ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   COVID-19 u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=2044)

Ponocni expres 06.04.2020 06:01

Evakuacioni let,molba za slanje leka

Zbog korona virusa moze nam se javiti privatnom porukom neko ko dolazi 8.aprila ovim evakuacionim letom iz Srbije a voljan je da nam donese dve male kutijice lekova koje se ne mogu kupiti u US a nemaju adekvatnu zamenu u US ...

johnny_nyc 10.04.2020 00:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik voja82 (Poruka 79746)
Ne volim da davim, ali verovatno mnogi od vas koji sad tek citate nisu videli moje pitanje. Nosioci green card koji su dobili lay off kao posledica korone, ako apliciraju za unemployment, da li mogu imati posledice prilikom apliciranja za drzavljanstvo?
Hvala

Voja nemas brige, mi cemo ove godine za drzavljanstvo a ja sam se prijavio na unemployment prije dva tjedna...supruga radi od kuce. To sto sam se ja prijavio nece imati nikakvog utjecaja na dobivanje drzavljanstva.

BTW mi smo u Westchester County nedaleko od New Rochelle gdje je sve krenulo, ovdje je situacija puno bolja nego na pocetku, ljudi se drze kuca, ne izlaze po vani i ne socijaliziraju se na nikime i izgleda da usporava. Mi s prijateljima na FaceTime wine&dine :)

voja82 10.04.2020 02:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 79772)
Voja nemas brige, mi cemo ove godine za drzavljanstvo a ja sam se prijavio na unemployment prije dva tjedna...supruga radi od kuce. To sto sam se ja prijavio nece imati nikakvog utjecaja na dobivanje drzavljanstva.

BTW mi smo u Westchester County nedaleko od New Rochelle gdje je sve krenulo, ovdje je situacija puno bolja nego na pocetku, ljudi se drze kuca, ne izlaze po vani i ne socijaliziraju se na nikime i izgleda da usporava. Mi s prijateljima na FaceTime wine&dine :)

Hvala na informaciji. Drago mi je da se situacija poboljsava.Ovde na FL se ljudi takodje pridrzavaju karantina, svi nose maske i rukavice...mada ovde nije toliko gadno kao u NYC.

vuxanne 12.04.2020 04:47

Evo nekoliko linkova za pracenje podataka:

https://www.bing.com/covid/
https://coronavirus.jhu.edu/map.html
https://covid19.healthdata.org/united-states-of-america
https://www.worldometers.info/coronavirus/

gorasheen 12.04.2020 12:45

Hvala vam sto ste podelili sa nama ove linkove i prema podacima iz istih dobra vest je svakodnevno povecanje broja oporavljenih, ali je lose to da ce kriva sa brojem stradalih rasti negde do sredine maja.

Nazalost prema ovim projekcijama i posle toga ce biti sporadicnih slucajeva cak do avgusta.

Ove info su zaista zabrinjavajuce za sve vas koji zivite u usa, ali isto i za nas koji sa velikom neizvesnoscu cekamo nastavak procesa za green card.

damagon 12.04.2020 18:18

Jel zna neko nesto vise o ovim stimulus checkovima od 1200$?

Koliko sam skapirao i gc holderi dobijaju :naughty:

Da li trebamo negde da se prijavimo? Citao sam da ce na IRSu biti odeljak gde cemo moci da proverimo da li smo eligable za to i da pratimo status stimulus checka

mveruovic 12.04.2020 18:56

Ako imas SSN i popunio si taksu za 2019. imas prava na cek. Ako neko nije popunio taksu jer je zaradio manje od 10 000 ili nije uopste nista zaradio ima na sajtu IRSa da se popune podaci da se i njima omoguci dobijanje love. Ukratko svako sa SSN u Americi ko zaradjuje manje od 75000 ima prava. Ukoliko neko prilikom unosa takse nije ostavio broj racuna u banci dobice cek, ali moguce je da se update podaci na sajtu sa brojem racuna za par dana.

damagon 12.04.2020 19:07

Da , fajlovao sam takse pre desetak dana. Odlucio sam da mi posalju povrat kao cek na adresu, a ne da ide direktno na racun. Pa nadam se da cemo dobiti nesto od Uncle Sam-a :naughty:

vuxanne 12.04.2020 20:44

Meni je leglo juce. Uplatice ti IRS na isti racun na koji dobijas povracaj poreza. Jos malo ce (mislim sutra 4/13/20) ce da aktiviraju sajt gde mogu da se prate uplate onih koji nemaju direct deposit aktiviran "Get My Payment".

Cuvajte se prevara. Nista ne treba da se preuzima, IRS ima sve nase podatke i brojeve racuna na koje ce da dostave te pare. Sve informacije samo nadjite na zvanicnom sajtu: https://www.irs.gov/coronavirus-tax-...mpact-payments i pratite ga ga cesto osvezavaju sa novim informacijama.

damagon 12.04.2020 23:29

Nisam se odlucio za opciju direct deposit, nego da mi cek stigne na adresu. Mislis da ce onda nakon sto depositujem taj check par dana nakon toga automatski da mi legne uplata na racun ?

mveruovic 13.04.2020 16:22

Cek je kes, znaci kada ga deponujes odmah dobijas pare ne uplacuje ti niko nista. Ali ce trajati kako one ocekuju nekoliko meseci dok posalju cekove.

@vuxxane Sta ti je leglo juce? Povracaj takse ili ova federalna pomoc?

Dovlagreeeen 13.04.2020 22:12

Mveruovic pisao sam Vam u pp, mozda niste videli, a da ne pitam opet isto, ako ste voljni da mi odgovorite, Pozdrav svima

SRBghost 14.04.2020 11:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik gorasheen (Poruka 79777)
Hvala vam sto ste podelili sa nama ove linkove i prema podacima iz istih dobra vest je svakodnevno povecanje broja oporavljenih, ali je lose to da ce kriva sa brojem stradalih rasti negde do sredine maja.

Nazalost prema ovim projekcijama i posle toga ce biti sporadicnih slucajeva cak do avgusta.

Ove info su zaista zabrinjavajuce za sve vas koji zivite u usa, ali isto i za nas koji sa velikom neizvesnoscu cekamo nastavak procesa za green card.

Nece ovo nestati dok god ne nadju vakcinu. Ne ide ovaj virus nigde. Uvek ce da iskoci novo zariste, a zahvaljujuci avio saobracaju, za 24h moze da stigne ponovo svugde. Naravno, gradovi i drzave sa najprometnijim aerodromima/lukama ce prvi da ponovo stradaju - sto znaci NYC 99,9%.

vuxanne 14.04.2020 12:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mveruovic (Poruka 79797)
@vuxxane Sta ti je leglo juce? Povracaj takse ili ova federalna pomoc?

Federalna pomoc. Povracaj poreza mi je legao u februaru.

vuxanne 14.04.2020 13:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 79792)
Nisam se odlucio za opciju direct deposit, nego da mi cek stigne na adresu. Mislis da ce onda nakon sto depositujem taj check par dana nakon toga automatski da mi legne uplata na racun ?

Ne. Poslace ti cek. Rekli su da treba minimum dve nedelje da stignu cekovi.

gorasheen 14.04.2020 17:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SRBghost (Poruka 79803)
Nece ovo nestati dok god ne nadju vakcinu. Ne ide ovaj virus nigde. Uvek ce da iskoci novo zariste, a zahvaljujuci avio saobracaju, za 24h moze da stigne ponovo svugde. Naravno, gradovi i drzave sa najprometnijim aerodromima/lukama ce prvi da ponovo stradaju - sto znaci NYC 99,9%.

Vakcina ce tesko biti napravljena u skorije vreme, jer je osnovni problem, koliko sam pratio razne info, sto virus mutira i taj njegov 'kod' je neuhvatljiv.

Iako nosi istu oznaku c-19 prakticno se ne radi o istom virusu, nego o raznim mutacijama koje su negde vise, a negde manje agresivne, sto se i vidi po razlicitim posledicama koje ostavlja u zemljama od kine do usa.

Avioni i druga prevozna sredstva (brodovi, vozovi, busevi) su idealni za prenosenje virusa, jer putnici u kabinama koriste isti vazduh, pa je dovoljno da jedan zarazeni koji kija ili kaslje odmah prenese virus ostalima.

Svakako se avionom kao najbrzim prevoznim sredstvom najbrze i prenose virusi sa kontinenta na kontinent, ali su sva pristanista i luke i aerodromi, podjednako rizicna mesta gde virusi uvek prvo stizu.

Danas virusi 'putuju' i vrlo brzo stizu u sve delove sveta.

Futbalista 15.04.2020 06:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 79804)
Federalna pomoc. Povracaj poreza mi je legao u februaru.

Meni leglo danas preko direct deposit, nisam ocekivao tako brzo

damagon 15.04.2020 18:32

Da li si fajlovao takse za 2019 i kada? Da li si imao povracaj i da li si povracaj dobio kao direct deposit ili preko checka? Meni je prvi put da fajlujem takse, mozda me zaobidju sa ovim stimulus checkom sta znam :naughty:

Futbalista 16.04.2020 00:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 79814)
Da li si fajlovao takse za 2019 i kada? Da li si imao povracaj i da li si povracaj dobio kao direct deposit ili preko checka? Meni je prvi put da fajlujem takse, mozda me zaobidju sa ovim stimulus checkom sta znam :naughty:

Takse sam fajlovao pocetkom Marta, dobio povracaj zbog dvoje dece, sve je islo preko direct deposit, kao i sad

SRBghost 16.04.2020 01:30

Jutros i nama stigla cestitka od IRS na direct deposit. Lepo iznenadjenje za dobro jutro :naughty:

Svenson 18.04.2020 14:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 79814)

Nece. Imaju sve nove u sistemu, znaci stize lova. Mozda prvo salju u najugrozenija podrucja.
Ja se ne nadam da ce mi stici pre 1. maja. Dok postanska kocija iz DC-ja stigne do Teksasa, proci ce april.

damagon 19.04.2020 00:44

Ja sam u Marylandu pa jos uvek nista. Inace puno J1 studenata (work and travek program) je dobilo ovih 1200$ samo zato sto su se odlucili za direct deposit kad su fajlovali takse. Proslo je takodje 15 radnih dana kako sam fajlovao takse, ali ni ovih 1200$ a ni povracaj taksi :drool:

aleksandarzz 19.04.2020 13:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik damagon (Poruka 79827)
Ja sam u Marylandu pa jos uvek nista. Inace puno J1 studenata (work and travek program) je dobilo ovih 1200$ samo zato sto su se odlucili za direct deposit kad su fajlovali takse. Proslo je takodje 15 radnih dana kako sam fajlovao takse, ali ni ovih 1200$ a ni povracaj taksi :drool:

Svako ko ima SSN i nalazi se u USA ima pravo na taj novac. Nema nikakve veze sa time da li rafund dobija preko DD ili mu salju cek. Kod studenata je cest slucaj da ih roditelji prijavljuju kao "dependant" i u tom slucaju oni nemaju pravo na ovu pomoc. Zbog toga neki studenti dobiju novac a neki ne.

dusmanic 19.04.2020 17:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz (Poruka 79830)
Svako ko ima SSN i nalazi se u USA ima pravo na taj novac. Nema nikakve veze sa time da li rafund dobija preko DD ili mu salju cek. Kod studenata je cest slucaj da ih roditelji prijavljuju kao "dependant" i u tom slucaju oni nemaju pravo na ovu pomoc. Zbog toga neki studenti dobiju novac a neki ne.

Ja sam u USA of januara. Imam SSN, nisam fajlovao takse i koliko sam razumeo nemam pravo na pomoc od 1200$

Futbalista 19.04.2020 22:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dusmanic (Poruka 79831)
Ja sam u USA of januara. Imam SSN, nisam fajlovao takse i koliko sam razumeo nemam pravo na pomoc od 1200$

Tako sam i ja razumeo, nije bas da onaj ko dodje USA, i dobije posle 10dana SSN, automatski odmah dobija i pomoc...malo je nerelano

voja82 19.04.2020 22:50

1200$ dobija onaj ko je fajlovao takse za 2018 i 2019 i kome je primanje do 75.000 godisnje.

damagon 20.04.2020 01:19

Dovoljno je da smo fajlovali takse za 2018 ili za 2019.

Eligible taxpayers who filed tax returns for either 2019 or 2018 will automatically receive an economic impact payment of up to $1,200 for individuals or $2,400 for married couples and up to $500 for each qualifying child.

Preuzeto sa sajta IRS

Mozda su ljudi proveravali get my payment na irs i iznosi im Payment Status Not Available, verovatno jer imaju previse poseta na sajtu....

ALEX2606 20.04.2020 05:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Futbalista (Poruka 79832)
Tako sam i ja razumeo, nije bas da onaj ko dodje USA, i dobije posle 10dana SSN, automatski odmah dobija i pomoc...malo je nerelano

Nisi dobro razumeo; postoji opcija za Non-filer-e na sajtu IRS-a, samo im je potrebno dostaviti podatke iz banke za direct deposit.

Sims 20.04.2020 18:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ALEX2606 (Poruka 79835)
Nisi dobro razumeo; postoji opcija za Non-filer-e na sajtu IRS-a, samo im je potrebno dostaviti podatke iz banke za direct deposit.

Kad kliknes na tu opciju dobijes upozorenje da ne nastavljas dalje ukoliko nisi bio u USA 2019. godine.

aleksandarzz 20.04.2020 23:49

Malo sam nesrecno srocio prethodni post. Komentar se odnosio na cekove i direct deposit.
Sto se tice prava na pomoc, mnogo toga je nejasno. Zasto bi onaj ko nije bio u USA 2019-te bio diskvalifikovan, ako je kriza u 2020-oj? Negde sam procitao da ce se ta pomoc voditi kao tax credit kad se sledece godine budu popunjavale taxe. Ako je to tacno, onda ce i oni koji na to imaju pravo, a ne dobiju nista sada, ostvariti pravo na tax kredit sledece godine.

ALEX2606 21.04.2020 02:32

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sims (Poruka 79839)
Kad kliknes na tu opciju dobijes upozorenje da ne nastavljas dalje ukoliko nisi bio u USA 2019. godine.

Nisam naisao ni na kakvu slicnu opciju; dobio sam cak i confirmation e-mail da je file-ovani 1040 automatski prosledjen IRS-u.

Sims 21.04.2020 03:56

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ALEX2606 (Poruka 79843)
Nisam naisao ni na kakvu slicnu opciju; dobio sam cak i confirmation e-mail da je file-ovani 1040 automatski prosledjen IRS-u.

Kad ides na Non-Filers i odaberes Enter Your Information lepo stoji upozorenje Do NOT continue here if:
You were not a U.S. citizen or U.S. permanent resident in 2019.

Katarina12 21.04.2020 12:10

Ne znam da li ste videli ali Trumpov novi post na Twitteru glasi ovako :
In light of the attack from the Invisible Enemy, as well as the need to protect the jobs of our GREAT American Citizens, I will be signing an Executive Order to temporarily suspend immigration into the United States!

Futbalista 21.04.2020 14:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Katarina12 (Poruka 79853)
Ne znam da li ste videli ali Trumpov novi post na Twitteru glasi ovako :
In light of the attack from the Invisible Enemy, as well as the need to protect the jobs of our GREAT American Citizens, I will be signing an Executive Order to temporarily suspend immigration into the United States!

Videli smo, i taj post je na temi visa buletin_____________<<<<<__^________________

ALEX2606 21.04.2020 23:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sims (Poruka 79844)
Kad ides na Non-Filers i odaberes Enter Your Information lepo stoji upozorenje Do NOT continue here if:

Nada umire poslednja... Poslacu ti $5 Burlington gift card ako legne

losmi94 22.04.2020 05:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sims (Poruka 79844)

Sta mislis da li ALEX2606 kasnije moze imati probleme prilikom prijavljivanja poreza za naredne godine zato sto je ovo popunio? Pitam posto sam u istoj situaciji i ne znam sta mi je pametno da radim.

dusmanic 22.04.2020 13:32

Citat:

Prvobitno poslao korisnik losmi94 (Poruka 79876)
Sta mislis da li ALEX2606 kasnije moze imati probleme prilikom prijavljivanja poreza za naredne godine zato sto je ovo popunio? Pitam posto sam u istoj situaciji i ne znam sta mi je pametno da radim.

Ja sam krenuo da popunjavam i na kraju trazi da potvrdimo da li se slazemo da mozemo imati probleme, penale i sl. I odustao sam. Moja supruga i dete nemaju jos ni socijalni broj, zbog korone, ne rade institucije. Cudno je i to da traze neki pin kod od prosle godine... Bas bi nam znacilo da dobijemo tu pomoc, ali ne znam da li smemo da apliciramo

johnny_nyc 22.04.2020 14:36

Po ovome tko god je emigrirao u USA u 2020 nije eligible za stimulus payment:

“Resident aliens” are people who have green cards or people who can prove that they have been physically present in the United States long enough to establish “substantial presence,” as per U.S. tax law.

The IRS substantial presence test counts and calculates whether you were physically present in the United States at least 31 days during the current tax year and a total of 183 days during the last three tax years (including the current tax year).

ALEX2606 22.04.2020 15:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik losmi94 (Poruka 79876)

Ne znam zasto vi brinete oko toga da li cu ja imati penale naredne godine jer sam se prijavio za stimulus payment; ovo je vanredna situacija oko koje ste svi svesni i naravno da cu pokusati za svoju porodicu da dobijem bilo kakav support...

Futbalista 22.04.2020 16:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ALEX2606 (Poruka 79882)
Ne znam zasto vi brinete oko toga da li cu ja imati penale naredne godine jer sam se prijavio za stimulus payment; ovo je vanredna situacija oko koje ste svi svesni i naravno da cu pokusati za svoju porodicu da dobijem bilo kakav support...

To je potpuno normalno i treba pokusati sve...
Sto se tiče ove diskusije oko toga da li ce dobiti novac koji su tek dosli, pa nelogicno je da ga dobiju bas svi pa i tek koji su dosli, sta, uzme lovu za 4 clana porodice i zapali nazad odakle je dosao. Ne ide to bas tako u USA da ti drzava da na lepe oci a ti njoj nista!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 15:42.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.