ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Limit za prenos novca (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=43)

slucajni_prolaznik 12.04.2018 19:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Jorda (Poruka 71222)
Znaci 10k eura to ispada 12k dolara onda .

Kada izlazite is Srbije treba prijaviti preko 10k evra (ili 12k dolara) da iznosite, a kada ulazite u US preko 10k dolara da unosite.

Makica@ 13.04.2018 00:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik (Poruka 71235)
Kada izlazite is Srbije treba prijaviti preko 10k evra (ili 12k dolara) da iznosite, a kada ulazite u US preko 10k dolara da unosite.

'Iseljenje
• rezident - fizičko lice može pri iseljnju iz Republike iznositi efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 EVRA, odnosno protivvrednost u drugoj valuti, na osnovu dokaza o iseljenju' Poslednji deo iz gore navedenog clanka koji sam postavila.

Mislim da je suma do 10k dozvoljena da se iznese,sve preko toga bi trebalo da se prijavi carini. A u drugom slucaju je potreban dokaz o iseljenju,a mi ga jos nemamo jel jos uvek nismo postali rezidenti. Za drugi slucaj je potreban evidence of rezidency iz Usa ( boraviste na teritoriji Amerike )

@Gago jesi skroz u pravu,uopste se ne bi igrala sa tim. Neka manja suma je u redu do 5k npr. ali sve preko toga :suure::nene:

Ggaga 13.04.2018 11:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 71238)
'Iseljenje
• rezident - fizičko lice može pri iseljnju iz Republike iznositi efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 EVRA, odnosno protivvrednost u drugoj valuti, na osnovu dokaza o iseljenju' Poslednji deo iz gore navedenog clanka koji sam postavila.

Mislim da je suma do 10k dozvoljena da se iznese,sve preko toga bi trebalo da se prijavi carini. A u drugom slucaju je potreban dokaz o iseljenju,a mi ga jos nemamo jel jos uvek nismo postali rezidenti. Za drugi slucaj je potreban evidence of rezidency iz Usa ( boraviste na teritoriji Amerike )

@Gago jesi skroz u pravu,uopste se ne bi igrala sa tim. Neka manja suma je u redu do 5k npr. ali sve preko toga :suure::nene:

Iseljenicka viza u pasosu je dovoljan dokaz o iseljenju;-)

Makica@ 15.04.2018 07:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ggaga (Poruka 71244)
Iseljenicka viza u pasosu je dovoljan dokaz o iseljenju;-)

Mislis? Nije potreban evidence of proof ( Boraviste na teritoriji Usa- Id,Driver Licence?) Neki papir koji nam dokazuje da smo tamo,i da iznosimo novac kao rezidenti? Za manju sumu nije problem,ali za vecu od 10k mislim da moze da bude :nene:

Ggaga 17.04.2018 09:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 71273)
Mislis? Nije potreban evidence of proof ( Boraviste na teritoriji Usa- Id,Driver Licence?) Neki papir koji nam dokazuje da smo tamo,i da iznosimo novac kao rezidenti? Za manju sumu nije problem,ali za vecu od 10k mislim da moze da bude :nene:

sa http://www.carina.rs/lat/Informacije...ce/devize.aspx

meni se cini dovoljno ovo sto pise da domaci drzavljani mogu da iznesu na osnovu dozvole za boravak(sto je nasa immigrant visa)...ali mozda ne bi bilo lose pozvati ih pa ako ih dobijes javi sta kazu;-)

3. Ko i na koji način može da iznese iz zemlje sumu veću od 10.000 evra?

Veći iznos od 10.000 evra mogu izneti samo nerezidenti (strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana) i to:

- na osnovu potvrde o unosu efektivnog stranog novca – do iznosa naznačenog u potvrdi (potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju);

- na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Republici Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi;

- na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Republici Srbiji - do iznosa naznačenog na toj potvrdi.

*Navedene potvrde carinski organ poništava prilikom prvog izlaska iz Republike Srbije

10. Колико новца могу изнети из Републике Србије уколико се исељавам?

Као резидент (домаћи држављанин са пребивалиштем у Републици Србији или страни држављанин који на основу дозволе за боравак, односно радне визе борави у Републици Србији дуже од годину дана), приликом исељења можете из Републике Србије изнети ефективни страни новац изнад износа од 10.000 евра или противвредност у другој валути.

11. Како могу преко банке да изнесем суму већу од 10.000 евра у иностранство?

Уколико сте резидент можете преко банке у иностранство да изнесете суму већу од 10.000 евра месечно под следећим условима:

1) уколико имате уговор о поклону који је оверио надлежни орган;

2) на основу указивања помоћи члану породице - уз доказе да члан Ваше породице живи у иностранству (дозвола боравка, радна виза, студентска виза и др.), као и да је у питању блиски сродник до трећег степена (што се доказује изводом из матичне књиге рођених, односно венчаних и др.);

3) уколико имате правноснажно решење о наслеђивању;

4) уколико је у питању новац за ренту, што се доказује прилагањем документа којим је утврђена обавеза плаћања ренте (уговор и сл.);

5) ако се исељавате у иностранство и доставите доказ о исељењу из Републике Србије,

6) приликом усељења у Републику Србију, уколико доставите доказ да немате дугова у матичној земљи и ако сте поднели захтев за пријаву боравка у Републици Србији.

mveruovic 18.04.2018 07:30

Iseljenicka viza nije isto sto i boravisna dozvola. Taj papir u pasosu nista ne vredi dok se ne overi sa pecatom i551

Ggaga 18.04.2018 10:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mveruovic (Poruka 71313)
Iseljenicka viza nije isto sto i boravisna dozvola. Taj papir u pasosu nista ne vredi dok se ne overi sa pecatom i551

Slazem se da nije isto i da se boravisna dozvola aktivira ulaskom ali ne znam koliko je to relevantno nasim carinski sluzbenicima za iznosenje novca. Ja svakako necu nositi nista u kesu ali sam iz radoznalosti poslala upit mailom carini pa javljam sta i kad odgovore.

ps. Jer bi u suprotnom znacilo da moramo da odemo dobijemo i551 pecat pa se vratimo po pare:woohoo:

vojkaninho 26.04.2018 20:31

Znaci ne definitvno ne treba nositi vise od 10k $ u kesu? Jos jedna stvar, obzirom na katastrofalni kurs eur/dol u USA, koja je najpovoljnija menajcnica kod nas da se kupe $ za evre?

ikac89 26.04.2018 20:42

Koliko sam ja razumeo 10.000 je limit po osobi. Ako idu dve, to je 20.000, 3 30.000 itd. Mislim da se i deca računaju.

LJ75 27.04.2018 09:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ikac89 (Poruka 71456)
Koliko sam ja razumeo 10.000 je limit po osobi. Ako idu dve, to je 20.000, 3 30.000 itd. Mislim da se i deca računaju.

Ne. 10,000 je limit za i za porodicu, ali možete unijeti više od toga, npr. 20,000, i to napisati na obrascu koji dobijete pr ulasku.
Nas niko nije ništa pitao, bar za sada :)

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:44.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.