ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Seattle, Washington - Moje iskustvo (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1336)

MIRO 20.10.2013 22:33

Ja sam se bavila marketingom, tj business development, tako da bih volela da nastavim nešto slično da radim. Posao koji sam dobila je rad u Call Centru i nije baš moj posao snova ali je za početak sasvim u redu, videćemo kako će ići dalje.[/quote]

E i ja sam električar i imam iskustva i rada ovde u Srbiji pa mi zanima koliko je teško naći posao koliko ti je muž čekao i koliko se plaća bar dok se ne dobije licenca?

zvercica 21.10.2013 07:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik MIRO (Poruka 41589)
Ja sam se bavila marketingom, tj business development, tako da bih volela da nastavim nešto slično da radim. Posao koji sam dobila je rad u Call Centru i nije baš moj posao snova ali je za početak sasvim u redu, videćemo kako će ići dalje.

E i ja sam električar i imam iskustva i rada ovde u Srbiji pa mi zanima koliko je teško naći posao koliko ti je muž čekao i koliko se plaća bar dok se ne dobije licenca?[/quote]

Posao nije teško naći, pogotovo ako pričaš engleski. Ono što je teško je dobiti licencu. Sve što te interesuje možeš naći na http://www.lni.wa.gov/tradeslicensin...licenseexamed/ . Ovo važi samo za WA. Mi još nismo pokrenuli proceduru za priznavanje iskustva iz Srbije, ali hoćemo u skorije vreme pa ću detalje moći da napišem tada. Ono što znam je da je jedan naš poznanik takođe imao iskustvo iz Srbije i Nemačke ali mu nisu priznali sve sate, već samo deo, a deo je morao da odradi kao apprentice.

duvamisfromriverspreca 21.10.2013 07:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 41597)
E i ja sam električar i imam iskustva i rada ovde u Srbiji pa mi zanima koliko je teško naći posao koliko ti je muž čekao i koliko se plaća bar dok se ne dobije licenca?

Posao nije teško naći, pogotovo ako pričaš engleski. Ono što je teško je dobiti licencu. Sve što te interesuje možeš naći na http://www.lni.wa.gov/tradeslicensin...licenseexamed/ . Ovo važi samo za WA. Mi još nismo pokrenuli proceduru za priznavanje iskustva iz Srbije, ali hoćemo u skorije vreme pa ću detalje moći da napišem tada. Ono što znam je da je jedan naš poznanik takođe imao iskustvo iz Srbije i Nemačke ali mu nisu priznali sve sate, već samo deo, a deo je morao da odradi kao apprentice.[/quote]

A sta cemo mi koji nismo elektricari :) Ceo zivot ti govore uci,uci i sad kad si izucio od toga nema vajde ;)
Salim se :).
Znaci jezik prvo pa sve ostalo...

oskark 21.10.2013 09:33

jeste,samo jezik i jezik, naravno iskustvo isto. Preferiraju ono americko. Nije toliko bitno sta imas zavrseno jer diplomu ionako ne traze na uvid. ali zato ako neko tesko prica engleski onda to jeste problem..

zvercica 21.10.2013 20:03

Citat:

Prvobitno poslao korisnik oskark (Poruka 41606)
jeste,samo jezik i jezik, naravno iskustvo isto. Preferiraju ono americko. Nije toliko bitno sta imas zavrseno jer diplomu ionako ne traze na uvid. ali zato ako neko tesko prica engleski onda to jeste problem..

Upravo tako! Jer ako ne znaš jezik, koje su ti stvarno opcije? Jedino možeš da radiš kod naših ljudi. To znači da od čitave Amerike, potraga za poslom ti se svodi na kamion (a i tu moraš da znaš toliko da možeš da položiš) i na poslove kod naših ljudi.

ASSI 21.10.2013 21:19

Malo ko u Srbiji Engleski zna kao maternji, ali u sustini sto ga bolje znas, imas manji hendikep na startu.

zvercica 23.10.2013 08:23

Još jedan mali update:

Danas su nam stigle zelene karte :1081::1081::1081:

I mislim da smo sa zelenim kartama zaokružili početak. Dakle, našli smo stan, malo ga opremili, dobili SSN, položili vozačke, kupili auto, otvorili secured kreditne kartice, ja dobila još jednu u jednoj radnji, rešili zdravstveno osiguranje za decu, upisala stariju kćerku u školu i oboje našli posao. Sledeće je da postanemo samoodrživi, tj da nam primanja budu viša od troškova i da prestanemo da trošimo pare koje smo poneli.

Inače što se tiče zelenih karti, nama je i tu zaškripalo, naime nekliko dana pre nego smo krenuli za Ameriku, ja sam pokušala da platim fee. I uspela sam za supruga. A onda sam kreirala novi nalog za sebe i tek tad sam primetila da na jednom nalogu treba da se dodaju svi članovi porodice. Vratila sam se na suprugov nalog i nisam uspela. A onda sam na tom novom nalogu dodala nas tri. Nakon toga uopšte nisam uspela da dodjem do one stranice gde se plaća, i znam da sam uradila sve kako treba, pošto sam to već jednom popunila. Probala sam još nekoliko puta pre polaska i nisam uspela. Kada smo stigli, probala sam ponovo i onda su mi iz USCIS customer support-a rekli da sam najverovatnije zaključala nalog i da ne mogu da mu pristupim mesec dana. Kada je istekao trideseti dan pokušala sam ponovo i uspela.

Na kraju, za supruga sam platila pre dolaska u USA a za nas tri 34-tog dana od dolaska. Zelene karte su nam stigle desetak dana nakon druge uplate i to sve četiri zajedno.

LiMan 23.10.2013 09:29

^ Cestito, vi ste najteze prosli :)
Zanima me u koji razred si upisala cerkicu? I jel ona zna engleski?
Jas sam ove godine prvi put poslala aplikacije, i kad bi dobili 2015 sin bi trebalo da krene u prvi razred, pa se sve vreme pitam kako bi to izveli sa skolovanjem kad dete ne prica jezik..

bodadibo 23.10.2013 11:02

Čestitamo

Zverčice
još od ranije, na raznim temama, susretala sam se sa Vašim postovima. I ovu temu sam pročitala od prve do poslednje strane.
Obradovala sam se što ste izvučeni i drago mi je što ste tako dobro startovali. Svaka čast. Nadam se da ćemo i mi vašim stopama.
Još jednom porodica Bodadibo želi vam sve najbolje.

mebely 24.10.2013 06:40

Zvercice
Zaista je za pohvaliti sta ste sve uspeli da odradite za kratko vreme, svaka cast!
Puno srece u daljem zivotu! Mogla bi pasti i koja fotkica, naravno kada ugrabite malo vremena. :grin:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 05:31.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.