![]() |
Citat:
Ja nisam tip čoveka koji bi po cele danes ispijao kafe u Hard Rock kafeu, šetao po centralnom parku i obilazio bioskope. Posebno ne godinu, dve ili nekoliko godina. To se radi kada se ide na odmor, a ne kada se ide negde da se živi. Ja mogu na odmor ali to ne želim jer sam na odmoru već bio. Ja želim tamo da živim. Ako ne vidiš razliku onda ne znam šta da ti kažem. Uostalom, para nikad dosta jel'? :==D: |
Pa mislim da kada se kaze "tamo je bolje" ne misli se samo na novac i plate. Tebi ako smetaju neradnici i ispijaci kafa (kao sto smetaju i meni), a cinjenica je da ih u Srbiji ima dosta, onda kako to da je bolje ovde? To je odraz mentaliteta, i slika drustva. To nas je i dovelo tu gde jesmo i mislim da nam ni za 10-20 godina ne moze biti nista drasticno bolje. A samo drastican boljitak i napredak uz korenite promene mogao bi da nas dovede do normalnog drustva i drzave, a ne neuspelog pokusaja drzave u kojoj sada zivimo. I ne samo nase drzave Srbije, nego i vecine iz okruzenja, pa cak i jednog dela EU.
|
Citat:
Nas Srbe i jeste ubilo to što su naši najbolji ljudi izginuli u ratovima i pobegli u inostranstvo dok su u zemlji ostali ljigavci, lešinari i govnari pa nam je i 30 godina malo da se normalizujemo ali svet se ne menja na globalnom nivou nego od pojedinca. Kada hoćeš da menjaš svet, počni od sebe. To znači ako hoćeš da ti u Srbiji bude lepo, ostani i bori se zajedno sa sugradjanima za bolju budućnost ili idi i ne vraćaj se više nikada. Tudjina ima svoje pluseve a i svoje minuse. To neka svako računa za sebe ali činjenica je da posle euforije na početku vidiš da ni tamo nije tako kako si isprva mislio da će biti. A gde je bolje, proceni sam. Valjda želim da kažem da od kukanja nema vajde, za bolji život u Srbiji treba se boriti ili jednostavno pokupiti prnje i otići negde gde sistem već funkcioniše. Šta god da izabareš, dobro si izabrao jer biraš za sebe a kakav si tip čovek to sam najbolje znaš. Ja da biram mesto za život, izabrao bih Austriju, Norvešku ili Novi Zeland a pošto želim da se isprobam kao young professional u svojoj struci, za avanturu izabrao sam SAD jer mi Britanci idu jako na živce svojim naglaskom i vožnjom po levoj strani. Inače, London je brutalno jak grad. Po mišljenju mnogih ljudi, tesno odmah iza Njujorka. (moš mislit da sam tako plitak da radi naglaska ne bih mogao da živim u VB? :==D: ) P.S. Ja sebe smatram kozmopolitom i zabole me za nacije i religije tako da se neko slučajno ne nadje uvredjenim u mojim postovima. Nisam mislio na nikoga posebno nego pričam onako, generalno. |
Kada sam postala clan ovog foruma,odusevila sam se kolicinom informacija koje sam mogla da procitam....ali komentari,prepucavanje(poslednje dve strane) nisu na mestu:nene:
Sve sto nije povezano sa samim naslovom foruma,odnosno bilo kakvim iskustvom vezano za odlazak u Ameriku, ne bi trebalo da se spominje. Proslogodisnji dobitnici tj.njihovi postovi su bili dosta kultivisaniji od nas....ako nemas sta da kazes sto moze da pomogne,nemoj ni da ga kazes...:no: |
Ala se napisaste, a sve u prazno... Da li je potato ili potejto, tomato ili tomejto?
Podjimo samo od jednog - zasto se ljudi prijavljuju za GC, zasto odlaze u druge zemlje? Tek tako, iz obesti, ili ih goni neka muka? Da je ovde tako dobro zar bi toliki ljudi gledali da iscupaju sopstveno korenje i odu medju tudji svet kako bi pronasli nesto bolje za sebe i svoju porodicu. Neko ode da radi privremeno i da salje pare svojima, zrtvujuci sopstveni zivot (naravno, u smislu socijalnog bica koje ima i druga interesovanja osim jurnjave za novcem), a neko ode zauvek, odseli se, promeni drzavljanstvo, odvede ili tamo zasnuje porodicu. Svako sebi pronalazi nacin koji mu odgovara. Sta znaci "bolje"? U mom slucaju to je ideja da odlazim u zemlju u kojoj postoji sistem, gde se zna red i u kojoj se zakoni, kakvi god bili, postuju mnogo vise nego u Srbiji. Takodje, ono sto mi je bitan faktor u odluci je i mogucnost koju vidim za svoje dete, da od malih nogu usvoji jezik, da se skoluje u sistemu koji je na globalnom nivou daleko priznatiji od naseg, da ima bolju pocetnu sansu medju sebi jednakima u tom uzrastu, nego ovde, gde bogate tate guraju svoju decu iako su nekvalitetnija od vrsnjaka. Zelim da moje dete raste u okruzenju u kome je mogucnost izbora nemerljivo veca u odnosu na Srbiju. Sto se tice materijalne strane, naravno da je za ocekivati da covek ode tamo gde svojim radom moze da stvori i obezbedi daleko vise nego ovde. Cena rada je veca, standard je bolji, pa je svako prepucavanje na tu temu neumesno jer pojedini primeri i tvrdnje "ja mogu ovde sebi da obezbedim" ili "radim za onoliko koliko mi terba", a pri tome ne hranis porodicu ne drze vodu. Polaziti od sebe kao svetlog primera ne vodi nikuda, jer ko ce pozeleti da se ugleda na primer uspesnog (u kojoj meri i na koji nacin?) pojedinca u Srbiji, takvoj kakva je sada? Ako smo svi slozni da je ovde sistem truo i da se nece promeniti za jos 30 godina, cemu onda uopste pitanje gde je bolje? Ja ne dozivljavam sebe kao idealistu koji ce samopregornim radom da doprinese da se srpsko drustvo poboljsa i priblizi civilizovanom i uredjenom svetu, ja samo zelim da svojoj porodici, u svom mikrokosmosu, pruzim nesto malo vise i bolje. Ako mi neka druga zemlja to omoguci, eto mene, kao sto je ovde slucaj. Ne znam sta me ceka i da li cu i na koji nacin uspeti da to postignem, ali bih prezreo sebe da ne pokusam i da propustim sansu koja mi se ukazala. Znam da me ne ceka med i mleko, ali ovde osim zuci i nemam sta drugo. I za kraj - da li psiholozi grese? I oni su ljidi, a svi smo gresni. Ipak, oni su se za taj posao skolovali, znaju manje ili vise, ali kad pogrese, tu smo mi koji nikada nismo ucili psihologiju da im ukazemo na greske. Kao i u slucaju fudbala, gde smo svi bolji selektori od onoga koji je za to izabran, tako i ovde, svi smo strucnjaci i znamo bolje od skolovanih da grese. Zato smo tu gde jesmo, jer se svako mesa u tudj posao i misli da je bogom dan za sve... a Aristotela i Galileja vise nema... |
Citat:
|
Vala bas, dosta je bilo....
|
Posle nedelju dana odsustva procitah i postove na ovoj temi i prosto se osecam duznim da stanem uz "Positive Vibe", Nemanju, Oliveru, Dreadnot-a...
Dakle, nije mi uopste jasno zasto neko ima potrebu da na forumu namenjom imigraciji u USA stavlja tako negativne i zle komentare i da se jos i prepire i ubedjuje sa ostalima. Krenucu sa odgovorom na pitanje - temu. DA, meni je u USA neuporedivo bolje nego sto mi je bilo u Srbiji. Naglasicu DA jos jednom. Zelim takodje da "zli jezici" imaju u vidu da ja (nazalost) nisam jedan od onih koji je imao srecu da zelenu kartu dobije na lutriji pa sam uzeo stvar u svoje ruke, razradio plan i sasvim regularno i legalno zivim i radim u USA. Dakle, svako ko zeli da "upozna americku kulturu i ovde provede i godinu, i dve pa cak i nekoliko godina" ima nacin da to uradi i bez zelene karte. Iako je poptuno bespredmetno Srbiju, zemlju Mice-ubice, porediti sa bilo kojom prekookeanskom anglo-saksonskom drzavom (bespredmetno kao deljenje nulom), dacu par primera zbog cega je ovde (da se opet ogradim - meni) bolje: Ne trosis 2/3 plate na stanarinu (jel' mozda perspektiva zivot sa roditeljima do penzije jer ni u petoj reinkarnaciji neces moci da od svoje plate kupis stan?). Ne odlazi ti na hranu ostatak, dakle 1/3 te iste bedne prosecne srpske plate. Auto mozes sebi da priustis u najmanju ruku posle 3-4 meseca i to bez ikakvog kredita (nek izvinu oni u Srbiji koji jos uvek mozda smatraju da je posedovanje sopstvenog automobila luksuz i da je GSP zakon). Neka mi neko navede zemlju u EU u kojoj se prema imigrantima odnose kao prema ravnopravnim gradjanima? Jedino je jos USA ta u kojoj te niko ne osudjuje i gleda "ispod oka" zbog toga sto si imigrant ili imas akcenat. I zaista, u Evropi vas nikada, ali nikada nece napustiti osecaj da ste stranac dok je u Americi potpuno suprotna prica. Ne moras da nanovo i nanovo ucis nove jezike ako pozelis da se iz vecne zime (npr. Norveske tj. Aljaske u USA verziji) selis u vecno leto (Spanija tj. Kalifornija)... USA je zemlja mogucnosti za svakog ko zeli da se ostvari u svom zivotu i tu nema rasprave. Kad smo vec kod psihologije, kukavicluk ume da bude jako pogubna i ocito frustrirajuca stvar, pogotovo kad dodamo i fenomen "slatkog limuna". P.S. Toplo savetujem svima onima koji se jos uvek kolebaju sledeci blog http://blog.b92.net/text/14888/Ode-s...spehe/#k848410 Nakon citanja nece biti dileme :-D |
Hvala za blog :) Odlican je.
|
evo, i ja ga procitah, svaka cast, to je najbolji odgov or na ovu temu, gotovo da nista vise ne treba dodati... Case closed.
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 10:42. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.