ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Los Angeles - gluma (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=543)

joga 15.06.2013 14:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39284)
A joga ako se odlucis da ostanes bez papira, tvoje dete u buducnosti kad odraste nece imati JMBG (SSN) i nece moci nigde legalno da se zaposli. Bice ono sto zovu nedokumentovani. Sanse da uspe u zivotu su mu ravne nuli jer ce ceo zivot da krsi zakon i da nema pravo da radi na nekom normalnom radnom mestu. Nece imati ni zdravstveno osiguranje. Pogledaj ovaj film o deci ljudi koji su resili da ilegalno ostanu ovde Dokumentarac - The Dream is Now

Naravno da ces videti oko sebe drugacije slucajeve, ali ako neko skace u bunar ne znaci da moras i ti.

Ovo je stvarno neverovatan zakljucak.Ne vidim na osnovu cega si zakljucila da cu ja uraditi bilo sta ilegalno.Nemam reci.Osoba sam koja je celog zivota radila sve kako treba i vrhunske rezultate u svojoj karijeri postizala od svoje 19-te godine.U Beogradu imam i kucu i stan i platu i honorare od svoje 18-te godine.Sama zaradjujem od svoje sesnaeste godine naravno LEGALNO! Amerika me interesuje bas zbog deteta najvise,kao i zbog napredka u karijeri.Na ovom forumu ima dosta zaista korisnih informacija,ali nazalost neki ljudi ofrlje shvataju sudbine drugih ljudi koji piyaju bez iskustva i smelo savetuju nemajuci potrebno znanje.Hvala u svakom slucaju.U vize se ne razumem,zato i pitam na forumu nadajuci se konkretnim odgovorima onih sa slicnim iskustvom ili dilemom.

joga 15.06.2013 15:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zana (Poruka 39317)
Pa nije jasno kakve to ima veze sa Jogom :grin: zena je na turistickoj vizi, njoj je problem kako da sredi ostanak ovde legalno, a ne kako da se probije kao glumica.

Tacno,ja sam vec prosla kao glumica odavno :)...salim se imam ponudu za film i producentska kuca tvrdi da sa turisticke bez problema kada oni apliciraju za mene dobijam radnu vizu za sebe i ostanak muza i deteta....naravno ne mogu da tvrde sto posto,ali njima je u cilju da ja dobijem vizu.zato me i bune ovi saveti sa foruma...ali hocu da proverim sve...pa da izvagam sta da radim kada mi istekne turisticka...u novembru...a bas krajem novembra pocinje snimanje...za koju vizu da apliciram...da li H1B ili O1 ili B1 ili vec sta...evo moje kolege tvrde da su sa turisticke dobili radnu posle radne imigrantsku...sad ako me lazu...sta da kazem...ne znam...

joga 15.06.2013 15:13

Turisticku vizu u Beogradu smo dobili bez ikakvih ispitivanja da li imamo rodjake,nekretnine,posao itd...mada sam ja spremila sve papire pod uticajem saveta sa foruma i veoma strepela da li cemo svi dobiti ili ne...verujem da ima raznih iskustava,ali opet svako je slucaj za sebe...eto mozda nekome pomogne moje iskustvo,pa da razbijem bauk koji se pravi od turisticke vize.Pojavili smo se,samo su me pitali koliko planiram da ostanem...rekla sam dva meseca sto je bila istina,jer nisam ni znala da cu dobiti tako brzo ponudu za posao...rekli su nam da su vize odobrene...nikakva podpitanja na koja su me pripremali neki sa foruma.naravno treba imati sa sobom dokumenta sva,u slucaju da konzul ne bude raspolozenja kao na dan kada sam ja aplicirala,ali nije toliko strasno ko prvi put aplicira kao sto se prica.Ovo za radnu je valjda komplikovano kao sto svi govorite...ne znam....razmislicu dobro....imam jos par dana da se smislim i vidim kako cu i sta.Hvala svima na savetima.

zvercica 15.06.2013 21:15

@Yoga, moj savet ti je da odvojiš nekoliko dana i dobro iščitaš na sajtu američke vlade kako se dobija radna dozvola, kako sa turističke na radnu, da li da se vraćaš ili ne, kako sa radne na permanent itd.. Tvoj slučaj je ipak malo specifičniji od svih ostalih, tako da ti ovde niko ne može sa sigurnošću dati pravi odgovor, a koliko vidim neki se baš dali sve od sebe da ti potanko objasne kako se ne može, umesto kako se može.

Ja verujem da umetnici i sportisti ipak malo drugačije prolaze u čitavom tom procesu... Znam da je za Kanadu tako, tako da pretpostavljam da su i amerikanci malo liberalniji po tom pitanju. Sigurno da ima jako puno glumaca, ne samo sa naših prostora koji nisu državljani a koji su preko uloga uspeli da srede boravak.

Ja ti želim svu sreću, i ako to zaista želiš, nemoj da odustaješ već se bori. Sigurna sam da ti je najbolje oružje dobra informisanost, tako da ti je savet od mene dobro se "naoružaj".

vuxanne 16.06.2013 15:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik joga (Poruka 39387)
Ovo je stvarno neverovatan zakljucak.Ne vidim na osnovu cega si zakljucila da cu ja uraditi bilo sta ilegalno.Nemam reci.Osoba sam koja je celog zivota radila sve kako treba i vrhunske rezultate u svojoj karijeri postizala od svoje 19-te godine.U Beogradu imam i kucu i stan i platu i honorare od svoje 18-te godine.Sama zaradjujem od svoje sesnaeste godine naravno LEGALNO! Amerika me interesuje bas zbog deteta najvise,kao i zbog napredka u karijeri.Na ovom forumu ima dosta zaista korisnih informacija,ali nazalost neki ljudi ofrlje shvataju sudbine drugih ljudi koji piyaju bez iskustva i smelo savetuju nemajuci potrebno znanje.Hvala u svakom slucaju.U vize se ne razumem,zato i pitam na forumu nadajuci se konkretnim odgovorima onih sa slicnim iskustvom ili dilemom.

Ja sam samo rekla "ako odlucis". Uopste nije neverovatan zakljucak. Ja uopste ne shvatam ofrlje tvoju sudbinu samo ti kazem varijantu ako ne nadjes za tih sest meseci nista i odlucis da ostanes. Vidim da se ne razumes u vize, to mi je jasno. A jednu vrstu radne vize se ja razumem jer sam na njoj (H1B bar) i kazem ti da se prijavljuju prvog aprila. Ako si ovde sest meseci samo, neces biti tu do sledeceg prvog aprila. A ako ima neka druga vrsta vize, to ne znam stvarno, mozda ima specificnih viza za umetnike. Ono sto sam uspela ovde da vidim dok sam tu ovih sedam godina da mnogi se tako pokupe i presele ovde dok jos uvek nisu dobili imigracioni status i onda neki odluce da ostanu bez resenog viznog statusa. Ne izmisljam ovo samo sam videla takve slucajeve. Mene recimo iznenadjuje to da si ovde na turistickoj vizi a da sledece potencijalne korake za imigraciju i vrste viza ne poznajes. I odlucujes nesto za dva dana. Ja ne kapiram sta odlucujes jer nam nisi napisala o kakvim se to stvarima odlucujes i kakve vrste viza imas u opticaju.

vuxanne 16.06.2013 15:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik joga (Poruka 39386)
samo mi jedno nije jasno:Hvala.Naravno da se ne razumem i nemam iskustva,jer sam prvi put i nova u ovome,zato i patam.U cemu je razlika da li cu odavde aplicirati za radnu ili iz beograda....to mi nije jasno,jer svakako ono sto je bitno je da cu bilo odavde ili ne aplicirati za radnu...tj pokusati da promenim turisticki status...film za koji sam dobila ulogu snima se u novembru,a meni turisticka viza vazi do tada.Znaci trebalo bi da se vratim u Beograd pre snimanja i u Beogradu kazem isto sto bih i ovde...To mi nije jasno,zasto je lokacija na kojoj trazim promenu statusa toliko bitna...kada je jasno sta trazim...I da li neko ima iskustva sa slicnim situacijama....kada se blizi septembar i dete treba da krene u skolu...a vi ste na turistickoj,a ne vraca vam se u beograd da cekate jos jednu skolsku godinu.Sta je najbolje raditi i kako aplicirati i kod cega biti oprezan.Hvala na odgovorima.

Da bi prijavila dete u skolu moras da imas SSN nesto kao njihov JMBG. A koliko se ja razumem u to, ne dobijas ga na turistickoj vizi. Prijavila sam dete za obdaniste tako da znam sta sam popunjavala od papira. Traze dosta podataka, od toga ko me zaposljava do mog SSN-a i ostalih stvari. Ja mislim da ti koji su ti ponudili da snimas film, ta firma, sigurno im nisi prvi stranac u takvoj situaciji da je prava osoba koju treba da pitas HR iz te firme. Oni znaju kako se rade i kako mogu da se rade te radne vize. Da bi imala radnu vizu prijavu ne saljes ti nego onaj poslodavac za kog ces da radis. Znaci prijava treba da krene od njih a ne od tebe. I ako npr pravis ovu na kojoj sam ja H1B poslodavac salje prijavu 1. aprila jer tad otvaraju sistem za primanje prijava. Mada postoje specijalni slucajevi u kojima tu H1B rade i u drugim terminima. Npr moju prvu H1B su poslali prijavu negde u avgustu ja sam je u ruke dobila 5. januara sledece godine odkad mi je isticala prethodna viza (F1 & OPT). Koraci su sledeci - poslodavac salje prijavu u Departmant of Labor - njihovo ministarstvo rada gde mora da obrazlozi zasto bas ti za taj posao a ne neki lokalac drzavljanin. Ako to prodjes, onda salju prijavu u USCIS. Tamo ako se plati "expedited" pregledaju za 2 nedelje. Ovako bude 2 meseca i duze. Taj "expedited" je 1250 dolara. Ali tvoj buduci HR mora da angazuje imigracionog advokata da te vodi kroz taj proces. Taj tip vize se ne mozemo sami prijaviti.

I jos jedno da dodam H1B ce da ti vazi od momenta odkad ti pise na ponudi posla crno na belo. Tako da ti je bitan taj datum koji oni napisu. Odkad ce da te placaju. Npr ako kazes hoces dete u skolu u septembru, ako mogu da stave ugovor pocetak u septembru da dobijes SSN od tada. A onog momenta kad poslodavac posalje prijavu za H1B i kad je prijava primljena dok si u stanju cekanja i odlucivanja mozes da pocnes da radis za njih sve god dok je dosao taj dan koji pise na ugovoru koji su ti dali.

Ja licno sam imala dve radne vize do sada - prvu za jednog poslodavca a drugi imam sad za ovog za kog radim trenutno.

joga 17.06.2013 02:57

hvala...kanada je drugo....mnogo je lakse,bar za nas umetnike:)

joga 16.11.2013 05:15

Zelim da ukazem svim umetnicima,naucnicima i sportistima da JE MOGUCE DOBITI O1 VIZU DOK STE U AMERICI NA TURISTICKOJ VIZI! Nadam se da ce ovo razbiti zablude mnogima koji su kao i ja slusali svakakva iskustva sa foruma i meni je vecina ljudi govorila da nije moguce preci na radnu O1 vizu sa turisticke.Upravo sam dobila vizu na tri godine beez problema za dve nedelje je stiigao odgovor posto sam predala sva dokumenta...status se samo promeni.Nadam se da ce moje iskustvo nekome biti od pomoci.Hvala sima na savetima.

Zana 16.11.2013 05:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik joga (Poruka 42371)
Zelim da ukazem svim umetnicima,naucnicima i sportistima da JE MOGUCE DOBITI O1 VIZU DOK STE U AMERICI NA TURISTICKOJ VIZI! Nadam se da ce ovo razbiti zablude mnogima koji su kao i ja slusali svakakva iskustva sa foruma i meni je vecina ljudi govorila da nije moguce preci na radnu O1 vizu sa turisticke.Upravo sam dobila vizu na tri godine beez problema za dve nedelje je stiigao odgovor posto sam predala sva dokumenta...status se samo promeni.Nadam se da ce moje iskustvo nekome biti od pomoci.Hvala sima na savetima.

Hoce, pomoci ce :) ali ako objasnis kako! Znas ono - mi smo objasnili do detalja za lutriju, dali primere formi, objasnili lekarska, intervjue... opisasmo licna iskustva razno razna: ja objasnila college, Vuxanne doktorski program i radnu vizu, Magelan objasnio i kamiondzije i medicinske skole, napisasmo feljtone ovde o raznim gradovima, karijerama i svacemu :) Shvatas sta mislim? Niko ti ne trazi licnu kartu i adresu, ali to "moguce je" moze da se okaci macku o rep prilicno. Jesi li usetala u office i predala dokumenta, da li si imala advokata, da li je agent sredjivao vizu, koja je pozeljna dokumentacija, da li se trazi vec ugovoreni angazman...Mislim ono, moguce je svasta ovde, samo ne znam kome ta tvrdnja i kako pomaze.

Nemoj pogresno da me shvatis, ali ako nisi napisala post samo da bi nekom natrljala na nos, onda please share :;D:

vuxanne 16.11.2013 08:49

Ja se slazem. Ako je moguce, daj drugima u tvojoj kozi neke tipsove kako tacno... Naci ce se nekom sigurno...

I nemoj tako sve da gledas neko odma da tvrdi nemoguce, moguce... Ovako onako. Svakom je drugacije naravno i svako dodje drugom semom.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:12.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.