ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Banke, kreditne kartice, računi u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=213)

johnny_nyc 21.05.2018 16:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik EMIGRANT (Poruka 72353)
Pod stavkom 'Monthly Maintenance Fee' stoji sledeće:

You can avoid the Monthly Maintenance Fee when you do ONE of the following each statement cycle:
• Make at least one qualifying Direct Deposit of $250 or more
• Maintain a minimum daily balance of $1,500 or more

Pročitao sam kompletan thread, ali nisam našao odgovor, pa imam dva pitanja.

1. Ako sam uplatim mesečno u kešu 250$ na checking račun (preko bankomata) da li ću izbeći plaćanje tih 12$ mesečno?

2. Ako sam uplatim jedanput mesečno 1500$ na checking račun (preko bankomata), pa deo novca potrošim, da li ću izbeći plaćanje tih 12$ mesečno? Ili mora u svakom momentu da bude 1500$ na checking računu? Odnosno ne sme ni u jednom momentu da bude ispod 1500$ na checking računu?

Direct deposit nije uplata gotovinom, to je uplata place od strane poslodavca direktno na tekuci (checking) racun. Ako imas bilo sto od toga onda Banka nece naplatiti odrzavanje racuna

johnny_nyc 21.05.2018 16:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 72390)
zasto se svi drzite samo tih 300$ kada odete? Usvako mtrenutku mogu da se podignu te pare, zar ne? Ne vidim zast obih drzao u kesu bilo koju vecu kolicinu koju nosim iz Srbije...

zato jer novci koje stavis kao collateral za secured credit card ne mozes dici i s njima raspolagati dokle god banka ne odluci da ti prebaci secured karticu u unsecured.

vojkaninho 21.05.2018 21:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 72393)
zato jer novci koje stavis kao collateral za secured credit card ne mozes dici i s njima raspolagati dokle god banka ne odluci da ti prebaci secured karticu u unsecured.

Hvala za info. jos jedno pitanje, u slucaju da uplacujem kasnije jos love na racun ili tu karticu, da li i to ulazi u kolateral(tipa padne na 200$ i uplatim jos 300$)?

EMIGRANT 22.05.2018 00:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 72391)
Direct deposit nije uplata gotovinom, to je uplata place od strane poslodavca direktno na tekuci (checking) racun. Ako imas bilo sto od toga onda Banka nece naplatiti odrzavanje racuna

@johnny_nyc

Hvala na pojašnjenju, u pravu si, bio sam danas u banci da mi pomognu oko aktivacije kartice pa sam ih pitao, nisam tada video tvoju poruku, kaže mi službenica da se moje uplate ne računaju, nego samo ako uplati poslodavac.

Neki poslodavci, za part time poslove uplaćuju preko neke vrste čeka, daju mi ček i ja sa tim čekom dopunim račun, ali taj ček se takođe ne računa kao direct deposit. Čak i da imam poslodavca koji bi mi uplatio direct deposit, nemam još uvek SSN, bar ne verujem da će stići u ovom mesecu, tako da će mi skinuti tih 12$ :(

Kreditnu sam danas već koristio i pitao sam službenicu da li mogu da prebacim potrošenu sumu sa checking account na kreditnu pa da opet potrošim deo novca, rekla je da mogu da prebacim, ali da sa plaćanjem putem kreditne sačekam 24h.

Veća suma je u pitanju, skoro pa limit, nadam se da zbog toga neće biti dodatnih troškova.

Znači 280$ potrošio sa kreditne, odmah isti dan prebacio toliko sa checking account na kreditni, sačekaću da prođe 24h i malo više i ponovo potrošiti oko 160$, moram sad tako, idući mesec ću biti ispod limita.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 72368)
Vi ste vec usli u Usa? Cestitke :bravo: Sad me interesuje, posto pisete o Credit Card - Bank of America, da li su vam ponudjeni i cekovi u sklopu Checking/Master/Secured (ili koje vec) kartice? I cak mislim da se odrzavanje kartice placa (isto kao sto ovde placamo mesecno odrzavanje kartice). Nek me neko iskusniji ispravi ako gresim.
Hvala vam Punoooo na Podeljenom Iskustvu :1072::1072::1072:

@Makica@

Hvala ti za čestitku, i meni je forum od velike pomoći, pa se trudim da i ja pomognem drugima koliko god mogu, vidim da je jako teško na početku.

Ipak mi je stigla samo kreditna kartica, to sam video kasnije, kada sam raspakovao kovertu, tako da još uvek koristim privremenu depitnu, za pristup ATM bankomatu. Službenica se takođe iznenadila da još uvek nije stigla nova debitna, pa je ponovo poslala zahtev. Plaća se samo 39$ godišnje za održavanje kreditne kartice + 12$ mesečno za održavanje checking računa. 12$ može da se izbegne samo ako vam poslodavac uplati bar 250$ direct deposit na nivou svakog meseca (tih 250$, na žalost, ne možete sami sebi da uplatite) ili da konstantno imate 1500$ ili više u toku meseca na računu.

Ova Secured kreditna je u kategoriji master, takvu ima oznaku. Nikakve čekove nisam dobio, niti su mi nudili, niti ću ih koristiti u skorijem vremenu. U stvari, pitao sam službenicu da li mogu da napravim money order, rekla mi je 'Naša banka ne daje money order.', rekla je nešto ovako 'We don't make many order.' ili 'We don't do money order.' i rekla je 'Možemo da vam izdamo ček, ali se to naplaćuje 10$.'. Ovde pišem o mom novcu koji sam uplatio na checking account.

Pošto moj stanodavac ne prima uplate kreditnim karticama, a ja hoću da se svi troškovi koje imam u USA negde mogu proveriti, odnosno neću da plaćam u kešu ništa, hteo sam da to platim pomoću many order. Bank of America ima i za taj problem rešenje, mogu da prebacim novac sa svog checking računa na račun stanodavca, ima uputstvo na njihovom sajtu. Naknada za to zavisi od toga kod koje je banke račun od osobe kojoj prebacujete novac. Ako osoba kojoj se prebacuje novac ima račun u BOA onda nema naknade.

https://www.nerdwallet.com/blog/bank...-banks-online/

Nisam baš razumeo šta znači ono u koloni 'Cost (both directions unless specified)':

From Bank of America account (3 business days): $3

From Bank of America account (next day): $10

To prebacivanje sa računa jednog klijenta na račun drugog klijenta može da se uradi jedino iz online naloga koji će vam službenik u banci otvoriti isti dan kad vam bude otvorio i račun. Službenik će vam reći da smislite Online ID i Passcode sa kojim možete da pristupate online nalogu. Međutim izgleda da postoji neki dodatni zaštitini mehanizam koji se aktivira kada korisnik pokuša prvi put da se prijavi na online nalog, a to je da mu sistem, nakon unošenja Online ID i Passcode traži sledeće dve informacije:

We value your security and privacy. For your protection, please provide the following information to verify your identity.

ATM/debit card, credit card or account number

Social Security or Tax ID number

Ovo se ne pojavi zato što su uneti pogrešni podaci, proverio sam, kad se unesu pogrešni podaci dobija se drugačija poruka, da uneti podaci ne postoje u sistemu i da imate još dva pokušaja od ukupno tri pre blokade naloga.

Tražio sam da mi to reše u banci, službenica me spojila sa nekim iz službe bezbednosti, čovek je razgovarao sa mnom, promenio je 'šifru' koja nije 'Passcode', izdiktirao mi i rekao da pokušam sa Online ID i tom šifrom, međutim nije uspelo. Sve je isto kad unesem Passcode ili tu šifru koju mi je dao. Mada oni tvrde da su mi dali i tu šifru i Passcode prilikom otvaranja računa.

Šifra je 8 karaktera, slova i brojevi, a Passcode je četvorocifren broj koji unosite, preko numeričke tastature, kad pristupate ATM bankomatu.

Ponesite notes u banku i sve zapisujte, i ja sam, ali eto.

Ponovo sam otišao u banku, već me dobro upoznala ta službenica i kaže mi donesite lap top i telefon, unesite sve podatke, probajte da se prijavite, da mi vidimo tačno šta se dešava i kakve poruke dobijate i jedino tako vam osoblje iz službe bezbednosti može pomoći.

U banci nema besplatan internet, kao kod naših banaka i oni ne smeju sa njihovih računara da pristupaju nalozima klijenata, što sam isto predložio.

Ja pristup internetu u banci ne mogu da obezbedim, a prepaid broj u USA je 30$ na mesec dana, možda ću ga kupiti tek sledeći mesec preko kreditne kartice, jer kao što rekoh, hoću da sve kupujem preko kreditne kartice.

Takođe sam pitao da li mogu putem nekih email poruka i slično da to rešim, ne može, u stvari ima ona chat opcija, ali se pojavi tek nakon prijave na online nalog :)

Izgleda da neću moći da pristupim nalogu dok ne stigne SSN.

Pitam se da li možda ima neka poslovnica BOA u NY u kojoj postoji besplatan WiFi.

SRBghost 22.05.2018 05:58

Uh.... Odakle poceti... Ajd ovako - za pocetak si pogresio banku. Trebao si TD ili Capital One. u TD banci moras imati 100$ na tekucem da ti ne naplacuju nista, ali je kreditnu malo teze dobiti. Capital One, 300$ na tekucem, debitnu dobijas odmah, a kreditne za dan-dva i NEMA godisnjeg odrzavanja. Ali sad kada si vec poceo u BoA, sta da se radi.
E sada, telefon - uzmi neki od Ultra Mobile paketa. Ako se secam, ja sam placao 35$ za neogranicene pozive u US i neogranicene SMS za ceo svet. Uz to dobijes nekih 4GB interneta. Dobra stvar je sto Ultra pripada T-Mobile, pa kada se lepo smestis, prebacis svoj broj na neki od T-Mobile paketa. Ja sada placam 50$ sa unlimited internetom.

Ima jos dosta caka i precica za zivot u NY. Samo pitaj :)

milica_smile 22.05.2018 21:31

Moj savet je da se potraze lokalne kreditne unije, a ne velike banke kao Bank of America, Chase i ostale... Konkretno iz naseg iskustva, od kad smo stigli u Usa i otvorili racun u lokalnoj kreditnoj uniji, nismo imali nikakve troskove odrzavanja racuna, niti su nas uslovljavali da imas odredjenu sumu na racunu...
Kreditnu karticu sam trazila nakon prvog primljenog ceka na racun i odobrena mi je standard visa (ne secured) na 500$ bez trazenog depozita.
Ukratko najlepse dosadasnje iskustvo sa bankama.

mikiSA 23.05.2018 00:06

EMIGRANT,
money order ti je najjeftinije uzeti u USPS (Unites States Post Office) Mozes platiti cash ili debitnom za money order, a naknada je samo $1.20 (za vrijednost do $500 ) ili $1.65 (za vrijednost od $501-1000) Evo link za vise info:
https://www.usps.com/shop/money-orders.htm

johnny_nyc 23.05.2018 12:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 72406)
Hvala za info. jos jedno pitanje, u slucaju da uplacujem kasnije jos love na racun ili tu karticu, da li i to ulazi u kolateral(tipa padne na 200$ i uplatim jos 300$)?

Nema na cemu, limit koji na pocetku uplatis kao collateral ostaje kao max limit dokle god secured ne postane unsecured...koliko je meni poznato ne mozes povecavati limit dodatnim uplatama, doduse u ovo nisam 100% siguran.

Moje misljenje je da nema potrebe uplacivati veci iznos samo drzi utilization ispod 30%, ako ti utilization bude pre visok credit score ti nece tako brzo rasti.

Takdjer savjetovao bi ti da si otvoris credit karma account (kada dobijes ssn) za pracenje scora, besplatno je a jako je dobro za pracenje scora.

Makica@ 23.05.2018 19:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik EMIGRANT (Poruka 72408)
@Makica@

Hvala ti za čestitku, i meni je forum od velike pomoći, pa se trudim da i ja pomognem drugima koliko god mogu, vidim da je jako teško na početku.

Ipak mi je stigla samo kreditna kartica, to sam video kasnije, kada sam raspakovao kovertu, tako da još uvek koristim privremenu depitnu, za pristup ATM bankomatu. Službenica se takođe iznenadila da još uvek nije stigla nova debitna, pa je ponovo poslala zahtev. Plaća se samo 39$ godišnje za održavanje kreditne kartice + 12$ mesečno za održavanje checking računa. 12$ može da se izbegne samo ako vam poslodavac uplati bar 250$ direct deposit na nivou svakog meseca (tih 250$, na žalost, ne možete sami sebi da uplatite) ili da konstantno imate 1500$ ili više u toku meseca na računu.

Ova Secured kreditna je u kategoriji master, takvu ima oznaku. Nikakve čekove nisam dobio, niti su mi nudili, niti ću ih koristiti u skorijem vremenu. U stvari, pitao sam službenicu da li mogu da napravim money order, rekla mi je 'Naša banka ne daje money order.', rekla je nešto ovako 'We don't make many order.' ili 'We don't do money order.' i rekla je 'Možemo da vam izdamo ček, ali se to naplaćuje 10$.'. Ovde pišem o mom novcu koji sam uplatio na checking account.

Pošto moj stanodavac ne prima uplate kreditnim karticama, a ja hoću da se svi troškovi koje imam u USA negde mogu proveriti, odnosno neću da plaćam u kešu ništa, hteo sam da to platim pomoću many order. Bank of America ima i za taj problem rešenje, mogu da prebacim novac sa svog checking računa na račun stanodavca, ima uputstvo na njihovom sajtu. Naknada za to zavisi od toga kod koje je banke račun od osobe kojoj prebacujete novac. Ako osoba kojoj se prebacuje novac ima račun u BOA onda nema naknade.

https://www.nerdwallet.com/blog/bank...-banks-online/

Nisam baš razumeo šta znači ono u koloni 'Cost (both directions unless specified)':

From Bank of America account (3 business days): $3

From Bank of America account (next day): $10

To prebacivanje sa računa jednog klijenta na račun drugog klijenta može da se uradi jedino iz online naloga koji će vam službenik u banci otvoriti isti dan kad vam bude otvorio i račun. Službenik će vam reći da smislite Online ID i Passcode sa kojim možete da pristupate online nalogu. Međutim izgleda da postoji neki dodatni zaštitini mehanizam koji se aktivira kada korisnik pokuša prvi put da se prijavi na online nalog, a to je da mu sistem, nakon unošenja Online ID i Passcode traži sledeće dve informacije:

We value your security and privacy. For your protection, please provide the following information to verify your identity.

ATM/debit card, credit card or account number

Social Security or Tax ID number

Ovo se ne pojavi zato što su uneti pogrešni podaci, proverio sam, kad se unesu pogrešni podaci dobija se drugačija poruka, da uneti podaci ne postoje u sistemu i da imate još dva pokušaja od ukupno tri pre blokade naloga.

Tražio sam da mi to reše u banci, službenica me spojila sa nekim iz službe bezbednosti, čovek je razgovarao sa mnom, promenio je 'šifru' koja nije 'Passcode', izdiktirao mi i rekao da pokušam sa Online ID i tom šifrom, međutim nije uspelo. Sve je isto kad unesem Passcode ili tu šifru koju mi je dao. Mada oni tvrde da su mi dali i tu šifru i Passcode prilikom otvaranja računa.

Šifra je 8 karaktera, slova i brojevi, a Passcode je četvorocifren broj koji unosite, preko numeričke tastature, kad pristupate ATM bankomatu.

Ponesite notes u banku i sve zapisujte, i ja sam, ali eto.

Ponovo sam otišao u banku, već me dobro upoznala ta službenica i kaže mi donesite lap top i telefon, unesite sve podatke, probajte da se prijavite, da mi vidimo tačno šta se dešava i kakve poruke dobijate i jedino tako vam osoblje iz službe bezbednosti može pomoći.

U banci nema besplatan internet, kao kod naših banaka i oni ne smeju sa njihovih računara da pristupaju nalozima klijenata, što sam isto predložio.

Ja pristup internetu u banci ne mogu da obezbedim, a prepaid broj u USA je 30$ na mesec dana, možda ću ga kupiti tek sledeći mesec preko kreditne kartice, jer kao što rekoh, hoću da sve kupujem preko kreditne kartice.

Takođe sam pitao da li mogu putem nekih email poruka i slično da to rešim, ne može, u stvari ima ona chat opcija, ali se pojavi tek nakon prijave na online nalog :)

Izgleda da neću moći da pristupim nalogu dok ne stigne SSN.

Pitam se da li možda ima neka poslovnica BOA u NY u kojoj postoji besplatan WiFi.

Hvala vam od srca na informacija,mnogo ce znaciti,snimila sam ih u racunar pa cu da ih 'proucim' :skviz: Hvala vam jos jednom na detaljnom postupku :)))
Mi 'novajlije' mislim da jedino u BOA mozemo i otvoriti racun bez SSN broja za pocetak,tek kasnije smo u mogusctvu da promenimo banku,ili ne ako nam odgovaraju uslovi.

MilosWorldwide 16.08.2018 09:13

Moje iskustvo od pre 2 godine...

U momentu kad sam prvi put ušao u BofA nisam imao SSN, a imao sam potpisan ugovor sa tada budućim (start za nedelju dana) poslodavcem.

Otvaram checking + saving i tražim Cash Rewards (2% groceries, 3% gas) kreditnu. Službenica kopira sebi primerak ugovora (koji je lako mogao biti fejk: DocuSign), na kopiji zaokružuje "start date", "annual base salary", nosi to negde, vraća se za par minuta i saopštava da je kreditna odobrena sa limitom od 10% godišnje plate. Naknadno sam im dostavio SSN.

Ne znam da li to je pravilo ili diskreciono pravo bankara, ali ako imate dokaz o plati, pokažite i probajte izbeći secured i kartice sa malim limitom.

Ggaga 18.08.2018 00:58

Stigli pre ndeleju dana i otvorili racune u Wells Fargo bez ssn-a. Bitno ime je samo da imas dva ID dokumenta u nasem slucaju pasos i srpsku vozacku dozvolu, a Usa adresu smo dokazalionim papirom koji smo dobili u SSN office da smo predali za SSN. Imamo checking acc i debit card za sada.

Jorda 19.08.2018 08:55

Ja nisam hteo da uzimam kreditnu jer me je neko dodao na svoj nalog da bih nasledio score kako je Tikica objasnila. Cekao sam 45 dana ali nista se nije desavalo, credit karma me nije nalazila. Sta je bio problem ne znam, elem izvadio sam unsecured cash back sa malim limitom od $500 i pre 4 dana se pojavio score star mesec dana na CK od 660. Gradicemo ga polako, nema druge.
Moj drug je dobio 720, devojka tj zena ga dodala na njen nalog dok je cekao promenu statusa... znaci da piggyback funkcionise.

3put 19.08.2018 14:51

ako te neko doda na njihov nalog i posle negog vremena te skine, koliko to utiche na tvoj credit score? ako iko zna provereno...

damagon 19.08.2018 16:19

Mislim da je bilo odavno u ovoj temi, ali ako nije problem da neko ponovo pojasni razliku izmedju secured/unsecured card, i posle koliko vremena mozemo aplicirati za credit card

misternice 19.08.2018 16:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 73190)
Mislim da je bilo odavno u ovoj temi, ali ako nije problem da neko ponovo pojasni razliku izmedju secured/unsecured card, i posle koliko vremena mozemo aplicirati za credit card

Ja za sada recimo imam secured card. To znaci da sam morao da polozim odredjeni depozit kada sam dobio karticu. Visina tog depozita odredjuje limit koji imam na kartici. U mojoj banci (Wells Fargo) minimum je 300$, ja sam stavio 500$ i toliki mi je i limit. Sa tom karticom oni prate tvoje "ponasanje" - da li otplacujes na vreme, koliko se zaduzujes (preporuka je nesto minimalno, oko 15-20% od limita) i zapravo ona vise sluzi da se premosti period dok se ne dobija prava kreditna kartica. U vecini slucajeva, ako je sve "uredno", to se desava kroz 5-6 meseci na taj nacin da vam banka ponudi "pravu" kreditnu i tad se samo status kartice promeni i ona vise nije secured vec regularna kreditna (sve ostaje isto, i broj racuna i broj kartice i sama kartica). Depozit se vraca na racun sa kog je prenet u roku od mesec dana od promene statusa kartice.
Druga, mnogo vaznija stvar za izgradnju credit scora (pricam iz sopstvenog iskustva) jeste da vas neko autorizuje na sopstvenu kreditnu karticu (po mogucstvu sa sto duzom istorijom tj. da tu karticu koristi vec godinama). Mene je tako prijatelj ovlastio na svoju karticu, odnosno uradio nesto sto se zove authorization (razlikuje se od joint account - to je mozda sto je neko gore pominjao pa je cekao 45 dana i nista).
Elem, ja sam u roku od 7-8 dana na Credit Karmi imao score skoro 800. Dakle radi :)
Sto se tice same.kartice koja je stigla na moje ime a kao rezultat autorizacije, odmah sam je dao tom prijatelju tako da je on povremeno koristi uporedo sa svojom karticom, sto mislim da nije neophodno i ne utice na sam score.
Ne znam da li utice na c.score ako neko ukine tu autorizaciju ali preporucujem uporedo sa tim da se uzme i secured pa cete posle nekoliko meseci vec imati svoju karticu i na dalje vas score zavisi samo od vas samih.
Mala napomena - credit score vrlo varira. Cim se otvori nova kreditna on pada, ali vrlo brzo se i to vraca u normalu tako da ne brinete.

misternice 19.08.2018 16:52

Jos jedna stvar - ceo ovaj proces autorizacije je odradjen iz fotelje i trajao je 10 minuta :)
Dakle ne mora da se ide u banku, dovoljna je dobra volja i poverenje nekoga ko ce vam to uciniti.

damagon 19.08.2018 18:42

Hvala na brzom i detaljnom odovoru, sada sam razumeo kako treba, sve najbolje, pozz

slucajni_prolaznik 19.08.2018 19:15

Citat:

Cim sam stigao uzeo sam secured kreditnu karticu na nesto veci iznos od minimuma ($300 u BofA). Supruga je koji mesec kasnije uzela secured card na minimum ($300).
Devet meseci kasnije, posle kompletno urednog ponasanja, maksimalan minus mi je bio cak ispod 10%, dali su mi unsecured kreditnu karticu tako sto su mi vratili polozena sredstva i dali mnogo veci minus - otpirlike u iznosu jedne mesecne plate. Posle toga sam cak aplicirao za jos jednu (cash reward) kreditnu karticu i dobio sam jos jednu i iznosu mesecne plate, pa sam trazio i American Express i dobio je na $500, ali svi zahtevi za naredne kartice su mi odbijeni, jer sam napravio previse zahteva u poslednjih godinu dana. Dobra strana svega toga je sto imam vise sredstava "na mogucem kreditu", pa i veci credit score. Losa strana je sto sam gubio poene pri svakom zahtevu za kreditnu karticu, ali oni ce nestati (negativni poeni) za oko dve godine. Jos je losa stvar sto se duzina kreditne istorije racuna kao zbir duzina koirscenja svih kartica podeljeno sa broj kartica, pa ja sada imam umesto jedne kartice od 11 meseci, jednu karticu od 11 meseci i dve od 2 meseca, sto je (11 + 2 + 2) / 3 = 5 meseci, pa mi se i tako smanjio credit score. Ali, vratice se vremenom, necu traziti nikakve "kredite" narednih godinu dana, sada je oko 730.
Suprugi su samo povecali limit, jos joj nisu vratili sredstva. Prvo sa $300 na $400, a sada na $600, tako da ima limit od $600 sa prvobitno polozenih $300. Ocekujemo uskoro da i njoj vrate $300. Napisacu reply na ovaj post kada/ako se to desi.

3put 19.08.2018 23:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik misternice (Poruka 73192)
Jos jedna stvar - ceo ovaj proces autorizacije je odradjen iz fotelje i trajao je 10 minuta :)
Dakle ne mora da se ide u banku, dovoljna je dobra volja i poverenje nekoga ko ce vam to uciniti.

pozdrav i hvala ti na odgovoru.
samo josh jedno pitanje, sve ovo moze da se odradi tek kad imam SSN u ruke?

misternice 20.08.2018 08:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik 3put (Poruka 73195)
pozdrav i hvala ti na odgovoru.
samo josh jedno pitanje, sve ovo moze da se odradi tek kad imam SSN u ruke?

Sto se tice autorizacije da, mora da se unese SSN prilikom apliciranja tako da ti treba. Ali ssn stvarno brzo stize, ja sam podneo zahtev u utorak a vec sledeceg ponedeljka je stiglo na kucnu adresu.

Makica@ 26.08.2018 01:10

Citat:

Ja sam nakon sletanja 3 dana otvorila checking account u Bank of America,a nakon sto sam dobila ssn broj otisla sam da apliciram za Credit Card (Cash rewards) po meni odlicna (na groceries imate 1% cash back,na gas 3% mislim) i dali su mi unsecured Credit Card i za 6 meseci ce mi tek dati pravu credit card. Banka hoce da vas 'stavi na probu 6 meseci' 😁 pa ako je sve ok,ako ste redovan platisa vrate vam deposit (minimum je 300$) i daju vam karticu ☺

Makica@ 11.09.2018 06:02

Drustvance pozdravcic ☺ jedan update (pisem s moba i pokusacu da iskopiram link) ako neko od 'novijih' ima racun u Bank of America moj vam je savet da ga proverite. Mislim da od sada traze profe of citizenship ili neki validni dokumenat koji vam dokazuje status u Usa. Meni su zatvorili racun u BOA bez ikakvog objasnjenja (dok nisam videla link)

https://www.miamiherald.com/news/bus...217095125.html

Tako da sam otvorila ponovo checking/savings account ali u Metro Credit Union (preporucujem) Mimimalan depozot za otvaranje racuna je 30$ i mozete da koristite na bilo kojem ATM 2.5$ kamata,ali vam na kraju meseca vrate novac (ako nije na ATM Metro banke) Odrzavanje se ne placa. Proverite obavezno karticu,ovaj clanak je od 30 Avgusta. Pozdrav svima :inluv::inluv::inluv:

Jorda 11.09.2018 17:38

Ja sam prvi dan otvorio racun u BOA, kad su mi stigli SSN i zelena otisao sam do poslovnice da mi update status i nisam imao nikakvih problema. Bankomata svugde, app radi savrseno, svaka preporuka od mene.

ivangradjanin 12.09.2018 04:59

Ja imam odlicno iskustvo sa Wels Fargom, do sada ... nadam se da ce potrajati :)

Makica@ 14.09.2018 05:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Jorda (Poruka 73414)
Ja sam prvi dan otvorio racun u BOA, kad su mi stigli SSN i zelena otisao sam do poslovnice da mi update status i nisam imao nikakvih problema. Bankomata svugde, app radi savrseno, svaka preporuka od mene.

Meni su bez ikakvog objasnjenja zatvorili racun,bila sam cak 2x da pitam zasto,kazu poslovna odluka (iako sam odnela i Zelenu Kartu i SSN na uvid) I nista mi nije jasno :blink: Nije mi jasno kako banka moze da zatvori neciji racun ako je sve bilo u redu sa racunom :blink::blink::blink:

Niksovac 19.09.2018 23:53

Pozz

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 73443)
Meni su bez ikakvog objasnjenja zatvorili racun,bila sam cak 2x da pitam zasto,kazu poslovna odluka (iako sam odnela i Zelenu Kartu i SSN na uvid) I nista mi nije jasno :blink: Nije mi jasno kako banka moze da zatvori neciji racun ako je sve bilo u redu sa racunom :blink::blink::blink:

Video sam da su i drugi preporucivali BOA, u smislu da moze da se otvori racun i bez SSn i GC pa smo i mi kontali da tamo odmah otvorimo... e sad :nene: me ovo brine, koju drugu banku izabrati.. Šta je bilo sa tvojim novcem u banci???

Uskoro "DEJLI VLOG" iz Čikaga >>> Putujuce Duce :trubac:

DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected
CN: 2018EU00021xxx
DS260: Septembar 2017
Lekarski: Avgust 2018
Intervju: Avgust 2018

Makica@ 20.09.2018 03:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Niksovac (Poruka 73512)
Video sam da su i drugi preporucivali BOA, u smislu da moze da se otvori racun i bez SSn i GC pa smo i mi kontali da tamo odmah otvorimo... e sad :nene: me ovo brine, koju drugu banku izabrati.. Šta je bilo sa tvojim novcem u banci???

DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected

Poslali su mi iz banke cek sa novcem koji mi je bio ostao na racunu,pa sam otvorila racun u drugoj banci. Pregledajte na internetu koja banka je dobra tamo gde idete. U MCU je minimalan iznos za otvaranje racuna bio 30$ i nema mesecnog odrzavanja (My checking rewards) je kartica i imate i checking i savings na njoj isto. Odnesete samo pasos sa Vizom (za prvo otvaranje racuna) ☺

johnny_nyc 20.09.2018 17:42

Mi smo od prvog dana u Wells Fargo, otvorili checking (i savings) i secured credit card...nakon 6 mjeseci vratili nam nazad deposit od secured credit card i prebacili je u regular credit card. Nemamo s njima nikakvih problema a imaju atm na svakom corneru, bar u tri-sate area. Customer service im je takodjer odlican, bar bio do sada.

aleksandarzz 20.09.2018 21:47

Ja sam otvorio checking account u citizens bank, samo sa pasosem i vizom. Kreditne daju tek za godinu dana. Ja sam uzeo secured credit card u capital one. Sve sam zavrsio online. Depozit je 49USD, a limit 200. Nema nikakvih troskova. Mogu da je preporucim kao dosta dobru za gradjenje kredit skora. Kad ga izgradim, videcemo sta dalje.

damagon 25.09.2018 03:33

Danas sam bio u Chase banci, i moze se otvoriti account bez socijalnog broja ali sa nekom potvrdom i797/787 vise se i ne secam , zena je rekla da je to potvrda o uplati one takse za zelenu kartu, ali evo guglam sada i ispada da to nije to, probacu verovatno u nekoj drugoj banci, izmedju ostalog cuo sam da Chase i nije bas najbolje resenje.

Ako neko ima preporuku za banku u kojoj mogu otvoriti nalog bez socijalnog broja ne bi bilo lose da javi, pozz:naughty:

damagon 25.09.2018 03:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz (Poruka 73522)
Ja sam otvorio checking account u citizens bank, samo sa pasosem i vizom. Kreditne daju tek za godinu dana. Ja sam uzeo secured credit card u capital one. Sve sam zavrsio online. Depozit je 49USD, a limit 200. Nema nikakvih troskova. Mogu da je preporucim kao dosta dobru za gradjenje kredit skora. Kad ga izgradim, videcemo sta dalje.

video sam post tek nakon sto sam napisao...Imam Citizens u mom gradu, nista vise osim pasosa sa vizom ? a za capital one da li su potrebni jos neki dokumenti za kreditnu ?

Promenada 25.09.2018 04:21

100% moze u Bank of America samo sa pasosem. (samo nece svi sluzbenici znati da to urade) probati u nekoliko ekspozitura.

Niksovac 25.09.2018 18:53

Pozz

Kako podici neku kreditnu sa vecim limitom??

Sta da radim s 200 dolara :grin:

DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected

mveruovic 25.09.2018 19:33

Vise od 500$ tesko da ce bilo ko da da bez kreditne istorije. Meni iako supruga ima 100 godina racun u BoA, pre godinu dana je dobila 500$ limit i morala je da plati clanarinu-aplikaciju oko 50$. Nakon godinu dana su povecali limit na 2500$.

aleksandarzz 26.09.2018 20:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 73582)
video sam post tek nakon sto sam napisao...Imam Citizens u mom gradu, nista vise osim pasosa sa vizom ? a za capital one da li su potrebni jos neki dokumenti za kreditnu ?

Citat:

Your application is on hold until we verify your information.
Application ID: 100000

Aleksandar Z

Thanks for applying for a Capital One® credit card. We’re working on your application, but we need copies of some documentation to confirm your identity.

Please provide a copy of 1 document from each box below for Aleksandar Z. You can send both documents using the secure upload button below:
Government-issued Photo ID
• Passport/passport card
• Driver’s license
• U.S. Military ID
• Resident alien/permanent resident alien card

Social Security Number (SSN) or Individual Taxpayer Identification Number (ITIN)
• Social Security card
• Letter from IRS containing ITIN
• W-2 tax statement from the most recent tax year
Nesto od ovoga. Ne salje se kao obican attachment, nego postoji opcija upload documents i to uradis dok popunjavas aplikaciju. Moja dokumenta su bila slikana telefonom, nisam imao gde da skeniram.

Citat:

Sta da radim s 200 dolara
Pravis kreditnu istoriju. Na toj kartici je 24% kamate, ne sluzi za nista drugo

damagon 01.10.2018 23:36

Ja sam danas bio u Bank of America u 2 branse, u obe sam dobio isti odgovor
Za otvaranja racuna je potrebno sledece :

*2 vrste ID -moze socijalni i pasos ali jos mi nije stigo prvi, a SSO mi je predaleko da odem da pitam za broj
*USA broj mobilnog
*USA adresa - s tim sto kada sam pitao da li je dovoljno sto imam adresu na ovom confirmation page-u od apliciranja za SSN, sluzbenica je rekla ne. Potreban im je lease agreement, sto naravno nemam jer sam tek pre nedelju dana stigao.

Aleksandar napisao da je moguce otvoriti racun u Citizens bank, tako da cu i tamo probati ovih dana

Simke 02.10.2018 01:54

Ja sam otvorio racun u BoA sa pasosem, socijalnim, broj mobilnog neki za net na koji nemoze ni da stigne poruka ni da se pozove tada jer drugi nisam imao (kada sam uzeo broj posle nekoliko dana sam promenio na netu broj, to su mi i oni rekli da moze), a za USA adresu su mi prepisali sa socijalnog broja, stim sto je moj brat bio pored mene, i on je samo rekao “da na toj adresi zivi”, i to je bilo to..

A da, trazili su mi i drugi neki dokument, da bi bili sigurni, dao sam im srpsku vozacku dozvolu :)

I da oni su nasli da sam 2016 potpisao nesto sa BoA u Americi, nasli neki moj potpis na netu ili ne znam ni ja gde i kazu mi bio si ovde 2016, a ja prvi put u zivotu usao pre mesec dana u USA 😀😀 Zbunili su tako i mene i njih :D 🤣

3put 02.10.2018 04:36

ja danas bio u Chase i otvorio account.
prvo bio kod njih i pored ssn, greencard i pasosa trebalo mi je i dokaz na kojoj adresi boravim ovde sto je bilo i problem i u DMV (isto danas) ali tetka iz banke mi je rekla da posto sam zaposlen odem do firme da mi otshampaju podvrdu gde se tacno vidi moja adresa ime i prezime i kako oni potvrdjuju da radim kod njih. otisho do firme za 5min devojka iz rachunovodstva mi uradila to, trk nazad u Chase i sve gotovo za 30min, stime da mi je aktivirala i aplikaciju za mobilni i online banking za PC, dobio i 3 cheka a i debitna kartica ce mi stici za nedelju dana, uz sve ovo depozitirao sam i svoj prvi paycheck ^^

plus, ishtampala mi je stanje na rachunu gde se vidi adresa i ime tako da cu sa tim da probam u DMV. kaze i ona da sve zavisi i ko radi taj dan tamo, kod nekih je proslo to kod nekih ne.

slucajni_prolaznik 02.10.2018 09:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik (Poruka 73194)
Cim sam stigao uzeo sam secured kreditnu karticu na nesto veci iznos od minimuma ($300 u BofA). Supruga je koji mesec kasnije uzela secured card na minimum ($300).
Devet meseci kasnije, posle kompletno urednog ponasanja, maksimalan minus mi je bio cak ispod 10%, dali su mi unsecured kreditnu karticu tako sto su mi vratili polozena sredstva i dali mnogo veci minus - otpirlike u iznosu jedne mesecne plate. Posle toga sam cak aplicirao za jos jednu (cash reward) kreditnu karticu i dobio sam jos jednu i iznosu mesecne plate, pa sam trazio i American Express i dobio je na $500, ali svi zahtevi za naredne kartice su mi odbijeni, jer sam napravio previse zahteva u poslednjih godinu dana. Dobra strana svega toga je sto imam vise sredstava "na mogucem kreditu", pa i veci credit score. Losa strana je sto sam gubio poene pri svakom zahtevu za kreditnu karticu, ali oni ce nestati (negativni poeni) za oko dve godine. Jos je losa stvar sto se duzina kreditne istorije racuna kao zbir duzina koirscenja svih kartica podeljeno sa broj kartica, pa ja sada imam umesto jedne kartice od 11 meseci, jednu karticu od 11 meseci i dve od 2 meseca, sto je (11 + 2 + 2) / 3 = 5 meseci, pa mi se i tako smanjio credit score. Ali, vratice se vremenom, necu traziti nikakve "kredite" narednih godinu dana, sada je oko 730.
Suprugi su samo povecali limit, jos joj nisu vratili sredstva. Prvo sa $300 na $400, a sada na $600, tako da ima limit od $600 sa prvobitno polozenih $300. Ocekujemo uskoro da i njoj vrate $300. Napisacu reply na ovaj post kada/ako se to desi.

I evo, skoro 12 meseci posle otvaranja racuna i suprugina Secured Credit Card se pretvorila u Unsecured. Depozit je vracen, a maksimalni dostupni kredit (ako se to tako kaze) je povecan na iznos mesecne plate.

Ggaga 11.10.2018 22:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik misternice (Poruka 73191)
Ja za sada recimo imam secured card. To znaci da sam morao da polozim odredjeni depozit kada sam dobio karticu. Visina tog depozita odredjuje limit koji imam na kartici. U mojoj banci (Wells Fargo) minimum je 300$, ja sam stavio 500$ i toliki mi je i limit. Sa tom karticom oni prate tvoje "ponasanje" - da li otplacujes na vreme, koliko se zaduzujes (preporuka je nesto minimalno, oko 15-20% od limita) i zapravo ona vise sluzi da se premosti period dok se ne dobija prava kreditna kartica. U vecini slucajeva, ako je sve "uredno", to se desava kroz 5-6 meseci na taj nacin da vam banka ponudi "pravu" kreditnu i tad se samo status kartice promeni i ona vise nije secured vec regularna kreditna (sve ostaje isto, i broj racuna i broj kartice i sama kartica). Depozit se vraca na racun sa kog je prenet u roku od mesec dana od promene statusa kartice.
Druga, mnogo vaznija stvar za izgradnju credit scora (pricam iz sopstvenog iskustva) jeste da vas neko autorizuje na sopstvenu kreditnu karticu (po mogucstvu sa sto duzom istorijom tj. da tu karticu koristi vec godinama). Mene je tako prijatelj ovlastio na svoju karticu, odnosno uradio nesto sto se zove authorization (razlikuje se od joint account - to je mozda sto je neko gore pominjao pa je cekao 45 dana i nista).
Elem, ja sam u roku od 7-8 dana na Credit Karmi imao score skoro 800. Dakle radi :)
Sto se tice same.kartice koja je stigla na moje ime a kao rezultat autorizacije, odmah sam je dao tom prijatelju tako da je on povremeno koristi uporedo sa svojom karticom, sto mislim da nije neophodno i ne utice na sam score.
Ne znam da li utice na c.score ako neko ukine tu autorizaciju ali preporucujem uporedo sa tim da se uzme i secured pa cete posle nekoliko meseci vec imati svoju karticu i na dalje vas score zavisi samo od vas samih.
Mala napomena - credit score vrlo varira. Cim se otvori nova kreditna on pada, ali vrlo brzo se i to vraca u normalu tako da ne brinete.

Misternice kakva se info pojavi pre nego sto dobijes kredit score?
Meni durgarica uradila autorizaciju pre oko mesec dana i Kreditcarma i Fico score preko banke mi izbacuju da nema nikakvih podataka tj ne mogu da me pronadju

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 02:51.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.