procedura za veterinare, nisam siguran. Trebalo bi da je slicno ako ne cak i isto, ali treba proveriti.

Sasa 70 08.04.2015 13:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 52890)
Lekari i medicinski tehnicari licencu iz drzave u drzavu prebacuju po principu reciprociteta. U prevodu, imas licencu u jednoj drzavi, posaljes potrebnu papirologiju nadleznoj komori u drugoj drzavi, platis licenciranje i za nekoliko nedelja dobijes licencu. Imas pravo da u isto vreme budes licenciran u vise drzava.

Kakva je procedura za veterinare, nisam siguran. Trebalo bi da je slicno ako ne cak i isto, ali treba proveriti.

Hvala ti puno na informacijama, nadam se da cemo uskoro saznati mnogo vise.

Isend 19.04.2015 02:15

Stigoh najzad do poslednjeg posta :-)

Veoma zanimljiva tema i za mene veoma privlacan posao jer volim da vozim, a i to mi je profesija poslednjih 7-8 godina...doduse imam samo C kategoriju i ne vozim nesto mnogo ali iskustva svakako imam. Da ne pisem o tome koliko bi voleo da jednog dana sednem za volan neke "krstarice" poput ovih koje je Magelan vozio :-)

Ako budem imao srece da nekad budem izvucen ovo ce mi definitvo biti prvi cilj - uzeti taj CDL :-)

E sad imam i par pitanja:
1. Magelan je pomenuo neki zakon koji treba da pocne da vazi od 1.jula...ako sam dobro ukapirao to na imaoce GC nece nista da utice?

2. S obirom da imam iskustva u vozenju kamiona (doduse, ne i kamiona sa prikolicom) da li bi preporucili skolu ili onu drugu varijantu, jer ipak 2000$ nije mala para?

3. Ukoliko uvedu elektronski logbook, koliko sam shvatio, onda ne bi moglo da se vozi vise od dozvoljenog, i u tom slicaju bi se nedeljna zarada kretala oko 1000$ max? (Pod uslovom da se ne promeni cena po milji)

Mozda je na neka moja pitanja vec odgovoreno, ali posle 50 strana postova sve se pomesa :-)

deep_dish 19.04.2015 15:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Isend (Poruka 52985)
Stigoh najzad do poslednjeg posta :-)

Veoma zanimljiva tema i za mene veoma privlacan posao jer volim da vozim, a i to mi je profesija poslednjih 7-8 godina...doduse imam samo C kategoriju i ne vozim nesto mnogo ali iskustva svakako imam. Da ne pisem o tome koliko bi voleo da jednog dana sednem za volan neke "krstarice" poput ovih koje je Magelan vozio :-)

Ako budem imao srece da nekad budem izvucen ovo ce mi definitvo biti prvi cilj - uzeti taj CDL :-)

E sad imam i par pitanja:
1. Magelan je pomenuo neki zakon koji treba da pocne da vazi od 1.jula...ako sam dobro ukapirao to na imaoce GC nece nista da utice?

2. S obirom da imam iskustva u vozenju kamiona (doduse, ne i kamiona sa prikolicom) da li bi preporucili skolu ili onu drugu varijantu, jer ipak 2000$ nije mala para?

3. Ukoliko uvedu elektronski logbook, koliko sam shvatio, onda ne bi moglo da se vozi vise od dozvoljenog, i u tom slicaju bi se nedeljna zarada kretala oko 1000$ max? (Pod uslovom da se ne promeni cena po milji)

Mozda je na neka moja pitanja vec odgovoreno, ali posle 50 strana postova sve se pomesa :-)

1.Pitanje je kako ce se taj zakon provoditi, i do sada je bilo takvih zakona koji su trebali da onemoguce ilegalno zaposljavanje, ali je primjena varirala od drzave do drzave

2. Iz licnog iskustva, preporucujem ti skolu za kamon, jer ces sve rijesiti za mjesec i po dana. Ako uzmes da vozis sa nekim, pa da te on vodi na polaganje, to moze da se oduzi jer dok se potrefi da on dodje u Chicago npr pa da vjezbas malo na poligonu, pa padnes npr... moze da se razvuce... Iz iskustava mojih drugova nekih koji su tako polagali, nije nikom bilo ispod 3 mjeseca. Auto skola je po meni bolja opcija. Ja sam isao u Road Runner (malo da izreklamiram Enesa :D ), platio 1800$ i zavrsio sve za mjesec i po s tim da sam jednom pao pa morao cekati 2 sedmice da ponovim. 1800$ ces zaraditi za malo jace od jedne sedmice (uzmi da ces prelaziti 3000-4000 milja sedmicno puta 0.40$ pa racunaj). Moram da naglasim da prije toga u zivotu nisam sjeo ni u kombi, a kamoli u kamion.

3. Sa elektronskim log bookom se moze prelaziti dnevno nekih 600tinjak milja, dako da je to oko 3000milja sedmicno x 0.40 izlazi na 1200$, sto i nisu neke pare za petodnevno odsustvo. 1000$ sedmicno se moze zaraditi da vozis local ili regional, tako da si kuci skoro svako vece i vikend imas slobodan (200$ dnevno). E sad, o tom elektronskom log booku se prica zadnjih 10 godina i svake godine se uvodi sledece godine :) Sve velike firme u Americi (Fedex, JB Hunt...) imaju te el log bookove zbog sebe prvenstveno. E sad, jedan podatak koji sam cuo prije par godina je da sve nase firme u Chicagu (i oko Chi) imaju oko 3500 do 4000 kamiona. A recimo ovi gore navedeni imaju po 40 000 - 50 000 kamiona! Koga boli uvo za 3-4 hiljade kamiona u 200 malih firmica... jednostavno nisu bitni :) Tako da je pitanje da li ce i kada ce uvesti obavezu posjedovanja elektronskog log booka.

Isend 19.04.2015 16:26

Hvala na iscrpnim odgovorima, sad su mi stvari malo jasnije, a i izbor opcije laksi :-)

Isend 21.04.2015 00:27

Raspisao sam se mozda malo vise, a nisam se jos ni prijavio za lutriju, ali ne zamerite...u ovom jednolicnom i uvek istom okruzenju ovde, tracak nade daje mastanje o eventualnom iseljenju nekada pa se mnoga pitanja javljaju :-)

Zanima me koja bi drzava, ili grad, bili mozda najbolji za dolazak ako bi isao na to da mi prvi posao bude trucking, jer cini mi se na osnovu postova sa foruma da do tog posla moze najbrze da se dodje u pocetku?

Djorke 21.04.2015 16:06

Šta ima veze da li si se raspisao malo više ili malo manje :==D: Ja sam se prijavio na lutriju i "živ nisam" jer se približilo izvlačenje. Pročitao sam forum "uzduž i popreko" i došao do zaključka da mi je najsmislenije da uradim varijantu "Magelan copy-paste" sa dve-tri bitne i nebitne izmene (p.s. nadam se da Magelan nije patentirao nešto od svog životnog puta u emigraciji inače ima da me odere sa tužbama po Americi :naughty: ).
Diplomu moram da nostrifikujem ako ću da radim nešto smisleno i šta znam da radim, a to košta (da ne govorimo koliko košta početak kad dođeš samo sa koferom u ruci) - tako da mi kamion verovatno sleduje za početak. Takođe, koliko sam isčitao forum, Čikago i Hjuston su dobri za početak zbog manjih troškova, ali da "kamionska" varijanta ipak dominira u Čikagu.
Pozdrav i odoh sad da grickam nokte do izvlačenja :papa:
P.S. Čuj ti se raspisao :D

Magelan 21.04.2015 16:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Djorke (Poruka 53051)
Pročitao sam forum "uzduž i popreko" i došao do zaključka da mi je najsmislenije da uradim varijantu "Magelan copy-paste" sa dve-tri bitne i nebitne izmene (p.s. nadam se da Magelan nije patentirao nešto od svog životnog puta u emigraciji inače ima da me odere sa tužbama po Americi :naughty: ).

Magelan nije ništa patentirao :naughty: Niti planira :;D: Tako da bez brige :) Nemam ništa protiv plagijarizma u pomenutom domenu :) Čak naprotiv :doctor:

Pozdrav iz Virdžinije i srećno na izvlačenju :;D:

margos13 22.04.2015 03:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik deep_dish (Poruka 52993)
1.Pitanje je kako ce se taj zakon provoditi, i do sada je bilo takvih zakona koji su trebali da onemoguce ilegalno zaposljavanje, ali je primjena varirala od drzave do drzave

2. Iz licnog iskustva, preporucujem ti skolu za kamon, jer ces sve rijesiti za mjesec i po dana. Ako uzmes da vozis sa nekim, pa da te on vodi na polaganje, to moze da se oduzi jer dok se potrefi da on dodje u Chicago npr pa da vjezbas malo na poligonu, pa padnes npr... moze da se razvuce... Iz iskustava mojih drugova nekih koji su tako polagali, nije nikom bilo ispod 3 mjeseca. Auto skola je po meni bolja opcija. Ja sam isao u Road Runner (malo da izreklamiram Enesa :D ), platio 1800$ i zavrsio sve za mjesec i po s tim da sam jednom pao pa morao cekati 2 sedmice da ponovim. 1800$ ces zaraditi za malo jace od jedne sedmice (uzmi da ces prelaziti 3000-4000 milja sedmicno puta 0.40$ pa racunaj). Moram da naglasim da prije toga u zivotu nisam sjeo ni u kombi, a kamoli u kamion.

3. Sa elektronskim log bookom se moze prelaziti dnevno nekih 600tinjak milja, dako da je to oko 3000milja sedmicno x 0.40 izlazi na 1200$, sto i nisu neke pare za petodnevno odsustvo. 1000$ sedmicno se moze zaraditi da vozis local ili regional, tako da si kuci skoro svako vece i vikend imas slobodan (200$ dnevno). E sad, o tom elektronskom log booku se prica zadnjih 10 godina i svake godine se uvodi sledece godine :) Sve velike firme u Americi (Fedex, JB Hunt...) imaju te el log bookove zbog sebe prvenstveno. E sad, jedan podatak koji sam cuo prije par godina je da sve nase firme u Chicagu (i oko Chi) imaju oko 3500 do 4000 kamiona. A recimo ovi gore navedeni imaju po 40 000 - 50 000 kamiona! Koga boli uvo za 3-4 hiljade kamiona u 200 malih firmica... jednostavno nisu bitni :) Tako da je pitanje da li ce i kada ce uvesti obavezu posjedovanja elektronskog log booka.

Deep dish, i ja se ozbiljno razmišljam da u početku vozim kamion, a kasnije da se prešaltujem na nešto drugo i neku drugu profesiju (otom, potom). Ni ja do sada nikada nisam vozio kamion (vozim auto aktivno 20 godina) i možda sam 10-ak puta vozio kombi, ali to su bile kraće relacije (do 50 km), pa se to iskustvo vožnje kombija može zanemariti. Ja sam izvučen na DV-2015, ali intervju mi je tek krajem maja, i ako prođe sve ok na intervju u ambasadi, finansijsku konstrukciju za put i za početak u USA, zatvorio bih tek na leto, tako da bih u USA došao tek u avgustu ili septembru (ako sve bude OK). Vožnja kamiona mi izgleda relativno OK za početak (relativno lako se pronalazi posao, ne radi se za minimalac i sl), tj. posao kojim se u početku mogu pokriti troškovi nekog normalnog života (renta, uzeti neki jeftiniji auto i sl) i eventualno staviti neka sića sa strane (ja idem sam, tako da su mi troškovi manji). Dakle, ozbiljno razmišljam da u početku položim za kamion (CDL ili kako se već zove ta prof.dozvola) i da u početku radim to. Pošto pominješ da se vožnjom po lokalu ili regional može zaraditi 1000$ nedeljno (bruto), interesuje me da li se teško nalaze ovakvi poslovi vožnje kamiona (local ili regional). Mene lično, naravno interesuje zarada (što veća, to bolje), ali ne po svaku cenu. Svestan sam da se na dugim vožnjama može više zaraditi, ali kada se sve sabere i oduzme, nisam siguran da ta viša zarada kompenzuje sva odricanja (spavanja po kamionima, a ne u sopstvenom stanu i u svome krevetu, duge vožnje i štelovanja log book-ova i kršenje propisa o bezbednosti što dovodi do zamora i povećanje rizika od nastanka saobraćajnih nezgoda, itd...). U svakom slučaju, ovaj posao nije lagan (to je očigledno). Dakle koliko je teško naći posao vozača kamiona za te kraće rute, tj. local ili regional, i da li je ponuda ovakvih poslova znatno manja od ponude za poslove vozača na dugim relacijama? Molim za odgovor tebe ili bilo koga ko vozi kamion u USA. Hvala na odgovorima i pozdrav svima....

deep_dish 22.04.2015 08:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik margos13 (Poruka 53068)
Deep dish, i ja se ozbiljno razmišljam da u početku vozim kamion, a kasnije da se prešaltujem na nešto drugo i neku drugu profesiju (otom, potom). Ni ja do sada nikada nisam vozio kamion (vozim auto aktivno 20 godina) i možda sam 10-ak puta vozio kombi, ali to su bile kraće relacije (do 50 km), pa se to iskustvo vožnje kombija može zanemariti. Ja sam izvučen na DV-2015, ali intervju mi je tek krajem maja, i ako prođe sve ok na intervju u ambasadi, finansijsku konstrukciju za put i za početak u USA, zatvorio bih tek na leto, tako da bih u USA došao tek u avgustu ili septembru (ako sve bude OK). Vožnja kamiona mi izgleda relativno OK za početak (relativno lako se pronalazi posao, ne radi se za minimalac i sl), tj. posao kojim se u početku mogu pokriti troškovi nekog normalnog života (renta, uzeti neki jeftiniji auto i sl) i eventualno staviti neka sića sa strane (ja idem sam, tako da su mi troškovi manji). Dakle, ozbiljno razmišljam da u početku položim za kamion (CDL ili kako se već zove ta prof.dozvola) i da u početku radim to. Pošto pominješ da se vožnjom po lokalu ili regional može zaraditi 1000$ nedeljno (bruto), interesuje me da li se teško nalaze ovakvi poslovi vožnje kamiona (local ili regional). Mene lično, naravno interesuje zarada (što veća, to bolje), ali ne po svaku cenu. Svestan sam da se na dugim vožnjama može više zaraditi, ali kada se sve sabere i oduzme, nisam siguran da ta viša zarada kompenzuje sva odricanja (spavanja po kamionima, a ne u sopstvenom stanu i u svome krevetu, duge vožnje i štelovanja log book-ova i kršenje propisa o bezbednosti što dovodi do zamora i povećanje rizika od nastanka saobraćajnih nezgoda, itd...). U svakom slučaju, ovaj posao nije lagan (to je očigledno). Dakle koliko je teško naći posao vozača kamiona za te kraće rute, tj. local ili regional, i da li je ponuda ovakvih poslova znatno manja od ponude za poslove vozača na dugim relacijama? Molim za odgovor tebe ili bilo koga ko vozi kamion u USA. Hvala na odgovorima i pozdrav svima....

Naravno da svako izvaze sta njemu vise odgovara. Poslova i jednih i drugih ima, vozaca uvijek nedostaje tako da nije nikakav problem naci posao.
Gdje sad zivis i gdje ides u USA?

margos13 23.04.2015 01:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik deep_dish (Poruka 53071)
Naravno da svako izvaze sta njemu vise odgovara. Poslova i jednih i drugih ima, vozaca uvijek nedostaje tako da nije nikakav problem naci posao.
Gdje sad zivis i gdje ides u USA?

Ja živim u Beogradu, a tu sam i rođen i živim tu skoro ceo život. Najveći deo života živeo sam na karaburmi (Palilula), a tu i sada živim. Verovatno da ću prvo otići do Las Vegasa (tu sam adresu dao pri popunjavanju obrasca DS-260, jer tu žive neki moji poznanici iz komšiluka, a koji su takođe dobili green card na lutriji pre 6-7 godina, a sada žive u Las Vegasu i bave se logistikom, tj. imaju nekoliko kamiona koje voze druge osobe, a ponekad ih lično oni voze ili sl - ne znam mnogo detalja oko njihovog posla). No, moguće je da do odlaska promenim plan i otputujem u drugo mesto (to ću razmišljati i odlučivati nakon intervjua u ambasadi). Međutim, mene lično ne privlači Las Vegas (moram videti, pa formirati svoje mišljenje), i razmišljam da se nakon nekog kraćeg boravka u Vegasu, preselim u Chicago. Dakle, verovatno da ću prvo otići u Las Vegas, i da ću se brzo pokušavati da se preselim u Chicago (ako to budem mogao da ostvarim). Ne mogu ni znati šta me sve čeka i šta sve može da se iskomplikuje ili kakve mogućnosti mogu da se pojave. To ne može niko znati, pa ni vi koji se već nalazite u USA, ali možete pomoći sa savetima, možete navesti svoja iskustva i sl...Ono što će mi otežavati prelazak u Chicago, to je činjenica da tamo ne poznajem nikoga (jedini kontakti sa ljudima iz Chicaga su kontakti preko ovog foruma ili neta). U svakom slučaju, moram prvo doći tu u USA, sačakati papire (SSN, green card, ispolagati za auto, pa za CDL), i ujedno videti i raspitivati se za opcije u Chicagu ali i opcije u Vegasu, pa ću onda videti i raditi u skladu sa okolnostima i mogućnostima. Ustvari, moram prvo dobiti green card (sve prethdono pada u vodu ako ne dobijem green card), jer nisam je još dobio i tek krajem maja idem na intervju u ambsadu, a još bitnijt je i da moram i obezbediti i novac koji mi je potreban za početak tu u USA (novac još nisam obezbedio, i na ovo ću se koncentrisati tek nakon ako sve prođe OK u ambasadi). Pozdravljam te i molim te napiši svoja iskustva i mišljenja na ovu temu. Zahvaljujem se tebi i svima koji su voljni da pomognu savetima ili da podele svoja iskustvana ovde....Pozdrav.

Magelan 23.04.2015 02:06

@margos13

Zbog cega tolika odbojnost prema Las Vegasu?

Iskreno, meni je Vegas neuporedivo bolji nego CHGO. Stanarine cak i manje, nizi porez. Sunce... Ponovicu - Sunce :) Toplo... Blizu Kalifornija... Ne znam da li si bio u USA ranije, i da li si posetio CHGO? Ukoliko nisi, kao rodjenom Beogradjaninu verovatno ce ti vise prijati "vibe" Las Vegasa nego CHGO "vibe"...

Tomislav1970 23.04.2015 04:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 53107)
@margos13

Iskreno, meni je Vegas neuporedivo bolji nego CHGO. Stanarine cak i manje, nizi porez. Sunce... Ponovicu - Sunce :) Toplo... Blizu Kalifornija... Ne znam da li si bio u USA ranije, i da li si posetio CHGO? Ukoliko nisi, kao rodjenom Beogradjaninu verovatno ce ti vise prijati "vibe" Las Vegasa nego CHGO "vibe"...

Vidim da Magelan spominje sunce pa da dodam: danas je u Chicagu provijavao snijeg :naughty:

superstarpizza 23.04.2015 06:05

Unapred izvinite za moj los srpski!

Mi jos cekamo da nas izvuce....nadam se da ce to biti na 5og maja!
Ja,Zena i beba od 8 meseca se nadamo na novi pocetak tamo.

Za pocetak planiramo da zena cuva djete a da ja radim.
Za takvu varijantu jedna Kamionska plata ce biti jedina koja nas moze izdrzavati, bar dok se stabilizujemo pa da zena pocne raditi.

Moja situacija mi nalaze da mogu jedino raditi te Local trucking jobs. Jer cu samo tako mogu gledati familiju.

Mislio se da pitam kakve su sanse za takve poslove u Houston i Chicago, ali sad @margos13 promenio mi pitanje, dakle jer ima velike razlike u potrazi za takve poslove Chicago nasprema Houston ili LasVegas.
Drugo pitanje mi je ....jel realno izdrzavati familiju samo sa Local trucking?

Edit. Promenio u LasVegas umjesto LA

Nadam se da ce @Magelan ili neko drugi imati vremena da malo opsirnije pise nesto oko lokalne kamionske poslove.

margos13 23.04.2015 06:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 53107)
@margos13

Magelan, ne nisam bio u Vegasu nikada, niti sam bio u USA. Tako da su moja mišljenja subjektivna i bazirana na osnovu onoga što sam video na TV-u ili na netu (mada priznajem da nisam mnogo proučavao Vegas na netu). A, to šta je blizu i daleko, to je subjektivna stvar. Mislim da si se previše Amerikanizovao, pa si zaboravio da je za Evropljane 100 km velika razdaljina, a da je za Amerikance 100 godina ogromno vreme (mala šala :). Dakle moja mišljenja i utisci nisu neposredni, već su posredni na osnovu onoga što sam video na TV-u, netu i nešto malo čitao.. Nekako mi taj Vegas deluje suviše veštački za moj ukus, čini mi se da je poprilični kičeraj i kao neka kopija svega i svačega (Ajfelov toranj, piramide ili sl.). Zatim sve te šljašteće kockarnice, a kockanje me nikada nije privlačilo, tj. nikada ni u kladionicu nisam ušao. Sve nekako šljašti i blješti i deluje preterano. Kao kada turisti dođu u BG, svi odjure na neke šljašteće splavove, jer tu je navodno ludilo noćni život, a veruj mi da većina ljudi iz BG-a ne zalazi na takva mesta ili tu zalazi klinčadija od 16-17 godina ili tzv umišljeni treš đet set (ja na većinu tih tzv ,,fensi" šljaštećih splavova na kojima zalazi taj đet set sa Pinka, i rijaliti šoua, nikada nisam ni ušao, niti bih ušao tamo, ni da mi plate - a, ne bi ne pustili verovatno :) ha, ha). Nekako imam taj utisak da Vegas napravljen za neke vidove masovne main stream zabave, tipa slušam muziku od Beyonce, Rihana (ili kako se već piše), pratim ovu Kim Kardashian i za tip ljudi koje to interesuje + raznorazne konferencijski sastanci za zaposlene iz cele Amerike + kocka. Ne znam ni sam, čini mi se kao grad za neke površne i treš vidove zabave, a pošto se to traži, oni pružaju to što se traži i žive na osnovu toga. A Chicago mi se čini da ima baš taj pravi gradski šmek i raznolikost (kao što kod nas to imaju NS ili BG, samo što je Chicago megalopolis za BG i NS), ima neku tu za svakoga po nešto, ali ima i manu, a to je loša klima. Ima velike sportske klubove, značajne časopise, značajne medije, bitne koncerte svih vrsta muzika, bogatiju kulturnu ponudu, pa čak i neku ne baš siromašnu istoriju (2. grad, požar, obnova, pa i Al Capone je istorija tog grada). Doduše i Vegas ima mafijašku istoriju, i mafija je najzaslužnija zbog uspona ovog grada :) Eto, to su neko moji grubi utisci, a da nikada nisam ni bio u USA. Kada (i ako) dođem verovatno ću imati neke druge utiske, i verovatno ću menjati mišljenja (tj. siguran sam da ću menjati i mišljenja i utiske). Ispada da ja ovde ocrnih Las Vegas (a, da nikada nisam ni kročio u njega), a uopšte nisam imao tu nameru. Čak šta više, imam lepo mišljenje o Las Vegasu, i mislim da je to dobro mesto za život za ljude kojima se sviđa to što on nudi. Tvoje mišljenje i tvoji utisci su svakako relevantni, a moji utisci nisu bazirani na ličnim doživljajima sa lice mesta. Baš bi voleo da čujem još neke tvoje utiske i poređenja ovih gradova, ali i nekih drugih gradova. Takođe, moram reći da nekako imam utisak da ljudi iz Chicaga nekao previše kukaju na taj grad, a zapravo zaboravljaju ili nisu ni svesni u kakvome gradu žive (ok, i meni su vetar i hladna klima poprilično iritantne pojave, ali čini me da taj grad ima dosta više pozitivnih stvari koji se uzimaju zdravo za gotovo). Naravno, verujem da bi većina (kao i ja ) izabralo južnu Kaliforniju kao mesto za život i rad, ali...želje su jedne, a mogućnosti druge. Pozdravljam te...

deep_dish 23.04.2015 08:07

margos13... sve je to naravno subjektivno sto se izbora grada za zivot tice. Chicago je meni licno najbolji grad u USA bez obzira na klimu, koja zna malo da nervira od oktobra do maja :) Grad je prelijep, ima svega i svakakvih desavanja, zanimacija... ne moze dosaditi. Kad je dosadno dovoljno je spustiti se downtown i prozujati, popiti pivo... popravi ti raspolozenje momentalno :)

Magelan 23.04.2015 15:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik margos13 (Poruka 53112)
A, to šta je blizu i daleko, to je subjektivna stvar. Mislim da si se previše Amerikanizovao, pa si zaboravio da je za Evropljane 100 km velika razdaljina, a da je za Amerikance 100 godina ogromno vreme (mala šala . Dakle moja mišljenja i utisci nisu neposredni, već su posredni na osnovu onoga što sam video na TV-u, netu i nešto malo čitao.. Nekako mi taj Vegas deluje suviše veštački za moj ukus, čini mi se da je poprilični kičeraj i kao neka kopija svega i svačega (Ajfelov toranj, piramide ili sl.). Zatim sve te šljašteće kockarnice, a kockanje me nikada nije privlačilo, tj. nikada ni u kladionicu nisam ušao.

Čuš Amerikanizovao :bravo: Ja sam vozio kamion, pa mi sada u kontinentalnom delu Amerike ništa nije daleko :;D: Dakle to što mi je sve blizu nema veze sa amerikanizacijom :) Taj deo Las Vegasa gde su kockarnice, prostitucija i ostale zafrkancije je grubo ograničen na STRIP. Kad pogledaš Las Vegas na karti to i nije tako veliki deo grada. Nije Las Vegas samo kocka i blud. Da jeste ne bi taj grad imao preko 2 miliona stanovnika. Nije uslov da budeš kockarski tip da bi ti Las Vegas bio destinacija za život :) Meni je lično, Las Vegas na TOP10 listi gradova u kojima bih živeo.

Citat:

a veruj mi da većina ljudi iz BG-a ne zalazi na takva mesta

Upravo. Živeo ja u BGD 9 godina. I zato sam i napisao osvrt gore. Kao što u BGD svako ide tamo gde mu prija, tako je i ovde. Niko tebe ne tera da visiš po Stripu. Las Vegas je veliki. Ima za svakoga ponešto.

Citat:

Takođe, moram reći da nekako imam utisak da ljudi iz Chicaga nekao previše kukaju na taj grad, a zapravo zaboravljaju ili nisu ni svesni u kakvome gradu žive (ok, i meni su vetar i hladna klima poprilično iritantne pojave, ali čini me da taj grad ima dosta više pozitivnih stvari koji se uzimaju zdravo za gotovo). Naravno, verujem da bi većina (kao i ja ) izabralo južnu Kaliforniju kao mesto za život i rad, ali...želje su jedne, a mogućnosti druge.

Da... Toliko bih lošeg i ružnog mogao reći o istom. Taj grad nikada nisam osećao svojim. Nikada se nisam osećao prijatno. Ni u jednom momentu taj grad nisam smatrao domom... Pomisliće neko da sam bio u zatvoru iz kog sam vrišteći pobegao glavom bez obzira :) Iskreno, tako mi sada i izgleda.

Megalopolis... MegaloSelendra ako mene pitaš. Neko pametan smislio da prestonicu Midwest-a podigne na najgoroj vetropičini. Živeo sam u Čikagu duže od 5 godina. Posle Beograda, osećaj je bio kao da me neko bacio u Kragujevac (da ne zamere kragujevčani - ništa lično). Usled sve te hladnoće i vetra 2/3 godine je mrtvo. Samo vreme te učini depresivnim (već u Decembru da se zapitaš zašto nisi u toplom i sunčanom Las Vegasu). A da ne pričamo kako izgleda kad padne mrak. Nema žive duše na ulici. Sablasno. Živ je Lakeview odnosno njegov deo Boystown, gay četvrt u koju rado zalaze i ovi Srbi homofobi koji su mlatili ljude po paradi u BGD. Jedino je tu da kažemo stalno živo. Čikago je super za ljude iz unutrašnjosti ili da se korektnije izrazim za ljude koji su BGD videli kada su dolazili na aerodrom prilikom dolaska za US. 90% naše imigracije u CHGO je jedan teški polusvet. Tip ljudi koji sam u Srbiji zaobilazio u širokom luku. Često se zapitam kako je ta ekipa uopšte dobila vizu za US. Dakle, za džiberanu je CHGO extra. Ostali - nekolicini se svidi, a neki se prosto ukolpe i udju u zonu komfora pa im se ne mrda...

Moram da se složim da CHGO najverovatnije jeste najbolja destinacija za start u US, ali da se treba seliti dalje čim se malo stane na noge.

Ponovo se ograđujem, ovo je moje mišljenje i moj doživljaj Čikaga. Gde bi mi kraj bio da mi je tamo bilo "ok" za život. Ovako sam samo planirao i gledao kako i gde da se preselim :)

Citat:

Prvobitno poslao korisnik deep_dish (Poruka 53115)
Chicago je meni licno najbolji grad u USA bez obzira na klimu, koja zna malo da nervira od oktobra do maja

Da... "Samo" 8 meseci u godini koja ima 12... Neka hvala

karadjordje 23.04.2015 17:01

I ja se slazem sa MAGELANOM, meni je Cihicago kao grad nikakav, kad sam iz turistickog mesta otisau u njega slogirao se, pogotovo putujuci sa red line ''vozom'' te zgrade pored su me podsetile na one nase stare fabrike od cigala i meni je u sustini takav ceo grad, sem downtown-a i pored lake-a koji su mi ok.
Taj grad je po meni jedini za one koji hoce da voze kamion, kome ova opcija nije u planu neka ga zaobidje.

Magelan 23.04.2015 17:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik karadjordje (Poruka 53128)
I ja se slazem sa MAGELANOM, meni je Cihicago kao grad nikakav, kad sam iz turistickog mesta otisau u njega slogirao se, pogotovo putujuci sa red line ''vozom'' te zgrade pored su me podsetile na one nase stare fabrike od cigala i meni je u sustini takav ceo grad, sem downtown-a i pored lake-a koji su mi ok.
Taj grad je po meni jedini za one koji hoce da voze kamion, kome ova opcija nije u planu neka ga zaobidje.

Upravo :bravo:

Samo downtown i pojas uz jezero vrede cemu (uz jos razbacanih par "oaza").

Ostatak grada je zivi raspad. Stare, oronule stambene zgrade. 60-70% povrsine grada je zestoki geto...

landlord 23.04.2015 20:44

Ne znam sta ste osuli toliko po Chicagu.
Ja doduse zivim u predgradju, na selu, ali mi je super sto je downtown na 40-50 minuta sa svim sadrzajima koje nudi.
Od super omjera plata/troskova zivota, raznovrsnih restorana, velikog broja pozorista, sportskih desavnja, skijanja zimi, milion jezera na 2-3 sata voznje ljeti, super konekcije kad letis u Evropu...

Magelan 23.04.2015 20:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 53145)
Ne znam sta ste osuli toliko po Chicagu.
Ja doduse zivim u predgradju, na selu, ali mi je super sto je downtown na 40-50 minuta sa svim sadrzajima koje nudi.
Od super omjera plata/troskova zivota, raznovrsnih restorana, velikog broja pozorista, sportskih desavnja, skijanja zimi, milion jezera na 2-3 sata voznje ljeti, super konekcije kad letis u Evropu...

DuPage County je landlord drugi svet. To i sam znas :) Pobao sam i to, ali meni ne prija suburban lifestyle...

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 06:29.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.