![]() |
Citat:
|
Citat:
Uglavnom transfer novca je pravo smaranje. Prvo EURE promenis u menjacnici u $$ zatim te $$ uplatis u banku a onda menjacnica nece da ti izda potvrdu da je zamenila a u banci nece da ti prime uplatu ako ne doneses potvrdu odakle ti $$$. Protom za svaku novcanicu moraju da zapisu serijski broj itd. Onda te $$ opet ne mozes da transferujes ako ne dokazes odakle ti itd...tako da sam ja uglavnom prebacivao po manje iznose vise puta za odrzavanje porodice i to je to. To ti bilo ko iz tvoje porodice ode u banku i kaze hocu da uplatim na taj US racun i to je to. |
Hvala Vrhunski....Ti si verovatno koristio kao osnov za slanje izdrzavanje porodice, pa ti nisu trazili potvrdu o odjavi prebivalista, moracu i ja tako da probam... :;D:
|
ma da :) raspitaj se u vise banaka za proviziju dosta se razlikuje.
|
Evo sta mene zanima... Prijavili smo se supruga i ja oboje prvi put i skupljamo kes,stedimo u slucaju eventualnog izvlacenja. Imamo i svojih stvari,prilicno novih koje bi mogli prodati,no sve zajedno nije dovoljno za papirologiju,karte i pristojan pocetak tamo. Onda smo kontali,obzirom da smo oboje uposleni,podici dva kredita ukupne sume oko 10 000$ i raditi ovdje i otplacivati,dok ne bi dobili vize i otisli u usa odakle bi redovno i uredno placali rate.. Jel to moguce,i da li bi imali problem taj novac iznjeti vani jer selimo, da li bi nam u ambasadi pravili frku ili na granici...
|
To je cak i 'pozeljno' da uradite jer ce vam lakse biti na pocetku. Niko Vas nece pitati odakle Vam novac. Jedino sto ja mogu da vam savetujem jeste da ne uzimate kredit dok vas ne izvuku jer to moze i da 'potraje' :) Eto meni je trebalo 14 godina.....da me izvuku.
|
Iznos
Nisam našao na forumu, a koliko se može izneti van iz SAD dolarića u šlajbuku?
:inlove: |
Našao.
Može se izneti 10 000, sam ili ako obitelj. Ako je obitelj onda se zbraja, znaci ne moze ti 6000 a zena 7000. |
što se tiče amera, njih čini mi se boli briga koliko se unosi $, vole oni da se $$$ unose i troše tamo, samo sve lijepo prijaviti.
Zanima me da li carinski službenici na domaćem aerodromu proganjaju emigrante koji odlaze za USA u potrazi za prekoračenjima limita za iznos novca Može li se ponijeti više love ako se sve to dobro upakuje ili oni traže papirnate novčanice na skeneru i proganjaju emigrante kao vještice |
Od krijunčarenja, do prijavljivanja, preko slanja u koverti al da niko nenapipa pare pa sve do ne zna čega se ne načita na ovoj temi!!!
I ostadoše dva pitanja: 1)Da li se keš koji se ponese može ostaviti u banku kada se stigne u USA čak i ako se nema SSN i GC? 2)kKako najjeftinije prebaciti pare iz BIH u USA kada tamo otvorim račun.(Ovo detaljnije objasniti ne tipa PAYPALOM). Iz teme se uzdam u tebe "Vrhunski" ali i u sve ostale!!! PozZ i hvala... |
Izgleda da ću morati pojedinačno "hvatati" bosance&hercegovce ovdje na forumu za njihova iskustva, ovo pitanje mi zaista stvara nervozu.
|
Citat:
2. Najbolje je da odes u banku i da uradis WIRE transfer na racun u US. Tj ovako otvoris racun u banci i trazis e-banking ili ovlastis nekoga od rodbine (u Srbiji mora rodbina) zatim kad odes u US samo mu kazes da ti uplati na racun u US banci. Druga opcija je na primer e-banking (tj online) na primer znam da Unicredit banka u Srbiji moze uz pomoc tokena online na strani racun a u BIH koliko znam takodje ima Unicredit. Mada ja bih ipak ovlastio nekoga. Jer znam da mi to sa Unicredit nesto bilo komplikovano te ne moze iz dinara u dolare te ne moze ovo te ne moze ono. Citat:
|
Posto sam se interesovao ovih dana, samo da rezimiram nacine za prenosenje efektivnog stranog novca (najbolje dolara, jel'te) preko granice, po vazecim propisima u BiH:
1) Bez prethodnog odobrenja, rezident moze prenijeti devize u vrijednosti do 2500 EUR. Uz potvrdu iz banke da je novac podignut sa deviznog racuna, moze se prenijeti jos 2500 EUR. Iz ministarstva finansija RS sam dobio tumacenje odredbe koja regulise ovo pitanje da se ovo odnosi na pojedinca rezidenta. Dakle, bracni par moze bez prethodnog odobrenja, uz potvrdu da je novac podignut sa deviznog racuna prenijeti deviza do 10000 EUR. Izvor: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vl...vca,%20KM,.pdf 2) Za iznose vece od toga (bez ogranicenja) u slucaju iseljenja, u zavisnosti od nacina prenosa novca, procedura je sledeca: a) Ukoliko imate namjeru novac fizicki nositi preko granice, potrebno je odobrenje Ministarstva za Finansije. Potrebno je podnijeti zahtjev i priloziti kopiju pasosa u kome je imigraciona viza i dokaz iz banke o sredstvima koje namjeravate prenijeti (devizni racun, ugovor o orocenju). Potrebno je uplatiti taksu od 70 BAM. Ljubazni su i spremni radi brzine procedure da postupe po zahtjevu u elektronskoj formi (email sa attachmentima), ali ste duzni da dokumenta posaljete postom u svakom slucaju. b) Ukoliko planirate da vrsite transfer sa vaseg racuna na racun u americi, dozvoljen je jednokratni prenos neogranicenog iznosa uz potvrdu da radi o iseljenju. Obicno je dovoljno dati na uvid pasos sa imigracionom vizom, ali ovo moze zavisiti od interne politike banke, pa se treba prethodno informisati u vezi sa tim. Po mom saznanju, Nova Banka trenutno ima najpovoljnije uslove za SWIFT transfer. Naknada se krece 0.2%-0.5% zavisno od iznosa, po principu veci iznos manji procenat. Da bih prikupio ove podatke, zvao sam Ministarstvo finansija, Devizni inspektorat, Carinsku ispostavu i nekoliko banaka. Ovakvi zahjevi izgleda nisu cesti, jer niko sem Ministarstva finansija nije imao spreman odgovor na prvu. Nadam se da ce nekome ovo biti od pomoci:;D: |
Hvala holmes na ovim informacijama.
I mi smo ovih dana upravo u ovoj priči. Doduše ne ovako konkretno, obzirom da imamo još nekih 3mj do polaska, ali da, razmišljamo kako to najbolje/najpametnije uraditi. Čini mi se da je malo tko išao po ovom principu, prijavi, pribavi odobrenje, plati taksu itd. Mislim da ljudi više idu po principu pare u džep i put pod noge. Svakako bih voljela čuti iskustva kojeg iskusnog "zelenaša" sa one strane bare :). btw. holmes kad je Dday? |
Mi inače letimo iz ZG. Dakle, treba izaći iz BiH, pa carinska kontrola na ulazu u HR, pa još jedna na aerodromu. Prilično veliki rizik da se ide na blef i bez nekog važećeg odobrenja za iznošenje novca iz BiH.
Zanima me ipak, informacije radi, da li je netko i tako radio. Dosta je iskustva ljudi koji lete iz matične zemlje (Srb, Hrv), pa postoji možda mala razlika u odnosu na nas koji moramo preći tri carinske kontrole samo da bi sjeli u avion. Da li vas automatski kad ugledaju vize pitaju za količinu novca koju nosite ili zavisi od carinika/momenta/sreće? Mi kad se pojavimo na jednoj pa na drugoj granici sa četiri kofera i vizama lako je spojiti dva i dva, netko mora postaviti pitanje novca i eto problema ako nemamo to odobrenje. |
Upravo zbog toga sam se i informisao. Idem sa porodicom i ne treba mi problem na granici. Narocito jer legalan nacin postoji, a nije skup ni tezak. Zamisli samo situaciju na aerodromu ako nadju novac koji nije prijavljen. Sve i da ti ga ne oduzmu, moguce je da ces zakasniti na let, objasnjavajuci se sa carinicima. Dozvoljena suma za bracni par je vec dovoljno velika, a ako je suma veca od toga onda je bolje nesto ponijeti sa sobom, a ostatak prebaciti sa svog deviznog racuna kasnije na racun u USA. Mislim da je bolje tako nego rizikovati da nosis vecu sumu sa sobom kroz sve security i carinske punktove na aerodromima.
Letim polovinom sledeceg mjeseca Via i vec sam uveliko u online shopovima za stvari koje cu morati da kupim u prvih par dana:==D: |
Ne znam sta se plasite toliko, mi smo bez problema preneli novac preko granice, pola ja, pola supruga :)
Niko nista nije pitao. Nemojte da se opterecujete, to nikoga ne zanima, pogotovo carinika kome je dosta i ovog posla koji vec radi, a ne jos da mora da broji pare :D |
Nije problem unosenje novca u stranu drzavu, nego iznosenje iz maticne drzave. Svaka drzava ima pravila koliko novca sme da se iznese. Kad se iz maticne drzave izadje, pred ostalim carinicima je bolje imati novca nego ga nemati.
No, slazem se da je bolje osigurati potvrde da je sve legalno. Medjutim, to odobrenje za iznosenje novca ce interesovati samo carinike na izlazu iz nase maticne drzave, ostali nemaju nista sa tim. Za njih je mozda bolje imati potvrdu da smo taj novac podigli sa sopstvenog racuna, ako vec nosimo gotovinu i ako se radi o velikim iznosima (a mislim da par desetina hiljada E ili $ to svakako nije). |
Mozda samo potvrda da si podigao novac sa svog racuna (ukoliko se bas desi da neko trazi), ali da placate bilo kakve takse za iznosenje novca i slicno, to nikako!
|
Moram priznati da smo se mi prilično opteretili sa ovim pitanjem. Opet kažem, misim da je jednostavnije kad u svojoj matičnoj državi sjedaš u avion i adio, jedna carina i ok. Kako postoje pravila vezana za iznosenje novca iz matične zemlje tako postoje i pravila za unošenje novca u drugu zemlju, mi se moramo pozabaviti i tim. Dakle, iznošenje iz BiH, unošenje iz EU pa inošenje iz EU :wacko: Znam da je stiželjeto na ovoj temi pisala konkretno o HRV i da je taj iznos bio ograničen. Ali na stranici carina.hr, sada stoje drugačiji podaci
Unos gotovine u Zajednicu i iznos gotovine iz Zajednice (strane i domaće valute i drugih sredstava plaćanja – primjerice putnički čekovi, prenosivi vrijednosni papiri, uključujući čekove, mjenice, bjanko zadužnice i novčane uputnice i drugo) slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti. No obvezatna je prijava carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu svakog unošenja gotovine u Zajednicu i svakog iznošenja gotovine iz Zajednice u svoti od 10.000,00 EUR-a ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja. d 1. srpnja 2013. godine za prijavu gotovine u primjeni je Obrazac za prijavu gotovine, koji se može elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti na samom graničnom uredu. Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku. Dakle, uz obaveznu prijavu carini, nema limita novca koji se može prenositi, ovo ću morati još provjeriti. Na ovim našim prostorima mi ništa više nije sigurno, i imam utisak da se uvijek može naći neki neinformisani, nadobudni carinik koji će ti praviti probleme koliko god ti dokaza i odobrenja imao. Mislim, ako radiš sve legale na kraju ćeš vjerovatno dokazati da si u pravu, ali kad ti oduzme i vremena i živaca, a još u takvim uslovima dovoljno ti je stresan sam čin odlaska, bez peripetija vezanih za novac. Razmišljali smo i mi o toj varijanti u džep i ušuti se, ali da je rizično, daaaaa. Mislim, možda nitko ne bi ništa pitao, ali šta ako pita. Uvijek ali... |
Mi smo jednostavno stavili pare u torbicu, drzali je uza sebe i niko nas nista nije pitao dok nismo dosli u USA. Tu su nas pitali koliko para unosite, mi im rekli tacnu cifru i to je sve.
|
Via, ja sam sigurna da uopste ne treba toliko da brines. Da, prijavices novac ako te budu pitali. Ali te 99% hrvatski carinici to nece pitati. Ti si za njih strani drzavljanin (putujes sa BiH pasosem, pretpostavljam) koji putuje u USA i njih zaista nece interesovati koliko novca imas kod sebe. Plus, odavno je normalno da se sa sobom nose kartice tako da pitanja o novcu gotovo da vise i nema. Ne pitaju cak ni kad ides kod njih, a kamoli ako kroz njihovu drzavu samo prolazis. Neces, pretpostavljam, nositi koferce sa milioncetom u njemu :==D:, iznosi koji mi odavde nosimo su za carinike sica. Ali svakako popuni taj obrazac koji pominjes i ponesi ga sa sobom.
Kad stignes u USA, verovatno ce te pitati za novac, reci ces koliko nosis u gotovini, te da imas i kartice i sve ce biti ok. Njima je i bitno da donosis dosta novaca i da imas od cega da zivis u pocetku. A par desetina hiljada je za pocetak novog zivota smesan iznos. Ja bih samo ponela potvrdu od banke da sam podigla taj novac sa svog racuna, i to je sve (i taj obrazac koji pominjes popunila, kad ga vec imaju, a super je sto ga imaju - to ti resava problem u startu). Ako ne bih dizala novac sa racuna, nego na primer prodala stan za gotovinu i taj novac nosila sa sobom, ponela bih sve papire koji potvrdjuju tu kupoprodaju stana i na kojima se vidi iznos. Upravo da predupredim bilo kakve komplikacije. Ali to nije nesto oko cega treba brinuti i stresirati se, to su normalne stvari, ljudi putuju svaki dan i nose novac u mnogo vecim iznosima od ovih o kojima mi pricamo. Mi sa prostora bivse SFRJ smo, nazalost, navikli da brinemo i vise nego sto je potrebno zbog situacije u kojoj smo ziveli i tretmana koje smo imali na granicama 90-tih godina. Medjutim, mnogo toga se promenilo od tada i nema vise razloga za tu vrstu brige. Da te utesim, ja sam putovala u Hrvatsku 3 dana nakon njenog ulaska u EU. Tada je na sve strane dizana frka kako ce Hrvati sad traziti sve i svasta, a posebno veliku kolicinu novca za svaki dan boravka tamo (pricalo se i o 100 E po danu). Takodje se previse pricalo o tome sta sve ne sme da se unese. Kad smo dosli na granicu, carinik nas je pitao samo jesmo li posli malo na more, pozeleo nam srecan put i prijatan boravak i to je bilo sve. Nismo se zadrzali ni celih 5 minuta. |
Možda maaalo pretjerujem, to mi i suprug kaže :grin::grin:
Samo se trudim da isključim sve moguće komplikacije i da budemo spremni na bilo kakvu situaciju ili pitanje. Oprezna sam, šta bih, takva sam. :) Da nosim to milonče u koferu onda vjerovatno ne bih ni brinula, takvi se ne opterećuju ovakvim "glupostima" kao ja. U pravi si loreley, da smo ovdje preživjeli svakakve torture, izvarani smo na sve moguće načine i sad smo preoprezni i kad radimo nešto legalno bojimo se "da nas ne uhvate". Prelazili smo mi granicu bezbroj puta, nikad nas nitko nije ništa pitao, također i odmah nakon tog famoznog 1.jula, doslovce smo naišli carinicima u sred partije karata, samo su mahnuli da prolazimo sa sve kartama u rukama :bravo: |
Da ne ostanem ovdje dužna info. Dakle, nismo vadili nikakve dozvole, plaćali takse itd. za iznošenje novca iz zemlje. Ja sam se bila baš opteretila ovom temom, ali kao što su mi ljudi ovdje govorili, bez potrebe.
Na kraju uopšte nismo letjeli iz ZG, već iz BG, tako da nismo ni imali tu granicu BiH-EU. Na granici sa Srbijom nas nitko ništa nije pitao. Išli smo autom, natrpani sa četiri velika kofera, četiri mala, iseljeničkom vizom u pasošima i apsolutno nitko nije postavio nikakvo pitanje oko količine novca koju nosimo. Prvo pitanje je bilo na ulazu u US gdje naravno prijavite sve do centa, jer vam nitko ne brani unos novca niti postavlja limit. Dakle, nemojte se zamarati ovakvim "problemima". |
Ja sam nešto razmišljao o svemu ovome, pošto idemo za koji dan, da uopšte ne prebacujem sav novac u dolare i da ga nosim sa sobom, nego samo jedan dio, a ostalo da koristim i dižem sa debitne maestro kartice kada dođem tamo.
Imam debitnu maestro karticu Raiffeisen banke i za svako plaćanje sa njom u Americi plaćam 1% za konverziju i za svako dizanje novca sa bankomata 2,5 % provizije + 1 % konverziju. Konverzija se računa po kursnoj listi Mastercarda, koji za danas iznosi 1$ = 1,733 KM, a ako bi kupovao dolare u banci to je 1$=1,791 KM. Da bih kupio 1000 $, danas bi me koštalo 1791 KM (cca 916 eura), ako tamo podignem 1000 $, koštalo bi me 1733 KM + 60 KM to je 1793 KM (cca 917 eura), a ako platim nešto sa karticom to je onda za 1000 $ potrošenih 1750 KM (cca 895 eura). Plaća se i vođenje računa 2 KM (1 euro) mjesečno, a ako želite da ugasite račun to možete učiniti putem maila. Još je prednost svega ovoga što neko Vaš može da ima drugu karticu u Vašoj matičnoj državi ili punomoć i vrši transakcije na istom računu ... Razmišljao sam i o drugim varijantama: western union, uplate sa banke na nečiji devizni račun u Americi itd., ali su velike provizije, tako da mi se ovo što sam gore napisao čini možda i najboljom varijantom. Ne znam da li je neko nešto slično radio ili ima neki bolji prijedlog? |
Citat:
|
Hi
Zdravo svima
Imam jedno pitanje Ja i supruga smo dosli na odmoru i sada se opet vracamo u USA potocno Chicago. Pa mene zanima koliko novac mozemo ponjeti sa nama. Neki nama kazu da je maksimum 10.000 dolara po familju, a drugi 10.000 po covek. Pa ako vec neko je prosao kroz ovo i zna molio bi za pomoc. Ili ako neko zna gde mozemo ovo proveriti da budemo sigurni Pozz |
Citat:
https://help.cbp.gov/app/answers/det...o-or-leave-the |
Citat:
pozz |
10 000e(deset hiljada evra) po osobi moze da se iznese...
|
da li neko zna kako je najbolje slati novac u srbiju, putem paypal western uniona ili preko bankovnih racuna, kolike su provizije?
pozz |
Proslo je proprilicno vremena od zadnjeg update-a, pa ne bi bilo zgoreg da malo obnovimo temu.
Mene zanima konkretno: 1. Koliko mogu iznijeti iz BiH, odnosno koji je to iznos za nas porodicu, u gotovini. Mislim da sam odgovor na ovo nasao na donjem linku - dakle to je 2500 Eur po osobi, s tim da se uz dozvolu ministarstva finansija mogu iznijeti i veci iznosi. http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski...ke/371hrv.html 2. Koji je najjednostavniji i najjeftiniji nacin da se novac prebaci sa racuna iz BiH (ili neke od zemalja u regiji) na racun u USA. Provjericu sa bankom, pa cu javiti. Nisam siguran ni koji je poreski tretman tog novca (vec je oporezovan u BiH), ali valjda cu provjeriti dok (i ako) dodje vrijeme selidbe. Ako neko ima iskustva, neka javi. (Radi se o vecim iznosima - ustedjevina, prodaja nekretnine i sl.) |
Ja sam prosle godine izasla sa 11.000$ u torbici s dokumentima, u koverti. Niko me nije pitao nista..Sad opet mozda se jednostavno posrecilo.
|
Citat:
Ja cu opet ponoviti, kada sam ulazila prosle godine u maju, nosila sam 4000 evra, opet, niko me nije pitao, niti pravio problem. Sad nisam siguran da li je bila sreca, ili jednostavno ne obracaju toliko paznju. |
Citat:
|
Link sa stranice američkog odjela za carinu i graniču službu:
Currency and Monetary Instruments - Amount that can be brought into or leave the U.S. https://help.cbp.gov/app/answers/det...-into-or-leave U suštini nema ograničenja koliko se može prenjeti preko granice. Stim što se iznos do 10.000 $ gotovine ne prijavljuje. Sve iznad 10.000 $se mora prijaviti putem određenog obrazca: https://www.fincen.gov/sites/default...in105_cmir.pdf U slučaju da se novac ne prijavi, sasvim je moguće da se novac konfiskuje. |
Meni keš iz USA stiže preko pay pala, burazer šalje 200 dolara svakog meseca i paypal mi uzima 2 dolara provizije i usput prebaci u evre....
|
pitanjce za iskusnije
Realno, sta je povoljnije: kupiti dolare (po 3% vecem kursu od srednjeg), kupiti evre (po 1% vecem kursu od srednjeg), pa ih u US promeniti u dolare ili imati domacu karticu sa evrima i koristiti je u US?
|
Ne mogu da ti sa 100% sigurnoscu kazem sta je najbolje, ali mogu da ti kazem da nikako ne donosis ovde evre da menjas u dolare. Kurs je nerealan i dobices mnogo manje. Ja licno sam kupio dolare u Beogradu, i kada sam dosao ovde proverio i ispalo je da mi je to najbolja varijanta. U zavisnosti koliko dolara planiras da kupis, sa menjacnicama mozes da se dogovoris na vecu kolicinu da dobijes povoljniji kurs.
|
Hvala. Tako sam i mislio, nego vidim ovde neko spominje evre, pa sam resio da 'priupitam'.
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 02:27. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.