![]() |
razno-razna pitanja
S obzirom da sam procitao skoro sve teme/post-ove na forumu i da sam (pozitivno) iznenadjen kolicinom kvalitetnih informacija (posebno za jedan domaci forum) - svaka cast, respect :bravo: :bravo: :bravo: , necu mnogo smarati.
Interesuje me par stvari koje nisu odgovorene/pomenute ili nisu dovoljno jasno definisane. Dakle, idemo ovako: 1) cena smestaja - koja je razlika (npr. u %) izmedju nekog bas dobrog kraja, nekog ok i nekog osrednjeg (znaci ne racunajuci ultra-mega-giga kao ni, sa druge strane, ghetto i sl.). Moze po kvalitetu nekretnina ili po bezbednosti (npr. od nekog bas-bas bezbednog do nekog onako, ne preterano rizicnog ali ipak nesigurnog). Ovde moze i potpitanje - koliko su hosteli/moteli/jeftini hoteli (po nocenju, sta je sve ukljuceno itd.)? 2) "bilo koji posao" (toliko puta pominjani, pocetni) - da li je realno naci punu satnicu ili ne? Tj. sta je uopste cesci slucaj (posto se po post-ovima pominju i part-time i neki neradni dani, a negde opet prekovremeno). 3) pocetni budzet - uglavnom se pominje za dvoje-troje-cetvoro, pa me zanima koliko je dovoljno za 1 - kao za 1.5 ili za 2 4) koliko se placaju vozaci taxija (moze i kako, fixno ili) i pizza delivery (i sl. - kuriri, ovo-ono). Moze po satu, kilometrazi, kako god... I koliko uopste kosta taxi (po startu, km ili kako vec) 5) kakve su banke sto se tice kreditiranja (za manji biznis, nekretnine)? Da li su malo "opusteniji" (ne bas kao pre krize, ali vise nego prethodnih godina)? Da li dolaze u obzir samo hipoteke ili i na osnovu zarade, biznis plana, nekog partnerstva i sl? 6) vidim da se prica o polaganju za auto, a izgleda niko nije pisao o polaganju za motor...kako to ide, po ccm ili, koliko kosta, traje itd? 7) koliko su placeni piloti (helikoptera, cesna-i, manjih jet-ova)? Hvala! (i za vec odgovoreno a i unapred, za ovo) |
Citat:
sto se tice vozaca taksija tu ti je bas navala - uglavnom to rade azijati - indusi ili kinezi u zavisnosti od grada ..tesko tu moze belac da se ubaci u kombinaciju -ista je stvar sa limuzinama- tu ti je mozda ''plata'' manja ali je opet super za nekoga ko je tek stigao u US ali taj posao da dobijes opet moras da si ''obojen''- ili iz neke zemlje bliskog istoka ili azije +traze se vozaci sa 2-3 godine vozackog staza u drzavi u kojoj rade - na primer kalifornija itd e sad mozes da radis lakse u nekom manjem mestu gde nema jos ''klanova'' i namestanja poslova ali ima naravno i manje para moj savet je - zaboravi tu semu ako tek dolazis banke po onome sto sam video i cuo nedaju nista cak ni firmama sa nekretninanama i profitom i rejtingom ako mislis da ce s dobiti novac za neki pocetni biznis od banke - to je cista fantazija osim ako neznas nekoga u upravnom odboru banke itd u americi se ljudi koji imaju ideje za neki biznis obracaju individualnim investitorima- a tu najbolje prolaze oni koji imaju neku strava ideju za internet biznis - sve ostalo -mislim da nema realne sanse za finansiranje pomaze ako si studirao na stenfordu isat stavr za nekretnine - tesko veoma tesko..kamate su male ali banke jednostavno nedaju kredite - to je stalo 2007/08 i nikad nije krenulo ponovo bilo kakav posao je tesko naci - skoro nemoguce u vecim urbanim centrima -LA/NY/SD/SF - sto ''liberalniji ''grad to teze se nalaze ti poslovi -30 miliona amera trazi bilo kakav posao pa ti to otpirlike daje sliku za mogucnost da ti nadjes tako nesto ...moras da imas neku profesiju koja se trazi ili neku ideju za posao koji mozes sam da radis sve ostalo tipa ma radicu sve nema neke izglede na uspeh ima teskih fizickih poslova koje mozes da radis i placaju se relativno dobro i na ''ruke''-ako mozes da izdrzis OK ako ne ..? |
Evo ja jedno pitanje:
Bez koliko novaca ne treba ni pomisljati krenuti u USA. Mislim na onaj pocetak znaci za stan i neko prezivljavanje nekih prvih 2 meseca ili 3 dok se ne nadje posao i ne sreede papiri. Da li je dovoljno npr 4k ili 5k eura (ne znam koliko je to dolara) za dvoje odraslih i dv oje dece? |
a također koliko je potrebno ako sam dolazis (da li ta svota prelazi 2000eura za 2 mjseca)znam da je bilo takvih pitanja dosta ali nigdje nije konkretno odgovoreno
|
Citat:
pozz |
Na navedena pitanja nema puno mudrih odgovora. Bilo da neko sam ide ili sa porodicom, treba da ponese sto moze vise para. Svakako visak nece ostaviti u maticnoj zemlji odakle je krenuo-li. Ako se uzme u obzir da stanovi kostaju od 600-700$ pa na vise, da se troclana-cetvoroclana porodica moze mesecno ishraniti sa 500-600$, treba dodati jos komunalije i neke druge troskove koji zavise individualno od coveka do coveka. Opet sta ko zeli i koliko ima mogucnosti ali definitivno ja, za moju malu troclanu porodicu planiram da imam (kad stignemo-bez troskova putovanja, viza i sl.), najmanje 3000eura. Obaska sto imam ideju da prvo sam odem i pripremim teren pa da onda dodju moji. Lakse se sam snaci, nego kad moras brinuti o nekom a jos nemas posao. No, treba prvo biti selektovan pa cemo lako dalje. Ne gori nam toliko pod nogama da bi reskirali.
|
Odgovori na ta pitanja ce uvek zavisiti od ljudi koji odgovaraju..
bilo je ovde na forumu slucajeva koji su nosili 1000 evra i bilo im je dosta, a bilo je ljudi koji su nosili 30000 evra i jos im nije dosta... porednajbolje volje forumasa, ne moze ni da se odgovori na ovo... zavisi u koji deo USA ides, u koje mesto, da li je metropola u pitanju ili neka zabit, da li imas nekog kod koga bi ziveo prva dva meseca ili nemas, da li te u nekim naznakama ceka posao tamo ili ne ceka, da li si probirac po pitanju posla ili nisi, da li si razmazen po pitanju ishrane i odevanja ili nisi...etc u zavisnosti od grada ili kraja u koji ides iznajmljivanje stanova (opet u zavisnosti od koliko spavacih soba ima) se krece od 750 dolara do 2000 dolara, neki prosek nista fenseraj i slicno. stanovi su nenamesteni po pravilu, namesteni kostaju vise, da li je ukljuceno struja i voda u tu cenu rentiranja ili nije..i to menja cenu takodje kraj grada u kojem iznajmljujes stan diktira cenu svakako treba znati da je tamo NEMOGUCE (ili skoro) iznajmiti stan cim stignes, iz razloga sto ste takoreci nepostojeci pre dolaska u usa, tj kreditni skor vam je nula...za gradjenje kreditnog skora tj istorije potrebno je vreme. skoronijedan stanodavac vam nece iznajmiti stan samo zato sto imate novac, sve i da im platite unapred...jednostavno nece i to je to. najbolje bi bilo, da ako nekoga imate tamo gde ste se uputili, zamolite da to ucini za vas, tj da bude potpisnik zakupa stana dok vi kroz par meseci ne stvorite kreditnu istoriju takođe, i za bilo kakvu kupovinu, a da nije keš lova, u vidu auto i sl, potrebna vam je kreditna istorija...sve u svemu, naravno da se moze preziveti par meseci al mora malo da se pomučite., ako idete onako na bum sami.. akoneko od forumasa moze malo detaljnije da preprica, nek izvoli.. ja nisam tamo, ali su ovo iskustva koje sam iscitala na ovom forumu, a i moje skromno koje sam stekla dok sam par meseci zivela u USA POZDRAV I SVAKO DOBRO |
Svoje pitanje trebas preformulisati na specificnu drzavu (da ne kazem grad), jer u Chicago-u mozes naci dvosoban stan za $650, a u San Francisco-u placas jednu sobu $1500!
Uglavnom, racunaj da ce ti stan i hrana (oko $800 za cetveroclanu obitelj ako kuhate) biti najveci troskovi. Da, ako je stan nenemjesten, onda dodaj i te troskove... Btw, kao prvu pomoc pri iznajmljivanju stana(jer ti niko nece iznajmiti stan bez kreditne istorije, sto kaze oki9) mozes koristiti sajt www.airbnb.com za prvih par mjeseci... PS. Tome dodaj jos barem $1000 ako planiras rentati auto prvi mjesec. Nesto o ovoj temi imas i na: http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=249 |
|
Koliko se ceka provera, prijavu sam poslala 26.10 bojim se da cu zakasniti /do 03.11/:nene:
|
Mene zanimaju sva iskustva/informacije/cene, nevezano za grad (s tim da me npr. CHGO nesto manje interesuje zbog klime ali nije na odmet)
|
Citat:
Laura možeš li da pojasniš pitanje? off topic: ovaj zahtev za 50 karaktera baš smara :) |
Citat:
|
hvala na odgovorima,
pa ako su rekli da do 3.11.2012. moze ne bi trebalo biti problema jer sam i ja poslao kao i ti negde oko tog dana.. mene samo zanima da li se negde moze proveriti jesam li uopste dobro ispunio upitnik i jesu li slike prosle jer sam citao da masa prijava bude odbacena zbog dobro nepopunjene prijave. |
Ne moze nigde da se proveri. Prijava ne moze biti jednostavnija, ko je pogresio u prijavi (mada ne vidim kako je to moguce) - sam je kriv.
Uostalom imate temu o prijavi, ovde offtopic-om samo pravite posla moderatorima... |
Citat:
pa ova tema se zove razno razna pitanja :obrva: ,kako je off topic a pitanje sam postavio jer se govorilo da odbace bar 10% prijava samo zbog slike ako se vidi na njoj nesto sto ne treba: odsjaj od naocala, senka , neke snalice itd |
Popunila sam formular na srpskom , i pise kad proverim prijavu da moja prijava nije proverena ,sta to znaci i sta ako mi kasno posalju e mail /posle 3/ jel prijava vazi kad je posaljete ili kad vam jave da je proverena???
|
Citat:
|
Citat:
Za to o prijavi i fotografijama imate nacrtano ovde: http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=2 |
Citat:
|
razno razna pitanja
Ja sam dipl. pravnik, nezaposleno lice, na Birou. Zadnji posao kako treba trajao je do jula 2007. od tada ništa kako treba, šta upisati u DS obrascu u vezi a radnim iskustvom, da li ostaviti prazno ili upisati šta je bilo u davnoj prošlosti. Sramota me ali ne bih da izmišljam ništa u tim DS obrascima
|
.
Citat:
|
nisam nikad učestvovala u lutriji, ja sam onaj tip kad odlučim odlučim igraću i onda me ništa ne može zaustaviiti. Kaže Will Smith: "Kad ti neko kaže da nešto ne možeš da učiniš, to je zato što taj neko nije sposoban da to učini. Ne slušaj, nego odradi i dobij ono što hoćeš"
|
Drugari, ima jedna stvar koja me zanima ali nisam uspeo ovde da je nadjem ili pak nisam dovoljno trazio :smrc:
Kada se kaze da je satnica npr. 15$ pre tax, zanima me kako se odbija taj porez? Da li je kao kod nas, gde ti se plata u startu iskazuje neto i ne zanima te koliko poslodavac placa doprinose, ili je kao po EU gde se iskazuje bruto plata pa ti se na osnovu mnogo stavki odredjuje koliki je porez, pa onda tek saznas neto. Nadam se da ste me razumeli :grin:, a poenta pitanja je da li ja dobije 15$ po satu a sam placam porez ili mi je poslodavac vec odbio porez i dao mi neto od tih 15$. |
.
Citat:
|
Citat:
|
.
Citat:
|
.
Odbiju ti od 1500 dolara porez.Slikao sam jedan od cekova,cisto da Vam bude jasnije.
|
Ne dobijes celu tu svotu na ruke, nego ti odbiju sve poreze, participaciju u osiguranju (ako imas) i sl. Iznos odbijenog dela zavisi od toga kolika ti je satnica (procenat varira, ali racunaj izmedju 10 i 20%), da li izdrzavas porodicu i koliko dece imas i sl. Kada pocnes da radis popunis obrazac sa svim tim poreskim olaksicama koje navedes. Na kraju godine ti firma izda obrazac na kome je totalni obracun svega sto si zaradio i sta su oni u tvoje ime vec uplatili poreskom, pa na osnovu toga radis poresku prijavu i doplatis ili dobijes nazad, sve zavisi opet i od drugih cinilaca. Uz ovaj savezni, imas i drzavni porez, koji varira od drzave do drzave, a negde ga cak ni nema. To ti je jedan od razloga zasto nikada ne mozes da znas koliko ces da platis na kasi, jer istaknute cene za svu robu su bez poreza, tek kada placas obracunavaju se dodatni porezi i placas tu cenu. Tako ista stvar, sa istom pocetnom cenom, moze da te kosta razlicito u zavisnosti da li je kupujes u dva susedna grada, od kojih je jedan u jednoj, a drugi u drugoj drzavi.
Ako si "slobodni umetnik" i zaradjujes za sebe, prodajuci usluge i sl., sto bi se kod nas reklo "mala privreda", onda si sam odgovoran za svoje poreze i moras da ih uplacujes odredjenom dinamikom (ne znam tacno da li je svakog meseca ili nesto slicno), ali je lova koju dobijas na ruke ona koju si pogodio... samo sto ti je pametnije da odmah odvojis deo koji ide poreznicima, da te ne saceka na kraju godine debela cifra koju treba da platis. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 15:34. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.