ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   New York City, New York (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=174)

milosx 05.11.2012 18:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik (Poruka 33538)
Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša

Vi onda ovo osnovno mnogo vise placate, a jos ste malo dalje od menhetna nego mi. -Nama je 1200 za stan zajedno sa gasom (Dnevna+spavaca soba, pa kako racunate, za mene je to dvosoban stan). Taman za tu razliku svaki mesec mozete po 40" TV kupiti :)
-Telefone placamo 40(Simplemobile unlimited)+30(T-Mobile 1500Min paket),
-Internet 25MB sa basic kablovskom za $39 preko RCN, i jos 8 za Netflix
-Metro nam izadje manje jer suprugi se vise isplati da placa po voznji jer ne ide svaki dan do grada
-Tu vam je blizu Aldi u Rego Parku, meni i suprugi je najukusnija hrana odatle, a i najjeftinija je. I Costco je tu, i 21Century, sve najjeftinije u gradu.
Za troskove oko deteta vec razumem.

milosx 08.11.2012 01:52

Stanovi u komsiluku
http://i49.tinypic.com/2h6bssm.jpg

u Elmhurts :)

dinna3008 08.11.2012 06:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milosx (Poruka 33585)
Vi onda ovo osnovno mnogo vise placate, a jos ste malo dalje od menhetna nego mi. -Nama je 1200 za stan zajedno sa gasom (Dnevna+spavaca soba, pa kako racunate, za mene je to dvosoban stan). Taman za tu razliku svaki mesec mozete po 40" TV kupiti :)
-Telefone placamo 40(Simplemobile unlimited)+30(T-Mobile 1500Min paket),
-Internet 25MB sa basic kablovskom za $39 preko RCN, i jos 8 za Netflix
-Metro nam izadje manje jer suprugi se vise isplati da placa po voznji jer ne ide svaki dan do grada
-Tu vam je blizu Aldi u Rego Parku, meni i suprugi je najukusnija hrana odatle, a i najjeftinija je. I Costco je tu, i 21Century, sve najjeftinije u gradu.
Za troskove oko deteta vec razumem.

Kad vidjeh da ste u New yorku morala sam da vas pitam kako ste pošli sa olujom Sandy i sad sa ovim nevremenom, nadam se da ste dobro živi i zdravi i veseli

dare_ns 08.11.2012 10:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milosx (Poruka 33700)
u Elmhurts :)

A dobro, dešava se... typo :)

A ti si se smestio u Elmhurst? Meni je to skroz simpatičan kraj. Latinosi, Mexoši, Belci, Crnci, Košarkaški tereni... Junk food kod Elmhurst Av i 90th st... Nedostaje mi ;( Sednem na sedmicu i na Times Sq sam za 15-20 minuta.

milelj 08.11.2012 15:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dare_ns (Poruka 33709)
A dobro, dešava se... typo :)

A ti si se smestio u Elmhurst? Meni je to skroz simpatičan kraj. Latinosi, Mexoši, Belci, Crnci, Košarkaški tereni... Junk food kod Elmhurst Av i 90th st... Nedostaje mi ;( Sednem na sedmicu i na Times Sq sam za 15-20 minuta.

Tesko iz Elmhursta to Times Square-a za 15 minuta, ali ajde...

milosx 08.11.2012 16:45

Bili smo u Elmhurstu pa smo se preselili u Woodside. Lepo je i tamo, oko nas su bili samo kinezi i latinosi, potpuno miran kraj. Pa, nama je R vozom trebalo oko 35 sa ukljucenim hodanjem. Kako sam navikao u Novom Sadu da je sve na 5 minuta autom, ovo mi je bas daleko.
O sendi sam napisao dosadan post na blogu (u potpisu). U sustini oko nas nije bilo uragana, ali neki delovi nisu bas tako dobro prosli
Uskoro kad kupim neki bolji telefon pocecu i slike slati na blog i cesce pisati.

dare_ns 08.11.2012 23:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milelj (Poruka 33727)
Tesko iz Elmhursta to Times Square-a za 15 minuta, ali ajde...

Možda mi sada deluje tako, nikada nisam merio, ali mi je nekako brzo prolazilo vreme u tom vozu. Napolju pakao, unutra radi klima, internet, novine... Ni ne skontaš, a već je poslednja stanica :)

Mr.Marzik 30.12.2012 09:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 33579)
Mr. Marzik - preselite u Chicago. Za te pare ima da zivis u svojoj kuci. :)

Neka nas još neko vreme ovde, pa ćemo videti :) .

snowflake 13.03.2013 21:00

Da li neko zna za neki jeftiniji hotel a da je ok u NY?

Planiramo posetu od par dana krajem maja...

Thx.

shljivovica 31.07.2013 23:29

Evo da dignem malo temu, ima koga u Astoriji? :) Napisah na drugoj temi, dvoumimo se izmedu Bostona i NY, ako bi bili u NY onda najvjerojatnije Astorija...

dd983 01.08.2013 18:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik shljivovica (Poruka 39909)
Evo da dignem malo temu, ima koga u Astoriji? :) Napisah na drugoj temi, dvoumimo se izmedu Bostona i NY, ako bi bili u NY onda najvjerojatnije Astorija...

Iskreno u Bostonu sam bio bukvalno u prolazu, a u Astoriji evo vec neko vreme, pa evo da napisem nesto.

Astorija je deo New York City, tacnije Queens-a i nalazi se u severo-zapadnom delu. Ogranicena je rekom East River i Long Island City(oko toga gde prestaje Astoria i pocinje LIC i obrnuto generalno vlada konfuzija medju ljudima ali i postama i service kompanijama) na zapadu(prema Manhattan), Sunnyside prema jugu i Woodside prema istoku i Long Island-u.
Ovaj deo grada naseljava oko 155,000 ljudi iz raznih etnickih zajednica. Po mom vidjenju najvise ima Grka i Italijana, mada su tu tradicionalno i Irci i Holandjani koji su ujedno i prvi doseljenici. Ljudi sa nasih prostora takodje ima "na svakom uglu" i svi se uglavnom lepo slazu i funkcionisu.
Sa rasnog stanovista rekao bih da najvise ima belaca, mada je sve tako uklopljeno da pojedine delove vecinski naseljavaju odredjene grupe(Arapi, Azijati, Afroamerikanci-da budem politicki korektan).
Sto se tice klasnog raslojavanja, ovo je deo grada gde uglavnom zive ljudi iz srednjeg sloja, tako da preskupih kuca i automobila, ali s druge strane i prosjaka nema previse, da ne kazem da ih skoro pa nema uopste.
Takodje ovo je nekada bilo naselje koje se oslanjalo na zanatlije i male preduzetnike. Do danas se nije mnogo promenilo pa se ovde moze naci brdo malih i srednjih trgovina, sa doduse neizbeznim kineskim radnjama kao i radnjama iz dijapazona velikih lanaca brze hrane, prodavnica odece i apoteka(MCD, KFC, Starbucks, TacoBell, Footlocker, Gap, Modell's, Victoria's secret, Duane Reade, CVS, Costco, Bestbuy, Home depot...).
Sve je to zacinjeno i velikim brojem restorana i barova. Tu su grcki, meksicki, italijanskih, brazilski, indijski, kineski, bosanski, itd i skoro svi rade i kucnu dostavu. Velike zgrade kao sa razglednica iz NY necete ovde naci jer imaju po najvise 5-6 spratova i bez liftova su. Naravno ima izuzetaka ali jako retko.
Javni prevoz je veoma dobro organizovan i skoro da nema dela odakle je stanica metroa ili autobusa dalje od 10 min pesaka, te stoga nema ni potrebe za posedovanjem automobila. Do Manhattan-a vozom iz najudaljenije tacke Astorije (rekao bih Ditmars) treba najvise 20-25min, do aerodroma(LGA) isto toliko, s tim sto nema vozova nego autobusa. Taxi vozi svuda po Astoriji za najvise $8-$10 i ima ih bukvalno na svakom uglu i stalno patroliraju prometnijim ulicama(31 st, 30Av, Steinway, Broadway..).
Centar za umetnicko-kulturne i zabavne sadrzaje svakako cini par blokova gde se nalaze Kaufman Astoria Studios(gde se snima veliki broj filmova i serija - Sesame street npr). Tu se, pored samog studija, nalazi i sportski centar, bioskop sa nekih 10 sala, muzej pokretne slike..
Popularnije oblasti su i:
- Steinway ulica -proteze se u pravcu jugozapad - severoistok, prepuna raznih radnji za odecu, pokucstvo, restorana, barova.. Deo izmedju 28av i Astoria blvd. mestani zovu i "Little Morocco" zbog velikog broja stanovnika iz ove zemlje ali i brojnih arapskih restorana gde u letnjim danima svi izbace baste i ume da bude jako prijatno(ima pusenje nargile neki poseban smek).
-Ditmars blvd - udara normalno na Steinway i nalazi se u severnom delu Astorije. Veliki broj grckih restorana i ostalih trgovina, poslednja stanica na N i Q linijama.
-Astoria park - nalazi se na obali East River izmedju Hoyt ave i Ditmars blvd i jednim delom je ispod cuvenog Hell Gate Bridge, ima veliki otvoreni bazen, stazu za trcanje, teniske terene, igralista za decu i leti je otvoren i nocu sto je retkost.
-Moram da spomenem i Bohemian Hall - beer garden koji je ujedno i najstariji u NY. Cesko pivo i autenticna atmosfera u basti uz neretke kulturne sadrzaje, ali i organizovana pracenja aktuelnih sportskih desavanja(svetsko prvenstvo u fudbalu :))na velikim LCD televizorima..)
- U blizini je i LIC, gde vredi da se obidje Gantry's Plaza State Park zbog prelepog pogleda na Manhattan u visini zgrade UN, a usput obavezno obici i "5 Pointz" - jedinstvenu grafitima ocrtanu zgradu na Hunter's Pointu.
-Rooswelt Island je takodje blizu i vredi ga obici pogotovo u letnjem periodu zbog prelepe prirode i pogleda i obavezno se "spustiti" gondolom do Manhattan-a.

E a sad malo onih stvari koje zivot znace.
Rente stanova u Astoriji su pocele da skacu pre godinu-dve i to brzim tempom. Market je veoma veliki zbog sve vece migracije ljudi srednje klase sa Manhattan-a ali i drugih delova grada i drzave. Astorija dobija na popularnosti u poslednje vreme sto zbog malo mirnijeg nacina zivota sto zbog toga sto je jedan od najpristupacnijih delova grada.
Zbog svega toga trenutno naci 1BR ispod $1500 je prava umetnost, naravno na nekoj normalnoj lokaciji i da ne bude neki totalni krs. 2BR su vec od $1800+, a za vece i bolje stanove u novijim zgradama ili kucama treba razmisljati o cifri od $2500+.
Sto se tice bezbednosti, vecina delova Astorije je bezbedna, cak i za setnju u sred noci(sa par izuzetaka, ceo potez izmedju 36av, Vernon blvd, Crecent street, i Astoria blvd se meni cini onako, najgori).
Skola i vrtica ima, znam da ima i dobrih, ali buduci da jos nismo u tim vodama evo nekih linkova koji mogu biti od koristi:
http://www.neighborhoodscout.com/ny/queens/schools/
http://www.greatschools.org/new-york/astoria/

Toliko za sad, ako sam nesto propustio(a mnogo toga sigurno jesam) izvolite pa dopunite ili pitajte pa cu ja pomoci, koliko mogu.

johnny_nyc 02.08.2013 09:17

svaka čast na prekorisnim informacijama, doduše nekako mi žao što skaču cijene rente :)

dd983 02.08.2013 15:55

Pa to je sve zbog property tax i njihovog konstantnog rasta, ali to ce ti bolje objasniti neko upuceniji ako te uopste zanima:)
Elem, ovo sto sam naveo u postu su "najnovije cene" renti tako da ne verujem da ce da skacu bar jos 6 meseci do godinu dana(idu paralelno sa annual rastom property tax).
Koga bas interesuje nesto na ovu temu moze malo da istrazuje pa sklopi kockice:

http://www.propertyshark.com/
http://www.tax.ny.gov/pit/property/l...roptaxcalc.htm

Smith6000 03.08.2013 05:17

Nema to veze do poreza. Amerika funkcionira na sistemu ponude i potraznje. U njujorku je velika potraznja, i mala ponuda. Sto si blize gradu to je skuplje, i sto si blize metrou, to je skuplje. Astorija je super kraj, ali je u zadnjih dve godine postala preskupa, zato sto je blizu grada. Losiji delovi grada u kojima je jedina prednost sto je blizu grada ili stanica expresnog metroa i cena odma skace, i kako vreme prolazi, cene polako ide gore.

Pre 2 meseca sam gledao stanove po gradu, ... OMG! Stvarno sam se svacega nagledao. od malog 1BR stana, naprave 2BR, i slicnih majstorija. Jedna brokerica mi kaze, fee: 15% od god kirije + credit check $50 + background check $50 + $200 fee za skidanje stana sa trzista. Naci stan bez fee-a je previse dobro da bi bilo istinito. Fee je u glavnom jedna kirija.

shljivovica 03.08.2013 12:48

Hvala puno na iscrpnom odgovoru! :)

Vecu tih stvari znam otprije, prosla sam kroz Astoriju ali sam se najvise zadrzavala na Manhattnu, a sada kako se selim bas tamo me najvise zanimalo iz prve ruke o sigurnosti i naravno-renti.

Sto bi vi preporucili kao najbolji nacin za pronalazak stana? Svi mi kazu neka ne vjerujem oglasima a brokerima vjerujem jos manje (s time da bas i nemam zelju pored svega placati i njihov fee-sami znate da u startu vec treba dosta para za samu selidbu pa samim time zelim skresati sto vise troskova).

Procitala sam blog od Milosa, pa eto, ako ima jos koji od vas iz Astorije, bila bih vam zahvalna da bacite link :)

I da, kako vam izgleda onako tipican dan/tjedan? Cime se bavite, imate li slobodnog vremena (posto citam da ljudi dosta rade), sto radite navecer? Imate neke rituale kao sto je npr prije/poslije posla na kavu/pivu..?

Mi smo za nekih mjesec dana otprilike tamo pa ako netko bude za cugu nek javi :)

milosx 03.08.2013 20:22

Nasi drugari su preko agencije uzeli stan nedavno i pregledali su preko 100 stanova. Mislim da su agenciji dali ukupno jednu kiriju. Mi da ponovo trazimo stan odredili bi par dana za trazenje preko padmappera pa ako nista nebi nasli isli bi do agencije. Treca varijanta je da idete po kraju koji vam se svidja i da ulazite u svaku zgradu, trazite supera i pitate ima li sta da se renta. Znam za slucaj da su tako nasli stan.
Padmapper https://www.padmapper.com/ sakuplja linkove sa craigslista i reda ih na mapu i tako olaksava trazenje i planiranje obliazaka.

shljivovica 05.08.2013 17:23

Hvala Milose! :beer:

Pogledati cu malo taj link, za pocetak makar uzeti neki sublet,temporary ili share pa fino od zgrade do zgrade koja mi se svida.... :blink:
Nekako bi bas htjeli izbjeci te agencije, nije malo u startu dati cca $1500 pored prve i zadnje rente... :nene:
Koliko vi placate stan ako nije tajna? Citam da je Astoria zadnje vrijeme postala popularna zbog relativno niske rente a dobar je kvart+blizu Manhattna.. U kojim okvirima bi se dalo naci nesto ok za nas dvoje (par), onako da nije neka rupa a ne trazimo sad ni neki luksuz (iako ne bi imala nista protiv :inlove: :D )

dd983 05.08.2013 17:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik shljivovica (Poruka 39932)
Hvala puno na iscrpnom odgovoru! :)

Vecu tih stvari znam otprije, prosla sam kroz Astoriju ali sam se najvise zadrzavala na Manhattnu, a sada kako se selim bas tamo me najvise zanimalo iz prve ruke o sigurnosti i naravno-renti.

Sto bi vi preporucili kao najbolji nacin za pronalazak stana? Svi mi kazu neka ne vjerujem oglasima a brokerima vjerujem jos manje (s time da bas i nemam zelju pored svega placati i njihov fee-sami znate da u startu vec treba dosta para za samu selidbu pa samim time zelim skresati sto vise troskova).

Procitala sam blog od Milosa, pa eto, ako ima jos koji od vas iz Astorije, bila bih vam zahvalna da bacite link :)

I da, kako vam izgleda onako tipican dan/tjedan? Cime se bavite, imate li slobodnog vremena (posto citam da ljudi dosta rade), sto radite navecer? Imate neke rituale kao sto je npr prije/poslije posla na kavu/pivu..?

Mi smo za nekih mjesec dana otprilike tamo pa ako netko bude za cugu nek javi :)

Najsigurniji nacin za pronalazenje stana je definitivno preko agenta. Vecina njih je korektna, razumeju situaciju kad im se lepo objasni i voljni su da izadju u susret. Fee u visini jedne rente tako moze "sporazumno" biti podeljen u 2 mesecne rate (nekad cak i 3), samo budite sigurni da dobijete priznanicu o uplati.
Potraga za stanom u sopstvenoj reziji moze biti veoma teska i demoralisati coveka totalno. Vecina tih landlordova traze popunjavanje aplikacija da bi uopste i konkurisali(credit history, zaposlenje, prethodni lease, a neki cak traze i pisanu preporuku bivseg landlorda). Posto vi (verovatno) nemate vecinu tih stvari za sad jedina opcija bi bila da nadjete nekog co-signera(ziranta) koji je voljan da vam izadje u susret ali opet ponavljam da ako za isti stan budete konkurisali vi i neko ko ima sve od pomenutog - izbor je ocigledan.
Naravno ne osporavam ni onaj "momenat srece" ali to je lepo kad se desi, nije nesto na sta se covek moze osloniti. Tako ja isto znam neke ljude koji su nalazili sasvim solidne stanove sto bi se reklo "na prvu", neki cak i extra sredjene stanove po manhattan-u kao sublet stanari. Potrebno je biti spreman na najgori moguci scenario, bar nece biti razocarenja.

Sto se tice tipicnog dana/nedelje, to vec zavisi od osobe. Vreme za kaficu i picence se uvek nadje - preko nedelje posle (ili cak za vreme) posla, vikendom kad god, a praznicima all-day varijante :) Ako se napravi dobra ekipa onda se to vrlo lako prilagodi svakoj prilici.

shljivovica 05.08.2013 18:46

Cek, ispada da ako idem preko agenta mi nece traziti history i sve to? :wtf: mislim, ako da-super, isplati se dati paru. Probat cu malo na svoju ruku dok imam viska vremena,a ako nista ne nadem tako onda svakako agenta.

Koliko je povezana nasa balkanska druzina u Astoriji? Imaju onako naviku da se nalaze ili pomalo poprimaju onaj mentalitet da se distanciraju od svega i vode svoj zivot?

dd983 05.08.2013 19:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik shljivovica (Poruka 39983)
Cek, ispada da ako idem preko agenta mi nece traziti history i sve to? :wtf: mislim, ako da-super, isplati se dati paru. Probat cu malo na svoju ruku dok imam viska vremena,a ako nista ne nadem tako onda svakako agenta.

Koliko je povezana nasa balkanska druzina u Astoriji? Imaju onako naviku da se nalaze ili pomalo poprimaju onaj mentalitet da se distanciraju od svega i vode svoj zivot?

Pa kao sto rekoh iznad
Citat:

Prvobitno poslao korisnik dd983 (Poruka 39981)
..razumeju situaciju kad im se lepo objasni i voljni su da izadju u susret.

Znaju oni da ti ovde nisi ilegalac i da imas sve papire, i mogu te uputiti na neke stanodavce za koje znaju da bi prihvatili da te puste pod datim uslovima. S druge strane, mozda se nismo razumeli, ali ako imas gde da boravis mesec-dva svakako probaj da nadjes nesto "na svoju ruku" u medjuvremenu, mozda ti se posreci ipak je to dosta vremena.

Sto se tice "balkanske druzine", stvarno ne bih mogao da generalizujem, kao sto rekoh - zavisi od osobe. Ima ovde ljudi koji svesno "beze" od svega i svakoga ko je sa Balkana jer hoce neku ne znam ni ja kakvu promenu. Naravno ima nas i "normalnih" :) , mada ja imam utisak da ipak ovde i dalje kod nekih preovladava onaj mentalitet "da komsiji crkne krava" iako mozda to na prvu i ne provalis. Konkretno jako puno "nasih" ljudi ovde ce ti zavideti na papirima i "lakom" putu do dobijanja legalnog statusa, ali da te sad ne opterecujem time, nije ovde mesto takvim diskusijama..

shljivovica 05.08.2013 20:15

Ma da, toga se i bojim, tih-da crkne krava.. :-_-;:

Sad, koliko lako do papira-hm.. Nismo dobili na lutriji, otvaramo firmu, tj muz dogovara s gazdom da otvore podruznicu,pa nama L1 i L2 viza. Vidjet cemo kako ce to ici, posto sam ja nezaposlena, mislila sam na b1/2 ili f1 tamo, za pocetak kao sustanar nekome ili temorary, pa za to vrijeme da sredim otvaranje firme, ugovaranje poslovnog prostora (za pocetak najvjerojatnije samo onaj radni stol sa tel brojem), naci neki smjestaj za duzi period itd.

A inace smo opusteni, volimo se vikendima zabaviti uz gitaru i pivo pa me zanima malo kakvi su ti nasi ljudi tamo. :)
Imam osjecaj da se ovi nasi "bogatiji" generalno vise distanciraju, manje su spremni uletiti jedni drugima itd... To je samo neko moje iskustvo, koje ne mora biti pravilo, pa zato i pitam.. :)

dd983 06.08.2013 18:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik shljivovica (Poruka 39986)
Ma da, toga se i bojim, tih-da crkne krava.. :-_-;:

Sad, koliko lako do papira-hm.. Nismo dobili na lutriji, otvaramo firmu, tj muz dogovara s gazdom da otvore podruznicu,pa nama L1 i L2 viza. Vidjet cemo kako ce to ici, posto sam ja nezaposlena, mislila sam na b1/2 ili f1 tamo, za pocetak kao sustanar nekome ili temorary, pa za to vrijeme da sredim otvaranje firme, ugovaranje poslovnog prostora (za pocetak najvjerojatnije samo onaj radni stol sa tel brojem), naci neki smjestaj za duzi period itd.

A inace smo opusteni, volimo se vikendima zabaviti uz gitaru i pivo pa me zanima malo kakvi su ti nasi ljudi tamo. :)
Imam osjecaj da se ovi nasi "bogatiji" generalno vise distanciraju, manje su spremni uletiti jedni drugima itd... To je samo neko moje iskustvo, koje ne mora biti pravilo, pa zato i pitam.. :)

Zar ti ne dobijas automatski L-2 ako on dobije L-1, cemu onda b1/2 f1..? Sa tom vizom posle ovde mozes potpuno legalno traziti posao.

Mislim da to "distanciranje" ne zavisi od toga ko koliko novca ima, prosto od karaktera coveka i to u onom aspektu koliko voli taj novac. Ima ljudi koji stvarno imaju mnogo a ne ponasaju se tako, a tu je i obrnutih slucajeva. Ima svega i svacega ali svako na kraju nadje kakva mu sredina odgovara i tu se polako uklapa(e sad veliku mudrost rekoh :p )

shljivovica 06.08.2013 20:05

Da da, dobijam, ali moramo prvo otvoriti firmu tamo. Znaci ja bi trebala na B vizu u ny, otvoriti firmu, naci prostor za ured (telefon itd), onda sve to dam advokatu da aplicira njemu za L1,kad on dobije, ako se ne varam, ispunim obrazac, uzmem njegov pasos i potvrdu da smo vjencani i tek onda dobijam svoju L2.

Caka je sta ako cu ostati u NY (a ne isplati mi se ici vamo-tamo) moram imati kakav-takav legalan status za raditi,meni bi osobno bilo bolje da se sto prije pocnem osjecati korisno+vjezbam jezik. Imam SSN jos od W&T, doduse ima onu napomenu da je za ograniceni rad, mogla bi se par mjeseci presvercati na to,ali se nekako bojim da ne zaj** nesto pa da izgubimo i taj L. Da ne govorim da zelim sto prije poceti zaradivati jer sve to kosta,a i imala bi vise vremena za naci neki dobar stan.

Sto se ljudi tice, zato sam i rekla kako je to moje osobno misljenje, imam dosta poznanika od tamo i nekako mi se cini da su ovi koji kubure nekako normalniji, ima doduse jedna osoba koju znam da stvano dobro radi i zivi ali on je nazalost vise izuzetak.

Ono sto mi je bas zao je da se nasi ljudi ne drze skupa, koliko cujem, cak ni nasa crkva u dijaspori nije od neke pomoci, dok se recimo albanci, azijati ... (opet moje skromno misljenje+iskustvo) drze skupa, po principu-svi za jednoga jedan za sve. Zato mi je ovaj forum osvjezenje, imam osjecaj da je nekako najopusteniji i najdobrocudniji od svih na koje sam nabasala... :beer: :beer:

babes 04.09.2013 19:16

Ćao Njujorcani :) Interesuje me šta mislite o Yonkers-u kao opciji za pronalaženje stana? Koliko je "safe neighborhood"? Rekla bih da Manhattan nije mnogo daleko odatle? Šta vi kažete? :) hvala

Magelan 04.09.2013 23:59

Yonkers je vec "suburb" koji MTA ne pokriva... Ono sto NYC cini jedinstvenim je taj Subway (MTA) koji radi 24/7, a Yonkers je malo izvan granica tog sistema - drugim recima oslonjen si na commuter-e koji ne idu tako cesto...

Ako dodje momenat selidbe u NYC, to ce biti jedan od belackih delova Bronx-a - Riverdale (line 1) ili Woodlawn (line 4). Te delove grada sam odmerio vec par puta, i meni se svidjaju. Stanarine su pristupacnije nego na Menhetnu, a subway ide u oba kraja :)

shljivovica 07.09.2013 15:45

Kalendar besplatnih ulaza u muzeje :)

http://www.museumfreedays.com/calend...k%20City&keys=

sova 12.09.2013 01:47

kakva je situacija trenutno u njujorku? koliko je dovoljno za dvoje da zarađuju mesečno i pokriju troškove svega i žive normalno?

MIRO 12.09.2013 20:11

Da nije loše osvežiti temu, kako je za posao, smeštaj i ostali troškovi života u NY?

KeyMaker369 02.10.2013 03:46

Cimer za New York

Ne znam da li sam postovao na pravom mestu ali da li ima neko ko bi zeleo da iznajmi samnom neki dvosoban stan u NYC da zajedno delimo rentu i troskove? Trenutno sam kod prijatelja, mozda bude neki stan na vidiku ali nije jos sigurno ali ako je neko voljan za tu opciju ili opciju da zajedno trazimo moze da me kontaktira na PM pa da se ukombinujemo.

KeyMaker369 03.10.2013 16:26

Zaboravih da dodam, trenutno sam u Njujorku, znaci sad da se kombinujemo za novebar ili ranije. Posao sam nasao fultime, jos samo smestaj normalan da sredim, al jake su cene ovde tako da bi mnogo lakse bilo sa nekim da se dele troskovi.

tanik 03.10.2013 18:14

Probaj da kontaktiras clana Mace iz Makedonije, znam da je ona trazila cimera za Njujork i da je negde u ovom periodu planirala da dodje.
Ili ako bas hoces cimera sa nasih prostora mozes da das oglas na Craigslist-i i to na Srpskom.Tako je moj drugar ovde u Arizoni uradio... i naravno nasao naseg. .

dd983 11.10.2013 21:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik MIRO (Poruka 40666)
Da nije loše osvežiti temu, kako je za posao, smeštaj i ostali troškovi života u NY?

bilo je dosta pisanja ovde o tome pre samo par meseci. Nisu se promenile stvari toliko za taj kratak period, a ja ne bih da se ponavljam. ako te interesuje nesto konkretno to je vec druga prica

pvmont 12.10.2013 21:49

Jeli moguce naci posao kao security i kakjo su placena ta zanimanja?

elefteros 05.05.2014 18:52

Ovo je mnogo sadržajnija tema od one koja se nalazi na prvoj stranici. Ovim mojim postom želim da je vratim nazad :)

Ranije se pisalo o autobusima koji voze za 1 dolar za Boston. U pitanju je bila Lucky Star kompanija, koja je vozila iz China town-a za glavnu autobusku u Bostonu. Ona više ne radi! Megabus je sledeća jeftina opcija za to koga zanima.

Čitajući prethodne odgovore u temi, stekao sam utisak da je Astorija bolje rešenje za početak, nego Bruklin. Gledao sam dosta stanova preko Craigliste i svačega ima, ali za Astoriju slabo..

Dok sam radio kao spasilac, poučen svojim iskustvom ali i iskustvima svojih bližih drugova, oslanjanje na pomoć naših ljudi u Americi je promašaj u pokušaju. I to mi je baš žao.

Sećam se nekoliko dečaka iz Mongolije koji su trebali da rade isti posao kao i ja, ali ih je kompanija nešto zezala; međutim, našli su jako brzo nekog njihovog (ne rođaka, već zemljaka) koji im je odmah završio smeštaj, posao kod njega i dodatni posao u selidbama i sl. Moja cimerka iz Moldavije je posle godinu i po dana došla nazad u Ameriku jer je dobila GC, radila kratko u Orlandu, a kasnije se povezala sa Moldavskom zajednicom u Bruklinu i eno ih žive dobro.

To nisu jedini primeri, ali su mi najsvežiji u smislu kako se drugi između sebe pomažu, a da ne moraju da budu rodbina..

Ne bih o tome razglabao jer nema potrebe za tim.

Nadam se najboljem, i zada razmišljam o NY kao opciji.. Imam neke prijatelje, pa ću nakon što budem znao svoj status, početi da se informišem više i pisaću sve što budem znao ;)

elefteros 05.05.2014 23:07

Nisam na forumu do sada primetio da je bilo priče o nekim poslićima poput fotografije ili recimo pravljenja kolača, poput mafina, kapkejkova i sl.

Da li je neko imao iskustva sa ovim?

johnny_nyc 12.05.2014 07:56

pošto se mi spremamo za nyc 21.8. pomalo već gledamo stanove, gledao sam na craigslist, zillow, trulia itd. e sada u rangu do cca 1200$ može se naći lijepi 1bdr apt u kvartu koji je ok (mislim na kriminal http://maps.nyc.gov/crime/ ), pošto mi je sestra tamo već dugo ali stanove nije tražila bar jedno 15 god. molim vas preporuku ima li još koji web, oglasnik ili što drugo za pretragu stanova?

elefteros 12.05.2014 12:02

Poslao pitanje drugaru koji je tamo, pa šaljem odgovor :)

Pre ovog tvog pitanja i ponuđenih sajtova, ja sam gledao samo Craiglist i Bruklin. Moram da priznam da sam iznenađen cenama na ovim sajtovima, jer na Craiglisti ništa pristojno nisam uspeo da nađem.

johnny_nyc 12.05.2014 12:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik elefteros (Poruka 45985)
Poslao pitanje drugaru koji je tamo, pa šaljem odgovor :)

Pre ovog tvog pitanja i ponuđenih sajtova, ja sam gledao samo Craiglist i Bruklin. Moram da priznam da sam iznenađen cenama na ovim sajtovima, jer na Craiglisti ništa pristojno nisam uspeo da nađem.

ajd super, hvala ti. ja sam gledao Washington heights i tamo se da naći lijepi stan za ok novac, crime rate mu je nizak tako da kvart je ok, ali vidjeti ćemo još gdje ćemo. Razmišljali smo i o westchester county ali od tamo treba svaki dan putovati sa metro north ako je posao u gradu, za sada nam je nekako najizglednija opcija da idemo u queens.

dd983 12.05.2014 14:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 45986)
ajd super, hvala ti. ja sam gledao Washington heights i tamo se da naći lijepi stan za ok novac, crime rate mu je nizak tako da kvart je ok, ali vidjeti ćemo još gdje ćemo. Razmišljali smo i o westchester county ali od tamo treba svaki dan putovati sa metro north ako je posao u gradu, za sada nam je nekako najizglednija opcija da idemo u queens.

zillov i trulia malo "nabijaju" cene ali to je u sustini to. Imas jos puno neizlistanih stanova na craigslist i toga si vec i sam svestan obzirom da si trazio. Najvecu i najaktuelniju ponudu stanova ces u stvari dobiti kod lokalnih real-estate agencija koje su najvise up-to-date iz ociglednih razloga. S druge strane moraces da platis fee ako koristis njihove usluge ali oni ce zato moci da "srede" da uzmes stan bez ikakve kreditne istorije. Ako zelis mogu ti poslati par brojeva agencija iz astorije koje sam ja posecivao.
Pozdrav i srecno! :)

johnny_nyc 12.05.2014 18:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dd983 (Poruka 45990)
zillov i trulia malo "nabijaju" cene ali to je u sustini to. Imas jos puno neizlistanih stanova na craigslist i toga si vec i sam svestan obzirom da si trazio. Najvecu i najaktuelniju ponudu stanova ces u stvari dobiti kod lokalnih real-estate agencija koje su najvise up-to-date iz ociglednih razloga. S druge strane moraces da platis fee ako koristis njihove usluge ali oni ce zato moci da "srede" da uzmes stan bez ikakve kreditne istorije. Ako zelis mogu ti poslati par brojeva agencija iz astorije koje sam ja posecivao.
Pozdrav i srecno! :)

pa vidio sam da zillow i trulia imaju "jače" cijene od recimo craigslista, gledao sam i real estate agencije za sada čisto informativno pošto idemo tek za 3 mjeseca ali eto da znamo šta možemo očekivati.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 16:14.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.