![]() |
D$D je izneo izuzetno korisne informacije za nas koji krecemo iz pocetka.Nadam se da se nesto promenulo na bolje ( cena goriva mozda manja), jer moja porodica i ja smo sad u situaciji da saznamo o Chicagu vise.Neky zavrsava srednju skolu i upisuje College, jedna od alternativa je Chicago.Da li neko moze da kaze koji su delovi pogodni za skromno porodicno stanovanje.
|
Ja ne znam za Chicago :) ali da priupitam: planirate da se selite i vi? Pitam jer studenti imaju opciju da zive u dormu ili sa jos nekoliko studenta... On moze da aplicira na nekoliko univerziteta, pa koji ga primi. Ko zna, mozda zavrsi i na ovoj nasoj suncanoj obali :) Mislim da je jeftinije da zivi u dormu uz financial aid nego da se cela porodica seli... jedna od lepih strana studiranja i jeste dolazak kuci za Bozic i prolecni raspust, kao i odrastanje i ulazak u svet odraslih uz vrsnjake :) Cisto pitam, naravno da svaka porodica zna sta je za njih najbolje :)
P.S. Kad pocinje? |
Drago mi je sto pitas. Nismo bas najbolje upuceni u sve to,ali sad ga savetuju u skoli sta i kako.U svakom slucaju ko zna nesto na tu temu ,puno bi nam pomoglo.Naime Neky je u Srbiji zavrsio prva dva razreda Gimnazije a u USA 3. u prvom semestru, a 4. u drugom zavrsava(ljubi ga majka :bigkiss:)Nismo planirali da ostanemo jer posle 8 meseci jos uvek ne radimo.Sada smo odlucili da se selimo.Chicago nam je opcija jer suprug ne govori engleski(samo razume i zna da cita),ni moj engleski nije najbolji mada imam communicacioni skill sa oskudnim recnikom u upotrebi pri govoru.Neky nam je jedini dobar ide u ESL iako nije za ESL, ali to ima neke prednosti, pa smo to iskoristili. Nije iskljucena i neka druga opcija jer ce aplicirati na vise Collega.GPA koje nosi iz Srbije i ovde su mu oko 3.7 po USA standardima.On bi upisao neki College koji je jak u matematici, jer to je njegova interesna sfera.Nisam dobro razumela da li trebada bude u dormu za financial aid ili moze da zivi sa nama.
Hvala unapred |
Moni, tek dodjoh na posao, a i "glave" sad treba da pristignu te tek kasnije mogu da se raspisem. Detalji ce biti izlozeni na sajtu pod "Skolovanje". U medjuvremenu:
@pekka - please postavi pitanja na forumu kako bi i ostali imali pristup informacijama. Ja nemam nista protiv private :) osim kad bi info mogao da koristi i ostalim forumasima... U medjuvremenu - upis u osnovne i srednje (javne) skole je sada u junu za septembar ove godine. Schedule treba da bude odradjen do polovine aprila. Treba da znas lokaciju gde cete ziveti, jer se upisuje u skolu po mestu zivljenja. Spremi izvod iz maticne knjige rodjenih i detaljna svedocansva (zbog uporedjivanja). |
Citat:
Znas da T. treba da krene u kindergarten i ja sam se raspitivala svuda redom gde mogu da je ubacim u drzavnu skolu i ovo su zakljuci i podaci do kojih sam dosla. 1. Apliciranje za kindergarten je pocelo u septembru 2009 i zavrsilo se u januaru 2010. Deca koja ove godine krecu su vec primljena :blink: 2. Eventualno bih mogla da je upisem u neku od skola za koje nije bas i neka navalica, sto ja necu jer mi to govori da te skole nisu bas na glasu. 3. Ovo je odlican sajt na kome ima svasta o drzavnim skolama http://www.greatschools.org/ 4. Takodje sam pribavila i brosuru koja je izasla u septembru 2009 i vazi do septembra 2010 opet o skolama, rejtinzima, bodovanjima, rokovima za prijavu, upisima, i sl. Brosura se zove "The Education and Enrichment Guide" (ovo su skolice u LA, ali se tako nesto verovatno pravi i u ostalim gradovima) Evo ga i sajt http://www.educationandenrichment.com/ 5. Skolica u koju T. trenutno ide ima i kindergarten tako da ce verovatno ostati u njoj a onda cemo krenuti da od septempra apliciramo za zeljene skole (osim ako nekim cudom ne uspem da je ubacim u skolu u narednih mesec dana, ne znam samo kako :obrva: ). 6. Inace ja toplo preporucujem Montessori skole (jeste da kostaju fino) ali fenomenalno rade sa decom i vrede zaista svaku paru. |
tek sad sam videla da je ovo pod Chicago
mozda ne bi bilo lose da se izdvoji kao tema za skolice ili da se prikljuci nekoj |
Info za FAFSA je za svaku drzavu isti, jer je u pitanju Federal Financial Aid. Svaka State ima drugacije rokove za svoje programe, te je recimo za CA to April 1, ali uslov je prijavljivanje na FAFSA. Postoje posebni programi samo za High School i College freshmen. Taj deo nije samo za Chicago (o kojem ja na zalost ne znam nista).
Info za osnovne i srednje skole koji sam dala je za CA i skole objavljuju schedule nakon odobrenja od state Administration (ne znam za obdanista), jer se Pekka ovde doseljava (San Diego tacnije). Informacija o upisu i rokovima je dobijena direktno od LAUSD, Superintendent Office i od skole kojoj pripadamo - dakle upis je u junu. San Diego mozda ima malo drugacije rokove ali bi u principu trebalo da je isto. Mi trenutno radimo na upisu, dobicemo formulare i enrollment package za dete koje upisujemo sredinom ili krajem ovog meseca. Sav info je dobijen direktno od skolske administracije - sto preko telefona, sto licno. Napomena: Charter i privatne skole imaju drugacije rokove i nisu bile predmet naseg interesovanja. |
Nije jos izvesno da se selimo u Chicago.Ostvarili smo neke kontakte u vezi posla preko nekih nasih poznanika.Ustvari mi bi smo hteli da uklopimo dve stvari nas eventualni posao i Neky-jev College.
S obzirom da je Zana kao i uvek poslala korisne informacije u vezi skolstva a vec ima zapoceta tema pitanje o skolovanju prebacicu tamo. http://www.zelenalutrija.com/forum/n...uote=1&p=13806 |
Citat:
|
Pozdrav...
...samo zelim da postavim par pitanja. Naime, dva druga, prijateljica i ja dolazimo u chicago sad 9. maja na 5 mjeseci, onaj work&travel fazon... pa me zanima kako da stan nadjemo najlakse, da li bi nam neko mogao pomoci. Inace posao nam je u centru... North Michigan Avenue...... pa nesto sto je najzgodnije sto se tice prevoza
I jos jedno pitanje... zna li neko kako se zove decko sa nickom Jfa_Kg..... sa njim sam komunicirao na jednom forumu koji sada ne radi... a ne znam kako da stupim u kontakt sa njim |
Prvo pozdrav svima od novog clana :) Mada sam videla da je neki moj post o Chicagu sa b92 iskopiran ovde (da sam znala vise bih se potrudila oko pisanja istog), tako da prakticno imam jedan post vise nego sto pise :)
Nego b.popovoc jeste li se snasli i kako vam je bilo u CH? Ne znam gde da pitam, ali ako nije problem ja bih neku staru temu da izvucem na povrsinu - citala sam neku temu o hrani kad se doselite.. |
za koliko para moze da se nadje 1 bed stan a da nije predgradje (rent) ..?
|
www.rent.com
www.craigslist.com Cene se naravno menjaju, a prednost je to što većinu lokacija možeš videti na Google Maps-u. :suure: |
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:06. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.