ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Chicago, Illinois (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=666)

chicagopn 03.02.2015 02:27

Evo da utanacimo jos jednu stvar ovde ,ako dolazite u Chicago obavezno prvo po green card ,social security a odmah potom 4x4 auto, snowblower i lopatu,ja neznam sto ne daju to nesto u paketu valjda je logicno

Bockyman 04.02.2015 04:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 51728)
evo da utanacimo jos jednu stvar ovde ,ako dolazite u chicago obavezno prvo po green card ,social security a odmah potom 4x4 auto, snowblower i lopatu,ja neznam sto ne daju to nesto u paketu valjda je logicno

ха-ха-ха!!! лајкујем!!! али треба издржати још 6 недеља, мрмот фил каже да ће зима још толико да траје...

oskark 10.02.2015 12:56

, QUOTE=Bockyman;51739]ха-ха-ха!!! лајкујем!!! али треба издржати још 6 недеља, мрмот фил каже да ће зима још толико да траје...[/quote]

Ne znam ciji, verovatno ne Čikaški. Kako je ovo pocelo bice ko prosle godine do sredine maja. A ja bi tako rado vec sorceve kupovao umesto rukavica i kapa. I lopata za sneg, :)

Magelan 10.02.2015 14:27

Povratak u snegom okovan CHGO posle 6 nedelja provedenih u tropskom pojasu... :no::no::no: :smrc::smrc:

No 'ajd da ne kukam previse. Samo je -3C :)

sile2302 10.02.2015 15:30

Dajte nam malo detaljnije objasnite to oko klime u Chicagu.
Analizirao sam veliki broj gradova kao potencijalna mjesta za život mene i moje porodice i nekako mi je Chicago u vrhu, ali me to sa klimom stvarno brine.

Da li se može napraviti neka paralela sa većim gradovima na ovim prostorima BG, ZG, SA. Znam da je velika razlika između Californie, Floride i Ilinoisa, ali me interesuje razlika ili sličnost sa klimom iz naših krajeva (kontinentalnih). Mozda je najveci problem Chicaga vjetar, za koji sam cuo da zestoko puse, pogotovo zimi?! Koliko traje zima, koliko ljeto? Ima li puno kišnih dana? Koja je najniža temperatura, a koja najviša? Ali ne iz nekih statistika nego iz ličnog doživljaja.

Evo recimo u Sarajevu je ove godine temperatura se spuštala i do -15 C, snijega je bilo u dva navrata jako puno (prvi put: cca 50 cm, a drugi put 40 cm). Trenutna temperatura oko 2 C, a jutros u 6 h bila je -7 C.
Ali su i ljeta do 40 C u nekim periodima, a prosjek je 30 C.
7-8 mjeseci traje jesen i proljeće (klimatski), gdje je oko 2 mjeseca kišnih dana. Ovo je neki moj dozivljaj.

Evo malo live Chicago:
http://www.earthcam.com/usa/illinois...am=fieldmuseum

A evo i Sarajevo danas:
http://www.webcams.travel/webcam/ful...ajevo-Sarajevo

Magelan 10.02.2015 18:17

Chicago Weather :)

Statisticki, nema neke preterane razlike izmedju BG i CHGO.

Medjutim... Zima traje po 6 meseci. Bude jako hladno do kraja aprila, a ta hladnoca cesto uhvati i dobar deo maja. Snega bude dosta, i zadrzava se dugo. Meni je recimo bilo cudno sto sam ocekivao da ce u martu vec da krene toplo kao sto bude u BGD pa onda april i maj budu pravo prolece... U CHGO beogradski mart je negde u maju... Prelaz izmedju zime i leta je samo par nedelja. Vetar duva cele godine i kada je hladno samo pogorsava efekat niskih temperatura. Vlaga je uvek visoka pa je zimi i to dodatni faktor koji produbljuje osecaj hladnoce, dok te leti na vrucini ta ista vlaga ubija. CHGO je na geografskoj sirini Skoplja, ali zbog nepovoljne geografije upliv hladnih vazdusnih masa u CHGO ulazi preko Kanade bez ikakve prepreke. Kad pogledas kartu bude ti i jasno zasto jer odavde do Severnog Pola skoro da je sve ravnica...

Leta su topla, ali kao sto rekoh, vlaga je ogromna. Tek je u junu dovoljno toplo za kratak rukav. Kupanje u jezeru je vrlo ograniceno jer se voda nikada ne zagreje dovoljno da bi kupanje bilo prijatno. Za ovih 5 godina nikada se nisam kupao u jezeru Michigan... Budu plaze prepune, ali tek po koji hrabri kupac u vodi...

Ovo je moj dozivljaj cikaske klime. Ja jesam zimogrozljiv pa mozda nisam objektivan :) Javice se i drugi clanovi koji zive ovde koji imaju mozda drugaciju perpcepciju :)

vuxanne 10.02.2015 18:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51917)
Povratak u snegom okovan CHGO posle 6 nedelja provedenih u tropskom pojasu... :no::no::no: :smrc::smrc:

No 'ajd da ne kukam previse. Samo je -3C :)

Mi juce ovde masovno (ne ja) - kratki rukavi, danas kisa i zimoca. Sneg nam je bio jedan dan i potrajao 2 h. Ono kad se ni ne zadrzi na putu samo po travi...

sanjavujinovic 10.02.2015 23:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51923)
Statisticki, nema neke preterane razlike izmedju BG i CHGO.

Medjutim... Zima traje po 6 meseci. Bude jako hladno do kraja aprila, a ta hladnoca cesto uhvati i dobar deo maja. Snega bude dosta, i zadrzava se dugo. Meni je recimo bilo cudno sto sam ocekivao da ce u martu vec da krene toplo kao sto bude u BGD pa onda april i maj budu pravo prolece... U CHGO beogradski mart je negde u maju... Prelaz izmedju zime i leta je samo par nedelja. Vetar duva cele godine i kada je hladno samo pogorsava efekat niskih temperatura. Vlaga je uvek visoka pa je zimi i to dodatni faktor koji produbljuje osecaj hladnoce, dok te leti na vrucini ta ista vlaga ubija. CHGO je na geografskoj sirini Skoplja, ali zbog nepovoljne geografije upliv hladnih vazdusnih masa u CHGO ulazi preko Kanade bez ikakve prepreke. Kad pogledas kartu bude ti i jasno zasto jer odavde do Severnog Pola skoro da je sve ravnica...

Leta su topla, ali kao sto rekoh, vlaga je ogromna. Tek je u junu dovoljno toplo za kratak rukav. Kupanje u jezeru je vrlo ograniceno jer se voda nikada ne zagreje dovoljno da bi kupanje bilo prijatno. Za ovih 5 godina nikada se nisam kupao u jezeru Michigan... Budu plaze prepune, ali tek po koji hrabri kupac u vodi...

Ovo je moj dozivljaj cikaske klime. Ja jesam zimogrozljiv pa mozda nisam objektivan :) Javice se i drugi clanovi koji zive ovde koji imaju mozda drugaciju perpcepciju :)

Isčitavajući forum u jednom od tvojih ranijih postova vidim da si spominjao pumpicu za astmu, e sad moje pitanje je vezano za taj podatak i činjenice koje si naveo u ovom postu ,naravno pod pretpostavkom da je pumpica bila tvoja:
Kako se snalaziš sa astmom u Čikagu gde je kako kažeš vlaga ogromna i koliko ti ona otežava borbu sa astmom?

Kako si rešio odmah po dolasku kontrole i izdavanje lekova jer je to nešto što je prioritetno odmah po dolasku?

Hvala u napred a u slučaju da sam sve pogrešno povezala izvini :inluv:

Magelan 10.02.2015 23:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik sanjavujinovic (Poruka 51930)
Isčitavajući forum u jednom od tvojih ranijih postova vidim da si spominjao pumpicu za astmu, e sad moje pitanje je vezano za taj podatak i činjenice koje si naveo u ovom postu ,naravno pod pretpostavkom da je pumpica bila tvoja:
Kako se snalaziš sa astmom u Čikagu gde je kako kažeš vlaga ogromna i koliko ti ona otežava borbu sa astmom?

Kako si rešio odmah po dolasku kontrole i izdavanje lekova jer je to nešto što je prioritetno odmah po dolasku?

Hvala u napred a u slučaju da sam sve pogrešno povezala izvini :inluv:

Da pumpica je moja. Zvanicna dijagnoza je bronhijalna astma, mada po americkim smernicama je pre "Reactive Airway Disease". Nikada nisam imao pravi asmaticni napad, ali sam cesto imao wheezing (skripanje prilikom disanja) pa me je jos asistentkinja sa interne medicine dok sam jos studirao stavila na Becloforte i koristim ga od 2003.

Nisam imao pogorsanja, ali osetim kada je pumpica na izdisaju :) Meni ta vlaga toliko ne smeta, koliko mi smeta hladnoca.

Sto se kontrola tice, to obavljam u privatnoj reziji, dok pumpice dobijam iz Srbije. Ili mi donese neko ko dolazi, ili mi posalju postom. Nikad niko nije imao problema sto mi je to donosio, ali eto. Carinik ocito moze da se uhvati za sta god kad zeli da svoje vreme ubije malim "Power Trip-om". Radio sam za zdravstveno osiguranje pa znam da ako bi informacija o mojoj dijagnozi stigla na MIB (Medical Information Bureau) onda bi mi u nekoj perspektivi skocila premija za individualno zdravstveno osiguranje.

sanjavujinovic 11.02.2015 22:35

Hvala na odgovoru Magelan,

E sad moja situacija je ozbiljnija i meni su asmatični napadi poznati jakoo a vlaga mi ne prija nikako.
Sa astmom se borim oko 14 god i u početku sam koristila sve te pumpice: Berodual Bekloforte,Ventolin i još po koju a da ih se više ni ne sećam , bili su tu i lekovi kao Aminofilin, Singular pa pumpica Pulmikort turbohaler ako se dobro sećam , ali sve to mi nije pomagalo ili mi je pravilo druge probleme.
Sad koristim Seratide disk 500 i nije loš izdržavam sa njim ali bez nadzora doktora ne bih smela biti što znači da ukoliko sve ovo ispadne onako kako se nadam ne gine mi žešća polisa zdravstvenog osiguranja.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:24.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.