ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Odlazak u USA sa malom decom - Iskustva! (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1183)

noki 27.05.2013 23:36

[quote=Sasa99;39000]Noki ako mozes da mi pojasnis kakva e taa nastava ESL. Nie sme so dete os 8 godini i mnogu mi e bitno kako ke se vklopi vo novata sredina, ne sakam da se oseka kako izgubeno. Sega zavrsuva vtoro oddelenie koe ke bide vo Amerika. kako toa ste dobile izvesuvanje deka moze da odi na redovna nastava ? Sto do togas. Dali na 1 septemvri pocnuva skolskata godina. Mora li na vreme da pocne, smee li da zakasni kako kaj nas :). Nie ke odime nakaj San Francisco no se nadevam deka e isto so vaseto iskustvo vo NJ. Mozes da pise i na srpski zaradi drugite na mene mi e potpolno seedno. Meni je potpuno svejedno:;D:[/QUOTE

Moj sin je imao 8 godina,kad smo dosli u Ameriku.Ovde (barem u NJ) kad dete dodje iz druge drzave,ili ima roditelje sto pricaju i drugi jezik osim Engleskog,daju mu test iz osnovnog poznavanja jezika,pa u zavisnosti dali prodje taj test ili ne puste ga na ESL nastavu.ESL u prevodu znaci Engleski kao sekundarni jezik.Moj sin je dve godine isao u skolu koja ima taj program.Znaci ide na redovnu nastavu kao i druga deca,sa tim sto plus treba svaki dan da ide na casove ESL-a.Sada evo posle dve pune godine iz skole su nam pustili pismo da njemu vise nije potreban taj program,i da ce da ima samo redovnu nastavu.U slucaju da dodjete u sred skolske godine ne bi trebalo da imate problema,verovatno ce vam testirati dete i uputice ga u pravu skolu za njega.Srecno

Sasa99 27.05.2013 23:58

[quote=noki;39002]
Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa99 (Poruka 39000)
Noki ako mozes da mi pojasnis kakva e taa nastava ESL. Nie sme so dete os 8 godini i mnogu mi e bitno kako ke se vklopi vo novata sredina, ne sakam da se oseka kako izgubeno. Sega zavrsuva vtoro oddelenie koe ke bide vo Amerika. kako toa ste dobile izvesuvanje deka moze da odi na redovna nastava ? Sto do togas. Dali na 1 septemvri pocnuva skolskata godina. Mora li na vreme da pocne, smee li da zakasni kako kaj nas :). Nie ke odime nakaj San Francisco no se nadevam deka e isto so vaseto iskustvo vo NJ. Mozes da pise i na srpski zaradi drugite na mene mi e potpolno seedno. Meni je potpuno svejedno:;D:[/QUOTE

Moj sin je imao 8 godina,kad smo dosli u Ameriku.Ovde (barem u NJ) kad dete dodje iz druge drzave,ili ima roditelje sto pricaju i drugi jezik osim Engleskog,daju mu test iz osnovnog poznavanja jezika,pa u zavisnosti dali prodje taj test ili ne puste ga na ESL nastavu.ESL u prevodu znaci Engleski kao sekundarni jezik.Moj sin je dve godine isao u skolu koja ima taj program.Znaci ide na redovnu nastavu kao i druga deca,sa tim sto plus treba svaki dan da ide na casove ESL-a.Sada evo posle dve pune godine iz skole su nam pustili pismo da njemu vise nije potreban taj program,i da ce da ima samo redovnu nastavu.U slucaju da dodjete u sred skolske godine ne bi trebalo da imate problema,verovatno ce vam testirati dete i uputice ga u pravu skolu za njega.Srecno

Nije mi jasno kad kazes u zavisnosti dali prodje taj test ili ne puste ga na ESL. Dali to znaci da ako ne prodje test nece da ga puste na ESL, ako prodje pustice ga na ESL. Ili svakako ide na ESL. Ili da napisem jednostavnije da bismo se razumeli ako ne prodje test dali moze da ga vrate u prvi razred sto ne bi zeleo. Ili u svakom slucaju ici ce u trecem razredu i poslace ga na ESL. Ajde dosta pisem da te ne zbunim jos vise mada uvek dajes iscrpne odgovore s obzirom da sam citao tvoja iskustva od ranijih godina :)

vuxanne 28.05.2013 02:27

Svaka vama cast kako znate Srpsko_Hrvatsko_Bosansko_Hercegovacko_Crnsko_Gorsk i. Ja razumem Makedonski da ga citam ali nista ne bih znala da napisem. Izvinite za off topic.

noki 28.05.2013 13:03

[quote=Sasa99;39003]
Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 39002)

Nije mi jasno kad kazes u zavisnosti dali prodje taj test ili ne puste ga na ESL. Dali to znaci da ako ne prodje test nece da ga puste na ESL, ako prodje pustice ga na ESL. Ili svakako ide na ESL. Ili da napisem jednostavnije da bismo se razumeli ako ne prodje test dali moze da ga vrate u prvi razred sto ne bi zeleo. Ili u svakom slucaju ici ce u trecem razredu i poslace ga na ESL. Ajde dosta pisem da te ne zbunim jos vise mada uvek dajes iscrpne odgovore s obzirom da sam citao tvoja iskustva od ranijih godina :)

E pa ovako,da objasnim.ESL test,je obavezan ,barem u NJ.Svako dete sto dodje u NJ,iz druge drzave,ili je rodjeno u USA ali mu roditelji pricaju drugi jezik osim Engleskog.Sta se desi je da dete na primer resi test iz osnovnog poznavanja jezika,i dobije da kazemo 185 poena od 200 potrebnih da prodje test.Sta se desi dete ide u razred sto je u saglasnosti sa godinama,t.e ako ti je dete u Srbiji bilo 3-ci razred ti se preselis ovde,i dete ti produzi treci razred,sa tim sto ce mu biti umetnuta ESL nastava(koja se odvija izmedju redovnih casova od 9-3:30).Mogu da ti kazem da 90% dece sto su u razredu sa mojim sinom su rodjena ovde,ali im roditelji ne pricaju Engleski,pa ih puste u takav razred da bi dostigli neki solidni nivo poznavanja jezika.Mogu da ti kazem da sam ja jako zadovoljna tim programom,posto omoguci detetu da se ne oseca kao jedino dete sto ne razume tudji jezik.A posle deca su deca,uce brze od nas za kratko,izgubi taj akcenat,sto ga mi imamo,i uklopi se u redovnu nastavu

noki 28.05.2013 13:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39005)
Svaka vama cast kako znate Srpsko_Hrvatsko_Bosansko_Hercegovacko_Crnsko_Gorsk i. Ja razumem Makedonski da ga citam ali nista ne bih znala da napisem. Izvinite za off topic.

Hahahaha Vuxanne,ja sam ti ono sto ga zovu Jugoslovensko dete.Tata mi je iz Makedonije,Mama iz Bosne,oni se sretose u Srbiji.Moj brat se rodio u Bosni,sestra u Makedoniji ,ja u Zemunu.Ziveli u Srbiji,Bosni,Makedoniji i sad u Americi.Sta ces ptice preselnice,ali jednako osecam sve te jugoslovenske jezike.I kad meni kazu ovde u Americi imas mali akcenat,ja mu kazem pa ja to i kuci imala akcenat ne samo ovde,hehehe:grin:

Sasa99 28.05.2013 14:30

[quote=noki;39016]
Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa99 (Poruka 39003)

E pa ovako,da objasnim.ESL test,je obavezan ,barem u NJ.Svako dete sto dodje u NJ,iz druge drzave,ili je rodjeno u USA ali mu roditelji pricaju drugi jezik osim Engleskog.Sta se desi je da dete na primer resi test iz osnovnog poznavanja jezika,i dobije da kazemo 185 poena od 200 potrebnih da prodje test.Sta se desi dete ide u razred sto je u saglasnosti sa godinama,t.e ako ti je dete u Srbiji bilo 3-ci razred ti se preselis ovde,i dete ti produzi treci razred,sa tim sto ce mu biti umetnuta ESL nastava(koja se odvija izmedju redovnih casova od 9-3:30).Mogu da ti kazem da 90% dece sto su u razredu sa mojim sinom su rodjena ovde,ali im roditelji ne pricaju Engleski,pa ih puste u takav razred da bi dostigli neki solidni nivo poznavanja jezika.Mogu da ti kazem da sam ja jako zadovoljna tim programom,posto omoguci detetu da se ne oseca kao jedino dete sto ne razume tudji jezik.A posle deca su deca,uce brze od nas za kratko,izgubi taj akcenat,sto ga mi imamo,i uklopi se u redovnu nastavu

E sad sam razumeo da rezimiramo. Znaci ESL je svakako potreban bez obzira dali dete prodje test za osnovno poznavanje engleskog jezika ili ne. To je onda super sto ce da usovrsi jezik a ne gubi godinu. Inace ajde na kratko da izagem od teme i da kazem da i ja Jugoslaviju osecam u srcu tata srbin majka makedonka znaci 50% sa 50%. Ete zatoa nie od Makedonija se si znaeme :grin. Izvini da se nasalam malku zasto ako veruvas ne znam glavata kaj mi e so ova spremanjevo ne sum sam moram na site da mislam ne znam od kaj da pocnam a nemame bas mnogu vreme. Pozdrav

via 28.05.2013 14:48

[quote=noki;39016]
Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa99 (Poruka 39003)

Moram priznati da mi ovo zvuči skroz ok. Čini mi se da do sada u iskustvima članova foruma nisam naišla na ovakve primjere. Više je tipa da odmah krenu sa redovnom nastavom pa kako se tko snađe. Slažem sa da djetetu puno znači ako se ne osjeća izolovano i vidi da nije jedino koje nešto ne razumije. Znam da su oni kao male spužvice i da takve promjene podnose dosta dobro, ali meni se i dalje želudac grči na pomisao kako moj mali dječak ulazi u razred gdje ne samo da nikoga ne poznaje već i ne razumije šta pričaju. :smrc::smrc:

Noki kaže da je ovakav princip obavezan u NJ, voljela bih da drugi članovi podjele svoja iskustva, da li je se još u nekoj državi radi po ovakvom principu i koliko je djeci trebalo da se koliko-toliko uklope u novu sredinu. također bih voljela znati da li u školama postoji nešto tipa našeg "produženog boravka". Da možemo dovesti dijete primjerice ujutro prije početka nastave i da ostane neko vrijeme nakon nastave ako roditelji rade. Mislim da je dreadnot spominjao nešto slično.

DD mak 29.05.2013 19:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 39001)
Pa da ti kazam pravo,nie kako sto spomnav sme vece dve polni godini vo NJ,ne e idealno,mislam deka bi se preselila vo druga drzava,ali sega zasega ovaa opcija ni e najprakticna.Za rabota toa e relativno,ako ne cekas da go rabotas samo ona sto go imas zavrseno(mislam deka vidov deka si vo masinskata struka)ce najdete rabota mnogu brzo.E sega toa ne e nekoja najplatena rabota,ama za pocetok e podobro vednas da pocnis so rabota,otkolku da se drzis samo do edna struka.Jas prviot mesec rabotev vo picerija,za 8 dolari na sat,pa potoa najdov rabota vo community center kade sto rabotev kako staff(obicen opst rabotnik),za konecno sega da me unapredat vo coordinator of program services-znaci imas sansa i da napreduvas.Od druga strana mojot soprug rabotese kako plockar,pa potoa godina i pol vo medicinski transport,ama se zatvori firmata i sega odi na casovi po vozenje,ce polaga za kamion.Znaci ako ne biras rabota sigurno ce najdes.Ovde ne e kako porano,platite se poniski za razlika od pred nekolku godini,ama mozam da kazam deka daleku e podobro otkolku kaj nas vo Makedonija.Imate vreme napravete plan,i samo napred.

Jas sepak ke bidam kolegijalen, ke pišuvam na bivšiot ni služben, kako bi razbrale site...
Znači, pomenuto je da bi se preselili, promenili državu i slično. Ja znam daa je ogroman broj makedonaca u NJ i jasno je da jedan ide za drugima, ali me ipak zanima koje bi nam mesto preporučio, za miran, porodičan život. Jasno je da je u početku najbolje imati nekog, ali ja bi žrtvovao početak za perspektivu. Kolege, kako vam se čini, koje je najbolje, ili bar po vaama preporučljivo mesto za odlazak sa decom? :book:

familly 29.05.2013 20:00

http://www.greatschools.org/massachu...ols/?st=public
ovo je sajt na kome se mogu naci informacije o rejtingu skola (ukuca se ime grada i drzave npr.Boston, MA). Treba birati skole sa ocenom 10 eventualno 9. ima i utisaka roditelja, a prema lokaciji skole moze se odabrati i stan u blizini. Inace nemam iskustva sa decom u Americi ali iduce godine planiarmo sa decom (12 i 7) za Boston. Tesko je nasumicno odabrati gde ces stanovati. Za Boston vazi pravilo- gde su skole sa desetkom to su dobri krajevi, bezbedni i najbolji za porodice i naravno najskuplje kirije. Hvala svima za informacije, mnoge teme su mi pomogle! Pozdrav

dreadnot 31.05.2013 15:26

Iskustvo iz Milvokija - kada smo dosli nas sin je imao 4.5 godina. Hteli smo da ga upisemo u K4. Odabrali smo kraj koji ima dve jake skole, rentirali stan i otisli u blizu. Tu su nam blago preporucili da je mozda ipak bolje da odemo u drugu skolu jer tamo imaju ESL program, a nas klinja je tek dosao i ne zna ni rec engleskog. Ja sam im se zahvalio na ponudi i, posto sam cuo da je to jako dobra skola, insistirao da ga upisu, pa da probamo. Ako bas ne bude mogao da se uklopi, prebacicemo ga. Ispostavilo se, kao sto smo i ocekivali, da je kao sundjer upio jezik i bez ikakvih problema je pregurao tu i sledecu godinu u obdanistu, da bi sada zavrsavao prvi razred kao jedan od najboljih, ispred dece rodjene ovde, u cisto americkim porodicama, sa engleskim kao jedinim jezikom koji se govori. Da ne pricam da mu je akcenat neuporedivo bolji nego moj ili moje supruge, cak nas ispravlja kada nesto ne kazemo kako treba. Neki nasi prijatelji su slali dete u ESL kada su dosli, on je tada imao nekih 6 ili 7 godina, ali su gledali da ga sto pre prebace na normalno skolovanje. Najbolji nacin da se sto pre prilagodi i ukljuci je da ga sto pre "bacite u vatru". Ipak, tek da s vidi da skola brine, svake godine mu daju testove (kao i svoj drugoj deci kojima roditelji nisu native speaker), da bi proverili kako napreduje u znanju jezika. Vec ove godine je skoro sve parametre pregurao preko granice za svoj uzrast i presao u napredno znanje jezika. Da se malo i hvalim - bio je treci na takmicenju u spelovanju medju svim prvacima u svojoj skoli. Narvno, prvo mesto je osvojio Meksikanac, drugo Indijka, a trece Srbin. Amera ni od korova...
Nemojte nista da brinete, motivisite ga sto vise da uci engleski pre polaska, a tamo ce ga vec situacija naterati. Ja sam malo skeptican prema ESL odeljenjima jer deca prirodno teze da pricaju na svom jeziku kada su u grupi, tako da ce mozda pre nauciti spanski ili kineski nego engleski u takvom odeljenju.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 04:15.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.