![]() |
Macak, nema to veze nisacim. Zakasnio si za DV2007, pa su ti najverovatnije samo javili da ce te prijaviti za 2008. Ako koverta nije stigla ravno iz Kentakija (sa uputstvom na oba jezika), nisi izvucen.
Inace, da se pravim papagaj: SAMO NA AMERICKOM SAJTU SE PRIJAVLJUJTE, LJUDI!!! LINK JE: http://www.dvlottery.state.gov/ |
Ljudi dali ste Vi svesni da je rec o lutriji, i da su sanse da budete izvuceni jaaaako male ? Dobro, vece su sanse nego da dobijete sedmicu na lotou, ali opet ova lutrija nije nesto sto je realna sansa za ogromnu vecinu. Dakle, aplicirajte na zvanicnom sajtu USA (gore pomenutom) i nemojte da smatrate da ste izvuceni samo ako ispravno popunite aplikaciju. To je ipak samo lutrija, a mislim da nije na odmet spomenuti i ostale nacine da se dobije iseljenicka viza za USA... Visa Types for Immigrants: http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1326.html
Pogledajte sta se trazi od Vas u ostalim kategorijama, pa ce Vam onda biti jasno da to sto ste popunili neki smesan formular na lutriji, ne znaci nista osim ako nemate lude srece da bas Vas izvuku... |
Juce smo podigli pasose sa imigracionim vizama unutra. E sad da kazem par stvari onima koji se tek prijavljuju i koji ce biti izvuceni 2007 godine.
Prikupio sam sigurno 10-11 dokumenata koji su oni tamo naveli ali nas covek u ambasadi koji je vodio moj slucaj i koji je vrsio pregled dokumentacije pre razgovora sa konzulom mi je vratio sledece dokumente kao nepotrebne. Uverenje iz opstinskog i okruznog suda da se protiv mene ne vodi spor, Uverenje iz vojnog odseka o regulisanoj vojnoj obavezi, potvrdu iz firme da radim na toj i toj poziciji 3 godine, i potvrdu iz banke o deviznim sredstvima na racunu. Sledece dokumente je pak zadrzao i oni su bili potrebni, posebno je istakao da je diploma (u mom slucaju fakulteta) najbitniji dokument u celoj toj stvari). Ostala dokumenta su:appointment letter koji se dobija iz Kentacky consular centra, policijsko uverenje da nisam osudjivan, pozivno pismo iz USA (to je pismo neke osobe iz USA koju znas,a u kome ti ona pise da je spremna da te primi kod sebe prvih nekoliko meseci dok se ne snadjes),Izvod iz maticne knjige rodjenih (moze se automatski izvaditi medjunarodni list koji ne zahteva prevod), Vencani list,diploma fakulteta (ili srednje skole), dve slike 2,5''x 2,5'' velicine, rezultati lekarskog pregleda koji se obavlja u jednoj od 3 navedenih klinika u BG. Vencani list, diploma i policijsko uverenje se prilazu zajedno sa prevodima od strane ovlascenog sudskog tumaca. Takodje posto sam ja vec bio u US i imao Social security number koji sam naveo u prijavi pokazao sam to onom nasem liku na uvid, konzul mi nije trazio. E da posto smo se ja i zena uzeli 20 dana pre intervjua kako bi i ona bila ukljucena u program, poneli smo i neke zajednicke slike iz raznih perioda naseg zabavljanja kako bi pokazali da se nismo uzeli samo zbog papira. Moj utisak je da ako doneses svu dokumentaciju koju traze i pritom ispostujes sve uslove (zdrav si, nisi osudjivan, imas trazeni stepen skolske spreme, dakle minimum srednju skolu) nema sanse da te odbiju. Nama cak nisu ni trazili potvrdu iz banke, verovatno zato sto sam vec bio 6 meseci u USA i time pokazao da sam u stanju da se snadjem i da zaradjujem dovoljno za podmirenje osnovnih zivotnih troskova.Sto se zene tice i ona je morala da prikupi svu dokumentaciju kao i ja s tim sto njoj nije trebala diploma srednje skole/fakulteta jer sam ja nosilac zelene karte. Da ne bude zabune i zena je dobila zelenu kartu kao i ja sa tim ogranicenjem da ta karta ima privremen karakter, koji prerasta u stalan nakon sto ona provede 2 godine sa mnom u braku.Sve u svemu krajnje opusten intervju, jos jedan savet za sve likove koji dobiju poziv na intervju radi izdavanja zelene karte, ako su u vezi i stalo im je da njihov partner podje sa njima neka se obavezno vencaju pre intervjua i neka to jave odmah ambasadi, oni ce vam reci da donesete vencani list na uvid i dace Vam obrazac za vasu suprugu/muza koji trebate popuniti i doneti zajedno sa ostalom dokumentacijom na intervju.I da jos nesto veoma bitno troskovi zdravstvenog pregleda u onoj privatnoj ordinaciji su mi bili 85$ pregled plus 2 vakcine koje kostaju oko 60$, dakle oko 150$ je potrebno za pregled, i potrebno je uplatiti u ambasadi 770$ po osobi radi pokrica troskova procisuiranja vize. Dakle pored sve ove dokumentacije trebace Vam jos oko 900$ dolara za pregled i izdavanja vize. Toliko i nadam se da ce ljudima biti od pomoci ovo moje iskustvo. Sto se tice mene i zene najverovatnije letimo zajedno u oktobru za USA, mada moze da se desi i da ja odem malo ranije kako bi zaradio nesto para i nasao stan pre nego ona dodje. No 5. maja imamo vencanje u crkvi i svadbeno veselje pa cemo nakon toga sesti i dogovoriti se, That's all folks i svima Vama zelim puno srece sa 2007 DV lotarry programom. Naravno hvala mnogo Meeloshu koji nas je sve ovde okupio i pruzio nam neprocenjivu pomoc u sto laksem savladavanju procedure oko dobijanja zelene karte. Pozdrav Tiberije |
Cao svima,
Vidim jos uvek nikog nema da se javi lepim vestima...dobro, ima vremena... Imala bih jedno pitanje za tiberija, ako jos uvek bude navracao na omiljen nam sajt :) (meelosh rules :)) Daklem, sta su te konkretno pitali u vezi tvog boravka u USA na J1 vizi? I da li su ti trazili na uvid ssn kartu? Naime, ako me ubode lutrija (nada umire poslednja) a obzirom da sam i ja bila 2005 na istom tipu vize, i dobila ssn karticu, sta ce me pitati u vezi toga? Da pojasnim situaciju, nakon 2 meseca sam promenila posao koji sam tamo imala, ali se vratila na vreme iz USA (kako i pise na vizi), ali sam verovatno bila "out of status" sto sam grrrrrrrdno pogresila al sam to skontala tek kad sam se vratila. Takodje, izgubila sam negde samu ssn karticu...znaci u zemlju je propala, ali broj imam sacuvan na pay-check koje sam tamo primala. Interesuje me, pa ako sam tolke srece da me izvuku, da ne "izduvam" zbog ovih stvari na samom kraju. Dakle, OOO tiberije dragi, sta su te pitali za tvoj boravak tamo? I da li si bio nevaljao kao ja pa djorao poslove ili si sve po PS -u odradio? Toliko hvala, i ne zamerite na pomalo off-topicu ...znam, debil sam - necu vise nikad... CAO i srecno svima again |
Hajde bas da ti rasteram sve brige
1. SSN mi je trazio na uvid samo nas sluzbenik koji je vodio moj slucaj, i to iz razloga kako bi mi kazao da mi SSN ostaje isti ali moram da zamenim ovu moju kartonsku karticu za neku plastificiranu pri cemu se samo na toj novoj kartici dodaju to da sam sad permanent resident. Dakle dovoljno je to sto znas broj jer ces ionako morati da vadis novu karticu. 2. Drugo ja jesam bio na J1 vizi ali ne kao 90% ljudi radeci normalne poslove (restorani, hoteli...). Ja sam se prijavio za Atlantic City za rad na tzv.Rolling chair stolicama, to je podrazumevalo da placas nedeljni najam te stolice i radis kao privatni preduzetnik, tj.koliko zaradis tvoje je, a koliko ces zaraditi pak nikad se ne zna. Dakle prva 2 meseca sam radio samo ovo pri cemu samim tim nisam bio nigde evidentiran. Dajes pare na ruke primas pare na ruke ne dobijas racun ne dajes racun dakle ne postojis za US vladu. Tek nakon 2 meseca sam nasao posao u jednoj brodogradilisnoj kompaniji i tu sam bio uredno registrovan i primao paychech svake nedelje i placao porez itd itd., dakle kao sto mozes videti iz mog iskustva sasvim je svejedno gde si bila i sta si radila sve dok si postovala njihove zakone, dakle uredno placala porez i nemas kriminalni dosije.I na kraju pitali su me samo gde sam bio i sta sam radio i da li sam video jos neke gradove u US i koje, kao i sta planiram da radim u US i gde planiram da zivim, to ti je uglavnom to.Dakle cisto kurtoazno caskanje, kao sto sam rekao nemas razloga za brigu ako te izvuku a ti prikupis svu potrebno dokumentaciju razgovor je cista formalnost. Pozdrav i srecno |
Cao svima.Juce sam dobila prvi koverat i nisam mogla da verujem.Iz Srbije sam a datum kad su mi poslali je 26.03.Tako da je verovatno tacno da krecu od 20.03. Ineca broj mi je 4xxx.Nadam se da ce sve proci super.Jos uvek sam pod utiskom ne mogu da dojem sebi.
|
Cao svima.
Zelim da vam kazem da sam iz Srbije i da sam juce dobila prvi koverat.Nisam mogla da verujem. Inace prijavila sam se za to zadnji dan.I to je bilo da li da ili ne.I eto.Inace poslali su mi pismo 26.03.2007 pa je verovatno tacno to da krecu od 20.03.2007. |
Bravo Jecko, cestitam ti od srca! (I ja sam se prijavio mislim 2 dana pred kraj roka.... hehehehe) :-)
I? Jel' nastavljas proceduru? (glupo pitanje?) :-) |
Stiglo iz Kentuckya 30.04.2007
1. Your Present Occupation ? - Nezaposljen, doctor, doctor na stazu sta da stavim 2. In what occupation do you intend to work in the US? A sta pa ovde? 3. Da popunjavam obicnom, hemijskom, na masini? 4. Full Name in Native Alphabet? to znaci da napisem svoje ime cirilicom, zar ne? 5. Pise na jednom mestu da na svakoj strani prijave u njenom gornje desnom uglu navedem svoj broj. Da li da uradim tako ili da napisem samo na prvoj strani ili sta vec da uradim. 6. "Upotrebite dobijenu nalepnicu sa odstampanom adresom i posaljite na adresu..." Kakvu nalepnicu? Using the return address label, send all forms, and the photographs to... jer to znaci da su mi oni poslali i kovertu. 7. Na onom papiru za krimose ispada da je sve No. Pa dobro to im je sto im je. 8. Znaci, ja cu da kupim kovertu u prvoj knjizari, slikam se kako treba, popunim ova dva obrazca, posaljem svoj broj sa bar kodom u Kentucky i to je to. 9. Hhhmm, da posaljem obicno, preporuceno, DHL, sta mislis? |
1. valjda doca. :-)
2. stvarno ne znam, a malo je zeznuto pitanje vezano za profesiju. raspitajte se negde (zovite i ambasadu, sta sad)... mozda da ostavite prazno za sada... 3. na masini 4. latinica, ali sa kukicama/kvacicama 5. da, na svakoj strani u gornji desni ugao 6. kovertu ne salju, a meni je nalepnica ispala. srecom, pa u propratnim dokumentima tacno pise adresa (tamo gde opisuju i sliku), tako da sam napisao na kovertu. nalepnicu daju da se ljudi ne muce (pa jos i pogrese).... 7. i treba da je NO. ali oni eto kulturno pitaju... :-) 8. upravo tako. 9. ja sam pismo poslao najobicnije, ni preporuceno nisam. poverenja u nasu postu imam (bar kod slanja, ne toliko kod primanja), a cim izadje iz zemlje, onda je sve ok... ;-) |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:30. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.