ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Limit za prenos novca (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=43)

LJ75 02.05.2017 12:43

Ima li neko iz prve ruke da kaze kako je prosla / prosao kada su slali veci iznos u SAD?
Npr, godinu dana po dolasku skontaju da je to to, da ce ostati, i prodaju stan. I onda taj novac, npr 50,000 USD prebace sebi na racun u SAD.

Koji je poreski tretman tog novca, kako su ga prijavili, koliko poreza su platili i sl?

LJ75 19.05.2017 21:15

Dobra vijest za Bosance, u pravi čas...

Prijašnji limit od 2500 Eura je bio jednostavno premali, tako da ovo već ima smisla.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izno...eura/170519125

SaFuture 21.05.2017 09:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik LJ75 (Poruka 67269)
Dobra vijest za Bosance, u pravi čas...

Prijašnji limit od 2500 Eura je bio jednostavno premali, tako da ovo već ima smisla.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izno...eura/170519125

Pozdravljam i ja odluku FBIH :bravo: Inace nedavno sam pokusavao dobiti informaciju od carine na aerodromu i rekli su mi da se moze iz BIH prenijeti bilo koji iznos ukoliko imamo dozvolu iz Ministarstva finanasija Federacije (ne znam kako funkcionise za RS).
Medjutim kada sam zvao Ministarstvo, da bi nam izdali potvrdu moramo donijeti odjavu prebivalista sa sadasnje adrese i prijavu prebivalista iz zemlje u koju idemo. Ja sam pokusavao objasniti da je nemoguce da predam potvrdu iz Amerike, jer nisam ni bio tamo, a da nemam namjeru da se odjavim sa svoje adrese. Kako god, nije moguce dobiti potvrdu bez ta dva dokumenta....
Super je da nam sada to nece ni trebati!

subman 05.02.2018 22:58

nosenje para iz srbije

kakvo je sad stanje za Srbiju?

1)Mi s iseljenickom vizom , mozemo da iznesemo kolko hocemo jel tako?

2) A tamo u USA jel nam uzimaju neki porez na tu sumu koju donesemo?

Jorda 09.04.2018 10:22

Takodje bih molio nekoga da kaze koji su sada limiti za prenos novca, sto pojedinacno sto porodicno.
Hvala.

slucajni_prolaznik 09.04.2018 16:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik subman (Poruka 70455)
kakvo je sad stanje za Srbiju?

1)Mi s iseljenickom vizom , mozemo da iznesemo kolko hocemo jel tako?

2) A tamo u USA jel nam uzimaju neki porez na tu sumu koju donesemo?

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Jorda (Poruka 71178)
Takodje bih molio nekoga da kaze koji su sada limiti za prenos novca, sto pojedinacno sto porodicno.
Hvala.

Mislim da sve preko $10000 u bilo kom obliku podleze obaveznoj prijavi tog iznosa, a porez na to 'ne uzimaju'.

Jorda 11.04.2018 12:50

Je li to 100% tako?
Jos neko ima info ?

Makica@ 11.04.2018 21:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Jorda (Poruka 71203)
Je li to 100% tako?
Jos neko ima info ?

Procitajte link sa Uprave Carina,jeste tako

'Slobodno je iznošenje iz zemlje platnih kartica i hartija od vrednosti koje su stečene u skladu sa propisima .
Svaki prenos fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice u iznosu od 10.000 evra i više putnik je dužan prijaviti carinskom organu.'

http://www.upravacarina.rs/lat/Putni...aPlacanja.aspx

Jorda 12.04.2018 07:48

Znaci 10k eura to ispada 12k dolara onda .

Ggaga 12.04.2018 10:39

Ja ne vidim razlog zasto biste krili novac od bilo koga. Prema nasim carinskim propisima obavezni ste da prijavite sve sto nosite u kesu preko 10000 eur a ja bih licno prijavila i manji iznos immigration sluzbi tamo jer na taj nacin imam siguran dokaz da sam novac unela u zemlju (i samim tim stekla pre nego sto sam postala USA poreski obveznik) i sutra slobodno mogu da ga deponujem u banku. U suprotnom kako cu dokazati da taj novac nisam zaradila od kad sam u USA i da na njega ne treba da platim porez...
Sa druge strane sve sto steknete nakon aktivacije GC je podlozno porezima, pa u slucaju prodaje stana u Srbiji taj iznos treba prijaviti poreskim vlastima USA koji ce verovatno biti oporezovan u zavisnosti od toga kako ste stan stekli (kupovina, poklon i sl). Ja sam se raspitivala samo za slucaj kada se stan stice kupovinom i tada se placa porez na kapitalnu dobit kao i kod nas (tj eventualnu razliku kupovne i prodajne cene) i to razlika izmedju poreske osnovice koju u istu svrhu eventualno placate u Srbiji i americke poreske osnovice ( tj. ako je srpska veca tamo ne placate nista)
Dodatno ja bih svima koji zele da nose kes savetovala oprez jer rizik ne vredi cenu kojom taj novac regularno moze da se prenese preko banke.

slucajni_prolaznik 12.04.2018 19:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Jorda (Poruka 71222)
Znaci 10k eura to ispada 12k dolara onda .

Kada izlazite is Srbije treba prijaviti preko 10k evra (ili 12k dolara) da iznosite, a kada ulazite u US preko 10k dolara da unosite.

Makica@ 13.04.2018 00:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik (Poruka 71235)
Kada izlazite is Srbije treba prijaviti preko 10k evra (ili 12k dolara) da iznosite, a kada ulazite u US preko 10k dolara da unosite.

'Iseljenje
• rezident - fizičko lice može pri iseljnju iz Republike iznositi efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 EVRA, odnosno protivvrednost u drugoj valuti, na osnovu dokaza o iseljenju' Poslednji deo iz gore navedenog clanka koji sam postavila.

Mislim da je suma do 10k dozvoljena da se iznese,sve preko toga bi trebalo da se prijavi carini. A u drugom slucaju je potreban dokaz o iseljenju,a mi ga jos nemamo jel jos uvek nismo postali rezidenti. Za drugi slucaj je potreban evidence of rezidency iz Usa ( boraviste na teritoriji Amerike )

@Gago jesi skroz u pravu,uopste se ne bi igrala sa tim. Neka manja suma je u redu do 5k npr. ali sve preko toga :suure::nene:

Ggaga 13.04.2018 11:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 71238)
'Iseljenje
• rezident - fizičko lice može pri iseljnju iz Republike iznositi efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 EVRA, odnosno protivvrednost u drugoj valuti, na osnovu dokaza o iseljenju' Poslednji deo iz gore navedenog clanka koji sam postavila.

Mislim da je suma do 10k dozvoljena da se iznese,sve preko toga bi trebalo da se prijavi carini. A u drugom slucaju je potreban dokaz o iseljenju,a mi ga jos nemamo jel jos uvek nismo postali rezidenti. Za drugi slucaj je potreban evidence of rezidency iz Usa ( boraviste na teritoriji Amerike )

@Gago jesi skroz u pravu,uopste se ne bi igrala sa tim. Neka manja suma je u redu do 5k npr. ali sve preko toga :suure::nene:

Iseljenicka viza u pasosu je dovoljan dokaz o iseljenju;-)

Makica@ 15.04.2018 07:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ggaga (Poruka 71244)
Iseljenicka viza u pasosu je dovoljan dokaz o iseljenju;-)

Mislis? Nije potreban evidence of proof ( Boraviste na teritoriji Usa- Id,Driver Licence?) Neki papir koji nam dokazuje da smo tamo,i da iznosimo novac kao rezidenti? Za manju sumu nije problem,ali za vecu od 10k mislim da moze da bude :nene:

Ggaga 17.04.2018 09:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makica@ (Poruka 71273)
Mislis? Nije potreban evidence of proof ( Boraviste na teritoriji Usa- Id,Driver Licence?) Neki papir koji nam dokazuje da smo tamo,i da iznosimo novac kao rezidenti? Za manju sumu nije problem,ali za vecu od 10k mislim da moze da bude :nene:

sa http://www.carina.rs/lat/Informacije...ce/devize.aspx

meni se cini dovoljno ovo sto pise da domaci drzavljani mogu da iznesu na osnovu dozvole za boravak(sto je nasa immigrant visa)...ali mozda ne bi bilo lose pozvati ih pa ako ih dobijes javi sta kazu;-)

3. Ko i na koji način može da iznese iz zemlje sumu veću od 10.000 evra?

Veći iznos od 10.000 evra mogu izneti samo nerezidenti (strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana) i to:

- na osnovu potvrde o unosu efektivnog stranog novca – do iznosa naznačenog u potvrdi (potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju);

- na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Republici Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi;

- na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Republici Srbiji - do iznosa naznačenog na toj potvrdi.

*Navedene potvrde carinski organ poništava prilikom prvog izlaska iz Republike Srbije

10. Колико новца могу изнети из Републике Србије уколико се исељавам?

Као резидент (домаћи држављанин са пребивалиштем у Републици Србији или страни држављанин који на основу дозволе за боравак, односно радне визе борави у Републици Србији дуже од годину дана), приликом исељења можете из Републике Србије изнети ефективни страни новац изнад износа од 10.000 евра или противвредност у другој валути.

11. Како могу преко банке да изнесем суму већу од 10.000 евра у иностранство?

Уколико сте резидент можете преко банке у иностранство да изнесете суму већу од 10.000 евра месечно под следећим условима:

1) уколико имате уговор о поклону који је оверио надлежни орган;

2) на основу указивања помоћи члану породице - уз доказе да члан Ваше породице живи у иностранству (дозвола боравка, радна виза, студентска виза и др.), као и да је у питању блиски сродник до трећег степена (што се доказује изводом из матичне књиге рођених, односно венчаних и др.);

3) уколико имате правноснажно решење о наслеђивању;

4) уколико је у питању новац за ренту, што се доказује прилагањем документа којим је утврђена обавеза плаћања ренте (уговор и сл.);

5) ако се исељавате у иностранство и доставите доказ о исељењу из Републике Србије,

6) приликом усељења у Републику Србију, уколико доставите доказ да немате дугова у матичној земљи и ако сте поднели захтев за пријаву боравка у Републици Србији.

mveruovic 18.04.2018 07:30

Iseljenicka viza nije isto sto i boravisna dozvola. Taj papir u pasosu nista ne vredi dok se ne overi sa pecatom i551

Ggaga 18.04.2018 10:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mveruovic (Poruka 71313)
Iseljenicka viza nije isto sto i boravisna dozvola. Taj papir u pasosu nista ne vredi dok se ne overi sa pecatom i551

Slazem se da nije isto i da se boravisna dozvola aktivira ulaskom ali ne znam koliko je to relevantno nasim carinski sluzbenicima za iznosenje novca. Ja svakako necu nositi nista u kesu ali sam iz radoznalosti poslala upit mailom carini pa javljam sta i kad odgovore.

ps. Jer bi u suprotnom znacilo da moramo da odemo dobijemo i551 pecat pa se vratimo po pare:woohoo:

vojkaninho 26.04.2018 20:31

Znaci ne definitvno ne treba nositi vise od 10k $ u kesu? Jos jedna stvar, obzirom na katastrofalni kurs eur/dol u USA, koja je najpovoljnija menajcnica kod nas da se kupe $ za evre?

ikac89 26.04.2018 20:42

Koliko sam ja razumeo 10.000 je limit po osobi. Ako idu dve, to je 20.000, 3 30.000 itd. Mislim da se i deca računaju.

LJ75 27.04.2018 09:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ikac89 (Poruka 71456)
Koliko sam ja razumeo 10.000 je limit po osobi. Ako idu dve, to je 20.000, 3 30.000 itd. Mislim da se i deca računaju.

Ne. 10,000 je limit za i za porodicu, ali možete unijeti više od toga, npr. 20,000, i to napisati na obrascu koji dobijete pr ulasku.
Nas niko nije ništa pitao, bar za sada :)

LxAxKxI 27.04.2018 15:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 71455)
Znaci ne definitvno ne treba nositi vise od 10k $ u kesu? Jos jedna stvar, obzirom na katastrofalni kurs eur/dol u USA, koja je najpovoljnija menajcnica kod nas da se kupe $ za evre?

Ako si u Beogradu mislim da je dobra menjacnica na Slaviji...stanica trolebusa i 31. ka centru. Ja sam pre dve nedelje dobio 500$ za 416 evra.
a za dinare mi je racunao 97.3 = 1$ na sumu za 1000$

ikac89 27.04.2018 16:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik LJ75 (Poruka 71464)
Ne. 10,000 je limit za i za porodicu, ali možete unijeti više od toga, npr. 20,000, i to napisati na obrascu koji dobijete pr ulasku.
Nas niko nije ništa pitao, bar za sada :)

Ja sam mislio na količnu koja se iznosi iz zemlje, da se računa po osobi, to znam još od pre, nevezano za lutriju i odlazak u Ameriku.

LJ75 27.04.2018 19:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ikac89 (Poruka 71472)
Ja sam mislio na količnu koja se iznosi iz zemlje, da se računa po osobi, to znam još od pre, nevezano za lutriju i odlazak u Ameriku.

Bosna je 10,000 Eur po osobi / porodici (zavisi kako se interpretira), ne znam za Srbiju.

ikac89 27.04.2018 19:45

U Srbiji je 10.000 evra po osobi i deca se računaju.

Citat:

5. Da li se ta suma od 10.000 evra odnosi samo na odrasle ili i na decu?

Odnosi se na svaku osobu pojedinačno. Dakle i na maloletnu decu.

http://www.carina.rs/lat/Informacije...ce/devize.aspx
Znači, npr. četvoročlana porodica (otac, majka i dva deteta) može da iznese 40.000 evra.

slucajni_prolaznik 28.04.2018 13:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 71455)

Opet cu nekoga da reklamiram, ali otprilike ovde je bio prilicno povoljan kurs za kupovinu dolara: http://www.eldorado-exchange.rs/kursnalista.php. Jos sam uspeo i povoljnije da dogovorim na kupovinu vece kolicine.

subman 16.05.2018 20:10

kakve su ovo gluposti!?
Normalno da moze preko 10000eur da se iznese samo treba da se prijavi,
kao dokaz o iseljenju sluzi viza u pasosu.
Pitao sam carinu to su mi rekli.

Jel neko nosio vise od 10000 i kako je prosao?

ja bih poneo preko 10000, i jos sam prodao tv i jos nesto u kuci, ne znam kako da i za te pare dokazem da su moje... bojim se da mi ne oduzmu sve preko onog sto sam skino iz banke....

mada nasi kakvi su bojim se i da me ne opeljese...

LJ75 16.05.2018 20:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik subman (Poruka 72146)
kakve su ovo gluposti!?
Normalno da moze preko 10000eur da se iznese samo treba da se prijavi,
kao dokaz o iseljenju sluzi viza u pasosu.
Pitao sam carinu to su mi rekli.

Jel neko nosio vise od 10000 i kako je prosao?

ja bih poneo preko 10000, i jos sam prodao tv i jos nesto u kuci, ne znam kako da i za te pare dokazem da su moje... bojim se da mi ne oduzmu sve preko onog sto sam skino iz banke....

mada nasi kakvi su bojim se i da me ne opeljese...

U Bosni moras da odjavis prebivaliste, tako da vjerovatno nije isti postupak. S obzirom na potencijalne penale (ukljucujuci i oduzimanje tog novca), i da bi ovo bio ozbiljan prekrsaj, moja preporuka je da dobro projerite na vise strana, i idealno da imate napismeno ako su vam vec tako rekli.

vojkaninho 21.05.2018 15:26

"Travelers entering the United States may take as much money as they wish into the country. You may bring up to $10,000 in currency, coin and specific monetary instruments without reporting it to customs. If you bring more than $10,000 into the country, notify this to customs to avoid fines or, worse yet, losing the money. Certain monetary instruments also require reporting, even if their total amount reaches less than $10,000."

Da li ste svi prijavljivali kes pri ulasku? Iskren ose ne bih igrao sa tim...

vojkaninho 22.05.2018 13:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 72388)
"Travelers entering the United States may take as much money as they wish into the country. You may bring up to $10,000 in currency, coin and specific monetary instruments without reporting it to customs. If you bring more than $10,000 into the country, notify this to customs to avoid fines or, worse yet, losing the money. Certain monetary instruments also require reporting, even if their total amount reaches less than $10,000."

Da li ste svi prijavljivali kes pri ulasku? Iskren ose ne bih igrao sa tim...

Ima li neko neku informaciju u vezi sa ovim stvarima iz prve ruke? Hvala unapred!

LJ75 22.05.2018 14:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 72432)
Ima li neko neku informaciju u vezi sa ovim stvarima iz prve ruke? Hvala unapred!

Ne znam sta ti treba iz prve ruke?

Unosio sam ja vise od $10,000, ali sam i prijavio. Niko me nista nije pitao. Uzeli su taj popunjeni obrazac, i to je to.

Ako planiras da nosis vise od 10,000, ne bi bilo lose da imas nesto o porijeklu novca, za svaki slucaj (izvodi iz banke, kupoprodajni ugovor...).

Mada licno smatram da ako nisi neki kriminalac, nemas cega da se bojis. Recimo da je to $20,000 - to je, iako puno para za npr. mene, ipak sica u globalom kontekstu.

vojkaninho 22.05.2018 14:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik LJ75 (Poruka 72435)
Ne znam sta ti treba iz prve ruke?

Unosio sam ja vise od $10,000, ali sam i prijavio. Niko me nista nije pitao. Uzeli su taj popunjeni obrazac, i to je to.

Ako planiras da nosis vise od 10,000, ne bi bilo lose da imas nesto o porijeklu novca, za svaki slucaj (izvodi iz banke, kupoprodajni ugovor...).

Mada licno smatram da ako nisi neki kriminalac, nemas cega da se bojis. Recimo da je to $20,000 - to je, iako puno para za npr. mene, ipak sica u globalom kontekstu.

Thx! Nest ovise od 10k je u pitanju, nego naravno da nemam porkelo novca obzirom da je iz raznih fondova. Pa cisto da mi en prave prob kada budem unosio i to je to...

Ggaga 23.05.2018 11:08

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vojkaninho (Poruka 72437)
Thx! Nest ovise od 10k je u pitanju, nego naravno da nemam porkelo novca obzirom da je iz raznih fondova. Pa cisto da mi en prave prob kada budem unosio i to je to...

Nece ti niko praviti problem za taj iznos a ako bas hoces da budes siguran idi u banku gde imas racun uplati pa podigni posle par dana imaces isplatni listic iz banke kao dokaz porekla sredstava. ( u banci free mozes da uplatis min 15k eur bez ikakvog pravdanja a za vise ugalvnom uzmiju neku izjavu o licnoj uztedjevini)

newpain01 23.05.2018 17:12

Mene zanima dali je unos vece sume kesa problem, recimo 50k USD po osobu? Normalno, prijaviti na aerodrom. Dali je neko unosio tolike sume kesa?

LJ75 23.05.2018 17:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik newpain01 (Poruka 72456)
Mene zanima dali je unos vece sume kesa problem, recimo 50k USD po osobu? Normalno, prijaviti na aerodrom. Dali je neko unosio tolike sume kesa?

Iskreno, u tom slucaju bih u svakom slucaju imao sa sobom dokumente o porijeklu novca. To je torba puna para, i u najmanju ruku je sumnjivo.

I da ponovim, iz Bosne toliko para ne mozes iznijeti u gotovini, ne znam za Srbiju, ali me ne bi iznenadilo da je slicna situacija.

U eri kada ljudima ugradjuju cipove, i citavi gradovi prelaze na bezgotovinsku ekonomiju, izgledalo bi jako cudno.

Puno bolje i lakse je da otvoris racun, registrujes se za elektronsko bankarstvo, po dolasku u Ameriku otvoris racun (npr. tekuci), i onda sam sebi prebacis te pare. Jedino provjeri da, ako je za validaciju transfera potreban SMS, sve funkcionise prije odlaska.

subman 23.05.2018 20:20

iz srbije uz iseljenicku vizu i prijavu i izvod iz banke moze se izneti neogranicena suma novca! to sam konacno rascistio s glupom carinom u srbiji posle tonu peripetija.

a kad sam izlazio iz zemlje nije ih cak ni bilo na granici tako da nikom nije moglo ni da se prijavi i da se iznese milion$ u dzaku.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 00:32.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.