![]() |
Samo za karticu, ja imam racun samo u BoA, a 4 razlicite banke za kartice.
|
Bas gledam Credit Score i vidim da moram pod hitno da uzmem jos jednu ili dve kreditne kartice.
Da li ima neko predlog za dobru kreditnu karticu? Imam racun u Wells Fargo i njihovu secured credit card (jos uvek :smrc:). Da li je neko uzimao Credit One karticu za Walmart? Kartica ima 2-3% povrata kad se pazari u Walmart-u. Interesuje me koliko se placa provizija za transfer novca kad pokrivam potrosenu sumu na ovoj kartici? Kad prebacujem pare sa racuna na karticu u Wells Fargo banci, ne placam nikakvu proviziju. Znam, reci cete da procitam... Procitao sam, ali mi ni dalje nije jasno sta su hteli da kazu. Jos uvek sam gastarbajter pocetnik :blink: pa vas molim za pomoc. :==D: |
Imam ja Walmart karticu, pisao sam na prethodnim stranama o svim karticama. Synchrony banka izdaje, tj sad treba da pocne da je izdaje Capital One, ne Credit One. Povrat je na pick up i na online 5%, sto je sad mnogo bolje nego pre, a kupovina u radnji je 2%.
Nemas proviziju nikada za prebacivanje, vezes svoj bankovni racun, unese se routing number i account number i to je to, nakon toga se prebacuje samo. Pazi samo sa uzimanjem kartica, najbolje bi bilo prvo da proveris da l si predkvalifikovan na tim karticama da ti ne bi dzabe stavljali hard inquiry a ne daju ti karticu. Koliki ti je sad kreditni skor? |
Citat:
Hvala na informaciji. |
Walmart mi dva puta sam dizao limit, sa 500 na 700 pa na 1400 za manje od 3 meseca, TJ maxx sa 200 na 600 posle 3 meseca i Amex sa 1000 na 2500 za 2 meseca. Tako da za 6 meseci do godinu dana moze da se dobro nabudzi kreditni skor i limiti. Samo da sam znao da prvo proveim da li sam preapproved za kartice, dzabe sam nabio par hard inquiries
|
Citat:
|
WF ima online credit score u svakom momentu.
A uzima ga od Experiana. Imas aplikaiju downloadujes i ne cekas nikakve izvode iz banke. |
Citat:
Inace, Transunion mi je spustio skor za 4 boda zbog Dillard's-ove kartice. Videcemo koliko ce trebati vremena da se vrati na prethodno stanje. :==D: |
Vrlo brzo ce se vratiti. Credit Karma daje samo dva skora, Transunion i Equifax, ne daje Experian. Experian moze da se registruje besplatno na njihov sajt i izbacuje besplatno skor.
A onda ide milion varijacija od banke do banke Fico skorovi i Vantage score. Ja na Amexu imam Fico isti koji je u BoA, na Walmart kartici drugi, na Capital One treci, na TJ Maxx daju Vantage score itd itd. Naravno mozete za dz jednom godisnje iz svakog biroa da dobijete besplatno izvestaj po zakonu. Na Transunionu kad se napravi nalog trazi kreditnu karticu, ja sam mislio samo za verifikaciju indentiteta, medjutim olosi mi skinuli 25$ kao mesecnu pretplatu. Vratili su mi posle par dana kada sam se zalio, ali to rade svima pa ako prodje prodje. Ne pise uopste da ce bilo koji iznos da ti skinu niti sa strane ne stoji da placas nesto. Cak su i neku kaznu platili za to ali i dalje teraju tu praksu. |
Sta ste uradili sa tekucim racunima u Srbiji? Da li ste koristili Americke platne kartice kada se vratite u SRB?
Da li ima nekakve veze oko poreza /taksi ako uplatim tipa 100.000 din na karticu u Srbiji i nju koristim za placanje dok sam tamo? Pitam jer sam procitao da se sve to treba prijaviti kada se fajluju takse |
Za to mislim da ne treba, tj knjigovodja kaze da ne mora jer su to pare iz Amerike. Mora da se prijavi posebno ako se ima vise od 10 000$ na racunu.
Ja sam sad koristio us kartice tamo, imam dve bez provizije i kurs je jaci za 1,5-2 din po $. |
Cesto na forumu novi clanovi postavljaju pitanja:
Sta je to Credit Score? Kako dobiti sto bolji CS? ... :blink: Nasao sam dobar link koji objasnjava ova i mnoga druga pitanja potencijalnih i novopecenih gastarbajtera: :==D: https://www.thepennyhoarder.com/cred...t-score-range/ |
Citat:
https://youtu.be/-S91Pe-BjL8 Ako nemate trenutno ni jednu kreditnu karticu a zivite u USA i planirate da pocnete da gradite kreditni skor preporucio bih CapitalOne banku. Od njih mozete dobiti "unsecured" kreditnu karticu sto znaci da ne morate davati depozit da bi ste dobili kreditnu karticu kao sto je slucaj sa nekim drugim bankama. Kartica se zove Capital One Platinum i obicno na pocetku daju limit od 300$. Nakon nekoliko meseci i pod uslovom da placate karticu na vreme oni ce vam verovatno povecati limit sami a postoji i opcija da im sami trazite povecanje limita na kartici. https://www.capitalone.com/credit-cards/platinum/ |
Jeste secured samo se ne stavlja 100% nego mozes 50$ za 200$. Ne daju bas tako odmah, ja sam aplicirao za karticu i odbili su me cak i ako sam 200$ za 200$ hteo da stavim. Prvih par meseci je pakao za kartice, nakon godinu dana imam gomilu.
|
Upravo tako. U pocetku je tesko. Krece se sa secured credit card. Nakon 6 meseci se dobija unsecured, tri meseca kasnije moze da se dobije veci kreditni limit.
Sve je tesko dobiti dok se ne stigne do kreditnog skora koji je veci od, recimo, 680. Posle toga stizu (dobre) ponude na sve strane. Kad skor predje 700, onda treba uzeti vece postansko sanduce, da mogu da stanu sve ponude.:naughty: Govorim o kreditnom skoru na CreditKarma Naravno, ima i losih ponuda upakovanih u "neverovatno dobre" pozajmice. Kad se preracunate, kamata je 30 i vise procenata na godisnjem nivou. Treba dobro prouciti sve ponude. Narocito obratiti paznju na "promotivni period". |
Pozz svima, mnogo toga je napisano o kreditnom skoru i istoriji, koji su nesumnjivo vrlo vazni za kasnije egzistiranje u USA, ali dok se oni grade..kako svakodnevno kupovati namirnice i placati racune tih 5-6 meseci dok se ne dobije unsecured kreditna kartica?
Da li da novac koji donesemo u USA odmah uplatimo na tekuci racun kod neke banke i onda sve racune placamo debitnom karticom ili da odvojimo i nesto u kešu za placanje pojedinih racuna? |
Citat:
Uz otvaranje racuna se dobija i debitna kartica (ako trazis). Ja sam poneo "nase" kartice, ali mi je samo Walmart dozvoljavao da placam njima. Pare koje uplatis na svoj racun mozes posle da podignes na bankomatu. Sve je isto kao i u Evropi. Mozda samo nazivi malo zbunjuju. Eh, treba preziveti pocetak. Posle godinu dana je lakse. :grin: |
Svensone hvala na odgovoru, ali da li si ti u pocetnom periodu koristio neku njihovu debitnu karticu ili si za osnovne racune (stan, hrana, auto) uglavnom koristio keš?
Kakva su tvoja iskustva, da li si nailazio na probleme u smislu da su te neki trgovci odbili, jer u USA ovo nisu popularna sredstva za placanje? Pretpostavljam da ti 'nasa' kartica za Walmart i Secured sa 300$ nisu bile dovoljne za placanje osnovnih troskova. |
Za pocetak vam ne treba ni SSN (objasnite situaciju i kazite da cete doneti na uvid kada stigne) ni njihov neki dokument za otvaranje obicnog racuna u banci. Dovoljan je samo nas pasos i adresa u USA. Mozda i br telefona, cini mi se da sam prvo uzeo njihov broj pa otisao da otvaram racun. Sav kes odmah depozit na racun, dobijete debitnu karticu koja se prihvata svugde, sredstva odmah dostupna.
Stan se obicno placa cekovima ili online aplikacijama za prenos novca. Licno koristim Zelle preko BOA app i radi vrh, novac se prebaci instant bez ikakve provizije. I meni i zeni su posle cini mi se dva meseca dali unsecured cashback sa limitima od $500. Nismo trazili odmah. |
U Chase su mi trazili proof of residence za debitnu karticu. Mozda zavisi i od sluzbenika u banci, ja sam probao i u cikagu i u majamiju i nije moglo. Cuo sam da u BOA moze i bez.
|
Meni su u TD bank za debitnu karticu tražili pasoš i broj telefona.
|
Citat:
|
Ne treba SSN za otvaranje racuna. Mozda ce u nekoj banci i da ga traze, ali onda kazes "hvala, dovidjenja" i odes u drugu banku.
Kreditna ce tesko da ide bez SSN-a, ali ona je i manje bitna na pocetku. Dok se dodje u situaciju da je kreditni skor bitan, nimalo nece biti vazno da li je kreditna dobijena 3, 5 ili 8 nedelja po dolasku u USA. |
Citat:
|
Citat:
|
Ne treba ssn za racun u banci, u BoA moze naknadno da se doda do 90 dana po otvaranju mislim.
Racun najbolje otvoriti u banci koja daje najveci sign up bonus za nove korisnike. |
Ja se secam kada sam probao da otvorim racun u Chase i bank of America da su mi rekli da moram imati ssn. I to sam probao i vire ekspozitura. Ali izgleda da je to individualno i zavisi od bankara do bankara
|
To si svakako upravu, iako je ovde kao neki "sistem" ipak se na kraju svodi na individualnu odluku, i za banku i za SSA i DMV...
|
Meni nije trebao SSN ni za račun pa čak ni da počnem sa radim. Bejah primio već drugu platu kad mi je stigao SSN.
Sto se tiče kreditne meni su nudili do 3000 secured ili 10000 normalnu, ali ja sam kasnije tražio kreditnu kad sam već imao dobar kreditni skor mislim da je za pocetak neki 300-600 realnisticno. |
Pre par dana sam otvorila racun u Wells Fargo banci. Objasnila da cekamo da nam stigne SSN i nikakvih problema bilo nije. Dobila debitnu karticu. Od dokumenata je bio dovoljan pasos sa vizom.
|
Ne znam da li vazi za tebe, tj da l si uzela promociju, ali ako za 90 dana ti legne preko 4000$ plate daju bonus 400$
|
Citat:
|
Da podijelim iskustvo:
Vec sam spominjao da sam na samom startu prilikom otvaranja racuna u TD banci aplicirao bio i za secured CC i da sam bio odbijen. U medjuvremenu, negdje u novembru sam aplicirao za CapitalOne-u secured credit card. Isto, posle cak razvlacenja slucaja na 4 nedelje - opet bio odbijen. Prije 3 nedelje, odlucim da pokusam opet sa TD Bankom, ali ovog puta drugacije. Otvorim prvo savings account. Prebacim $500 na njega. Posaljem aplikaciju za secured cc nakon toga. Kroz nedelju dana mi stize obavjestenje da mi je kreditna kartica odobrena i poslata i vidim kroz aplikaciju da su skinuli tih $500 i drze ih kao pokrice za kreditnu. E sad, vrhunac cijele ove price (koji je mene najvise iznenadio). Kreditna kartica mi jos uvijek nije stigla na fizicku adresu. Medjutim, povuceno je tih $29 koliko je godisnje odrzavanje i to mi stoji na balansu koji moram platiti na kraju mjeseca. Veceras nesto listam po aplikacijama i rekoh da udjem na Credit Carmu da vidim slucajno ima li kakvih promjena tamo. Kad ono - updateovan kreditni score na Transunionu i to na 668 :ludak: Na equifaxu i dalje nema nista. AL bas sam se iznenadio brzinom, mislio sam da mnogo duze vremena treba da se uopste prikaze taj credit score, a kamoli da ce biti toliko visoko. Sad kad stigne kreditna, da pocnem zivot duznickog ropstva koji propisuju ovamo :RRofl: |
Prvo treba otvoriti obican racun, pa nakon nekog vremena od iste banke treba traziti kreditnu. To si dobro uradio, ali verovatno nesto nije bilo u redu. Secured credit card je kartica kojom garantujes svojim parama da ces im vratiti pare. Eh, i meni su sto sta rekli da ne moze, pa je posle moglo. Nisam mogao da otvorim racun zato sto nisam bio duze od 1,5 meseci u Texasu, pa je u drugoj banci moglo. Nisam mogao odmah da dobijem secured credit card, pa mi prosla online prijava. Nisam mogao da dobijem cekove, pa sam sledeci put dobio. Uglavnom, sve treba dvaput raditi :naughty:
E, sad me jure da uzmem novu karticu, podignem kredit, uzmem zajam, kupim auto ili motorcikl, a moze i camac... Credit Karma je dobar pokazatelj stanja. Treba se drzati njihovih uputstava i ne uzimati odmah kartice koje oni nude. Kad malo bolje razmislim, sve je krenulo na bolje kada sam otvorio nalog kod njih. :punk: Isprobao sam i njihovu prijavu poreza. Ne mora da se posalje. Moze samo da se uradi test. Kreditni skor obicno pocinje od 600 (to ne vidimo), kako kazu. Obicno je prvi skor koji dobijemo preko 660. Dobar skor se dobija nakon vise od godinu dana. Znam da su mnogi pisali da moze da se odmah dobije dobar skor (videti kako se to radi, u ranijim postovima), ali moje skromno mislenje je da je bolje uraditi to bez precica (cutting corners). BTW: TD? Koja je to banka? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
I ja sam imao problema sa secured kredintom da me odbiju, ali to je bilo samo zato sto verovatno nisu imali ssn u nekim bazama, da sam otisao licno bilo bi drugacije verovatno (Capital One) |
Za izvestaj o kreditnom rejtingu- FICO Score se mozete besplatno prijaviti ukoliko imate bank of america account.
Meni se FICO i transunion poklapaju |
Citat:
Dakle, svi koriste iste podatke, ali ih malo drugacije interpretiraju. Zbog toga i postoji toliko razlicitih vrednosti. Ne mozes imati velik kredit skor bez duge kreditne istorije. Iako kreditna istorija i raznorodni krediti uticu malo na kredit skor (kako svi kazu), ovo je jedan od veoma vaznih elemenata. Veliki uticaj ima placanje dugova na vreme. E, tu dolazimo do faktora duzine kreditne istorije. Nije isto placati 10 godina na vreme i 6 meseci. |
Citat:
Mislis Fico i Vantage od Transuniona ti se poklapaju? Citat:
|
Citat:
Drugo, potpuno je nemoguce to uraditi, posto se kartice ne dobijaju tako lako kada je mali kreditni skor. U principu ni krediti, izuzev ako se ne da pokrice. Da skratim, nije moguce to uraditi samostalno, ali ako osoba dobije ovlascenje od nekog ko ima skor 750, da koristi njegov racun, onda moze. Ako je taj racun otvoren 5 godina onda je i njegova kreditna istorija 5 godina, a kreditni skor je 750 (recimo da je tako jednostavna situacija). Ako ima jos neku karticu/kredit, onda mu je kreditna istorija prosecna duzina svih kreditnih linija. Dakle mi, siromasni imigranti iz jugoistocne Evrope :smrc: mozemo samo polako da gradimo kreditni skor. Moje misljenje je da je tako najbolje. Na skor ne utice potrosnja, vec zaduzenje po obracunu (izvestaju) na kraju meseca. Kad kreditni biro dobije to obavestenje, reaguje povecanjem ili smanjenjem kreditnog skora. Ako nije veliko smanjenje ili povecanje, to je par bodova, a za $30-40 razlike je +-1 bod. Iza svega stoji formula, a ovo je uproscen prikaz: The information that influences a FICO Score is broken down into five categories: Payment history (35%) Amounts owed (30%) Length of credit history (15%) Types of credit used (10%) New credit (10%) Evo link jednog objasnjenja: https://www.thebalance.com/factors-a...t-score-960527 |
| Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:13. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.