ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1132)

BetterFuture 23.08.2016 12:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Petar17 (Poruka 62761)
Postovani
Trenutno se nalazim na Aljasci, J1 student, viza do 21 oktobra. 25 godina.
Interesuje me da li negde mogu polagati za CDL, imam vec dozvolu sa Aljaske. Nemam zelenu kartu, nemam papire jos uvek.
Hvala puno

Ne mozes. Moras da imas GC. Procitaj temu, narocito ovaj Magelanov post.

Max73 05.09.2016 06:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik BetterFuture (Poruka 62763)
Ne mozes. Moras da imas GC. Procitaj temu, narocito ovaj Magelanov post.

Potrebna ti je vazeca radna dozvola, nije preduslov samo GC.

BetterFuture 05.09.2016 10:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Max73 (Poruka 62989)
Potrebna ti je vazeca radna dozvola, nije preduslov samo GC.

Tacno, moja greska sto nisam napisao ali ima ta informacija u linku koji sam postavio u odgovoru. Hvala!

Max73 06.09.2016 00:35

Dilema!

Pozdrav drugari,

Stigla mi je radna dozvola a za dan-dva mi stize socijalni broj, sutradan cu ici da polazem za auto, e sad imam nekoliko pitanja za sve vas i naravno moderatora?

1. Posle polozenog ispita i voznje za auto ja dobijem privremenu dozvolu koja vazi isto kao i ova koja treba da mi stigne za oko 3 nedelje na kucnu adresu, moje pitanje: DA LI MOGU ODMAH SA TOM PRIVREMENOM DOZVOLOM ZA AUTO KOJU DOBIJEM DA POLAZEM PERMIT ZA CDL (recimo isti dan ili sutradan)? I permit za CDL se takodje ceka oko 3 nedelje.

2. Sto se tice auto skole, sa Enesom (Road Runner auto skola) sam razgovarao i video njegov poligon, cena je $2.300 do dobijanja dozvole, jedino sto je na nekih 45milja od mene pa me interesuje kakva je Alamo auto skola koja se ovde spominje?

Hvala i svako dobro!

markoss 06.09.2016 01:10

Alamo je katastrofa, nekad je bila u top3 u Ilinoisu, sad je haos, od poligona koji je kao na mesecevoj povrsini, do raspalih kamiona, pa do cekanja da izadjes na polaganje 2 meseca ako ne i vise...

Kad polozis za permit, odmah mozes da upises kamionsku skolu ne ceka se 3 nedelje.

Za ovo prvo sto si pitao ne znam da li moze sa privremenom da se upisuje cdl

Max73 06.09.2016 01:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 63004)
Alamo je katastrofa, nekad je bila u top3 u Ilinoisu, sad je haos, od poligona koji je kao na mesecevoj povrsini, do raspalih kamiona, pa do cekanja da izadjes na polaganje 2 meseca ako ne i vise...

Kad polozis za permit, odmah mozes da upises kamionsku skolu ne ceka se 3 nedelje.

Za ovo prvo sto si pitao ne znam da li moze sa privremenom da se upisuje cdl

Sa privremenom dozvolom za auto da polozim permit CDL, to mi je bitno da li mogu, jer cu ustedeti na vremenu?

Gromacha 06.09.2016 02:59

Nažalost, nemožeš sa privremenom dozvolom za auto da upišeš za polaganje cdl.
Ja sam položio za auto i evo čekam već 45 dana da mi stigne na kućnu adresu kartica :wtf: Kad sam položio za auto otišao sam u cdl facility da prijavim za ispit pa su mi rekli da im treba hard card a da ovu temporary nepriznaju, malo je reć da sam poludio ali tako je kako je. Dmv i facility za Cdl nemaju veze jedno s drugim.
Inače ono što je bilo za jedan dan gotovo ( vozačka dozvola za auto) sad se odužilo bokte pitaj do kad. Oni kao provjeravaju ( check froud) u roku od 10-15 bussiness day, znači oko 3 tjedna, evo meni je danas kako kažem 45 dan i još ništa, strašno nešto.

Gromacha 06.09.2016 03:04

Da, pardon..to pišem za Chicago, zvao sam druge škole i isto su mi odgovorile da sa temporary nemožeš da prijaviš ispit za cdl.
To je novo i krenuli su sa tim početkom proljeća.

Max73 06.09.2016 03:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Gromacha (Poruka 63009)
Da, pardon..to pišem za Chicago, zvao sam druge škole i isto su mi odgovorile da sa temporary nemožeš da prijaviš ispit za cdl.
To je novo i krenuli su sa tim početkom proljeća.

Kad kazes ispit za CDL mislis na testove koje polazes u dmv-u (permit) ?
A sto se tice te dozvole koju cekas 45 dana, da nisu mozda pogresili adresu slanja ili nesto slicno, jesi isao da se raspitas?

Magelan 06.09.2016 05:37

U Juznoj Karolini se vozacka i dalje dobija na licu mesta - "over the counter". Poseta DMV-ju u Greenville, SC je trajala manje od 10 min i izasao sam sa novim CDL-om. Ovde su mi recimo zadrzali CDL iz Virdzinije.

Katja75 07.09.2016 01:52

Raspitaj se u Star Truck Driving School, ima dugu tradiciju i dobre preporuke.

vlada33 06.10.2016 14:17

Kako vidim ovde uglavnom se prica o voznji u Chicagu, kakva je prica u ostatku Amerike ima li neko iskustvo iz nekih topkijih delova...

markoss 06.10.2016 14:56

ne ovde se prica o uopstenoj voznjji kamiona po americi e sad, nasih najvise ima u Cikagu pa se najvise i spominje ova destinacija.

ja recimo krenem u ponedeljak prema istoku, najcesce pensilvanija, new york, tenesi, delaver...i onda 5 dana spartam ceo istok od Massachusetts do South Carolina...

najveca nocna mora je povratak u Cikago jer su guzve petkom zlo i naopako

vlada33 06.10.2016 21:52

Ma da, shvatam da ne vozite u krug oko Cikaga, svakako idete u toplije krajeve, no zivite u Cikagu, verovatno bi i ja odatle krenuo, mada bi vise voleo nekada kasnije u toplije krajeve da se preselim...

Pitanje se vise odnosilo ima li nekog da se bavi voznjom a da je iz toplijih delova zemlje, nisam mozda dobro formulisao pitanje...

Inace, Markos, jesi li se i ovde bavio time ili ti je to novo zanimanje?

markoss 08.10.2016 00:32

ima nasih na floridi, jersey, la, vegas...to su topli krajevi.

ovo mi je novo zanimanje sto se tice gabarita, a u seb sam 12 god vozio auto i kombice..
treba psihicki biti jak za ovaj posao, jeste kinta super ali ubistveno je, stresno i monotono. uvek sam se divio ljudima koji godinama budu u kamionu.

prelistaj temu, pisao sam dosta od kad sam dossao u cikago

vlada33 08.10.2016 10:06

Procitao sam celu, ili mi je promaklo ili sam zaboravio da ima i onih koji zive (recimo na floridi) i voze kamion...

Ja sam na tu monotoniju navikao, vozac sam i ja predugo na manjim vozilima,nekako sam navikao da mi ne bude dosadno dok putujem, ionako provedem izmedju 8 do 12 sati u autu

Magelan 08.10.2016 16:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vlada33 (Poruka 63844)
Ma da, shvatam da ne vozite u krug oko Cikaga, svakako idete u toplije krajeve, no zivite u Cikagu, verovatno bi i ja odatle krenuo, mada bi vise voleo nekada kasnije u toplije krajeve da se preselim...

Pitanje se vise odnosilo ima li nekog da se bavi voznjom a da je iz toplijih delova zemlje, nisam mozda dobro formulisao pitanje...

Dobro si ti formulisao pitanje, samo sto je ekipa na forumu koja je u trucking biznisu koncentrisana po Chgo i oko njega - Milwaukee, WI i NorthWest Indiana.

Ima naravno nasih koji voze kamion a ne zive u Chicagoland - Ohio, Makedonci u New Jersey, Bosnjaci u St. Louis, MO - Louisville, KY - Bowling Green, KY - Atlanta, GA - Salt Lake City, UT - Utica, NY. Ima i Srba po FL i CA koji voze kamion ali nisu na forumu... Tebi u principu mesto prebavalista ne mora da se poklapa sa mestom u kome se kamiondzijska firma fizicki nalazi. Ti si svakako "over the road" po par nedelja i potpuno je nebitno gde zivis. Npr. postoji litvanska firma u Lemont, IL a vecina vozaca su sa prostora bivseg SSSR-a - Litvanci su tu po Chicago suburbs, Rusi uglavnom zive u Brooklyn, NY, a Uzbekistanci u Myrtle Beach, SC :)

vlada33 08.10.2016 18:21

Da, u pravu si, kuca ti je najcesce tamo gde je kamion, to je najcesce tako, tj. Kuci si 2-4 puta mesecno

trucker2001 20.11.2016 04:30

Jel ima neka fora za dobijanje CDL-a za osobu koja dodje u USA a vec ima socialni broj?

markoss 20.11.2016 19:42

Ako nemas zelenu kartu ne mozes da dobijes cdl, bar je twko u drzavi Ilinois

Susurin 21.11.2016 03:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik trucker2001 (Poruka 64765)
Jel ima neka fora za dobijanje CDL-a za osobu koja dodje u USA a vec ima socialni broj?

Vec je bilo reci o ovome, samo treba da procitas. Od 1. jula 2015. donet je federalni zakon koji kaze da ako nemas zelenu kartu ili americko drzavljanstvo ne mozes da polazes za CDL. Da li negde moze nesto ispod zita jos uvek, ne znam. Ljudi svasta pricaju ali su to neproverene informacije.

markoss 21.11.2016 06:06

Veliki broj nasih kamiondzija na crno je u problemu jer ne mogu da produze dozvole

Limited 07.12.2016 20:09

U ranijim postovima sam pročitao da je preduslov za dobijanje CDL-a državljanstvo ili zelena karta ili radna dozvola.

Dakle, može i sa radnom dozvolom, je li tako?

markoss 07.12.2016 20:18

A kako se radna dozvola dobija osim zekenom kartom ili pasosem?

Magelan 08.12.2016 18:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 65014)
A kako se radna dozvola dobija osim zekenom kartom ili pasosem?

Dok si u procesu za zelenu kartu recimo imas radnu dozvolu dok se ne finalizira proces; Supruznik nosioca J1 koji se vodi kao J2 ima pravo na radnu dozvolu; Azilanti dok traje proces imaju radnu dozvolu...

Ne dobijas je svakako na dobar dan niti nekim precicama.

Marko Kekovic 18.02.2017 11:00

Pomoc

Interesuje me kako se moze doci u USA da se vozi kamion
Ako mozete da se javite na kekovic.m@neobee.net
Hvala

markoss 21.02.2017 00:15

Dobijes zelenu kartu, kupis avio kartu, polozis cdl dozvolu i sednes da vozis

vlada33 02.03.2017 19:52

Da,samo tih par sitnica...

Markoss,mozes li sad podeliti svoja iskustva,kako si zadovoljan ako jos uvek vozis,i tako to,podrazumeva se kad imas vremena da pises...Hvala unapred...

markoss 03.03.2017 02:15

Nema mnogo mudrosti, najbitnije je da imas dobro odrzavan kamion koji nece biti sklon kvarovima, jer logicno ako ne radi kamion, ni ti ne pravis pare, osim ako ne dobijes zamenski. Zati bi trebao da se ophodis prema kamionu kao da je tvoj. Naravno, jako je bitan i dispec, tj kakve ti ture nalaze, sa sto manjim cekanjima na utovaru i istovaru.

Neki minimalni prosek je 3000 milja nedelljno, i to je zarada oko 1400$, znaci oko 500 milja za 6 dana. Ja za 5 dana predjem oko 3500 do 3700 milja i zaradim oko 1600 700$.

Ono sto je lose u ovom poslu, je losa ishrana, manjak i to veliki manjak sna...cesto se desi da jedva 4 5 sati nocu odspavate. Ko je solo i mlad, moze da zaradi kao vozac ozbiljnu lovu, jer su izdaci jako mali. Najteze u ovom poslu je odsusrtvo od kuce, jer porodica mnogo trpi. Dzaba i tolke pare ako imas svega dan ipo dva da budes kuci.

Ja cu jos medec dva tri da izvozam i onda cu ili fedex da vozim, 3 4 dana si kuci za 1000$ neceljno, ili mozda skroz batalim kamion.

Ovo jeste dobra stvar za prvu godinu u usa da se stane na noge, ali vec ako postoje druge opcije za mozda manju zaradi i ali svakodnevni boravak kuci, mislim da je bolje to iskoristiti.

Markonato 03.03.2017 07:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 65776)
Neki minimalni prosek je 3000 milja nedelljno, i to je zarada oko 1400$, znaci oko 500 milja za 6 dana. Ja za 5 dana predjem oko 3500 do 3700 milja i zaradim oko 1600 700$.

To je bruto,na kraju godine se placa porez od oko 35 posto (u zavisnosti da li si ozenjen,koliko imas dece i ukupne sume zarade ) na svu sumu bruto koju si zaradio,ispravi me ako gresim.
Znaci ako zaradis 1400 za nedelju dana onda je to 910 neto? odprilike.

vlada33 03.03.2017 07:49

to vec sa porezom verovatno zavisi od income tax u drzavi?

Markoss,jesi li mozda razmisljao o kracim voznjama,tj.da svako vece budes kuci,sigurno je i tu manje novca ali bices kuci...

markoss 03.03.2017 12:40

Videcemo oko poreza, treba da podnesem taj obracun svega i svacega pa cemo da vidimo koliko ce biti....

Viddecu sta i kako dalje, u junu se selimo u suburb pa bi i troskovi bili manji

vlada33 03.03.2017 21:09

Bas me interesuje to za porez,koliko sam ja shvatio zarada se racuna u income tax a ima drzava bez income tax ( recimo topla Nevada,i bilo je jos neke 3 drzave ne secam se sad)... ima li neko iskusniji da nam kaze cisto informativno ovo oko poreza...

Markoss,samo hrabro,seli se - menjaj poslove - bitno budi uz porodicu i za porodicu ,obezbedi im dobru skolu, vizu si im vec obezbedio to je ono sto svi ustvari i hocemo,nek se i nama koji bi da se selimo pogode tvoje muke sada maja pa cemo se snalaziti,bilo to 900 bilo to 1500$ mesecno

BetterFuture 03.03.2017 21:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vlada33 (Poruka 65791)
Bas me interesuje to za porez,koliko sam ja shvatio zarada se racuna u income tax a ima drzava bez income tax ( recimo topla Nevada,i bilo je jos neke 3 drzave ne secam se sad)... ima li neko iskusniji da nam kaze cisto informativno ovo oko poreza...

Obracun poreza je kompleksna tema, mozda da imate konkretno pitanje pa bi dobili konkretan odgovor. Dok se neko iskusan ne javi, na ovoj temi mozete naci korisne informacije. Koliko je meni poznato, ukoliko neka drzava nema state tax onda se primenjuje federal tax.

phd 06.03.2017 14:09

Sigurno najdetaljnija i najpreciznija objasnjenja svaka cast Magelan

Onako usput, pitanje na koje sam siguran da je negdje na ovih bezbroj stranica odgovoreno ali zaista ne moze da mi izadje na pretrazi

Da li se dogadjaju pljacke na tim truck stopovim, jedan porodicni prijatelj je vozio ali sam bio mladji pa se dobro ni ne sjecam tih prica niti tako precizno ali koliko se sjecam prica je bila da ti stopovi nisu bas kao SUPE UGODNA mjesta nego da ima svega (glede krimanala prostitucije droge itd.) i taj dio mi je jasan, ali to te ne mora brinuti ali recimo dio koji se odnosi na pljacke-otimacine ili obijanja kamiona i slicno?

I jos jedno pitanje obzirom da je bilo nekoliko vozada i vlasnika kao i dispecera koji su radili u srbiji, da li je ikada ikome palo na pamet da se udruze tj. da ovi dispeceri pokusaju da se osamostale (pobjegnu od gazdi koje ih maltretiraju za sitne pare) i da pokusaju uz pomoc nekolicine nasih vozaca sami da stvore svoju neku bazu i uzimaju svoj neki fee?

Naravno reci ce te da je to nemoguce dok nemaju GC i nisu na americkom tlu, ali bas zato nagalasavam uz pomoc nasih vozaca i vlasnika kojima u biti da bi bili sto profitabilniji treba citaba uigrana ekipa brokera dispecera itd itd itd itd???

markoss 07.03.2017 17:37

Za 10meseci kpliko vozim east i mideast nikad nisam imao nikakvu neprijatnost na truckstopu, nit video bill kakve sumnjive radnje. Cesto se moze videti i policija kako obilazi truckstops.

Ovo zadnje pitanje je vrlo zanimljivo ali tesko izvodljivo, bez obz dal su dispec u srb ilo usa, zasto?

Mo ras da imas svoju firmu tj MC broj koji bi trebao da bude sto stariji jer kad se uzimaju loudovi koristi se taj mc broj. S obz da sve ide preko brokera, Retko koji ce da ti da dobri placen load sa skoro dobijenim mc brojem. Miras da imas 2 ili 3 kamiona min da bi dobio mc broj.

GSPvozac 08.03.2017 20:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 65776)

Ovo bi znacilo da si placen .45c po milji sto je super ali mi nije jasna ova kilometraza. Ovo bi znacilo da predjes dnevno 700 milja(1126km)??? Jel imas uopste utovar/istovar, cekanje na iste, cekanje na novu turu,...?

markoss 08.03.2017 22:07

48centi sam sad placen, i da, 700milja dnevno vozim, recimo pokupim oko 12h popodne, izvezem to za nekih 11 12 sati i istovar je ujutru oko 7 8 9 zavisi.

Ako recimo pokupim kasnije tipa 3 4 popodne, onda izvezem do 1 2 nocu, pa spavam do nekih 5 6 sati i izvezem ostatak jos 2 3 sata sv3 zavisi koliko mi ostane.

Na utovarima zavisi, cekam ponekad sat dva....retko preko, isto vazi i za istovar

Bockyman 09.03.2017 12:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 65873)
48centi sam sad placen, i da, 700milja dnevno vozim, recimo pokupim oko 12h popodne, izvezem to za nekih 11 12 sati i istovar je ujutru oko 7 8 9 zavisi.

Ako recimo pokupim kasnije tipa 3 4 popodne, onda izvezem do 1 2 nocu, pa spavam do nekih 5 6 sati i izvezem ostatak jos 2 3 sata sv3 zavisi koliko mi ostane.

Na utovarima zavisi, cekam ponekad sat dva....retko preko, isto vazi i za istovar

ово су тимске туре? да ли је тачно да од 1. децембра ове године електронски лог бук постаје обавезан? знам да се сваке године прича да ће да стартује електронски лог бук, али сада је као коначан датум...па ако неко има проверену информацију, нека подели.

markoss 09.03.2017 14:16

Nisu timske ture sam vozim. Navodno elektronske logbooks ce imati firme koje imaju preko 5 6 kamiona... e sad bice tu bas mnoooogooo zezamcije oko elektrologova, jer ce se smanjiti drasticno broj sati za voznju samim tim i miljaza i naravno zarada. Ja cu prvi da batalim kamion ako mi se prepolovi zarada a znam da i mnogi tako misle. Drugo, ako bude kasnjenja na pikapu i na deliv, i tu se gube dragoceni sati a dal ce bednih 100 200 dolara moci da pokriju troskove ownera kamiona koji ce izgubiti700 800 dolara zbog kasnjenja.

Pozz

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 19:56.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.