![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Što se tiče filijala, u Hjustonu ih ima. |
Sto se mog iskustva tice a vezano za kreditne kartice ja nisam imao problema ni sa Bank Of America i njihovim secured karticama ( dobio sam je na 500$ sa istim depozitom koji mi je tacno nakon godinu dana vracen i kartica otkljucana i plus dobio sam njihovu cash rewards karticu tako da sada imam njihove 2 kartice), a ni sa Best Buy-em. U best Buy sam otisao sa drugom i otvorili smo karticu gde sam ja bio glavni nosilac a on je bio garant za mene posto je tada imao kreditnu istoriju a ja bash i ne neku i iznos je bio na kartici 1200$ pocetni. Capital One mi stalno salje ponude ali za sada nisam popunio aplikaciju za njihovu karticu...inace su oni kupili koliko mi se cini HSBC banku koja je bila davalac kredita u Best Buy radnjama tako da sada uslovno receno imam karticu kod njih :).
|
Treba napomenuti da su se stvari malko promenile od 2008 i 2009 godine. Tada je bilo 200x teze dobiti bilo sta. Cela drzava je bila u kolapsu. Sada su banke dobile pare od drzave i mogu da rade ono sto su i ranije radile (oprobana varijanta), deliti kredite sakom i kapom....dok traje, traje....kada pukne, opet ce im drzava dati pare...i idemo ponovo :-)
Sto se amexa tice, kao prvo kada pozoves njih telefonom javi ti se odmah osoba (nema nikakvih automata i sl). Preko njih mozes kupovati karte za bilo sta (a cesto i za rasprodate utakmice itd). Kada kupis avionsku kartu preko njih, osiguran ti je prtljag...osigurana su ti razna cuda.....ako se dese problemi na aerodromu i sl, samo ih nazoves i sve sredjuju. Stvarno su ekstra. Poeni i ostalo su posebna prica. Ja imam samo firmin Amex, ali koristim Chase Saffire koji pokusavaju da im naprave konkurenciju. Cena kartice je slicna ko Amex (nekih 95$ godisnje). Ja sam prezadovoljan i daleko mi se vec isplatilo. Kao prvo, imaju odlicnu promociju gde vec u startu mozes isplatiti par godina te kartice samo u poenima. Potom, isto vazi ovo za telefon...odmah se javi osoba (amerikanac....ne tunguzija) i sve sredjuje. Sto se poena tice, ako rezervises avionske karte preko njih, dobijas jos 20% poena na to. Poene mozes koristiti za sve i svasta i nisu ograniceni jednim miles programom, nego mozes prebaciti gde god hoces (ili kupiti kartu preko njih). Ono sto je meni jako bitno su i ta silna osiguranja koja su mi nekoliko puta ustedela novac (kod rentala). |
Citat:
|
Lova za prvu
Znam da postavljam teško pitanje jer sve ovisi od grada do grada al koliko bi po vašem mišljenju za prvu trebalo ponijeti zelenih novčanica dok malo ne staneš na noge. Znači dok ne nađeš posao, središ stan....... itd.
Evo ako tko ima prijedlog kakav ili da netko podjeli svoje iskustvo.... Da li uzet kredit s odogodom plaćanja pa uplaćivat iz USA na račun ili neka druga opcija??? Kad možeš ostvarit uvjete za kredit tamo.....? |
Citat:
Znaci skupi sve sto imas i pici, bolje kasnije da stedis pa da to vratis nego da se sjebes na pocetku. BTW ja nemam pojma kako je u velikim gradovima i ima li tamo gradskog prevoza, ali ovde kod mene radnja mi je na 20 minuta peske, al do nje se moze samo kolima :-). Srecno!!! |
Citat:
Sto se tice kredita ovde, nemoj da racunas na tu opciju odmah uopste. Prvo treba da dobijes posao, tj. imas stalna primanja, onda da izgradis credit history (pogledaj ostale postove) pa tek onda za neko vreme da se nadas nekom kreditu. Naravno kreces od malog ka vecem. |
искуство после изгубљене дебитне картице...
Пошто је ово тема о банкама и кредитним картицама у Америци, ево да опишем једно наше (женино и моје) искуство.
Пре око два и по месеца, тачније 28. јула моја жена је после посла пошла у куповину, и када је стигла на касу да плати, схвати да јој је нема дебитна картица (кредитну и нема а банка је Chase). Или је изгубила или је неко оџепарио, како год...Јави она то мени СМС-ом, али ја сам био на послу. Чим дођем у стан, улогујем се на њен налог (а она се још није вратила, чекала аутобусе...) и видим да се ''поштени'' проналазач својски трудио да искористи картицу по МекДоналдсима, продавници пића и сличним радњама... Видим да је за око 3 сата потрошено око $140. У међувремену моја жена долази у стан и зовемо банку и тражимо да одмах откажу картицу. Речено нам је да се не бринемо (моја жена је рекла која је њена последња куповина) и да ће све бити враћено и да ће нова картица стићи на нашу адресу за пар дана. После тог разговора, видимо да има 6 безуспешних покушаја на два банкомата да се подигне новац... Већ сутра ујутру су све паре враћене на рачун. Касније је моја жена добила писмо од банке где је обавештавају да ће они проверити све те трансакције, да су јој паре враћене привремено и да ако утврде да је тако како је она рекла. да ће паре бити и трајно враћене. Углавном, хоћу рећи да је све прошло у најбољем реду и да нисмо имали ни цента губитка а све је завршено једним телефонским разговором. Пре пар дана је добила обавештење СМС-ом на телефон да јој је картица можда компромитована (овог пута нити је губила картицу нити има никаквих сумњивих трансакција на њеном налогу, а једину ствар коју плаћа онлајн том картицом је допуна за њен Т-mobile број, за разлику од мене који имам ко зна колико трансакција преко интернета) и да ће јој послати нову картицу. Данас јој је стигла нова картица, а стара је сво време функционисала и сада ће активирати нову и уништити стару. Ово је ваљда из неке превентиве, а можда они имају нека сазнања о којима ми не знамо ништа... Углавном, ми смо задовољни Chase-ом. Мени су повећали лимит на кредитној картици са $800 на $1.300 после 3 или 4 редовно плаћена рачуна за исту, иако нисам тражио а нису ме ни обавестили, само сам видео на мом налогу промену у кредитном лимиту. Пре пар дана сам на савет једног члана овог форума (пуно поздрава за њега), после не знам ни ја колико понуда CapitalOne банке у мом поштанском сандучету, апликовао за њихову кредитну картицу и сада имам и њихову картицу са $500 лимита...а узео сам је само због повећања кредитног скора, да што пре пребацим цифру од 720 |
vidim da su u USA drugacije kartice nego kod nas. Tj. drugacije funkcionisu ,kod nas kad placas karticom moras ukucati i PIN kod koji samo ti poznajes, tako da ako ti neko ukrade kartice ne moze je koristiti ako ne zna pin. Druga varijanta je da ako ne traze pin onda ti traze licnu kartu pri kupovini tako da znaju ko je kad kupio nesto.
|
Ok, evo mog primera:
Cim sam dobio ponudu za posao, odmah sam trazio preko interneta da otvorim racun. Uneo adresu, SSN broj, vec sam zaboravio da li je bio broj pasosa ili tako nesto. Znaci, ovde govorim o obicnom tekucem racunu sa debitnom karticom, nista vise od toga. Prvo sam probao u Chase banci, odbili me. Posle sam probao u Capital One, odbili me. Onda sam probao u XYZ, i par dana kasnije mi je stigla debitna kartica i informacije o mom novom bankovnom racunu. Prvi dan na poslu sam dao podatke o tom racunu i trazio da rade direct deposit. Nakon druge plate, otisao sam u najblizu filijalu i trazio da otvorim stedni racun. Nakon otvaranja stednog racuna, poceo sam sto vise para da prebacujem na stedni racun u prvih 6 meseci. Stedelo se koliko se moglo, mi smo namestaj za stan i sve ostalo kupili za kes cim smo dosli. Nakon 6-7 meseci otisao sam u istu filijalu i trazio kreditnu karticu. Njihova ponuda je bila da mi daju secured credit card, sto sam ja odbio, jer to mogu da dobijem u bilo kojoj banci. Trazio sam od njih da ucine "nesto vise" jer vec 6 meseci moje pare stoje kod njih, i ako oni ne mogu da mi ponude nista bolje nego sto moze bilo koja banka ciji nisam klijent, pitao sam ih koji je moj interes da drzim svoje pare kod njih u banci. To sam naravno rekao kroz smeh, vrlo prijatnim tonom. Osoba koja tamo radi je rekla da mora da obavi jedan telefonski razgovor, zvala je nekog (predpostavljam nadredjenu osobu) i rekla koliko imam para na racunu i u posle kraceg razgovora rekli su mi da mi je odobrena kreditna kartica, sa limitom koji je tada bio oko 50% mojih para na njihovim racunima, ja sam se zahvalio i otisao. Sto sam odbio secured credit card? Iz prostog razloga, sto jedna od stvari koja cini kreditni skor je i trajanje kreditne linije koja je otvorena. Sto duze traje, to je bolje jer imate duzu istoriju. Nekoliko ljudi koje ja znam su otvorili te secured credit cards, pa odlucili da ih otkazu posle 2-3 godine kada su dobili "normalne" kreditne kartice i to otkazivanje im je smanjilo kreditni skor. Da setam karticu koju necu da koristim nema logike, tako da sam ja cekao 6-7 meseci da imam nesto para na stednom racunu kako bih imao zaledjinu da trazim normalnu karticu. E sad, da li je to zbog XYZ ili neceg drugog, moj kreditni skor se nije pojavio skoro godinu i po dana posle vadjenja te kartice. Cak sam platio clanarinu u Kreditnim Biroima, i tu su postojali moji podaci, kada sam otvorio racun, koji je limit, koliko sam trostio, itd, ali skor nikako. Nebitno to, morao sam da menjam posao, i na novom poslu su mi trazili da kupim auto. Posto jos uvek nisam imao skor, otisao sam u istu filijalu, trazio kredit, sluzbenica mi je rekla da nemam kreditni skor, da ce biti tesko, na sta sam je ja pitao da li hoce da mi daju kredit i da ja njima placam kamatu, ili hoce da ja podignem pare sa stednom i kupim auto sa kes? Opet, slala je moje podatke nekom, da bih 20 minuta kasnije me pozvala ponovo i rekla da sam dobio kredit (sa doduse prilicno visokom kamatnom stopom). E sad, ja sam taj kredit iskoristio jer mi se konacno pojavio skor i rastao je na svaka 3-4 meseca, tako da sam mozda malo vise platio ali sam na kraju i ja imao od svega koristi. To su moja iskustva sa bankom, realno, mislim da su sve velike banke ovde iste: Chase, Capital One, Bank Of America, CityBank. Gledajte sta ima vise bankomata i poslovnica. Meni se desilo da sam zaboravio debitnu karticu na pumpi. Cim sam to provalio, zvao sam banku, rekao da sam je izgubio (pumpa bila nekih 20 milja od mene, mrzelo me da idem nazad po karticu), proverili su moju poslednju transakciju (pumpa :)) i rekli da se ne brinem, kartica je ponistena i za 5 dana ce mi stici nova. I tako je i bilo. Prema tome, banke su ovde prilicno uniformisane kada su u pitanju usluge i poslovanje, izbegavajte male banke jer cete tesko naci njihove bankomate ukoliko vam treba da podignete novac (deponovanje cekova moze i preko mobilnog telefona). Pozz |
Ja sam aplicirao za secured credit card od capital one dao $200 a oni mi odobrili $400 minusa. Fora je samo da kad popunjavate online aplikaciju da napisete da Vam je income 60.000 i sve ce biti ok. :)
|
Upozorenje o mogućim prevarama
Upozorenje za članove foruma:
Ako Vam neki član preko privatnih poruka kaže da može da se otvori kreditna kartica bez SSN-a, reč je o prevari (proverili smo u nekoliko banaka, uključujući Citi i BofA). Obratite pažnju na sledeće crvene zastavice: - Nije potrebno da budete prisutni, obaviće to neko umesto Vas - Banka traži da se depozituje novac, šatro "da stoji neko vreme" Taj novac najverovatnije više nikada nećete videti, jer je reč o klasičnoj prevari. NE ŠALJITE Vaše podatke (ni novce) nikome koga ne znate LIČNO. |
A bre, ugusili ste temu :no:
Nego aj sad da se vratimo tamo o cemu ovde i treba da bude reci. Ovde u Srbiji kao sto svi znamo svrha tih kreditnih kartica je potpuno drugacija u odnosu na USA. E sad imam par pitanja ciji odgovori bi mogli da mi razjasne poentu cele ove price oko borbe za kartice i kreditnu istoriju, mozda su malo glupa pitanja vama preko bare, ali ja odavde iz srbije ne vidim poentu. Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica? Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna? Pretpostavljam da cete mi dati odgovor zbog kreditne istorije i tih nekih poena, ali... koja je poenta tih poena i povecanja kreditnog limita ako ih necete iskoriscavati, nego cete i dalje preko kreditne kartice manevrisati novcem koji vam je u izuzetno kratkom vremenskom periodu dostupan (do prve plate). Nerazumem ja to nikako. Razumeo sam u potpunosti postupak sta radite i sve je to meni jasno, ali ne kontam poentu. Imali 5k ili 50k limita vi igrate odgovorno i opet trosite samo ono sto u kratkom vremenskom roku mozete da zaradite i nikako ne praznite karticu do kraja kad treba jer je to neodgovorno! Sta ce vam onda tolika jurnjava za tim kreditnim karticama? |
Poente nema. Nema ni jurnjave nego tebe jure. Na kucnu adresu stizu ponude za masu kreditnih kartica. Ja sam neke izvadila zbog selidbe, neke da bi dobila popust na nesto. Imas 0 % kamatu ako koristis npr SEARS kreditnu, kupis nesto preko neke svote i ako otplatis u roku od 2 godine kamata ti je nula. Ma sistem im je show. Ja kad bi potrosila sve limite sto imam mogla bi da kupim svasta nesto i da proputujem bela sveta. Sto rece moj sef Amer: "Jel ides kuci za Bozic?". Ja odgovorim: "Ne, nemam para." A on na to: "Pa imas valjda kreditne kartice." To su im virtuelne pare, privid blagostanja, a posledice dolaze kasnije.
|
Trebas naci neku sredinu. Bolje je imati jednu dobru karticu sa vecim limitom nego 8 kartica sa manjim iznosima.
Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica? Ja ne znam da ovde kao kod nas mozes uzeti neki ne-namjenski kreidt. Za te stvari ti sluzi kreditna kartica. Kartice koje je dobro imati su paypal, zatim kredtne kartice raznih prodavnica (Macy's, sears, HomeDepot, GAP...). Tebi trenutno mozda i ne treba taj novac, ali recimo pokvari se frizider i imas karticu od HomeDepot-a kupis taj frizider na njihovu karticu i otplacujes ga na x mjeseci bez kamate. Meni je to nekako bolje nego posezati za ustedjevinom. PayPal kartica (bill me later) - super stvar. Ljetos smo isli na odmor i kupili avio karte sa ovom karticom. Imam do marta da ih otplatim, a ne placam kamatu. Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna? - Ovo radis na pocetku da bi koliko toliko izgraio kreditnu istoriju. Ona ti pomaze da kad kupujes auto, kupis ga ili bez kamate ili sa jako malom kamatnom stopom. Na pocetku dobijes secured karticu (obicno na godinu dana). Kad je otvaras das svoje pare i trosis svoje pare i placas kamatu na svoje pare. :) Znam da glupo zvuci, ali tako je. I posto te prve karticu obicno imaju veci interes naravno da ti je cilj da ih sto prije otplatis, da ne bi placao kamatu. Tako da koristis tu karticu cijeli mejsec i onda je otplatis svu sa novcem od plate. Jednom kad kupis auto, ovo mzoes prestati raditi. |
Citat:
|
Bora, Borra2 i Stevan Acimovic su ista osoba. Otvaranje vise od jednog naloga, pogotovo nakon proterivanja, je protivno pravilniku foruma Zelena Lutrija. Administracija Zelene lutrije je kontaktirala Citi banku, kako bi clanove foruma uverila da su promovisane procedure oko otvaranja racuna i kreditne linije neistinite.
Welcome A Citi representative will help you in approximately 0 minutes 1 seconds. For your protection, we'll never ask you for passwords, PINs, User IDs, security words or any part of your social security number during a chat. Other information may be required to help us verify your identity. You are now chatting with 'Allan' from Citibank, N.A. Allan: Welcome to Citibank Live Chat. My name is Allan. How may I assist you? You: Hi Allan Allan: Hello, how are you doing today? You: fine thanks :) You: I have some questions regarding your global accounts/services Allan: Sure, please go ahead. You: I'm the administrator of an immigration forum and immigration organization You: and there is a person saying he is a Citi bank banker, Allan: Okay. You: communicating to people that they can open an account with you You: with no SSN You: and get a credit card for at least $4,000 You: again, with no SSN You: I decided to check it out directly with you Allan: I will be happy to help you with that! Allan: I'm glad that you are checking with us, regarding this. Allan: A credit card cannot be opened without SSN. Allan: I'd recommend that you please do not provide any of your personal information. Allan: Accounts can be opened from abroad if they have SSN and U.S based address. You: from your site: “If you are an existing Citi banking customer from another country with an established credit relationship, this experience may be able to travel with you to the United States for consideration during the credit application process. If you are new to Citibank, and don´t have an established credit history in the United States, you may still be eligible for a credit card or mortgage. To learn more, visit a Citibank branch to speak with a Personal Banker." You: from this page: https://online.citibank.com/US/JRS/p...lClientBanking You: this still means absolutely no credit with no SSN? You: correct? Allan: That's correct. You: Perfect, thank you. Allan: Your satisfaction is my top priority, have I completely answered your inquiries today? You: Yes You: Thank you very much Allan: Thank you. Have a nice day! |
Citat:
|
Citat:
Hajde da vidimo kakav bih profesor bila i da li geni uticu i na te stvari :grin: Prvo jako bitna stvar: Tvoje dugovanje je tvoja imovina, odnosno odredjuje koliko vredis (kako ovo cudno zvuci na srpskom :grin:): Assets (imovina) = Liability (dugovanje) + Equity (otplaceni deo). Assets su tangible/opipljiva (auto, nekretnine i slicno) i intangible/neopipljiva (patenti, dugovanja prema tebi, akcije i slicno) imovina koja moze lako da bude pretvorena u cash. Banke (i investori) cenjuju tebe ili tvoj business na osnovu ratios koje proizilaze iz ove jednacine. Primer: kupis auto koji kosta $20,000 na kredit od pet godina sa interesom od 7%. Tvoja mesecna rata je $396, gde je na pocetku veci procenat interest a manji odlazi na glavnicu (taj odnos se promeni posle 2.5 godina, amortizacija je piramidalna). Nakon dve godine, ti banci dugujes $12,505. Blue Book Value od tvog auta je recimo $14,000, zavisno od modela auta, miljaze i celokupnog stanja. Tvoja imovina (Assets) je: $14,000 + ($12,505) = $1,495 *iznos u zagradama je negativan Kada odes u banku i trazis kreditnu liniju, postoji nekoliko ratios koje oni proveravaju bez obzira sto ti placas na vreme i imas dobar credit score (zato se desava da nekog odbiju za kredit za kucu iako ima bolji score od drugih koji su odobreni). Moze da se desi da te odobre ali da iznos ne odgovara tebi ili da je kamata jako visoka. Dakle, tebi na kreditnoj istoriji stoji max mesecni balance i koliko je otplaceno a koliko prebaceno. Oni znaju koji ti je minimum payment (obicno oko 3.5% od ukupnog balance) i na osnovu toga znaju i koliko ti je ukupno dugovanje. Kada apliciras za kredit, banka obracunava rizik koji odobrenje kredita nosi. Za business banke uzimaju u ozbir desetak forumula pri odobravanju ili mesecnoj evaluaciji kredita. Ja sam pre dve nedelje imala sastanak sa predstavnikom American Express koji je trajao blizu tri sata. Na osnovu onoga sto je trazio, sve se uklapa u koncept obracuna finansijskog rizika. Nije ni cudo sto small businesses tesko dobijaju kredite: nije u pitanju samo godisnji ili mesecni izvestaj, vec i nedeljni protok novca (cash flow). Isto tako, mesecno predajem banci izvestaje na osnovu kojeg se radi evaluacija long-term business kredita - poslednjih deset dana svakog meseca, moj najveci posao je da "doteram" (citaj odlucujem transakcije, ne muvam nista :naughty:) knjige da bi ove forumule imale dobre iznose. Kada je u pitanju individualni kredit, stvari su i jednostavnije i komplikovanije. Jednostavnije, jer se obraca paznja na svega nekoliko formula. Komplikovanije, jer je daleko teze te formule doterati da sve ide u nasu korist. Risk Analasys: debt/income debt/credit line EBT (earnings before taxes)/interest expense total minimum payment Svaka stavka osim EBT treba da bude sto niza - zato se savetuje da se ne trosi vise od 40%. Banka nema uvid u sve detalje kao kod businesses i zato se stiti visokim interesom. Iznos bi ako je moguce trebalo da se plati odmah, jer zasto bi bilo ko placao 10-20% ako ne mora i ima novca na checking account? Platis sve, pa onda ponovo do sledeceg due date. Mozda taj interest rate nije toliko bitan za kartice koliko je bitan za car loans i mortgages: 1% dosta znaci i na 5, a kamoli na 30 godina. Ako bas neko mora da prenosi do max iznos na karticama onda ne bi trebalo da aplicira za novi kredit dok se to ne otplati i poboljsa ratio. I nakon sto se to otplati - treba da se saceka bar 6 meseci. Isto treba imati u vidu da se bolji interest dobija kad oni vide da bar dve godine aplikant radi na istom mestu. Banke ne traze na uvid takse i ostale papirologije za kreditne kartice, ali traze za kupovinu kuce. Ja sam pre neku nedelju uzela CareCredit i namerno sam trazila 3 puta veci iznos nego sto mi treba, upravo zato da bih drzala svoj ratio na 1/3 (ovaj kredit je za medicinske usluge, uglavnom kozmeticke prirode, koje obicno nisu pokrivene osiguranjem - ako nekog interesuje, mogu da otvorim posebnu temu). I toliko toga napisah, da bih se vratila na onu najbitniju formulu od pocetka: dugovanje je tvoja imovina. Bez dugovanja si niko i nista - zato je bitna kreditna istorija. Ako napravis dug i platis, dobices i novi. Ako nemas dug, mozes da pravis sve pare na ovom svetu i nista ti ne vredi. Zato - svi u dug :grin: ali ne vise od 40% i da se plati na vreme, po mogucstvu u celosti. Ja sam probala da to objasnim sto sam jednostavnije mogla, moguce je da sam negde konfuzna - ali mogu da pojasnim ako treba. Nadam se da ovo pomaze :grin: U principu, daleko je jednostavnije poslusati savete i ne trositi do max, bez ulaska u sve ove detalje :blink: Z |
Jasno profesorka kao dan :==D:
at least 50 characters |
Citat:
cak su joj dali formular za otvaranje racuna da mi donese na posao i vrati im do zatvaranja banke - nije htela da trosi vreme i benzin pa me je sama potpisala ssn traze od "domacih" ali ako si stranac nema problem da otvoris racun bez njega samos a pasosem -naravno nemorate nikome da kazete da ste tu kao gc nosioc td i citi banka imaju posebne racune za strance koji zive van amerike i kreditne kartice daju pod veoma relaksiranim uslovima -kartice i bankovne izvestaje salju na adresu u inostranstvu bez problema |
nisam znao gde da postavim ovaj link ali evo ovde, posto se najvise tice ove teme,
i ne zamerite ako je ponovljen, ali valja pogledati http://www.youtube.com/watch?v=qW3Q1sTmJ6w |
Američke banke u BIH
Da li postoje neke Američke banke u Bosni i Hercegovini?
Koje su to banke? Da li bi njihova kreditna kartica u BIH utjecala na kreditnu istoriju? PozZ |
Citat:
Iako je to BRANSA te banke, ona posluje na teritoriji druge drzave i kao takva podleze zakonu te drzave gde posluje. Sto znaci da ona nema veze sa US |
Konkretno pitanje, da li se može otvoriti račun u banci bez SSN? Znači prvi put u USA bez SSN i GC, nebi da nosim pare sa sobom dok ne stigne SSN već bi da ih što pre ostavim u banci!!! Kako to izvesti ili ako je neizvodivo kako najeftinije prebaci pate iz BIH u USA nakon što ja tamo dobijem SSN i otvorim račun u banci??? :-_-;:
pozZ |
Kao i sve ostalo, i to pise na forumu. Ukratko:
1) moze (samo s pasosem) 2) trebalo bi da je wire transfer najjeftiniji |
Citat:
Hvala ti još jednom. Znači može se u banku otići sa pasosem i otvoriti račun pa položiti gotovina. Super! Istražit ći još wire transfer. pozZ |
Da li je moguće sa svog bankovnog računa ovdje prebaciti novce na bankovni račun tamo, dakle bez posrednika tipa western union-a,pay pal-a,transferwise, itd nego direktno??
|
Citat:
|
Bliži se odlazak, krećemo za 2 meseca, pa smo u procesu pravljenja konkretnih planova za prve korake, između ostalog i za secured kartice.
Prijatelj iz USA mi je savetovao da umesto Capital One-a, WF-a, ili bilo koje velike banke, uzmemo karticu kod kreditne unije. U našem slučaju to će biti San Diego County Credit Union. Kaže da su kod njih, pošto nema share-holdera itd, mnogo manji troškovi, mnogo bolji uslovi, i mnogo lakše dobijanje kredita. E sad, ne znam koliko je njegova percepcija drugačija, jer on već 100 godina nije od početka gradio kreditnu istoriju, i kriterijmi su nam malo drugačiji. Da li neko ima iskustva sa ovom kreditnom unijom ili bilo kojom drugom? Svaki savet je dobrodošao. Hvala unapred. |
Kreditne Unije su generalno super zato sto preko njih daleko brze dobijas kredit i mogucnost izgradnje istog. Ono zasto su ti bitne i ostale kartice jeste da bi gradio kreditni skor sa svih strane. Procesljaj malko forum i videces da ima 3 kreditna biroa koji ti grade kreditni skor, svaka od banki tj. kartica ima vezu sa drugim kreditnim biroom. Obicno se uzimaju razlicite kartice da bi imao bolje bodovanje kod razlicitih biroa da bi se mogao dalje zaduzivati.
|
Jel neko od vas zatvarao racune neke, nesto kontam mozda imam previse kartica koje uopste ne koristim pa je mozda vreme za cistku... Muka mi je vise svaki put kad se selim sve da ih zovem oko promene adrese. Koliko opada skor ako se ukine kreditna?
|
Citat:
Sorry, ja nisam zatvarala kartice te nemam odgovor. Pozdrav! |
Citat:
|
Ne odrazava se previse, padne ti skor za mozda 10-20 poena i vec posle mesec dva dodje ponovo na isto ako sve ostale kartice redovno placas...
Ja nisam pristalica gasenja kreditne linije. Ako bas mora, onda gledas da u novcaniku ostavis onu prvu, na osovu koje se gleda duzina kreditne istorije i cuvas takodje one na kojima su najveci limiti. Nikad se ne zna kad moze da zatreba :;D: |
Da rezimiramo sada, jer nama, koji smo jos uvijek na ovom trulom Balkanu, malo vise treba da shvatimo neke stvari.
Znaci, prvi racun koji otvorimo je za debitnu karticu. Iako mozemo izvaditi dvije debitne kartice (za suprugu i sebe), mozemo koristiti jedan racun! Mada, kako sam shvatio, bolje je da otvori svako sebi svoj racun, radi toga, da kasnije nakon nekog odredjenog vremena (nakon pronalaska posla) svako za sebe moze da aplicira za kreditnu karticu, jer se prate sve transakcije i racuni koji se placaju. Ako sam pogresno shvatio neka me slobodno neko ispravi!?:grin::grin: |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:19. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.