ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Zelena lutrija - Retro (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1)

Igor 18.03.2007 13:29

Evo da vam javim kako je prosao intervju i ostale peripetije. Ljekarski smo obavili u cetvrtak (dan prije intervjua) i sve je bilo relativno brzo gotovo - imali smo pauzu od 2-3 sata koju smo iskoristili da obidjemo ZOO. Tu smo iskesirali malo vise para nego sto sam mislio da ce da bude potrebno (85 dolara po osobi 85 dolara zajedno za vakcine). Prije toga smo se ipak malo namucili oko upisa u knjigu rodjenih, jer nista nije bilo odradjeno, vjerovatno zbog toga sto je moja supruga rodjena u Pristini (maticne knjige sad u Nisu), a vjencali smo se u Kotoru. Iako je u doba vjencanja to bila ista drzava, sve smo morali na vezu da rjesavamo i da se vozimo do Nisa (makar sam bio u Niskoj Banji :)).
Na intervjuu su nam rekli da ja ipak moram da pribavim jos jedno uvjerenje o nekaznjavanju (iz Svajcarske gdje sam zivio nesto manje od godinu dana), pa sad cekamo da taj papir stigne. Dali su nam broj da ih nazovemo i zakazemo donosenje tog papira kad ga pribavimo. Njima (svajcarcima) treba minimum 10 radnih dana da to odrade, plus posta i prevodjenje - eto ga ve cmjesec dana odlaganja. U ambasadi nam nisu ostavili nikakav rok za taj dokument, tako da mislim da nece biti problema i ako stigne nakon mejsec dana.
Rekli su nam da nema potrebe da oboje ponovo dolazimo, vec da samo jedno od nas donese taj papir, a i uplatili smo im puni iznos, tako da mislim da ce sve da bude OK, samo da taj papir stigne.
Da sam znao da oni gledaju tvoje prebivaliste na osnovu onog formulara koji popunis i posaljes u onom prvom pismu, nikad ne bih upisao Svajcarsku, jer mi je sad samo donjela nerviranje i odlaganje.
Javicu vam kako se stvari dalje odvijaju. Pozdrav i hvala svima na komentarima

Mikle 19.03.2007 14:14

@tiberije

ne zelim da budem negativan i stvarno ti zelim da proguras tu pricu ali evo ti mog saveta. lepo vas dvoje za ruke pa kod maticara i resavajte to dok imate vremena.. inace, sumnjam cisto da prica sa devojkom (odnosno buducom zenom) njima nesto znaci.. ustvari, ne znaci im nista posto oni ne gledaju nicije emocije nego prate pravila (njihove zakone), sto je na kraju krajeva i normalno.
ustvari, sad se vracam na prvu recenicu i ispravljam se.. nemoj uopste da guras tu pricu samo ces se razocarati..

..molim da me neko ko ima drugacije iskustvo ili zna da nisam u pravu demantuje!

sto se tice dokumenata, mislim da ces morati da vadis ponovo uverenje o nekaznjavanju jer je proslo dosta vremena od kada si izvadio prethodne papire..

zao mi je sto nisam mogao da ti kazem neku pozitivniju stvar ali bolje istina nego da se bezveze nadas.

Vedrana 19.03.2007 15:03

Puno pozdrava za sve i svecano objavljujem da smo muz i ja dobili vize! ;-) Bilo je toliko lagano da nisam mogla da vjerujem kako se sve moze zavrsiti za sat i pol. Prvo smo uplatili novac (na šalteru), pregledali nam papire (na salteru), i onda nas prozvali za intervju koji je trajao nekih desetak minuta (na salteru)!!! Na intervju-u nam je bila konzulica stara otprilike 30-ak godina, VRLO ljubazna sa tecnim hrvatskim/bosanskim/srpkim jezikom. Jedino po cemu skontas da je amerikanka je to kako izgovara rijec salter (saltr):-). Sve u svemu, vrlo prijatno iznenadjenje. Dali su nam vize i dvije koverte koje ne smijemo otvarati, samo je nismo bas najbolje skontali kome cemo dati te koverte, da li nekome na granici ili nekad poslije. Vratili su nam sve dokumente koje smo im donijeli, a morali smo donijeti SVE - posebno su mi naglasili u ambasadi (kad sam zvala da pitam gdje cemo platiti vize) da donesem uvjerenje od suda i od policijske uprave, a za muza vojnu knjizicu. Sada moramo uci u USA do 31.08.2007. godine, na adresi koju smo upisali u aplikaciji cemo primiti social security number i stavit ce nam neki pecat kao zamjenu za green card dok nam istu ne izdaju....Eto to je sve sto smatram da bi moglo koristiti, sada zelim puno sreće svima koji idu na intervju i samo OPUSTENO!
Molim Meelosha ako zna nesto o tim kovertama i pecatu da mi malo razjasni tu proceduru.

Vedrana 19.03.2007 15:14

TIBERIJE, isto mislim da bi se OBAVEZNO TREBALI VJENCATI,jer njima ništa ne znači to što ti je djevojka. Nas su pitali kad smo se vjencali i rekli smo da je to bilo posloje prve koverte, malo su kao napravili facu al smo im rekli da smo zajedno deset godina. Usput, mislim da je nama dosta pomoglo to što muž radi u Američkoj ambasadi u Sarajevu već dugo.

srdjevic 19.03.2007 18:01

@Tiberije: zeni se i nek' ti je sa srecom! Ljudi su 100% u pravu...

@Vedrana: Da, koverta koju si dobila mora da ide sa tobom i pasosem, dakle u rucni prtljag. Kad sletis u USA, tamo na imigracionom salteru (ti ides na imigracioni, ne turisticki i ne za amere), onda ti tamo lik uzme kovertu i rokne mali pecat u pasos i to je to, cekas green card. U toj koverti su ti svi originali, a vratili su ti ih iz prostog razloga jer ne znaju gde ces proci imigraciju: da li u NY, Chicago, LA, ili Hawaii... U zavisnosti od toga nije isto kojoj imigracionoj jedinici se prosledjuju tvoji dokumenti. Nema sta, sve je 100% logicno.

Necu da ti kazem "sad samo uzivaj", jer ces tek videti da ti je tek SAD to vreme proslo... :-) Pakuj se, seli se i teraj. Sve ce biti u redu, samo kovertu uz pasos. Cestitam ti od srca i zelim svaku srecu u imigraciji. ;-)

Vedrana 21.03.2007 11:54

Hvala ti najljepša, bas si mi pomogao, sretno tebi i svima. Nadam se da cemo se mozda nekada sresti u USA! ;-)
Puno pozdrava.

Vedrana 21.03.2007 11:58

Stvarno moram dodati da je nevjerovatno koliko ovdje ljudi jedni drugima pomažu, kao da se znamo ko zna koliko. SUPER ste stvarno i drago mi je da svugdje ima dobrih ljudi. :-)

srdjevic 21.03.2007 20:37

Hvala najlepse, Vedrana! Ako se kojim slucajem doselis u Chicago, ti se javi, na sajtu smo svaki dan... ;-)

tiberije 28.03.2007 09:29

Ljudi ja se zenim u subotu 31.03., moze li neko da mi kaze kako ide dalje procedura sa ukljucivanjem moje zene u Green Card proceduru. Da li je potrebno samo javiti ambasadi promenu bracnog stanja i nakon toga odneti vencani list ili je potrebno jos nesto od dokumentacije (slike, izvod iz maticne knjige...), i da li taj maticni list moze biti na srpskom ili mora biti medjunarodni.Posto mi je intervju u drugoj polovini aprila imacemo ja i zena sasvim dovoljno vremena za prikupljanje svih potrebnih dokumenata. Sve u svemu nadamo se najboljem pa ako bog da vidimo se u USA.

Mikle 28.03.2007 11:19

@tiberije

oooo... ajd pa nek vam je sa srecom.. vidis, nije ova medjunarodna americka politika tako losa :D
vidi ovako, ja sam se ozenio u septembru (ziveli smo poslednje 3 godine zajedno) a bio na razgovoru u novembru.

pozoves ambasadu, na centrali trazis da razgovaras sa nekim iz konzularnog odeljenja vezano za lutriju i kazes da si se u medjuvremenu ozenio i da zelis suprugu da ukljucis u proces. oni ce ti reci da dodjes sto pre i doneses izvod iz knjige vencanih (original i kopiju) i tada ce ti dati instrukcije. ustvari, dace ti dodatne formulare za nju, reci ce ti da idete zajedno na pregled i da se zajedno pojavite na razgovoru iako ona nema poziv iz kentakija.
za razgovor ce ti trebati pored ostalog opet trebati izvod iz maticne knjige vencanih i prevod od sudskog tumaca.
Ponesi i neke vase slike od ranije jer ce vas sigurno pitati koliko dugo ste zajedno, da li ste se vencali samo zbog vize ili iz ljubavi i tako to ..

eto to je moje iskustvo..

pozdrav i srecno!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 15:33.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.