ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Banke, kreditne kartice, računi u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=213)

Svenson 14.11.2018 13:37

Da li se neko raspitivao u nekoj USA banci, da li postoji nešto kao "dozvoljeni minus" kod nas? Ako postoji, kolika je kamata na to? Dakle, to nije credit card, nego klasična pozajmica.

johnny_nyc 14.11.2018 13:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Svenson (Poruka 74636)
Da li postoje kreditne kartice sa manjom kamatom od 22%?

Postoje sigurno, najmanja sta sam vidio je 17.99% ali ne mogu se sjetiti na kojoj je to bilo kartici.

johnny_nyc 14.11.2018 14:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Svenson (Poruka 74648)
Da li se neko raspitivao u nekoj USA banci, da li postoji nešto kao "dozvoljeni minus" kod nas? Ako postoji, kolika je kamata na to? Dakle, to nije credit card, nego klasična pozajmica.

Postoji i zove se overdraft ali je vezan uz kreditnu karticu (barem u Wells Fargo), znaci ako odes minus za taj iznos ti terete kreditnu karticu...ne isplati se.

mveruovic 14.11.2018 15:31

U banci Amerike mozes i sa debitnom u minus sto ljudi urade slucajno greskom, ali je kamata berba usiju, da ne lupam mislim da je oko 30$ po danu. I naravno verovatno utice na kreditni skor.

Jorda 14.11.2018 20:32

Da, mene su u BOA pitali hocu li da mi ostane aktiviran taj overdraft, odma sam mu rekao da iskljuci. Ako ti ovde treba ta opcija pored svih finansijskih mogucnosti onda ne znas sa novcem.

uran 14.11.2018 21:44

dakle BoA

Sto je najgore cak i ako iskljucis overdraft moze ti se dogoditi da skliznes jer iako je to checking account ako se pretplatis na neke servise oni mogu da skinu od banke iznos i oteraju te u minus. Npr kod autopay za mobilnu...

:fist:

Jorda 14.11.2018 22:52

Ne, ako iskljucis overdraft opciju transakcija ce biti declined.

uran 15.11.2018 01:29

nope.

prvo ako si prijavio karticu debitnu na neko automatsko placanje *recurring debit card payments u opsanosti si da popijes penal bez obzira na ukljucen overdraft i to 2 opciju> Decline All.

kako ?

1) sama cinjenica da nemas dovoljno sredstava a pretplatio si se na neki servis je razlog za penal $35, koji je isti kao iza obican overdraft za slucaj da nemas protekciju i to po itemu. Dva overdrafta $70...

2) ili, da se desi da odobre placanje pretplate jer imas sredstava, a u medjuvremenu uleti jos neka transakcija, dok se ova ne proknjizi i opet si u overdraftu.

Mene je to isto zacudilo ali mi je koleginica u banci objasnila, da, da, moze, moze... Posle sam proucio i da tako je. Nazalos'

Svenson 15.11.2018 13:26

Znači, nema igranja sa prekoračenjima :smrc:

Naravoučenije: Ne može i Green Card i dozvoljeni minus. :;D: :naughty:

Tomislav1970 16.11.2018 06:38

Kako funkcionise kreditna kartica:
koristite kreditnu karticu za kupovinu odredjeno vrijeme (obicno je to mjesec dana ali moze biti i neki dan duze ili krace) i na kraju obracunskog perioda (billing cycle) dobijete izvod (statement). Nakon toga imate 21 dan da platite vase dugovanje. Ukoliko platite pun iznos i u tom periodu, 21 dan, ne placate nikakvu kamatu i nikakvu naknadu.
Ukoliko platite iznos manji od punog, a veci od minimalnog, placate kamatu na preostali iznos.
Ukoliko ne platite ni minimalni iznos pored kamate placate i naknadu (fee).

Postoje kartice koje vam omogucava kupovinu na odredjeni period bez kamate -npr. 12 ili 15 mjeseci nakon sto ste dobili tu karticu. I dalje morate da platite bar minimalni iznos kako biste izbjegli naknadu (fee).

Postoje i kartice koje vam daju da prebacite dug sa druge kartice na nju i opetimate odredjeni period bez kamate -npr. 12 ili 15 mjeseci nakon sto ste dobili tu karticu za jednokratnu naknadu, obicno 3%.

U periodu dok gradite kreditnu istoriju uvijek placajte pun iznos i na vrijeme i nemojte zaduzivati karticu vise od 30% odobrenog limite. Za one koji zele da znaju vise https://www.myfico.com/Downloads/Fil...FS_Booklet.pdf

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 15:30.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.