ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Seattle, Washington - Moje iskustvo (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1336)

prasica 07.11.2013 18:52

Uh, lakše poslije ovih riječi.
Ja zaista nemam problem sa engleskim: pišem, čitam i malo slabije govorim, što pripisujem nekorišćenju jezika. Nadam se da će se isplatiti mukotrpno učenje engleskog od 9. godine.

benefactor78 08.11.2013 11:06

Pozdrav zverčici

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 42131)
U Srbiji sam se osećala kao da je sve što je trebalo da se desi već desilo i da treba fino da odgajam decu, a onda mogu tamo kuda svi na kraju idu. Želeli bismo da malo ne razmišljamo o tome kako ćemo da platimo račune, da kupujem u prodavnici bez spiska, da upoznamo druge kulture, druge kuhinje, drugu umetnost, da malo putujemo da malkice vidimo sveta....

Potpuno razumem kako se osećaš. Skoro da odavde mogu da osetim teskobu u grudima koja te pritiska. Prijatelju, želim ti svu sreću i da što pre nađeš način da odeš odatle. Veliki pozdrav

Otprilike sam o tome pisao, o osecaju da je ovde sve isto vec 200 godina, i da ce biti isto jos 300. To je ono što ubija ovde, to što vidiš kako ljudi kontaju ili bolje reći ne kontaju život, i kako kroz isti prolaze kao nož kroz sir. I bukvalno to, samo cekaj da umres i ne cimaj se nista. Nikakav napredak u bilo kojoj oblasti, nikakva ambicija da se nešto nauči i unapredi, ono razmišljanje "pusto tursko", kao da većina razmišlja "jbg, svejedno cu umreti, zasto da se bilo sta cimam". Mislim, ako tako treba da razmislja ljudsko biće ili većina ljudi u jednoj drzavi, onda ja ništa nisam skontao i džabe sam čitao knjige koje sam čitao :grin:
Pravo da ti kažem, nemam nikakvu teskobu u grudima :;D: Popizdim samo kada pomislim na perspektivu mog deteta ovde, i da će morati da odrasta u takvom okruženju. U suštini, potpuno sam isključen iz praćenja društvenog života i politike ovde (iako verovatno ne ozgleda tako čitajući prethodni post :;D:) , meni je ovde već odavno sve jasno. Vesti gotovo da i ne gledam, politiku pratim jedino kada me izbombarduju informacijama, na izborima sam već godinama beli listić. Davno sam odlučio da čuvam svoje živce za svoju decu i budućnost, ne pada mi na pamet da ih gubim na gluposti u ovakvom okruženju. U suštini, ne uspeva mi uvek, ali se trudim da ne obraćam pažnju. Napravio sam neki svoj mikrosvet, gledam da se okružim ljudima koji su iole pozitivni, mnoooogo cenim svoje vreme i ne trošim ga na budale (ovo mi je baš dugo trebalo da naučim), odem na neki sport, u prirodu i tako....
Problem je što to ne može da traje doveka, može ovako da se razmišlja dok nema dece i nekih malo ozbiljnijih planova (sem toga, nije baš ljudski razmišljati tako doveka, a i čovek se umori). Pošto je dete "stiglo" pre 6 meseci, jasno je zašto hoćemo da idemo odavde (mada smo mi hteli da idemo i pre, naravno).
Elem, da ne laprdam dalje, pozdravljam Vas i porodicu, samo gurajte, sve će doći na svoje i sve će izgledati mnogo bolje kako vreme odmiče :grin:

benefactor78 08.11.2013 11:32

teta vaspitačica 8-))

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 42132)
Inače, na mom novom poslu su nešto pobrkali, pa mi nisu pripremili šifre, tako da počinjem tek 18-tog. Međutim u međuvremenu dobila sam drugu ponudu koju ću izgleda morati da prihvatim - u pitanju je kancelarijski posao od 10tak dolara na sat. Suprug i ja ćemo moći zajedno da idemo i da se vraćamo sa posla, tako da neću morati odmah da uzimam auto. Drugi razlog je što u blizini živi jedna starija gospođa koja će moći da pričuva dete, tako da nemamo trošak novog auta ni vrtića, što je stvarno dosta.

U svakom slučaju evo mojih opcija za posao, posle dva meseca boravka u Seattle:

‚1. Rad u CC Centru - full time, svi benefiti
2. Rad u kancelariji - full time, nema benefita
3. Vaspitačica u vrtiću - part time (da i ovde su me primili :))
4. Customer Care u jednoj insurance company - danas smo pričali preko telefona i teta mi je zučala vrlo zainteresovano, tako da verujem da ću na intervjuu dobiti i ovaj posao - full time, svi benefiti
5. Mogla bih da radim u ROSS-u, kao prodavačica. Ovde je plata minimalac
6. Mogu da radim u kafeteriji jedne osnovne škole, plata takođe minimalac

Dakle kao što vidite, ovde prolazite ulicom a neko vas gađa poslom :) Ovde je ponuda poslova trenutno tako velika da se stvarno može prišutiti da se malo i birka. Videćemo kako će to sve to da izgleda.

E, kontam da bi mi ovo baš bilo teško da shvatim u USA, kao imam 6 ponuda za posao :nene: . Ali, lako bih se navikao na takve okolnosti :grin:
Sviđa mi se ovaj boldirani poslić, znači da ako dođem u Sijetl imam kome da "uvalim" klinku da je čuva :;D: ...šalim se malo...
Elem, a kakve su tu šanse za onu varijantu - čuvaš svoje dete kući, a usput imaš dozvolu i čuvaš još par klinaca (naravno, za lovu)? Kako to ide tu, koliko je komplikovano za dozvolu da se time baviš, kakva kuća mora da ti bude (pošto u Kanadi moraš da imaš dva izlaza, npr.)?
I još nešto, nadam se da ne zalazim u privatnost previše, mogli bi da napravimo neku kalkulaciju za ove poslove koje si navela, kolika je satnica za svaki, koliko dobiješ neto na kraju meseca i sl. Ovo sve zbog toga što mislim da bi to bilo jako korisno za žene koje čitaju ovu temu i planiraju u Sijetl, da znaju koliko mogu da očekuju novca od tih osnovnih ili manje plaćenih poslova (dok se ne snađu za nešto bolje).
Čekam da krene posebna tema - plate, kirije i troškovi - gde će ljudi, nadam se, po gradovima navoditi sve ove podatke. Mislim da je to ključno pri odluci gde otići, a posebno neka računica sa dve osnovne plate (muž i žena zajedno 3000-3500 dolara mesečno), pa da ljudi mogu lepo da računaju i vide koliko para poneti sa sobom, i koliko bi one mogle trajati u USA.

Još jednom pozdrav, pišemo se još :;D:

benefactor78 08.11.2013 12:20

dva glupana

Citat:

Prvobitno poslao korisnik cvale (Poruka 41989)
Mišljenja sam da je ovo RAK RANA našeg društva jer se jako odgovornih mijesta dočepaju kvazi stručnjaci, i stvarno se po nekad pitam kakvu volju imaju klinci koji se ubiše od učenja za jake ocijene, odnosno čemu se oni nadaju?! Odgovor na pitanje u veći slučajeva je inostranstvu. BEDAK.
Zverčice izvini što sam ti temu malo zatrovao, da ne dužim ovakvih stvari ima milion u upravu se prijatelju ja staje kao drugi u koloni GLUPANA.:grin:

Ne znam šta bih napisao, sem da prilično slično razmišljamo, gledajući sve četiri stavke. Što se klinaca tiče, pa upravo to, uče da beže odavde, i treba. Odavde će svako iole pametan i pošten otići, ne može ovaj svinjac normalan mozak da trpi do kraja života. Pa, odavde je i Tesla pobegao, ovde bi ga smatrali čudakom i budalom, možda bi i u ludari završio, a u USA svi znamo šta je bilo.
Što se mene tiče, ukoliko lično ne uspem da odem odavde i povedem porodicu, svoje dete ću pripremati i učiti da se snađe negde tamo preko, a nadam se i novčano pomoći da se usudi na takav korak.
Dakle, po ovoj priči, ja sam PAPA SMURF, u ovom slučaju PAPA GLUPAN, a? :grin: Hvala, druže, hvala, osećam se nekako ponosno :;D:

zvercica 08.11.2013 17:22

Citat:

Prvobitno poslao korisnik benefactor78 (Poruka 42169)
E, kontam da bi mi ovo baš bilo teško da shvatim u USA, kao imam 6 ponuda za posao :nene: . Ali, lako bih se navikao na takve okolnosti :grin:
Sviđa mi se ovaj boldirani poslić, znači da ako dođem u Sijetl imam kome da "uvalim" klinku da je čuva :;D: ...šalim se malo...
Elem, a kakve su tu šanse za onu varijantu - čuvaš svoje dete kući, a usput imaš dozvolu i čuvaš još par klinaca (naravno, za lovu)? Kako to ide tu, koliko je komplikovano za dozvolu da se time baviš, kakva kuća mora da ti bude (pošto u Kanadi moraš da imaš dva izlaza, npr.)?
I još nešto, nadam se da ne zalazim u privatnost previše, mogli bi da napravimo neku kalkulaciju za ove poslove koje si navela, kolika je satnica za svaki, koliko dobiješ neto na kraju meseca i sl. Ovo sve zbog toga što mislim da bi to bilo jako korisno za žene koje čitaju ovu temu i planiraju u Sijetl, da znaju koliko mogu da očekuju novca od tih osnovnih ili manje plaćenih poslova (dok se ne snađu za nešto bolje).
Čekam da krene posebna tema - plate, kirije i troškovi - gde će ljudi, nadam se, po gradovima navoditi sve ove podatke. Mislim da je to ključno pri odluci gde otići, a posebno neka računica sa dve osnovne plate (muž i žena zajedno 3000-3500 dolara mesečno), pa da ljudi mogu lepo da računaju i vide koliko para poneti sa sobom, i koliko bi one mogle trajati u USA.

Još jednom pozdrav, pišemo se još :;D:

Ovo su skoro sve minimalci od 9 do 12 dolara na sat. Što znači da to izađe oko 2000 mesečno, pa posle odbijanja bude oko 1600-1700. Meni je to ok za početak. Kasnije, nadam se, plata će ići gore.

loreley 08.11.2013 17:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik benefactor78 (Poruka 42167)
I bukvalno to, samo cekaj da umres i ne cimaj se nista. Nikakav napredak u bilo kojoj oblasti, nikakva ambicija da se nešto nauči i unapredi, ono razmišljanje "pusto tursko", kao da većina razmišlja "jbg, svejedno cu umreti, zasto da se bilo sta cimam".

E bas to. I ne mora covek da prati politiku i druge vesti, ovo se oseca na svakom mikrokoraku u ovom drustvu.

pelcer224 08.11.2013 17:57

A pogledajte nesrecnu Bosnu. Cirkus. Sad ce 2014. a sve je isto kao i 1914. u vrijeme Gavrila Principa. Tri nacije nadojene mrznjom kroz vijekove, jedini smisao zivota je u tome da na vrijeme upalis tv i vidis sta ce reci neki politicari u 19.30 u drugom dnevniku, i sta ces sutra pojesti. Obiljezava se samo proslost, o ekonomiji i buducnosti niko i ne pomislja. Rok trajanja pred nove ratne sukobe ove drzave u kojoj nadolazi siromastvo i ekstremizam je pri kraju. I o kojoj mi sigurnosti i sreci govorimo kad ljudi gledaju da mi za koju godinu okace pusku na rame u 21. vijeku?!
Ne znam da li sam zahvalniji majci sto me rodila da idem u USA, lutriji koja me tamo vodi, ili Bozjoj volji za sve ovo. Jos malo i zbogom Balkan, sa zeljom da se niti jedan moj potomak vise ovde ne rodi, i ne prozivi u bijedi u kojoj sam ja izgubio najproduktvnije godine.

MIRO 13.11.2013 22:09

Možeš li nam reći zverčice kako je sada vreme u Seattle -u sobzirom da je već Novembar kod nas je bilo lepo vreme ali već nekoliko dana kiša, hladno oko 7-10 stepeni celjzjusa

benefactor78 16.11.2013 22:46

novosti?

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 42172)
Ovo su skoro sve minimalci od 9 do 12 dolara na sat. Što znači da to izađe oko 2000 mesečno, pa posle odbijanja bude oko 1600-1700. Meni je to ok za početak. Kasnije, nadam se, plata će ići gore.

Naravno da ce biti bolje, samo polako. Nego, ima li kakvih novosti, desava li se nesto novo?
Zahtevamo novi post :;D:

zvercica 06.12.2013 09:35

Ovih dana je u Seattle prilično hladno oko -3 do +3, ali čini se da ta informacija nije nešto bitna ovdašnjim ljudima. I dalje se šetaju u šorcevima, kratkim majicama, papučama. Indijke izadju u onim svojim haljinama potpuno golog stomaka i bez rukava i naravno u papučama. Mene ovo ne prestaje da iznenadjuje. Inače je vedro, nema puno oblaka, čak je više sunčanih dana. Kišu neku strašnu još nismo videli.

Što se tiče poslova, svašta se dešava. Ja sam počela da radim part time a suprug radi kao apprentice i dalje. Mi smo napravili nekakav plan tj da on dobije licencu za električara. Ova licenca je ovde jako vredna. Ja više i ne apliciram, ali su me već nekoliko puta zvali rekruteri za sasvim lepe pozicije. Poenta je da sad treba dobro da razmislimo šta ćemo, kako ćemo, kojim putem da idemo...

Inače, život polako ulazi u normalu, nema se puno šta novo pisati, zato me i nema zadnjih dana.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 19:31.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.