ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Sta vam se ne dopada u usa? Da li se neko vratio? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1921)

subman 04.02.2018 11:34

Sta vam se ne dopada u usa? Da li se neko vratio?

Hteo sam da otvorim novu temu, za one koji su se vratili. Nisam jos nigde video ovu temu...
Da cujem iskustva ljudi zbog cega su se vratili?
Sta im se ne dopada u USA...

johnywalker 04.02.2018 11:55

Ja sam bio i vratio se. Bio sam u Floridi. Imao super posao, super platu, radio u struci kao informatičar. Međutim, što ti je veća pozicija/funkcija od tebe se više očekuje. Moguće i da me je socijalni sistem u Njemačkoj malo razmazio po tom pitanju. U Americi nisam imao godišnjeg (tek nakon godinu dana dobiješ 10 dana), nema bolovanja (6 dana godišnje, ako uspiješ skupiti). Radno vrijeme katastrofa - moj dan je izgledao tako da sam od 08:00 - 18:30 bio na poslu, pon-pet.
Nakon 6 mjeseci sam skontao da je to nikakav kvalitet života. Džaba mi i super plata kada je nemaš kad potrošiti. Nemaš života nikakvog. To je moje lično iskustvo. Odlučio sam da se vratim i nisam se pokajao. Drago mi je što sam otišao da to sve vidim i isprobam, bilo je lijepo iskustvo. Naučio sam dosta toga. Međutim ne može se kvalitet života porediti sa Evropom, ni u snu.

subman 04.02.2018 12:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnywalker (Poruka 70411)
Ja sam bio i vratio se. Bio sam u Floridi. Imao super posao, super platu, radio u struci kao informatičar. Međutim, što ti je veća pozicija/funkcija od tebe se više očekuje. Moguće i da me je socijalni sistem u Njemačkoj malo razmazio po tom pitanju. U Americi nisam imao godišnjeg (tek nakon godinu dana dobiješ 10 dana), nema bolovanja (6 dana godišnje, ako uspiješ skupiti). Radno vrijeme katastrofa - moj dan je izgledao tako da sam od 08:00 - 18:30 bio na poslu, pon-pet.
Nakon 6 mjeseci sam skontao da je to nikakav kvalitet života. Džaba mi i super plata kada je nemaš kad potrošiti. Nemaš života nikakvog. To je moje lično iskustvo. Odlučio sam da se vratim i nisam se pokajao. Drago mi je što sam otišao da to sve vidim i isprobam, bilo je lijepo iskustvo. Naučio sam dosta toga. Međutim ne može se kvalitet života porediti sa Evropom, ni u snu.

E to i ja mislim, ja sam radio kao student tamo 3 meseca, ono je bio robovski zivot. Primetio sam da ljudi uopste nemaju slobodnog vremena. Kao da zive da bi radili... U evropi rade da bi ziveli...
Isto socijalni sistem mi se ne dopada, gde ne mozes da se lecis kad se razbolis, godisnji kao sto si rekao ne postoji, meni se onda nije svidelo sto nema kao u Evropi centar grada da mozes d a prosetas izadjes itd... Nego sam bio u nekom selu gde jedini centar je Mall i nigde nema da se ode da se izadje u zivot , kafic, tako da je vecina mladih bila pijana ili uduvana jer nisu znali gde ce i sta da rade od dosade, sad bih isao u veci grad da vidim i to ako mi se ne svidi mislim se da probam Nemacku...
Jesi se vratio u Srbiju ili si otisao u Nemacku?

Ja se dvoumim izmedju Nemacke i US...

Tajana 04.02.2018 14:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik subman (Poruka 70412)
E to i ja mislim, ja sam radio kao student tamo 3 meseca, ono je bio robovski zivot. Primetio sam da ljudi uopste nemaju slobodnog vremena. Kao da zive da bi radili... U evropi rade da bi ziveli...
Isto socijalni sistem mi se ne dopada, gde ne mozes da se lecis kad se razbolis, godisnji kao sto si rekao ne postoji, meni se onda nije svidelo sto nema kao u Evropi centar grada da mozes d a prosetas izadjes itd... Nego sam bio u nekom selu gde jedini centar je Mall i nigde nema da se ode da se izadje u zivot , kafic, tako da je vecina mladih bila pijana ili uduvana jer nisu znali gde ce i sta da rade od dosade, sad bih isao u veci grad da vidim i to ako mi se ne svidi mislim se da probam Nemacku...

Blago vama kad ste imali priliku da odete u Ameriku, ja sam sad aplicirala da idem samo u posjetu na mjesec dana, pa me strah da ce me odbiti, jer sam cula da je zafrkano :/

markoni 04.02.2018 14:33

Mnogo toga mi se ne dopada u USA, a retko sta mi se dopada...

Hrana je uglavnom GMO i ekstremno prepuna hormona, voda za pice u flasicama je 0% svega (citaj destilovana, al drukciju ne mozes naci i da je trazis), kvalitet vazduha je mnogo los zbog ogronog broja vozila plus prepun vlage, pa je u mom slucaju disanje vazduha cesto nelagodno, pluca su mi cesto da kazem poluzgrcena od Americkog vazduha...

Ja sam navikao da puno pesacim, i cesto koristim javni prevoz, a tamo se sve moze i mora sa 4 tocka obavljati... ides u banku iz kola, u restoran brze hrane svratis iz kola... bez kola ne mozes ni na posao ni u prodavnicu ni do nekog setalista ili parka, bukvalno si zavisnik od automobila... dok u Evropskim zemljama uopste nisi zavisnik od kola...

Svi zive 95% zivota u zatvorenom i klimatizovanom prostoru (u stanovima klima nonstop radi, isusuje vazduh jer je nezdravo ziveti i spavati u vlaznom vazduhu, u kolima takodje, na poslu takodje... jedino napolju za vecinu ljudi tamo je od-do automobila u toku dana), napolju je vazduh takav kakav je... pa ga je bolje izbegavati i biti u zatvorenom... ali je onda kontakt s prirodom nula, sto je opet nezdravo.

Iz jednog takvog zivota, nije ni cudo sto su najgojaznija nacija, a ja bih dodao i vrlo nezdrava (citaj bolesna) fizicki, ali i psihicki i moralno...

Ako si u Americi, zaboravi svoju domovinu na Balkanu, porodicu, prijatelje, jer te dolazak na Balkan kosta 5000$ da mesec dana provedes (1000$ karta, 1000$ kirija ako hoces da te stan ceka moras da platis iako nisi u njemu, 2000$ plata koju neces zaraditi jer si u Srbiji mesec dana, 1000$ poneses dzeparac, jer ti si "Amer pun dolara" kad dodjes kuci, neces valjda da se grebes od roditeljske penzije za hleb a treba i dati 50 ili 100 sinovcu i sestricini...) Tako da ako ista osecas prema domovini i porodici, mnogo ces tuznih trenutaka imati i to sam samcijat u tudjini... a u domovini ce ti svi zaviditi...

Jos je gora stvar to, da mnogi ljudi ne mogu da se vrate, jer nemaju na sta da se vrate, ili su u kreditima, pa koliko god to zele, ne mogu da se oslobode tih kredita... ali ih niko vise ni ne ceka na Balkanu, tj nemaju nikog... Opet, zavisi kako pojedinac sve to dozivljava... neki to gledaju i kao spas od losih porodicnih odnosa ako su ih imali, bekstvo daleko od svih i svega... njima je lakse da odu...

Ako si u Evropi, ti mozes na vikend do Srbije da te mine zelja maltene svakog meseca, za kartu koja kosta 100-150 eura (dnevnica ili dve) sve da te kosta 200 evra vikend... a o razlici u kvalitetu hrane, vode, vazduha i nacina zivljenja u odnosu na USA da ne trosim reci...

Ja da imam bilo koji EU pasos, zaboravio bih GC i gledao da se zaposlim u Norveskoj ili Nemackoj ... ali svako je prica za sebe...

Obzirom da nemam EU pasos, ipak ne zaboravljam na GC, jer tamo mogu da imam dobru platu, tj. da nesto stvorim za zivota, a u Srbiji mogu vrlo realno da ostanem i bez ovih 300-400 evra plate... pa da trazim drugi posao gde plata moze da bude i 200 evra... a da ni to ne mogu bez preporuke da nadjem... e to je pozitivna strana Amerike iz aspekta jednog Srbina danas...

johnywalker 04.02.2018 15:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik subman (Poruka 70412)

Ja sam se vratio nazad u Njemačku, jer imam njemački pasoš. Ako možeš birati između Njemačke i Amerike, ja bih odabrao Njemačku.
Lijepo je otići u Ameriku, vidjeti malo, otići na odmor. Ja i prije GC i poslije išao i idem redovno, ali nije za živjeti, barem po mom lično mišljenju.

Svenson 04.02.2018 17:01

Hvala @markoni na iscrpnom postu. :bravo: Iz ugla čoveka koji treba tek da ode, mogu da kažem da me poslednji pasus najviše oduševio:

Citat:

Obzirom da nemam EU pasos, ipak ne zaboravljam na GC, jer tamo mogu da imam dobru platu, tj. da nesto stvorim za zivota, a u Srbiji mogu vrlo realno da ostanem i bez ovih 300-400 evra plate... pa da trazim drugi posao gde plata moze da bude i 200 evra... a da ni to ne mogu bez preporuke da nadjem... e to je pozitivna strana Amerike iz aspekta jednog Srbina danas...
Izgleda da izbora nemamo. Što reče Bob Rock:
https://pbs.twimg.com/media/CQDZf4AVEAACnOz.jpg

Mrs.Ryan 04.02.2018 19:30

Bili, vratili se, pa otisli opet!
Sve sto je markoni napisao je apsolutno tacno.
Mi nazalost imamo samo srpski pasos, pa smo izmedju njega i GC izabrali naravno ovo drugo! :==D:

Mi smo u maloj sredini gde jos ponesto i moze da se obavi pesice, ali ne moze da se poredi sa zivotom kakav smo imali u NS.
S druge strane finansijska strana takodje ne moze da se poredi sa onom kod kuce...

voja82 05.02.2018 06:03

Evo i mene posle dugo vremena :)
Ne znam sta da vam kazem na sve te vase postove. Ako se vama u usa ne svidja ok postujem to, to je vase vodjenje amerike, ali ima i druhacijih prica. Nama je ovde u Majamiju odlicno i ne kajemo se ni jednoga momenta sto smo otisli iz srbije. Radimo 5 dana nedeljno 8-9 sati dnevno, imamo lepe plate, imamo 4 nedelje godisnjeg odmora, dakle imamo vremena da putujemo...Voda ne pijemo iz flase, pijemo cesmovacu kao i u srb, nisam prometoo da je vazduh loseg kvaliteta sem sto je leti velika vlaznost pa je lepse biti na klimatizovanom kao i bilo gde i svetu tokom leta, hrane ima GMO ali te niko ne prisjava da kupis GMO, uvek imas opciju ORGANIC ...itd...Uglavnom, trebate ljudi doci i videti ovo i probati, ne obracajte previse na ove price ovde, svako ima svoje vidjenje stvari i gleda stvari iz drugacijeg ugla, ako vam se ne svidja mlzete nazad svojoj kuci uvek. Kao sto sam vec rekao, nama je ovde odlicno i ne zalimo se ni na sta. Puno pozdrava iz Sunshine state of Florida 😉

ivangradjanin 05.02.2018 10:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik voja82 (Poruka 70433)
Ne znam sta da vam kazem na sve te vase postove. Ako se vama u usa ne svidja ok postujem to, to je vase vodjenje amerike, ali ima i druhacijih prica. Nama je ovde u Majamiju odlicno i ne kajemo se ni jednoga momenta sto smo otisli iz srbije. Radimo 5 dana nedeljno 8-9 sati dnevno, imamo lepe plate, imamo 4 nedelje godisnjeg odmora, dakle imamo vremena da putujemo...Voda ne pijemo iz flase, pijemo cesmovacu kao i u srb, nisam prometoo da je vazduh loseg kvaliteta sem sto je leti velika vlaznost pa je lepse biti na klimatizovanom kao i bilo gde i svetu tokom leta, hrane ima GMO ali te niko ne prisjava da kupis GMO, uvek imas opciju ORGANIC ...itd...Uglavnom, trebate ljudi doci i videti ovo i probati, ne obracajte previse na ove price ovde, svako ima svoje vidjenje stvari i gleda stvari iz drugacijeg ugla, ako vam se ne svidja mlzete nazad svojoj kuci uvek. Kao sto sam vec rekao, nama je ovde odlicno i ne zalimo se ni na sta. Puno pozdrava iz Sunshine state of Florida 😉

Svaka cast na postu !

Sve je u "glavi" pojedinca...tako da ....

subman 05.02.2018 11:44

Citat:

cao, cime se bavis u usa?
ja sam jos u srbiji pa me zanima kako do godisnjeg od mesec dana?
jel to zavisi od firme ili sta?

hvala

Svenson 05.02.2018 13:18

Citat:

Hvala na lepom postu. Kako se ko snađe, tako mu je.
Svojevremeno sam čuo priču jednog čoveka koji je pričao da je radio za Fejsbuk i vratio se. Plata mu je bila $10.000 mesečno. Komentar mojih poznanika je bio kratak: :udri:

Ggaga 05.02.2018 16:14

Prica o odlasku/povratku nema neki univerzalan objektivan odgovor. I ja sam pokusala to da istrazujem i shvatila da je odluka i ka tamo i ka nazad prvenstveno duboko licna i zavisi od milion faktora. Argumentaciju ces naci i na jednoj i na drugoj strani. Mene trenutno moje zivotne okolnosti vode preko bare i to ne zbog novca, a pre par dana sam imala priliku da upoznam devojku koja se pre mesec dana vratila u Srbiju odande posle 19 godina provedenih u USA i opet razumem i njene razloge. Kako god ispadne na kraju sve je to jedna velika zivotna avantura i gde god se nasli treba iskoristiti najbolje. #Carpe diem

johnny_nyc 06.02.2018 15:51

Kao sto je Voja rekao svatko tko moze mora doci i probati i ne ici za time sta netko napise na forumu, svacije iskustvo i vidjenje Amerike je drugacije.

Moje osobno iskustvo nakon tri godine ovdje je da se u Hrvatsku vracam samo za godisnji a mozda ni tada. Da se radi radi se, da se ne sjedi po kavama ne sjedi ali to me nije privlacilo ni doma, ja sam radio doma za austrijsku kompaniju i vjerujte mi tamo nisam radio nista manje nego ovdje. Razlika je u tome sta me ovdje vise cijene i bolje plate, mozes si priustiti da otputujes dva tri puta godisnje, mozes ustediti...daleko od toga da je ovo savrsen sistem i da je sve med i mlijeko ali je svakako puno bolji nego onaj doma.

Isto tako moram reci da smo mi imali jako puno srece pri pronalasku poslova i na tome smo zahvalni. Amerika nije za svakoga ali tko se uspije snaci mislim da moze zivjeti lijepi zivot ovdje.

johnywalker 06.02.2018 17:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 70462)
Kao sto je Voja rekao svatko tko moze mora doci i probati i ne ici za time sta netko napise na forumu, svacije iskustvo i vidjenje Amerike je drugacije.

Moje osobno iskustvo nakon tri godine ovdje je da se u Hrvatsku vracam samo za godisnji a mozda ni tada. Da se radi radi se, da se ne sjedi po kavama ne sjedi ali to me nije privlacilo ni doma, ja sam radio doma za austrijsku kompaniju i vjerujte mi tamo nisam radio nista manje nego ovdje. Razlika je u tome sta me ovdje vise cijene i bolje plate, mozes si priustiti da otputujes dva tri puta godisnje, mozes ustediti...daleko od toga da je ovo savrsen sistem i da je sve med i mlijeko ali je svakako puno bolji nego onaj doma.

Isto tako moram reci da smo mi imali jako puno srece pri pronalasku poslova i na tome smo zahvalni. Amerika nije za svakoga ali tko se uspije snaci mislim da moze zivjeti lijepi zivot ovdje.

Slažem se u potpunosti sa tobom. U poređenju sa HR, BiH, SRB, život u Americi je puno bolji i kvalitetniji. Isto tako potpuno si u pravu kada kažeš da se može živjeti lijepo ako se uspiješ snaći.

Ja sam svoje lično iskustvo poredio sa stanjem i kvalitetom života u Njemačkoj i više mi se sviđa u Njemačkoj. Da sam kojim slučajem morao birati BiH ili SAD, naravno da se ne bi nikada ni vratio.

johnny_nyc 06.02.2018 19:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnywalker (Poruka 70463)
Slažem se u potpunosti sa tobom. U poređenju sa HR, BiH, SRB, život u Americi je puno bolji i kvalitetniji. Isto tako potpuno si u pravu kada kažeš da se može živjeti lijepo ako se uspiješ snaći.

Ja sam svoje lično iskustvo poredio sa stanjem i kvalitetom života u Njemačkoj i više mi se sviđa u Njemačkoj. Da sam kojim slučajem morao birati BiH ili SAD, naravno da se ne bi nikada ni vratio.

Nisam nikada zivio u Njemackoj ali prijatelj zivi tamo vec nekoliko godina i jako je zadovoljan, nazalost mislim da je skoro svugdje bolje nego doma.

subman 06.02.2018 19:33

a sta radis u usa?
kako do odmora 2-3x kao sto kazes?

ja bih malo duzi odmor ako uspem da nadjem:grin:

subman 06.02.2018 22:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc (Poruka 70464)
Nisam nikada zivio u Njemackoj ali prijatelj zivi tamo vec nekoliko godina i jako je zadovoljan, nazalost mislim da je skoro svugdje bolje nego doma.

mene privlaci sigurnost i mir sto se tice Nemacke. Stabilnost neka, zdravstveno, godisnji, manje nasilja, drzava je Eko orjentisana...

mozda cu da probam USA pa ako mi se ne dopadne da probam Nemacku, Srbija je svakako najgori izbor, samo ne znam koji period sebi da dam u USA

damagon 06.02.2018 23:16

Po onome sto sam ja citao do odmora se jako tesko dolazi u prvim godinama rada (narocito u struci). Cini mi se da je neko na forumu pisao o tome da je u prvoj godini rada jedva izboksovao 10 dana godisnjeg i slicno...

Mislim da godisnji zavisi od toga sta radis i za koju firmu radis

markoni 07.02.2018 00:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik subman (Poruka 70467)
mene privlaci sigurnost i mir sto se tice Nemacke. Stabilnost neka, zdravstveno, godisnji, manje nasilja, drzava je Eko orjentisana...

mozda cu da probam USA pa ako mi se ne dopadne da probam Nemacku, Srbija je svakako najgori izbor, samo ne znam koji period sebi da dam u USA

Svaka Euro drzava je u odnosu na USA ekoloski zdravija, lepse i prijatnije mesto za provesti svoje vreme Bogom dato, ukljucujuci i Srbiju i BiH naravno. Ja sam to shvatio Tek kad sam svojim ocima video i US i neke euro drzave od najrazvijenijih (skandinaviju) i Balkan. Srbija je mnogo lepse i prijatnije mesto za ziveti nego Chicago Illinois po mom misljenju, Ali gledano sa poslovno finansijskog aspekta, Srbija je crna rupa i to ne moze da shvati neko ko nije pokusao u njoj da zivi of svog rada, verovatno i BiH... Obavezno probaj US, kad si vec izvucen, mozda tvoje vidjenje Amerike bude lepse nego moje, misljenja se razlikuju. A ako mozes u Nemacku, to ti je opcija gde si u drzavi koja je takodje drzava mogucnosti koliko i US, ali ujedno i drzava gde je prijatno ziveti, zdravije , blize je Srbija, drzava je humanija prema svojim stanovnicima nego US zdravstveno, socijalno, godisnji odmor i sl. Nisi u poziciji da ti za najmanje nepostovanje pravila kroz kontekst bude uvek provucena kazna zatvora, kad god ulazis u drzavi moras da prijavis prtljag, ako imas nesto sto oni ne dozvoljavaju od npr hrane, pogadjaj sta se kao kazna provlaci kroz kontekst Ako te uhvate da nosis domaci kozji sir iz kraja npr :smrc:... Ukratko, Nemacka je, spoj lepog i korisnog. Da imam te dve opcije, sigurno bih odabrao Nemacku, jer sam vec video US, a ti prvo vidi US, probaj. Amerika u stvarnosti i na filmovima kako je pretstavljaju su dve potpuno razlicite Amerike... Evropa je original svaka njena zemlja ima ogromnu tradiciju, US je kopija nastala za 200 godina uz forsiranje publiciteta kroz filmove it'd... Moje misljenja...

mveruovic 07.02.2018 00:57

Oko ovog dela za prtljag, sasvim je normalno da dobijes kaznu ako znas da ne smes da unosis voce i povrce ili namernice zivotinjskog porekla bez prijave ili kontrole. Ako se napravis lud i uhvate te naravno da sleduje kazna. I ne znam gde si video to da je zatvorska kazna, znam da je jedan decko platio samo 300$ penal sto je doneo neko voce a nije prijavio i registrovan je u sistem verovatno svaki sledeci put da ga trkeljisu.
I ovo oko prijave prtljaga ne kontam sta moras da prijavis svaki put prtljag?

misternice 07.02.2018 09:55

Kada su ovakve dileme u pitanju, ja uvek pokusavam da razmisljam da me je neko (recimo firma) poslao u drugu drzavu na nekoliko godina, da radim za njeno predstavnistvo u inostranstvu (USA), pa ako mi se svidi ostacu ako ne, kad istekne ugovor vracam se nazad. Jedino tako prevazilazim strah od nepoznatog (cast svima koji dele iskustva na forumu, ali svako je ili ce biti prica za sebe).
Drugo, ja sam recimo sebi zacrtao neka dva roka - prvi je godina dana (sve manje od toga bih posmatrao kao da nisam dao dovoljno sanse da mi se svidi ili da prihvatim) a drugi rok je pet godina (zbog eventualnog apliciranja za drzavljanstvo).

subman 07.02.2018 11:16

i ja se mislim tako godinu dana, ili 5 godina...

mozda srbija udje u EU do tad pa cemo moci da biramo...

markoni 17.02.2018 00:19

link stepena humanog razvoja, da ljudi koji misle da je green card najbolja moguca radna dozvola koju su mogli dobiti vide objektivniju sliku, tj. sliku koju nece videti u holivudskim filmovima...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...y-adjusted_HDI

ukratko, dugorocno gledano, za zivot, skandinavija je zakon, nemacka i svajcarska... amerika, jedino zbog toga sto je maltene skoro svugde manje lose nego u srbiji...

ako srbija udje u eu, nazad na evropski kontinent, neuporedivo blize balkanu i treba odabrati zdraviji zivot ako se ima izbor, treba doziveti starost i sacuvati zdravlje.

amerika=cemerika, ne kazu bez razloga... cast izuzecima koji u svakom smislu dobro prodju u americi... ako ima takvih...

Markonato 17.02.2018 01:03

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoni (Poruka 70623)
link stepena humanog razvoja, da ljudi koji misle da je green card najbolja moguca radna dozvola koju su mogli dobiti vide objektivniju sliku, tj. sliku koju nece videti u holivudskim filmovima...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...y-adjusted_HDI

ukratko, dugorocno gledano, za zivot, skandinavija je zakon, nemacka i svajcarska... amerika, jedino zbog toga sto je maltene skoro svugde manje lose nego u srbiji...

ako srbija udje u eu, nazad na evropski kontinent, neuporedivo blize balkanu i treba odabrati zdraviji zivot ako se ima izbor, treba doziveti starost i sacuvati zdravlje.

amerika=cemerika, ne kazu bez razloga... cast izuzecima koji u svakom smislu dobro prodju u americi... ako ima takvih...

Pa ne moze se ici tako u Skandinaviju,Nemacku,Svajcarsku ako jezik ne znas a tesko se uci znam iz iskustva. Slabo sta mozes da uradis,osim ako nisi neki zanatlija dobar pa da i nekako prodje,ali opet ne mozes da funkcionises dobro. Za onog ko ne zna ni jedan jezik onda Svajcarska zakon,nema dileme.

Jos jedno,porediti Svajcarsku i Nemacku u visini plata je smesno.

Posto nasi ljudi procentualno najvise pricaju engleski,onda je USA veoma dobar izbor.

markoni 17.02.2018 02:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Markonato (Poruka 70625)
Pa ne moze se ici tako u Skandinaviju,Nemacku,Svajcarsku ako jezik ne znas a tesko se uci znam iz iskustva. Slabo sta mozes da uradis,osim ako nisi neki zanatlija dobar pa da i nekako prodje,ali opet ne mozes da funkcionises dobro. Za onog ko ne zna ni jedan jezik onda Svajcarska zakon,nema dileme.

Jos jedno,porediti Svajcarsku i Nemacku u visini plata je smesno.

Posto nasi ljudi procentualno najvise pricaju engleski,onda je USA veoma dobar izbor.

Pa ni u Americi tesko da mozes imati neto platu vise od 2000$ ako nisi zanatlija, kamiondzija, professional vozac ili Ako nemas njihovu diplomu, cak i sa znanjem jezika... a golo prezivljavanje ako si podstanar je oko 1500$ bez zdravstvenog, a za 2000$ ces da se dobro naradis.. Znaci ako jedan zub moras da opravis, treba ti 700$, treba skoro dva meseca da stedis da bi mogao da priustis plombiranje jednog zuba npr. ili da radis dva posla, sto bi se odrazilo zdravstveno na nekom drugom mestu sto je mnogo skuplje of lecenja jednog zuba, u evropskim drzavama, lecenje je besplatno, zar to nije ogromna prednost... Ako izgubis posao, neke evropske drzave daju odlicnu socijalu of koje see normal zivi cak i dozivotno, u US se postaje beskucnik, a ucenje jezika jeste tesko, ali i to organizuju drzava za doseljenike. koliki novac treba pripremiti ako moras do balkana hitno ili se uzelis zavicaja, koliko god to vama zvucalo neverovatno trenutno... U evropi engleski se govori u britaniji i irskoj... Svugde je tesko, ako nisi bogat. Nije nemoguce nesto uspeti cak i u Srbiji, ko se Dobro organizuje...

Andrew Wiggins 17.02.2018 10:47

@ markoni
Nisu svakome pare i standard na prvom mestu.
Meni npr. sasvim odgovara americki nacin zivota i nacin razmisljanja i licno znam za sebe i da mi neko da odlican posao u Nemackoj ili dosadnoj Svajcarskoj da bi bio nesrecan jer nemam nista slicno sa tim ljudima, tradicijom, pop kulturom i nacinom razmisljanja.
USA definitivno nekim nasim pa i drugim ljudima iz evrope ne lezi, licno sam video kad sam bio na W&T. Ali vecini se svidelo. Neki su bili razocarani jer kao sto si rekao ocekivali su zivot kao u filmovima i crveni tepih svugde.
Svakome odgovara nesto drugacije.

A nije ti dobar primer za zube. Moze da se ode na dental college gde (kao kod nas) studenti ti urade sta treba za mnooooogo manje novca ako ne zelis da platis privatnike. Svaki veci grad ima makar jedan takav koledz.
Na kraju krajeva mozes da se vratis u zavicaj jednom godisnje i izlecis sve kao sto vecina ljudi radi.

ikac89 17.02.2018 16:04

Samo da dodam. Lečenje u zapadnoj Evropi nije besplatno, već se od bruto plate odbija ne baš mali iznos (procenat) mesečno tj. slično kao kod nas u Srbiji.

mikiSA 17.02.2018 18:27

Ovo sa zdravstvenim /dentalnim u USA:
moja firma za mene je platila za godinu dana preko $10.000 za premiju (moj dio je oko $1200 godisnje premije) za health, dental je meni $132, a firmi za mene je oko $300 godisnje.
Popravak zuba u in-network sa osiguranjem (zavisi sta je) ja platim $125, ostalo plati osiguranje (ima godisnji limit od $2500 za sve radove). Krunica/navlaka od $700-1000 ja platim samo $125 i puno bolje uradjena nego u Bosni. Tako da ja kad idem na godisnji u Bosnu /Hrvatsku idem na odmaram, ne da popravljam zube. Svakih 6 mjeseci check up i ciscenje zuba (moj dio $25), svake godine slikanje zuba (na email kad trazim mi posalju sve snimke), ne sjecam se zadnji put kad sam dobila novi karijes.

Andrew W je fino rekao da postoje dental schoools gdje je puno jeftinije ako nemas osiguranje, a neki znaju otici i u Mexico, Costa Rica u "dental tourism".

Damagon, tacno: Ja nakon evo 5 godina ovdje imam 18 radnih dana godisnjeg odmora, i svake godine sve iskoristim u jednom cugu (pocela sa 12 ali se skuplja kumulativno, pa treba godina da se dodje na toliko)

Ja sam zadovoljna, i ne planiram nazad jos dugo.

damagon 17.02.2018 19:45

Tebi je to super pokriveno . Da li radis neki union job?
Uostalom bilo bi korisno kada bi neko sa iskustvom napisao nesto o osiguranju u posebnoj temi, jer se dosta promenilo.

A sto se tice iskustva ... Sve je to individualno, uostalom svaki pocetak je tezak,ja npr jedva cekam da promenim sredinu, bez obzira na posao koji cu raditi u pocetku

Svenson 17.02.2018 20:07

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mikiSA (Poruka 70631)
Ovo sa zdravstvenim /dentalnim u USA:
moja firma za mene je platila za godinu dana preko $10.000 za premiju (moj dio je oko $1200 godisnje premije) za health, dental je meni $132, a firmi za mene je oko $300 godisnje.
Popravak zuba u in-network sa osiguranjem (zavisi sta je) ja platim $125, ostalo plati osiguranje (ima godisnji limit od $2500 za sve radove). Krunica/navlaka od $700-1000 ja platim samo $125 i puno bolje uradjena nego u Bosni. Tako da ja kad idem na godisnji u Bosnu /Hrvatsku idem na odmaram, ne da popravljam zube. Svakih 6 mjeseci check up i ciscenje zuba (moj dio $25), svake godine slikanje zuba (na email kad trazim mi posalju sve snimke), ne sjecam se zadnji put kad sam dobila novi karijes.

Andrew W je fino rekao da postoje dental schoools gdje je puno jeftinije ako nemas osiguranje, a neki znaju otici i u Mexico, Costa Rica u "dental tourism".

Damagon, tacno: Ja nakon evo 5 godina ovdje imam 18 radnih dana godisnjeg odmora, i svake godine sve iskoristim u jednom cugu (pocela sa 12 ali se skuplja kumulativno, pa treba godina da se dodje na toliko)

Ja sam zadovoljna, i ne planiram nazad jos dugo.

Hvala na informaciji. Pošto sam od nekih ljudi čuo da se kod (na primer) zubara plaćaju astronomske cifre, ovo mi deluje veoma drugačije. Samo da potvrdim da li sam dobro razumeo: Dental je samo $132 godišlje? (za pokriće računa od $2500, uz participaciju)
Da li imate neki primer za lekara opšte prakse? Na primer, dobio sam grip. Koliko bi me takva usluga lekara koštala? Da li postoje neki sistematski pregledi? Koliko takve stvari koštaju?
Izvinjavam se ako sam vas zatrpao pitanjima, ali ovo je veoma zanimljiva tema.

Andrew Wiggins 17.02.2018 20:22

@Svenson
Ehhhhhhh........nemoj misliti da svaka firma placa radnicima zdravstveno/dentalno. Cak sta vise......kolko ja znam vecina (pogotovu losiji poslovi) ne uplacuju radnicima to. Nisu zakonski obavezni. Uvek imate opciju da sami uplacujete ali onda je zdravstveno oko 350$ mesecno bilo prosle godine. Dentalno ne znam.

tile83 17.02.2018 20:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoni (Poruka 70626)
Pa ni u Americi tesko da mozes imati neto platu vise od 2000$ ako nisi zanatlija, kamiondzija, professional vozac ili Ako nemas njihovu diplomu, cak i sa znanjem jezika... ..

Ja bih dodala da sam davno bila nanny u porodici za $15/sat. Dakle $2400 mesecno sa 40 sati, 2 dana nedeljno vodila aerobik u starackom domu gde sam imala $65/sat-4 sata nedeljno. Dakle, sa ne puno rada malo vise od 3000. Jednostavno tamo ima nekih poslova za koje mi nismo ni culi ovde I moze se dobro zaraditi. Ja samo mislim da mnoge sistem ponese pa postanu neskromni I zapadnu u bulu. Zato je W&T dobra stvar jer imate prilike da vidite prednosti I mane pa kad se dobije ovakva sansa, najbolje stvore uslovi za zivit a ne zarada... opet-to je neki moj utisak.
Sto se Skandinavskih zemalja tice, mana je jezik sigurno (sa eng. Nekako uvek imate osnovu pa samo nadogradjujete) jer krecete ni od cega (ko bi radio domaci sa decom) a I verujte da su communities u Americi Va, MD bar duplo lepse uredjeni nego tu. A velika prednost je besplatno školovanje I blizina home country-ja :-)

mikiSA 17.02.2018 20:42

svenson: zubar je preko mog poslodavca tacno $5.50 bi-weekly (platu dobijamo svake dvije sedmice) znaci, $11 placam premiju mjesecno za zubara. Za health insurance (PPO) placam $55.50, znaci $110 mjesecno.
Svaki plan (PPO, HMO koji je jos jeftiniji ali tu moras uvijek prvo ici svom PCP da bi te uputio specijalisti ako ti treba, dok PPO mogu direktno ici specijalisti bez da me uputi PCP) ima in network i out of network doktore/klinike/bolnice.
Dok si god in-network placaces najmanju cijenu(co-pay) a ostalo placa osiguranje. Moj PCP ili ti family doctor je $20 svaka posjeta. Preventativni pregledi (oni annual) su besplatni, kao sto je i skin cancer screening besplatan. Za pregled kod specijaliste (dermatolog pr.) je $30 copay.

Za gripu ja ne bih isla kod PCP (koji je skoro uvijek prebukiran, pa cekas par dana da te primi) nego bih isla u urgent care (sto nije Hitna pomoc) rade i navece i tu je isto $20 copay, i to bih isla kad bih vidjela da mi nije bolje. Primjer iz zivota: dobila gripu prosli mjesec (a primila vakcinu u septembru), trajala 3 dana, bez ovih komplikacija od kojih ljudi umiru. Nisam isla doktoru, isla uzela flu/cold relief u CVS, zatvorila se u kucu 3 dana i predeverala sa puno caja, odmora i spavanja i gomilom maramica. Sudafed-PE bi preporucila.

damagon, ovo jeste union job (manja plata, ali sto kazu cadillac insurance pa se izjednaci) na state public university.

Mislim da sam pisala da je prijatelj koji radi za start-up (i ima tri-cetiri puta vecu platu od mene) morao sam sebi traziti to ACA zdravstveno i za njega koji ima oko 35 godina, zdrav, nepusac, bez hronicnih bolesti nasao ono katastrofalno (bronze plan) za $400 mjesecno. Ne znam da je ikad otisao doktoru (cak ni preventivno) ali eto mora ga imati u slucaju nezgode, ako ga auto udari... Njegov poslodavac mislim da mu placa nekih $100-200 na platu, ali ne nudi mu zdravstveno jer previse kosta, pa se on sam snalazi. A sad jos se mnogi ovi planovi ukidaju, pa cijene tih ACA osiguranja samo idu navise a opcija nemas puno.

Svenson 18.02.2018 17:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Andrew Wiggins (Poruka 70634)
@Svenson
Ehhhhhhh........nemoj misliti da svaka firma placa radnicima zdravstveno/dentalno. Cak sta vise......kolko ja znam vecina (pogotovu losiji poslovi) ne uplacuju radnicima to. Nisu zakonski obavezni. Uvek imate opciju da sami uplacujete ali onda je zdravstveno oko 350$ mesecno bilo prosle godine. Dentalno ne znam.

Znam da firme nisu u obavezi da plaćaju zdravstveno i penzijsko osiguranje. Iskreno, ne očekujem da po tom pitanju imam bilo kakve povlastice. Sve što dobijem, prijatno će me iznenaditi. :;D:

Uostalom, kod nas se 40% bruto plate daje državi. Spreman sam da isto toliko odvajam i tamo za iste (teoretske) povlastice kao ovde. Ako tamo ne budem mogao da živim bolje nego ovde, čak i pod takvim uslovima, onda sam nesposoban. Ako za 2-3 godine ne uspem da se snađem, vratiću se. Kažu da će do tada ovde biti puno bolje. :grin:

Hvala @mikiSA na detaljnom odgovoru. Sad mi je puuuno lakše.

Aura 18.02.2018 17:54

Cisto informativno da napisem i drugu stranu, kad nemas zdravstveno (kraci period) ili imas skroz neko bezveze koje pokriva, pa otprilike, nista. :==D:

Emergency: dolazak na kucnu adresu, pregled u kuci, voznja do bolnice, boravak u bolnici oko 3 sata pretrage/promatranje i supplies koji su iskoristili za mene:
Cijena: $3,000 - ako imas cash da odmah platis, daju ti discount pa sam platila $2,000.
(nije mi se nista strasno desilo, imala prvi panic attack u zivotu pa sam mislila da umirem, uglavnom sve se zavrsilo uredu).

Urgent Care: i ja ga preporucujem ako vam je hitan slucaj idite ovdje, ne u emergency. Ne znam jel svi urgent care rade 24/7, kod mene ovaj radi sto je super. Imala temperaturu, otekla mi strana lica gdje sam radila tooth filling, bolilo me i sve sto ide uz to, vikend bio i navecer odem u urgent care: pregled+dali mi injekciju penicillin i jos neke prescription tablete za skidanje upale. Cijena: $300 (270 urgent usluga+30tablete).

Fizioterapeut: suprug ima problem sa ledjima, uhvatio ga misic nije se mogao pomaknuti. Isao na terapije, ne sjecam se sad tacno koliko, ali oko 15 posjeta cini mi se, mogu provjeriti u papirima ako treba, cijena: 2,000 ako imas da platis odmah sve onda je $1,800.

Note: mislim da slabo koje osiguranje pokriva fizioterapeuta. Isto vazi i za ortodonta i druge kozmeticke usluge.

Ortodont: klasicni tradicionalni aparatic 2,5 godine nosenja. Cijena: $8,000 Tada sam imala dobro osiguranje, pokrili mi $2,000 ja otplacivala bez kamata preostalih $6,000.

Sad opet imam dobro osiguranje (BlueCross Blue Shield :==D: )
Trebam uraditi 2 implantata: osiguranje ne pokriva, i trenutno istrazujem cijene i specijaliste kojem bih se pustila u ruke lol. Po ovom sto sam do sad vidjela cijene, izgleda da ce me kostati oko $4-5,000 za 2 implantata.

Eto malo informacija na papiru da se predoci neka realna slika iskustva i kad si u razdoblju zivota gdje nemas dobrog posla pa ni osiguranja i spopadnu te zivotne nedace.
Savjet for free :==D: dok sve ide kako treba, zastekajte koju hiljadu za nedaj boze situacije. :grin: I kad se gleda posao, bolje imati dobre beneficije a malo manju platu nego obrnuto.

OT: Sad sam totalno zaboravila sta mi se ne svidja u Americi sto je i tema haha. Pisat cu poslije...

SEEUSAIC 19.02.2018 06:13

Napomena: PPO i HMO su samo vrste osiguranja. Planovi i mesecno odvajanje se razlikuju od firme do firme i zavise od mnogo faktora.

Sup. Mod.

Svenson 19.02.2018 19:05

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Aura (Poruka 70644)
Cisto informativno da napisem i drugu stranu, kad nemas zdravstveno (kraci period) ili imas skroz neko bezveze koje pokriva, pa otprilike, nista. :==D:
...

Hvala na veoma detaljnom odgovoru, podeljenom iskustvu i savetima. :1072:

Mislim da će svima koji prate forum veoma koristiti informacija o zdravstvenom osiguranju u USA.

Puno hvala svima koji su odgovorili na moja pitanja.

NYCB 20.02.2018 06:30

Ja sam imao vise srece nego pameti. Prvi posao nasao posle mesec dana i to union. Za 65$ mesecno ni zena, ni klinja, a ni ja ne brinemo o nicemu. Sve pokriveno. Za pocetak 10 dana godisnjeg (posle 25 godina bice 30 dana:) ), 10 sick dana, 2 personal, 2 clinic... Plata oko 4.000 mesecno...

misternice 20.02.2018 08:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik NYCB (Poruka 70670)
Ja sam imao vise srece nego pameti. Prvi posao nasao posle mesec dana i to union. Za 65$ mesecno ni zena, ni klinja, a ni ja ne brinemo o nicemu. Sve pokriveno. Za pocetak 10 dana godisnjeg (posle 25 godina bice 30 dana:) ), 10 sick dana, 2 personal, 2 clinic... Plata oko 4.000 mesecno...

Super :)
Ako nije tajna, da li je posao u struci ili po principu trazio si bilo sta (za pocetak)?
Pozdrav!!!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 22:38.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.