ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Banke, kreditne kartice, računi u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=213)

landlord 06.11.2013 17:47

Pogresno si shvatio. :)
Debitna kartica nije bitna za gradjenje kreditne istorije vec kreditna.
Kreditnu karticu mozes dobiti od banke ili creditne unije. Mnogo lakse se dobija od kreditne unije. Postoji i tzv. Secured kreditna kartica. Ta kartica radi na principu da ti polozis svojih lupam $300 i to je limit koji imas na svojoj kartici. Onda ti banka naplacuje kamatu na tvoje pare. Znam da zvuci jako glupo, ali to je ono kroz sta prolazis kad dodjes tek u USA.

lover 06.11.2013 18:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 42101)
Pogresno si shvatio. :)
Debitna kartica nije bitna za gradjenje kreditne istorije vec kreditna.
Kreditnu karticu mozes dobiti od banke ili creditne unije. Mnogo lakse se dobija od kreditne unije. Postoji i tzv. Secured kreditna kartica. Ta kartica radi na principu da ti polozis svojih lupam $300 i to je limit koji imas na svojoj kartici. Onda ti banka naplacuje kamatu na tvoje pare. Znam da zvuci jako glupo, ali to je ono kroz sta prolazis kad dodjes tek u USA.

Mozda se nisam dobro izrazio. Citao sam na prethodnim postovima da debitna nema veze sa gradjenjem kreditne istorije.
Htio sam pitati, da li kasnije kod apliciranja za kreditnu karticu, bila ona Secured ili prava kreditna, provjeravaju odredjene transakcije ili racune koje si placao u prethodnom periodu, ili vjeruju samo onome sto si napisao u aplikaciji? Ipak su uvezani u jedan sistem, bila to neka druga Banka ili unija, a ne kao ovdje kod nas!

chicagopn 06.11.2013 20:11

za secured card te niko ne pita ,popunis aplikaciju depozitujes tipa 500$ i ok si nakon nekog vremena od godinu dana ili manje pocece ti stizati pre-apruval pisma od capital one,citi ili sta ti ja znam koje sve banke to ce ti biti znak da se nesto desava na tvom scoru,i da si spreman za kredit kartu.
za otvaranje prave kredit karte takodje imas aplikaciju koju ces popuniti ,mozes da pises sta god hoces oni vec sve znaju ,svaku tvoju transakciju,ako lazes u aplikaciji samo pravis budalu od sebe.
ne zaboravi da kad uzimas mobilni telefon kod bilo kog operatera ili kucni internet odnosno cable tv ,oni proveravaju tvoj kredit score a samim tim ti smanjuju poene na svako potrazivanje kredit skora,tako da pre nego li krenes po telefon ili cable pitaj da li proveravaju kredit

mikiSA 06.11.2013 20:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 42110)
za secured card te niko ne pita ,popunis aplikaciju depozitujes tipa 500$ i ok si nakon nekog vremena od godinu dana ili manje pocece ti stizati pre-apruval pisma od capital one,citi ili sta ti ja znam koje sve banke to ce ti biti znak da se nesto desava na tvom scoru,i da si spreman za kredit kartu.
za otvaranje prave kredit karte takodje imas aplikaciju koju ces popuniti ,mozes da pises sta god hoces oni vec sve znaju ,svaku tvoju transakciju,ako lazes u aplikaciji samo pravis budalu od sebe.
ne zaboravi da kad uzimas mobilni telefon kod bilo kog operatera ili kucni internet odnosno cable tv ,oni proveravaju tvoj kredit score a samim tim ti smanjuju poene na svako potrazivanje kredit skora,tako da pre nego li krenes po telefon ili cable pitaj da li proveravaju kredit

Da te pitam drug, evo sam ja pocela dobivati ove pre-approved aplikacije od citi i od American express, pa sta mislis koja bi bila bolja?

landlord 06.11.2013 20:29

Pa bolja je ona kod koje imas manju kamatnu stopu i nemas godisnju clanarinu. Znam da mi je Zana objasnjavala nesto za American da kad imas Costco membership nemas ovu godisnju clanarainu i jos skupljas neke bodove. Zaboravio sam vise. Mozda ona moze nesto napisati o tome.

Ja sam uzeo bio Citi jer sam dobio na 18 mjeseci 0% kamatu i pokrio dug na jednoj drugoj kreditnoj kartici na kojoj sam imao kamatu. Super je da uzmes ove kartice sa 0% kamatom kad ides na odmor, kupujes avio karte i sl. Nemoj uzimati karticu da ti beze stoji a imas tipa na 12 mjeseci 0% kamatu. Uzmi je kad budes nesto vece kupovala. To bi bila moja $0.02

chicagopn 06.11.2013 20:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mikiSA (Poruka 42111)
Da te pitam drug, evo sam ja pocela dobivati ove pre-approved aplikacije od citi i od American express, pa sta mislis koja bi bila bolja?

to ne znaci da ako pozoves capital one da ce te odbiti... ,nemoras da biras izmedju ova dva jer imas pre apruval od njih svako ce ti dati kredit,kao sto rece landlord vidi koja ima najmanju kamatnu stopu i na koliko meseci ,imaju sad i ove sa 5% cash back.... mada svaka od njih radi isti posao sad je bolja ova sutra ona,
ja sam odabrao DISCOVER sa 0% na 18 meseci .ali opet kazem nama smrtnicima je apsolutno sve jedno koju cemo .

Nama ispiraju mozak , nevalja se zatvarati racun, nemoj potrazivati kredit ovde onde,pazi na score a best buy ogroman gigant menja banku odkako ja imam kredit kartu kod njih 3 puta su zamenili banku za 3 godine, bili su kod
HSBC Bank pa kod Capital One pa su sad kod Citi.

lover 06.11.2013 21:41

Mislim da su mi se sada sve dileme razrijesile. Ala su iskomplikovali stvari, svaka im cast!:blink::blink::blink:

Hoping 24.11.2013 15:43

Za sve ostalo sam nasla odgovore u temama ali mi nije jasno kako placate racune, i stanarinu pogotovo. Kako se to skida? Negde sam na forumu procitala da stan nikako ne moze kesom. Odbija se sa kartice? Pomoc :blink:

IgorMAD 24.11.2013 16:27

E ovo i mene zanima, kakav je sistem tamo? Postoje uplatnice kao kod nas pa odes u banku i platis ili?

chicagopn 24.11.2013 20:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Hoping (Poruka 42621)
Za sve ostalo sam nasla odgovore u temama ali mi nije jasno kako placate racune, i stanarinu pogotovo. Kako se to skida? Negde sam na forumu procitala da stan nikako ne moze kesom. Odbija se sa kartice? Pomoc :blink:

Ma sve je to kad se radi oko placanja uprosteno i za potrosace lako konvinient osmisljeno :)
prvo:
imas varijante tipa da dobijas racun ili paper less go green (to je kao mi sad brinemo o sumi i prirodi pa da ne trosimo celulozu)
ja volim da dobijem svaki racun odnosno papir na videlo ,onda kad dobijem sve racune :struja,telefon,cable,gas,voda idem na online bank kliknem na struja i upisem ispod koliko,kliknem na gas i upisem ispod koliko itd itd ,na kraju odaberes sa kog racuna ces platiti kliknes submit confirm i to je to ,placeno sve ne kosta nista i ne ides nigde.
druga varijanta je da sa tim racunima odes u money exchange to su mali kiosci koji pruzaju te usluge placanja ,prenosa,registracije auta i dr.kod njih mozes platiti svoje racune uz simbolicnu proviziju od mislim 2-3$ zavisi za sta po jednom racunu.
onda ima varijanta da svakom napisete cek stavite u kovertu i to posaljete na adresu potrazioca

Hoping 24.11.2013 20:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 42630)
Ma sve je to kad se radi oko placanja uprosteno i za potrosace lako konvinient osmisljeno :)
prvo:
imas varijante tipa da dobijas racun ili paper less go green (to je kao mi sad brinemo o sumi i prirodi pa da ne trosimo celulozu)
ja volim da dobijem svaki racun odnosno papir na videlo ,onda kad dobijem sve racune :struja,telefon,cable,gas,voda idem na online bank kliknem na struja i upisem ispod koliko,kliknem na gas i upisem ispod koliko itd itd ,na kraju odaberes sa kog racuna ces platiti kliknes submit confirm i to je to ,placeno sve ne kosta nista i ne ides nigde.
druga varijanta je da sa tim racunima odes u money exchange to su mali kiosci koji pruzaju te usluge placanja ,prenosa,registracije auta i dr.kod njih mozes platiti svoje racune uz simbolicnu proviziju od mislim 2-3$ zavisi za sta po jednom racunu.
onda ima varijanta da svakom napisete cek stavite u kovertu i to posaljete na adresu potrazioca

Koliko opcija, bas dobro. Kako mozes i hoces...bitno da se plati racun. :bravo:

Hvala

chicagopn 24.11.2013 20:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik IgorMAD (Poruka 42622)
E ovo i mene zanima, kakav je sistem tamo? Postoje uplatnice kao kod nas pa odes u banku i platis ili?

sve se svelo da se radi sa telefona ovde.
sva placanja racuna,depozitiranje ceka, transferi novca cak i naplate se rade telefonom,
banka je postala mesto gde vise nece trebati sluzbenici nego sve radis sam.
online banking je ovde nesto normalno i veoma lako za koriscenje

IgorMAD 24.11.2013 20:35

E to je onda zgodno, ima toga i u Srbiji ali kao da nije zazivelo kako treba.

Ja na primer koristim e-banking, ali na primer dobijem racun, izvrsim uplatu na odredjeni racun... ta uplata se proknjizi tek posle par dana, najverovatnije kada je neki sluzbenik rucno proknjizi.
Tako je u mojoj banci npr, ne znam da li se razlikuje u drugim bankama u Srbiji.

vuxanne 25.11.2013 00:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 42632)
sve se svelo da se radi sa telefona ovde.
sva placanja racuna,depozitiranje ceka, transferi novca cak i naplate se rade telefonom,
banka je postala mesto gde vise nece trebati sluzbenici nego sve radis sam.
online banking je ovde nesto normalno i veoma lako za koriscenje

Pa i javljaju se Indijci. Ne radi to ovde vise niko, ekspoziture po 6 cinovnika puna kapa... Ja snimim cek mobilnim i depozitujem cek...

oskark 04.12.2013 08:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 42642)
Pa i javljaju se Indijci. Ne radi to ovde vise niko, ekspoziture po 6 cinovnika puna kapa... Ja snimim cek mobilnim i depozitujem cek...

Upravo tako. Banku nisam video ne pamtim. Cek depozitujem slikanjem, plata leze na direct deposit. A mozes da saljes bilo kome pare dok god imas validan email :grin:

A sve radim preko telefona. Placam racun za telefon, jedino za stan pisem cek:grin:

Inace ja imam Secured od Bank of America. Prvo sam aplicirao kod City Bank I oni su me odbili, a sada mi konstantno salju ponude za Secured. Meni je skor u Septembru tacnije 3 meseca nakon otvaranja Secured CC bila 785. Sada mi je 740 posle kupovine telefona. Znaci provera u Kreditnom kosta oko 40 poena, naravno ove manje provere. Ne znam dal su za stan proveravali skor ali se nije nista menjalo I da jesu.

Bockyman 04.12.2013 16:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik oskark (Poruka 42855)
upravo tako. Banku nisam video ne pamtim. Cek depozitujem slikanjem, plata leze na direct deposit. A mozes da saljes bilo kome pare dok god imas validan email :grin:

A sve radim preko telefona. Placam racun za telefon, jedino za stan pisem cek:grin:

Inace ja imam secured od bank of america. Prvo sam aplicirao kod city bank i oni su me odbili, a sada mi konstantno salju ponude za secured. Meni je skor u septembru tacnije 3 meseca nakon otvaranja secured cc bila 785. Sada mi je 740 posle kupovine telefona. Znaci provera u kreditnom kosta oko 40 poena, naravno ove manje provere. Ne znam dal su za stan proveravali skor ali se nije nista menjalo i da jesu.

провера кошта 40 поена? интересантно... јеси ли сигуран у то што пишеш или само претпостављаш?

Makovi 05.02.2014 23:38

Idemo u LA za dva mjeseca i želio bih što manje potrošiti za polog za secured credit card. Vidio sam da je po tom pitanju najpovoljnija capital one (200$)... Ali oni imaju samo online, nema branch nikakav u LA koliko sam tražio??? Ima li tko iz LA da mi preporuci banku i koliko pologa za svirke credit card da očekujem? Možda da Sabina i checking Otvorim u nekoj koja ima branch a onda online apliciram poslije??? Mogu li bez ssn uopće otvoriti račun bilo kakav?

Makovi 05.02.2014 23:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makovi (Poruka 43963)
Idemo u LA za dva mjeseca i želio bih što manje potrošiti za polog za secured credit card. Vidio sam da je po tom pitanju najpovoljnija capital one (200$)... Ali oni imaju samo online, nema branch nikakav u LA koliko sam tražio??? Ima li tko iz LA da mi preporuci banku i koliko pologa za

SECURED

credit card da očekujem? Možda da

SAVINGS

i checking Otvorim u nekoj koja ima branch a onda online apliciram poslije??? Mogu li bez ssn uopće otvoriti račun bilo kakav?

PROKLETI IPHONE AUTOCORRECT!!!
Uvijek zabrlja!!
Aaaaaaaaaaaaa

chicagopn 06.02.2014 13:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makovi (Poruka 43964)
PROKLETI IPHONE AUTOCORRECT!!!
Uvijek zabrlja!!
Aaaaaaaaaaaaa

chase ne radi secure credit cards ali zato US bank radi minimum je 300$ pa na gore,ja sam stavio 500$, placao godinu dana, poravnao balance na 500$ kad sam resio da zatvorim account poslali mi 500$ cek i izasao sam sa 640 credit score

Makovi 08.02.2014 11:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 43971)
chase ne radi secure credit cards ali zato US bank radi minimum je 300$ pa na gore,ja sam stavio 500$, placao godinu dana, poravnao balance na 500$ kad sam resio da zatvorim account poslali mi 500$ cek i izasao sam sa 640 credit score

Da li su ti zbog toga smanjili kredit score jer si zatvorio secured card ili si samo secured pretvorio u obicnu credit card? Vidim da se i te kreditne unije spominju, ali mene zanima gdje se sto otvara- u kreditnoj uniji secured credit card pa u banci debit i savings account ili obrnuto...kako, kako? I koju banku je najbolje uzeti da je razgranata u Los Angelesu i okolici?

chicagopn 08.02.2014 12:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Makovi (Poruka 44022)
Da li su ti zbog toga smanjili kredit score jer si zatvorio secured card ili si samo secured pretvorio u obicnu credit card? Vidim da se i te kreditne unije spominju, ali mene zanima gdje se sto otvara- u kreditnoj uniji secured credit card pa u banci debit i savings account ili obrnuto...kako, kako? I koju banku je najbolje uzeti da je razgranata u Los Angelesu i okolici?

nisu mi oni nista meni smanjili ...ovako ja sam poceo od 0 za godinu dana sam dogurao 640 mislim da se pitas zasto 640 zasto nije 800 ja nisam siguran ali mislim da za godinu dana ako pocnes od 0, i 650 je extra dobar score. e sad da li je bio 700 pa kad sam zatvorio account spao na 640 to neznam a i ne zanima me jer US bank mi se uopste ne dopada kao banka uzas,nisam nista prebacivao na regular credit card nego sam zatvorio sve racune checking ,saving i secure card

normalno odes u USBank i trazis da otvoris checking account i pitas za secure credit card naravno ako hoces i saving sve to zavrsis u istom danu.

US bank imas u LA a imas i Chase meni je chase daleko bolja banka mada i njih ne volim jer nista oni meni ne pomazu i nikakve benefite nemam sto su moje pare kod njih tako da banka je banka samo trazi neku koja ne naplacuje mesecno odrzavanje racuna.

https://www.usbank.com/credit-cards/secured-card.html

sa kreditne unije nemam nikakvo iskustvo.

Makovi 08.02.2014 14:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 44024)
nisu mi oni nista meni smanjili ...ovako ja sam poceo od 0 za godinu dana sam dogurao 640 mislim da se pitas zasto 640 zasto nije 800 ja nisam siguran ali mislim da za godinu dana ako pocnes od 0, i 650 je extra dobar score. e sad da li je bio 700 pa kad sam zatvorio account spao na 640 to neznam a i ne zanima me jer US bank mi se uopste ne dopada kao banka uzas,nisam nista prebacivao na regular credit card nego sam zatvorio sve racune checking ,saving i secure card normalno odes u USBank i trazis da otvoris checking account i pitas za secure credit card naravno ako hoces i saving sve to zavrsis u istom danu. US bank imas u LA a imas i Chase meni je chase daleko bolja banka mada i njih ne volim jer nista oni meni ne pomazu i nikakve benefite nemam sto su moje pare kod njih tako da banka je banka samo trazi neku koja ne naplacuje mesecno odrzavanje racuna. https://www.usbank.com/credit-cards/secured-card.html sa kreditne unije nemam nikakvo iskustvo.

Odlicno, ovo mi je mnogo pomoglo!

I ja bi da mi radije vrate tih 300 ili 500$ pologa, očito tih 100 poena manje ne igra neku ulogu za kredit kasnije. Sve je to isti lopovluk svuda na svijetu to se slažem.

Magelan 08.02.2014 19:53

Nije poenta samo u cifri vezanoj za Credit Score. Prvu kreditnu karticu nikada ne treba zatvarati jer se na osnovu nje gleda duzina kreditne istorije. Mnogo je bolje imati "fair" credit score a dugu istoriju, nego 740 i istoriju od godinu dana...

Ako hoces neku pristupacnu Secured Credit Card, kod Capital One je minimalni security deposit $49, a kartica ima limit $200.

Bank of America trazi minimalni depozit od $300, ali posle godinu dana ti vrate novac, podignu limit na $500 i kartica je prava - "non-secured" credit card.

mikiSA 09.02.2014 02:01

Magelan je dobro objasnio, i ja sam krenula sa Capital One Secured credit card (sad ce u martu godina kako je imam), a prije 15 dana sam otvorila sa US bank, REI Visa card normalnu kreditnu karticu, limit mi je $9000 , a danas je doslo da mi je credit score 708.
Evo sta se gleda: da placas racune na vrijeme, da otplacujes balance sa secured credit card na vrijeme, ja sam jos uzela i store card od Kohl's nekad u julu prosle godine (limit $300) i to otplacivati odmah sve.

A ovo sa REI je ispalo da mi je kolegica amerikanka rekla da je ok kartica, a svakako cesto kupujem opremu kod njih, kod nje je limit bio $3000 a posto je bila i akcija u REI kad otvoris kreditnu karticu i preko nje kupis sta u roku od 60 dana dobijes jos REI gift card ($100 vrijednosti). Obzirom da sam uzimala avio kartu par dana nakon sto mi je dosla kartica, evo je danas stigla i gift card. Caka je da moras biti REI member prije nego mozes otvoriti kreditnu karticu kod njih (membership u REI je $20 i to je lifetime membership). Uh, ispisah se ja.

chicagopn 09.02.2014 10:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mikiSA (Poruka 44043)
Magelan je dobro objasnio, i ja sam krenula sa Capital One Secured credit card (sad ce u martu godina kako je imam), a prije 15 dana sam otvorila sa US bank, REI Visa card normalnu kreditnu karticu, limit mi je $9000 , a danas je doslo da mi je credit score 708.
Evo sta se gleda: da placas racune na vrijeme, da otplacujes balance sa secured credit card na vrijeme, ja sam jos uzela i store card od Kohl's nekad u julu prosle godine (limit $300) i to otplacivati odmah sve.

A ovo sa REI je ispalo da mi je kolegica amerikanka rekla da je ok kartica, a svakako cesto kupujem opremu kod njih, kod nje je limit bio $3000 a posto je bila i akcija u REI kad otvoris kreditnu karticu i preko nje kupis sta u roku od 60 dana dobijes jos REI gift card ($100 vrijednosti). Obzirom da sam uzimala avio kartu par dana nakon sto mi je dosla kartica, evo je danas stigla i gift card. Caka je da moras biti REI member prije nego mozes otvoriti kreditnu karticu kod njih (membership u REI je $20 i to je lifetime membership). Uh, ispisah se ja.

jel to US bank nesto postala darezljiva pa su ti dali limit 9000$ ili si pogresila za jednu 0,da nije malo mnogo za nekog ko je pre ne punu godinu otvorio secured credit card? ja otplati 2 auta( isplacena kompletno) kupi kamion,kupi kucu ,credit score mi je pre 2 meseca bio 805 i imam limit 3200 ako se ne varam ili 3500 nisam siguran mrzi me da proveravam sad ,discover credit card je u pitanju

mikiSA 09.02.2014 16:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 44049)
jel to US bank nesto postala darezljiva pa su ti dali limit 9000$ ili si pogresila za jednu 0,da nije malo mnogo za nekog ko je pre ne punu godinu otvorio secured credit card? ja otplati 2 auta( isplacena kompletno) kupi kamion,kupi kucu ,credit score mi je pre 2 meseca bio 805 i imam limit 3200 ako se ne varam ili 3500 nisam siguran mrzi me da proveravam sad ,discover credit card je u pitanju

I ja sam se isto pitala, ali vjeruj da je tako. Kolegica ima karticu vec 5 godina i jos je samo na te 3000, kad sam joj rekla zinula.

rados 09.02.2014 21:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik chicagopn (Poruka 44049)

Izvini kolko si dugo u USA? :D dosta toga si postigo pa čisto informativno pitam

Bockyman 10.02.2014 07:07

иако је доста писано о томе, пуно људи не схвата како функционише кредитни скор. немам стан, ни камион, кола половна сам купио за кеш, а већ 10 месеци имам америкен експрес картицу са лимитом од $9.500 (није грешка, нема нуле вишка), а добио сам је у моменту када сам био незапослен. имам још три кредитне картице. моју жену сам додао на моје две чејс картице и када је први пут аплицирала у нашој чејс банци, одмах, још док смо били у пословници, одобрена јој је права кредитна картица на $4.000 лимита и одмах јој се појавила на стању у мобилној апликацији... а стигла поштом пар дана касније... а последњи пут када сам проверавао скор, био је 771

Magelan 10.02.2014 09:07

Pravila su vrlo jednostavna:
- minimum dve kreditne kartice
- potrosnja u rasponu od 20-44%
- ne preterivati sa brojem prijava za kreditne kartice
- odrzavati u zivotu prvu kreditnu karticu bukvalno do kraja zivota jer se na osnovu nje gleda ukupna duzina kreditne istorije. Koliko god da su uslovi nepovoljni, sto rece landlord, kupis zvaku jednom mesecno cisto da ne ugase kreditnu liniju zbog nekoriscenja.
- pametnije je dug placati na vise rata nego isplatiti ceo dug na kraju meseca
- izbegavati placanje minimalnog iznosa

Sve u svemu, malo istrazivanja i dovijanja i kreditni skor ce biti tip top.

Moj credit score je 741, kreditna istorija duga 3.5 godine, a ukupan iznos po kreditnim linijama je malo vise od 32k :;D: (nekoliko je kreditnih kartica u pitanju)

loreley 10.02.2014 11:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 44066)
- minimum dve kreditne kartice

Placas li odrzavanje svake kreditne kartice koju posedujes?

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 44066)
- pametnije je dug placati na vise rata nego isplatiti ceo dug na kraju meseca

Zar u tom slucaju ne placas i kamatu svaki put na ostatak?
Ili se u USA dug otplacuje po nekom drugom sistemu?

Bockyman 10.02.2014 18:56

магелан, за најбољи скор, потребна је потрошња до 20% од лимита на картици, и не мање од 1% (значи, жвака не завршава посао).
и није проблем увек исплатити цео дуг на картици, ја увек тако радим... и свима бих тако препоручио, све платити на време и у целости. ја колико видим, мени се кредитна историја води од првог плаћеног рачуна за гас, после тога ми је дошла прва кредитна картица.

vuxanne 10.02.2014 20:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik loreley (Poruka 44067)

Naravno da postoji kamata. Ali imas nekad da uzmes kartice sa promotivnim 0 % APR (annual percentage rate) u promotivnom periodu, ili te namame da kupis neki namestaj ili tehniku pa mozes samo da podelis na mesecne rate. Npr. kupis tehniku za 1800, daju ti 0 % APR za 18 meseca - samo podelis na 18 rata - placas 100 mesecno. Obicno imas minimum preko goda daju takav beskamatni kredit.

Evo npr ovde: klikni za primer

Magelan 10.02.2014 22:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik loreley (Poruka 44067)

Neke kartice imaju godisnje odrzavanje, pogotovo one koje dobijes u pocetku. Kartice sa kracim stazom koje ja imam su bez godisnjeg odrzavanja ("annual fee"). Moja prva kartica Bank of America, godisnje odrzavanje je $39.

Naravno da placas kamatu. Zdravorazumski - zasto bi banke davale bilo kome kredit bez kamate kad one od toga zive? Cesto je kartica sa 0% APR u prvih 18 meseci, ali posle toga ide kamata.

Sta je poenta. Da bi nesto dobio sto je u ovom slucaju gradjenje kreditne istorije, moras nesto i da ulozis. U ovom slucaju to je placanje godisnje clanarine i nesto malo kamate. Banka je ta koja salje parametre kreditnim biroima. Banci odgovaraju ljudi na kojima zaradjuju tj. oni od kojih mesecno kaplje po koji dolar kamate :)

Magelan 10.02.2014 22:32

Isto tako, kartice sa dobrim benefitima imaju godisnje odrzavanje. Recimo za zelenu American Express godisnje odrzavanje je $95. Za Chase Sapphire isto $95 godisnje. Godisnje odrzavanje se ne placa u prvoj godini.

holmes 11.02.2014 05:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 44071)
магелан, за најбољи скор, потребна је потрошња до 20% од лимита на картици, и не мање од 1% (значи, жвака не завршава посао).
и није проблем увек исплатити цео дуг на картици, ја увек тако радим... и свима бих тако препоручио, све платити на време и у целости. ја колико видим, мени се кредитна историја води од првог плаћеног рачуна за гас, после тога ми је дошла прва кредитна картица.

Upravo sam dobio secured kreditnu karticu od BofA. Posto je depozit bio 300$ (a time i limit, logicno), tih preporucenih do 20% znaci da mogu da potrosim samo do 60$? Pitao sam sluzbenicu u banci kad sam otvarao racun koliko je preporucljivo da potrosim od te sume i ona je rekla da je jedino vazno da placam na vrijeme. Ono sto nisam pitao, niti vidim u ovim prilicno i namjerno nejasnim papirima koje sam dobio uz karticu, je koliko ja u stvari puta mogu da trosim/vracam na racun mjesecno. Nadam se da nije samo jednom u billing cycle. U protivnom je ova kartica stvarno beskorisna sem da gradim tu famoznu kreditnu istoriju, od cijeg pomena mi se vec dize kosa na glavi. Ono sto sam vidio jasno su taj fee za odrzavanje od 39$/yr, kao i drugi masni fijevi, od kojih ni jedan nije manji od 10$. Ako sam dobro citajuci na brzaka shvatio, dignes sa svoje kreditne kartice 10$ kesa na bankomatu ili salteru iste banke, oni naplate jos 10$. Kad se samo sjetim da sam kukao na nase banke.

Chase mi nije dao secured karticu iako kod njih drzim svoj novac koji sam donio, takva im politika. Uvrnuto.

Magelan 11.02.2014 05:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik holmes (Poruka 44080)
Upravo sam dobio secured kreditnu karticu od BofA. Posto je depozit bio 300$ (a time i limit, logicno), tih preporucenih do 20% znaci da mogu da potrosim samo do 60$? Pitao sam sluzbenicu u banci kad sam otvarao racun koliko je preporucljivo da potrosim od te sume i ona je rekla da je jedino vazno da placam na vrijeme. Ono sto nisam pitao, niti vidim u ovim prilicno i namjerno nejasnim papirima koje sam dobio uz karticu, je koliko ja u stvari puta mogu da trosim/vracam na racun mjesecno. Nadam se da nije samo jednom u billing cycle. U protivnom je ova kartica stvarno beskorisna sem da gradim tu famoznu kreditnu istoriju, od cijeg pomena mi se vec dize kosa na glavi. Ono sto sam vidio jasno su taj fee za odrzavanje od 39$/yr, kao i drugi masni fijevi, od kojih ni jedan nije manji od 10$. Ako sam dobro citajuci na brzaka shvatio, dignes sa svoje kreditne kartice 10$ kesa na bankomatu ili salteru iste banke, oni naplate jos 10$. Kad se samo sjetim da sam kukao na nase banke.

Chase mi nije dao secured karticu iako kod njih drzim svoj novac koji sam donio, takva im politika. Uvrnuto.

Chase ni nema Secured Credit Card... Gradi malo istoriju sa BoA pa se onda prijavi za Chase.

Ne trosis preko 44% - znaci $120-130 mesecno... Ja recimo tu karticu koristim za mesecno placanje DSL-a. To je podeseno automatski, svakog meseca mi ATT naplati uslugu. Tu karticu ni ne nosim sa sobom. A sto se sluzbenika u banci - vecina njih intenciono ni nece da ti kaze kako "pametno" koristiti kreditnu karticu... Jer im je cilj da se sto vise zaduzujes ne bi li placao kamatu...

loreley 11.02.2014 10:37

Hvala, Magelan. Na nesto poput ovog sam mislila kad sam ti postavila pitanje:

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 44071)

Nekako mi je tesko da poverujem (a ta prica se ovde provlaci precesto) da je za dobar kreditni skor bolje biti duzan (izmirivati samo deo duga po kartici svakog meseca, a na ostatak placati kamatu) nego svoje dugove u celosti vracati na vreme. Iz nekih postova se izvlaci ovakav zakljucak (bolje je biti duzan), a iz nekih, pak, drugaciji: vazno je koristiti kreditnu karticu i redovno otplacivati dugove po istoj - jos bolje ako je isplata u celosti (sto je, meni licno, logicnije). No, ne znaci da se moja evropska logika poklapa sa USA credit score logikom. U svakom slucaju, ne uspevam iz postova sa ove teme (svih do sada napisanih) da izvucem zakljucak, prilicno su kontradiktorni.

Za tarifu za odrzavanje kartica sam pitala jer nisam sigurna koliko se, zarad bildovanja kreditnog skora, isplati placanje te tarife za (potpuno nepotrebno) posedovanje vise kreditnih kartica. (Da ne govorim o glavobolji prilikom pracenja po kojoj smo koliko duzni.)

Da uprostim: zar ne moze taj skor da se dovede na prihvatljiv nivo posedovanjem samo jedne kreditne kartice, koja ce se koristiti za placanje svega sto kupujemo, te izmirivanjem celog duga na mesecnom nivou?

Sima 11.02.2014 11:19

Kreditni skor nije prosta racunica da je dovedes na "prihvatljiv" nivo sa jednom karticom i minimalnom potrosnjom, to je skup parametara koji daju zajmodavcima informaciju o tebi kao korisniku bankarskih usluga. Isto tako sam numericki skor nije garancija da ces biti odobrena za kredite za koje se prijavis. Teoretski—sa jednom karticom koju redovno placas, tokom vremena mozes dobiti prihvatljiv numericki skor, recimo preko 700, pa da te opet odbiju za neki kredit ili kreditnu karticu. To sto koristis malo karticu i imas minimalnu potrosnju isto govori o tebi – imas malo para i ekonomises sa novcem kojim raspolazes.

Stvari koje banke gledaju kad odlucuju:

Pored numerickog kreditnog skora bitna je i duzina kreditne istorije: Kratka kreditna istorija ce otežati kreditoru da bude siguran u tvoju sposobnost za buduće isplate jer nisi prosla test vremena.

Veliki broj provera kreditne istorije: Svaki put kada se prijavis za kredit ili kreditnu karticu to se belezi na kreditnom birou. Dosta provera kreditne istorije je znak da svoje prihode pokusavas da zamenis kreditima i to je los znak za kreditore.

Nemas ni jednu ozbiljniju kreditnu liniju (kredit za auto ili mortgage/hipoteku): Kreditori prepoznaju da dobijanje i uspesno održavanje hipoteke ili kredita za auto zahteva više veštine i discipline od drugih tipova racuna kao sto su kreditne kartice. Ljudi koji imaju hipoteke ili kredit za auto i plaćaju ih na vreme ubrzo vide povećanje svoje kreditne sposobnosti.

Vise kreditnih kartica koje se placaju na vreme: Kreditori zele da vide više kreditnih kartica na kreditnom izveštaju, jer su u stanju da ih koriste da bolje odrede tvoju sposobnost da upravljas svojom potrošnjom. Takodje veci plus na kreditnoj istoriji donose kreditne kartice sa vecim limitom (preko $1000) nego kreditne kartice sa manjim limitom, sto isto govori o tvojoj sposobnosti da upravljas svojim finansijama.

Ima jos dosta parametara koji se koriste prilikom formiranja kreditnog skora i prilikom donosenja odluke za odobravanje kreditne kartice ili zajma, ali kao sto vidis "biti duzan", kao sto ti kazes, i to dobro upravljati govori vise o tebi i vise se ceni nego imati samo jednu karticu i trositi na njoj toliko malo da na kraju meseca sve mozes da isplatis.

vuxanne 11.02.2014 17:02

Ma cim imas para viska, vise priliva nego dugova otice gore ekspres. Cim si na ivici i malo u minusu ide dole. Nema magicne formule. A najvise utice neki jak kredit tipa kola i kuca.

Magelan 11.02.2014 20:18

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 44088)
Nema magicne formule.

Pa ima, ispisasmo gore. Nema tu nikakve magije - drzis se pravila i nece biti ispod 700.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 01:01.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.