ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Uslovi za prijavu DV-2012 (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=609)

Zana 09.08.2010 04:02

Ne verujem da je ta vrsta zanimanja dovoljna za lutriju - kako god, mozda postoji nacin da to proverite sa Ambasadom...

Mozete da probate, mada mislim da je najbolje da sacekate da ti zavrsis fakultet...

Vuvuzela 09.08.2010 11:28

Tko aplicira temeljem radnog iskustva mora u posljednjih pet godina imati najmanje dvije godine iskustva na poslu određene težine (ranga). Dakle ne zadovoljava dvije godine bilo kakvog iskustva. Uostalom sve je objašnjeno ovdje:

Citat:

What Occupations qualify for the DV Program?
To determine eligibility based on work experience, definitions from the Department of Labor’s (DOL) O*Net OnLine database will be used. The O*Net Online Database groups job experience into five ―job zones.‖ While many occupations are listed on the DOL Website, only certain specified occupations qualify for the DV Program. To qualify for a DV on the basis of your work experience, you must have, within the past five years, two years of experience in an occupation that is designated as Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) range of 7.0 or higher. How Do I Find the Qualifying Occupations on the Department of Labor Website? Qualifying DV Occupations are shown on the DOL O*Net Online Database. Follow these steps to find out if your occupation qualifies: Select ―Find Occupations‖ and then select a specific ―Job Family.‖ For example, select Architecture and Engineering and click ―GO.‖ Then click on the link for the specific Occupation. Following the same example, click Aerospace Engineers. After selecting a specific Occupation link, select the tab ―Job Zone‖ to find out the designated Job Zone number and Specific Vocational Preparation (SVP) rating range.

IvanaK 24.08.2010 11:54

Cao ja sam nova na ovom mestu. Suprug i ja planiramo da ove godine prvi put podnesemo zahtev pa bi mi trebalo par informacija, ako mozete da mi pomognete.

Suprug ima treci stepen ss i planirao je da upise vanredno cetvrti, zbog vize, to ocito nema potrebe, posto ne priznaju?
On radi vrlo specifican posao godinama, da li to moze biti dovoljno za aplikaciju.
Ja studiram, zavrsicu, trebalo ni do novembra, pa cu aplicirati sa fakultetom.

Moje pitanje je, sta mislite, da li da podnesme prijavu samo ja, ili i suprug, bez obzira na 3. stepen ss.

IvanaK 24.08.2010 12:16

I jos jedno pitanjce, kad se misli na radno iskustvo, misli se na ono zanimanje koje pise u diplomi, ili poslodavac daje neku potvrdu o radnom mestu i poslovima koji se obavljaju, ili...
Konkretno, moj muz je zavrsio 3. stepen, automehanicar, a radi godinama kao monter antenskih sistema, rad na visini je u pitanju. Ima i potvrdu o zavrsenom "kursu" za rad na industrijskom uzetu. Kako ovo da formulisemo?

I drugo pitanje, na onom o jobs sajtu, moze li mi neko pomoci da nadjem to sto radi moj suprug, engleski mi je definitivno zardjao.

Hvala

Vuvuzela 24.08.2010 16:26

IvanaK, bojim se da to što radi suprug neće biti zadovoljavajuće zanimanje jer ** 49-2097.00 Electronic Home Entertainment Equipment Installers and Repairers ** spada u zonu 3, SVP range 6.0 , a minimum je zona 4 ili 5 SVP range 7.0 ili više. Automehaničar je još niže rangiran.

Citat:

I jos jedno pitanjce, kad se misli na radno iskustvo, misli se na ono zanimanje koje pise u diplomi, ili poslodavac daje neku potvrdu o radnom mestu i poslovima koji se obavljaju, ili...
Hm, dobro pitanje, to i mene interesuje! Zna li netko odgovor na ovo pitanje??

Neverhood 24.08.2010 21:08

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Vuvuzela (Poruka 17646)
IvanaK, bojim se da to što radi suprug neće biti zadovoljavajuće zanimanje jer ** 49-2097.00 Electronic Home Entertainment Equipment Installers and Repairers ** spada u zonu 3, SVP range 6.0 , a minimum je zona 4 ili 5 SVP range 7.0 ili više. Automehaničar je još niže rangiran.

Video sam bas to sto govoris. Ali kad pogledas kakva su zanimanja sa 7 SVP rang, nema sanse ni sa cetvoro godisnjom srednjom da se obavljaju a ne sa trogodisnjom. Nesto tu ne stima....:wtf:

Vuvuzela 24.08.2010 22:03

Točno, rang 7 i više - to su inženjeri i management (npr. civil engineer or marketing manager), a to bez fakulteta baš i ne ide. Međutim, koliko sam do sad shvatio, kod njih je radno iskustvo skoro pa važnije od škole. Na gotovo svim oglasima za posao traži se određeni nivo obrazovanja ali je ostavljena i mogućnost kompenzacije potrebnog obrazovanja s radnim iskustvom. Dakle, ako osoba nije završila fakultet ili određenu školu ali je radila u tvrtki xy kao, recimo, marketing manager (što vjerojatno dokazuje da ta osoba posjeduje potrebne kompetencije za obavljanje tog posla - inače je ne bi držali zaposlenom dvije ili više godina) onda oni uvažavaju to iskustvo i moguće je aplicirati temeljem toga.
Pravo pitanje meni i dalje ostaje kako se dokazuje to iskustvo. Ako je potrebna samo potvrda poslodavca (a ne vidim baš neke druge mogućnosti) onda je lako. Bar kod nas nije problem ishoditi neku potvrdu (pa čak i da nisi radio kod tog poslodavca). Ili ako je netko sam sebi poslodavac (obrt ili svoje poduzeće) taj može napisati potvrdu sam sebi kakvu hoće!?

IvanaK 25.08.2010 08:00

Vuvuzela i neverhood, hvala na izdvojenom vremenu.
Samo da primetim, to nije taj posao, jer ne radi kucne instalacije, vec antenske sisteme za mobilnu telefoniju na fabricke dimnjake, stubove, silose, visine i do 60m. Znate oni ludaci sto vice na kanpcetu na vrh necega :blink: ? Ali nema veze. Ako neko nadje, usput, nesto slicno na onom sajtu nek mi javne, oci mi ispadose.

Ako bi neko znao kako se dokazuje radno iskustvo, mozda na osnovu toga sto pise u radnoj knjizici? Da li su je nekome trazili?

Neverhood 25.08.2010 13:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik IvanaK (Poruka 17683)
Vuvuzela i neverhood, hvala na izdvojenom vremenu.
Samo da primetim, to nije taj posao, jer ne radi kucne instalacije, vec antenske sisteme za mobilnu telefoniju na fabricke dimnjake, stubove, silose, visine i do 60m. Znate oni ludaci sto vice na kanpcetu na vrh necega :blink: ? Ali nema veze. Ako neko nadje, usput, nesto slicno na onom sajtu nek mi javne, oci mi ispadose.

Ako bi neko znao kako se dokazuje radno iskustvo, mozda na osnovu toga sto pise u radnoj knjizici? Da li su je nekome trazili?

Pretpostavljam da jeste radna knjizica merodavna ili mozda neka potvrda iz socijalnog.
Sto se tice zanimanja bio je samo primer. Jer po toj listi trebao bi da radi na razvoju takvih sistema a ne da se bavi industrijskim alpinizmom, da stavlja glavu na kocku dok instalira iste... Ovo sad nije omalovazavanje nego ukazujem da nesto nije u redu sa tom listom ili sa zahtevanim nivoom radnog mesta. Stvarno su ga uvrnuli pa se ti sad snadji.

IvanaK 25.08.2010 18:11

Hvala, shvatla sam sta hoces da kazes. Pozdrav

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 00:41.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.