-
Lokacije u USA
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
Schlbaizer |
26.02.2009 06:55 |
Milwaukee, Wisconsin
da li bi neko mogao mogao da napise nesto o klimi, poslu, cenama i delovima grada gde je bolje za zivot sa malom decom(2-5)?
ako budem izvucen na lutriji postoji mogucnost da odem sa porodicom u Milwaukee, jer moj prijatelj ima dobre prijatelje tamo, pa se nadam da ce nam pomoci u startu oko snalazenja.
pozz
|
malasestra |
26.02.2009 12:46 |
Pitaj tog prijatelja da ti da malo više informacija. Ja nemam pojma ali evo ti link do Milwaukee foruma na City-Data pa pročešljaj malo, ima dosta dobrih informacija. Možeš da se registruješ pa pitaš tamo šta te zanima, informacije iz prve ruke. A za posao i cene stanova pogledaj na Salary i Craiglist.
|
dreamerns |
26.02.2009 15:18 |
Posto je udaljen svega 70 milja od Chicaga....pretpostavljam da je klima ista kao i ovde...ostre zime, uzasni vetrovi i velika vlaga (tako da je leti to zajebano). Ne znam mnogo o samom gradu, osim da ima najbolji festival piva u US....svi ga hvale :-)
|
landlord |
26.02.2009 16:13 |
heheh.. dreameru kako si odmah provalio za festival piva..
koje si ovde pive pio?
|
dreamerns |
26.02.2009 17:02 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord
(Poruka 7818)
koje si ovde pive pio?
|
Suvise vrsta, da bih uopste bio u stanju da vise i razlikujem.....ovde ima pivaaaa....da ti mozak stane. Doduse nije u svakoj drzavi isto...valjda u Utah ili Ohio (zaboravio sam) nemas neki izbor...ili imaju neke drugacije zakone (tako nesto, ako neko zna vise...nek napise...bas me interesuje).
U svakom slucaju, ovo njihovo Bud i Miller light i sl. je obicna voda, medjutim imaju tonu uvoznog piva, a i one male pivare sa pub-om (imas pub i ujedno je i pivara....nude svoje pivo). Takodje imas i te manje lokalne pivare...bar u Chicago imas bas jako velik izbor piva (pogotovo psenicnog). Ja jako volim japansko Sapporo, ma azijati imaju dobra piva (tj...mi smo navikli na taj ukus). Kada kupujem na gajbu, onda kupim stella ili sl...evropsko neko, dok kada kupujem 6 pack, onda kupim ili neku egzotiku (npr. jamajkansko) ili neko americko domace. Kada kupujem jednu limenku od 1/2 l onda uzmem ono japansko.
|
kaneolopa |
26.02.2009 17:04 |
Citat:
(Poruka 7818)
koje si ovde pive pio?
|
Sve uvozno! Domaca piva su uzas... da ne pricam koje mamurkluke ima covek posle samo 1 limenke piva. Od domacih mozes mozda da prodje Blue Moon i Sam Adams... ostalo je sve zanemarljivo. Najpribliznije jelenu i lavu su Sopuro - japansko pivo... i Red Stripe jamajkansko. Neverovanto je da ces naci sva moguca lite piva ali ne i sva regular ... tako do sada nisam uspela da nadjem amstel obican... smo na lite sam naleta.
Kada porucujes toceno pivo to ti je obicno 1 pitna... veliko i 1/2 pinte malo... a najbolja varijata ti je da poruchis pitcher (mali bokal pun piva) kada si u baru... zavisi koliko pijes :woohoo:
Ono sto je divno u US jeste ogroman ali stvarno ogroman izbor piva... ipak je ovo pivska nacija... tako da mi psole 4 meseca josh uvek istrazujemo razno razne vrste piva :D
|
Sloba_Kg |
26.02.2009 23:40 |
Citat:
(Poruka 7818)
koje si ovde pive pio?
|
Lande, probaj Yuengling lager, iz PA je, tamosnje lokalno kazu najstarija pivara u US. Meni se svidelo...
Vec sam ga spominjao negde na forumu, sad je pitanje da li ga ima van PA...
Pozzz
|
landlord |
27.02.2009 08:19 |
Ja sam isto pivopija.. i bas uzivam u pivu.. Volim gorča piva. Tipa Nikšičko, vjerujem da sarajevsko niste probali.. ono mi j esuper.. a i Jelen mi je mnogo dobar.
A pored toliko vrsta piva.. jedva cekam.. da to sve isprobam. U Pragu su mi se svidjele posebno one male pivnice sto prave svoje pivo. Jedino mi je smetala higijena u tim lokalima.. Tipa imaju onu vodu sa sapunicom.. u nju urone prljavu sacu.. izvade je i toce pivo.. :smrc:
Valjda alkohol pa dezinfikuje..:)
|
dreadnot |
15.06.2010 13:09 |
Milwaukee, Wisconsin
E pa drugari, i mene da malkice ogreje sunce... naravno posle dobitka vize. Kako stvari za sada stoje ode vas dreadnot u Milwaukee, WI kod drugara sa fakulteta. Kako ce biti i sta me sve ceka tek ce se videti, ali je barem jedna briga za sada skinuta sa vrata - imamo nekog da nas doceka i smesti za prvo vreme. Molim sve clanove koji imaju bilo kakvu informaciju o ovom gradu da je postuju. Unapred se zahvaljujem!
|
imarkovic |
15.06.2010 16:57 |
Ja ne znam nista o ovom gradu, pa necu biti bas od koristi, ali zelim da cestitam na donetoj odluci! Drago mi je da ste nasli gde cete se smestiti i da imate nekoga da vam u tome pomogne. Na kraju krajeva, to je mnogo vaznije od samog mesta.
Ako se ne varam, u tom delu USA je divna priroda (planine, sneg, suma, jezero), ko to voli. Kad vam dosadi zima, dodjite u Texas na odmor!
Srecno!
|
dreamerns |
15.06.2010 17:00 |
Hehe...dolazis nam znaci u komsiluk...odlicno
Ja sam bio tamo pre jedno 3 nedelje. Udaljen je nekih 90 milja od Chicago, tako da ti je i on blizu...sto se tice traznje poslova i sl. Sto se samog Milwaukee tice, mali gradic. Ima jedan deo kod jezera koji je lep (gde se nalazi arts museum, koji je fantasticna gradjevina) i imas neki river walk pored reke koji ima gomilu malih restorancica i pivnica i sl. Nije nesto narocito urban, koliko sam ja primetio....odnosno, verovatno ce ti trebati kola. Nekada je bio svetska prestonica piva, ali mnoge od tih fabrika su se zatvorile (ostao je samo Miller od tih velikih). U svakom slucaju, ima gomilu malih pivnica koje prave svoje pivo. Ako volis pivo, ima odmah da se uklopis :-) Takodje, Harley Davidson je iz tog grada i ima muzej svoj tamo. Jako dobar letnji festival se organizuje u Milwaukee. Nazalost, sto se poslova tice, to ne znam kako stvari stoje.... Znam da je drugi valjda grad po redu po populaciji Srba u USA. Wisconsin kao drzava je poznata po mlecnim proizvodima, tako da ako volis sir....i toga ima :-) Ono sto mi je interesantno, a sto nisam licno iskusio je da Ameri (makar ovde u Chicago, a cuo sam to i od drugih) smatraju stanovnike Wisconsin-a malko cudnim. Navodno su kompletno drugacijeg mentaliteta i pogleda na svet. Nisam bas uhvatio jasnu sliku sta je to tacno drugacije. Inace, radnja serije lude sedamdesete se odigrava tamo.
By the way....jako mi je drago sto nam dolazis u komsiluk :-)
|
Drede, cestitke za lepe vesti. Jasno je da sve ide u pozitivnom smeru, sto se moze i ocekivati za nekog tako pozitivnog kao sto si ti.
Upravo sam izvukao sa police primerak casopisa "Architectural Record" iz marta 2002. godine na cijoj naslovnoj strani se nalazi objekat koji je spomenuo Dreamer, kao spektakl grada u koji odlazis. Radi se o Miwaukee Art Museum-u koji je projektovao veoma poznati i genijalni spanski arhitekta Santiago Calatrava. Moram reci da ti zavidim sto ces ga videti pre mene.:belj:
Srecan put i srecno u novom pocetku.:bravo:
|
dreamerns |
15.06.2010 17:37 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik imarkovic
(Poruka 16625)
Ako se ne varam, u tom delu USA je divna priroda (planine, sneg, suma, jezero), ko to voli. Kad vam dosadi zima, dodjite u Texas na odmor!
Srecno!
|
Nazalost, ovde nema planina na 1000 milja u okolini (ako ne i vise). Mozda neko brdasce se negde nadje, ali najo planine.
|
dreadnot |
16.06.2010 08:19 |
Sve je u zivotu cudna igra sudbine i iznova i iznova se uveravam da neko vuce konce sudbine i slatko se smeje... Jedan jedini put kada sam bio u USA (2004), bio sam upravo u Wiskonsinu, a gle cuda, bas tamo me vodi zivotni put. Ono sto je za mene i moju struku ohrabrujuce je da je to drzava sa najvise krava u Americi. Drago mi je da cu biti u komsiluku sa "nasima" u Chicagu, pa se, Boze zdravlja, vidimo kad se malo stabilizujemo. Inace, najverovatnije letimo negde sredinom septembra.
|
steelers |
16.06.2010 18:24 |
Bravo Dread, jedan on moja TOP 3 grada. Pored Packersa prvo sto mi padne na pamet o WI je Frank Lloyd Wright. Beaver State :papa::beer:
|
E pa napokon da nas uputis posle duze vremena cutanja. :==D: Salim se malo, verujem da ste u zurbi, planovima i razmisljanjima.
Znam samo da je Milwaukee poznat po Harley-Davidsonu i da se u njemu nalazi fabrika i muzej. Takodje znam da stanovnike Wisconsina zovu cheeseheads i da svi na utakmicama Green Bay Packersa nose kape u obliku sira!
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik steelers
(Poruka 16658)
Bravo Dread, jedan on moja TOP 3 grada. Pored Packersa prvo sto mi padne na pamet o WI je Frank Lloyd Wright. Beaver State :papa::beer:
|
Mislis brewers state? :beer:
|
dreamerns |
16.06.2010 19:25 |
Koliko znam nadimak joj je America's Dairyland. To im pise i na tablicama za kola.
|
Good Spirit |
16.06.2010 19:35 |
Srbija od Tokija do Milvokija :srpskivi::laugh1:
|
steelers |
16.06.2010 20:34 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili
(Poruka 16661)
Mislis brewers state? :beer:
|
Пиво може увек :==D:
Nickname(s): Badger State; America's Dairyland (by Wikipedia)
Imam onaj travel guide o Milkiju, reklamira se neki jako poznat srpski restoran. :drool:
|
steelers |
16.06.2010 21:06 |
Ма крзно је крзно :smrc::smrc: Надам се да нам Дред неће замерити што мало обнављамо градиво на његовој теми.
|
Dreadnot sve najbolje i sa srećom!
Ovde bih forumaše pitao još jednu stvar!
Neko reče da je jako bitno imati nekoga za početak kao pomoć u USA, da je vrednije i od dosta drugih stvari. Slažem se!
Šta je po vama pomoć nekoga u USA za početak?
Recimo prijatelj kod koga dolaziš ima manji stan a nas je 3-4 člana porodice! Da li ima pravo da nas primi tolike u stan? Ili recimo prijatelj kaže ja ću ti pomoći da pronađeš stan, bićeš kod mene 15 dana, ali naravno finansijski ti ne može pomoći ni dolar! Ima li ta podrška i pomoć neki minimum da čovjek može reći da mu je taj neko tamo od koristi? Možda sam uopšten ali opet volio bih da čujem šta po vama treba očekivati kao "osnovna" pomoć prijatelja.
Pozdrav!
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi
(Poruka 16671)
Dreadnot sve najbolje i sa srećom!
1. Šta je po vama pomoć nekoga u USA za početak?
2. Ima li ta podrška i pomoć neki minimum da čovjek može reći da mu je taj neko tamo od koristi? Možda sam uopšten ali opet volio bih da čujem šta po vama treba očekivati kao "osnovna" pomoć prijatelja.
Pozdrav!
|
1. Za početak, njihova adresa na formularima, na koju mogu da stignu dokumenta. Pomoć za pronalazak stana. Pomoć oko kupovine kola (koji su dileri OK, koja su osiguranja OK...). Opšta uputstva za šoping i upoznavanje grada (''e, imaš tamo popust za TV, računari su jeftini, a onamo ti je nameštaj bagatela'', ''matori, obavezno kad prolaziš, a imaš vremena, svrati u tu kafanu...'', i tako to :D). Pomoć pri traženju posla (možda je već dovoljno upoznat gde se može naći pristojan posao, ili da te uputi na nekoliko mesta gde je radio, a zna da gazdi treba radnika...).
2. Adresa i pomoć za pronalazak stana.
Meni je iskreno, pod uslovom da me ikad izvuku, samo ovo drugo potrebno. Ništa više. Nekako mi je neprijatna i pomisao da parazitiram kod nekoga mesec, dva.
P.S. Sorry Dred što ti zagadih temu :) I želim ti puno sreće ;)
|
stanko76 |
18.06.2010 11:18 |
Pozdrav! Boravio sam u Milvokiju, 4 puta po 6 meseci (b1/b2 visa), extra gradic, ko voli mirniji zivot - Wisconsin.
|
dreadnot |
30.06.2010 10:03 |
Bas mi je drago da punite moju temu korisnim informacijama, nema zagadjivanja, svaki komentar je dobrodosao. Dakle, da razjasnimo jednu dilemu - Wisconsin je badger state, ime je dobio ne po zivotinji jazavcu, vec su prvi doseljenici ziveli po zemunicama, zvali su ih "jazavci", pa je ostalo. Takodje, WI ima najveci broj krava u USA i ogromnu proizvodnju sira (pre svega chedar), pa otuda dairy i chees kao simboli.
Volim mirniji zivot, pa mi to odgovara, prosla me zelja za halabukom.
Sto se tice pomoci prijatelja, meni je bilo najvaznije da imam nekoga da nas saceka na aerodromu, da ne lutamo prvog dana kao slepci i ne znamo kuda da se denemo. Sve ostalo je takodje deo iste price - pomoc savetima, preporuka kod poznanika da sam OK i da moze da me zaposli ako ima mesta i sl. Na finansijsku pomoc nikada ne bih racunao, to bi me bilo sramota i da pomislim. Ja i ne mislim da sedim dugo kod ovog mog prijatelja kod koga idem, a pogotovu ne dolazi u obzir da zivimo na njegov racun. Lepo kaze nasa poslovica - Ako smo braca nisu nam kese sestre, kao i ona Cist racun - duga ljubav. Kad se pare umesaju ode drugarstvo do vraga...
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 16860)
Sto se tice pomoci prijatelja, meni je bilo najvaznije da imam nekoga da nas saceka na aerodromu, da ne lutamo prvog dana kao slepci i ne znamo kuda da se denemo. Sve ostalo je takodje deo iste price - pomoc savetima, preporuka kod poznanika da sam OK i da moze da me zaposli ako ima mesta i sl. Na finansijsku pomoc nikada ne bih racunao, to bi me bilo sramota i da pomislim. Ja i ne mislim da sedim dugo kod ovog mog prijatelja kod koga idem, a pogotovu ne dolazi u obzir da zivimo na njegov racun. Lepo kaze nasa poslovica - Ako smo braca nisu nam kese sestre, kao i ona Cist racun - duga ljubav. Kad se pare umesaju ode drugarstvo do vraga...
|
Potpuno se slazem sa tobom, narosito sto se tice finansija. Spremna sam da placam stanarinu kod tih ljudi kod kojih treba da budem. U pocetku dok se covek ne snadje, veoma je tesko. Meni mnogo znaci da imam adekvatne informacije, kako da se snadjem u gradu u kom se nalazim, o cemu treba da vodim racuna.
Znam da ovo nije a poredjenje, ali je ipak neko iskustvo. Kada sam imala 19 godina, dosla sam u Beograd iz Uzica i u pocetku sam bila potpuno izgubljena. Imala sam neku ujunu, koja mi nije cak davala ni prave informacije, pa sam u gradu obicno pitala policajce ili fine ljude na ulici. Brzo sam se prilagodila i te 1995 godine, ljudi su bili bolji i normalniji, nego sada. Sada mi je sve lako i trudim se da pomognem drugima, ako zatraze pomoc, narocito studentima.
Sve najbolje!:grin:
|
dreadnot |
06.07.2010 08:46 |
Vec sam pomenuo na drugom mestu, ali da navedem i u "svojoj" temi - karte su kupljene i letimo iz Budimpeste preko Amsterdama za Chicago 17. septembra. Nek nam je sa srecom!
|
Dreadnot,
Ja zivim u Budimpesti, i bas bi mi bilo drago da se sretnemo dok si u Budimu gradu cekajuci avion, i da popricamo o celoj proceduri, jer i ja sam dobio pismo u 2011 izvlacenju :grin: i cekam na poziv za interview. my e-mail: thecore01@yahoo.com
|
dreadnot |
06.07.2010 14:44 |
Plasim se da necemo imati vremena jer ce nas da dovezu direktno iz Beograda na aerodrom, jedno 2 sata pre poletanja, a let je u 7.05 ujutru. Ako imas pitanja posalji mi poruku (mada mislim da moras da imas odredjen broj postova da bi ti proradilo slanje privatnih poruka, nisam siguran), ili pitaj na forumu. Sto se tice cele procedure, detaljno je razradjena u odgovarajucim temama.
|
Ma nije mi nikakva frka za proceduru, tacno znam sta i kako treba da uradim, jednostavno sam hteo da vidim i popricam sa jednim "zivim" primerkom osobe kojoj se desilo (skoro) isto sto i meni, i cujem o iskustvima iz prve ruke, radije nego o savetima sta i kako, ali ako je situacija takva... U svakom slucaju, sa srecom! :;D:
|
steelers |
13.07.2010 17:39 |
Posalji nam 'kilo sira.
|
dreadnot |
14.07.2010 08:43 |
Ih kilo, malo je... da samo vidis kakve varijante imaju... sa papricicom, sa biberom... milina...
|
steelers |
14.07.2010 20:40 |
Ne brini ja ne biram mnogo. Ja bih sa mlekom.
|
Bockyman |
14.07.2010 22:46 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 17201)
Ih kilo, malo je... da samo vidis kakve varijante imaju... sa papricicom, sa biberom... milina...
|
Може,може са папричицом! :suure:
СРЕЋНО!!!!!
|
dreadnot |
15.09.2010 09:19 |
Samo da najavim da se opasno priblizio datum polaska. Pripreme su u toku, prebiramo sta cemo da spakujemo, glava me vec zabole od sitnih nedoumica i jurnjava. U cetvrtak uvece krecemo iz Beograda za Budimpestu, a onda "Fly Robin, Fly". Sledeci post ce najverovatnije biti sa one strane bare...
|
I ode covek...:papa:.... neka, eto i mene za njim u Aprilu (nadam se?), blago meni...a i vi ostali cete polako...samo strpljenja..
|
dreadnot |
18.09.2010 20:56 |
Dragi moji, evo me sa one strane bare... sad mi se cini kao da nisam verovao da ce taj trenutak ikada doci, kad gle cuda - Jovanovici su u USA!!! Naravno, jos uvek ne mogu da vam prenesem nikakve impresije jer smo sa aerodroma dosli pravo u kucu mog kolege koji nas je prihvatio za prvo vreme, dobro se ispricali, pa se dobro ispavali, tako da cemo tek danas malo da zujimo do Milvokija, tek da udahnemo malo gradskog vazduha is teknemo utisak o mestu u kome smo. Za sada jedino mogu da kazem da je procedura ulaska veoma jednostavna i brzo se zavrsava, osim ukoliko, kao u nasem slucaju, nije citav red roditelja koji "uvoze" decu iz kine. Naravno, Amerikanci - usvajaci imaju prednost i njihova deca idu preko reda, pa smo malo sacekali dok prvo zavrse papirologiju za njih, a onda smo odradili nase, potpisali se, dali dobre stare mastiljave otiske prstiju, dali novu adresu i to je to. Da, najvaznije, usput smo izgubili jedan kofer, ali su ga odmah danas doterali na kucnu adresu, cak pre nego sto smo stigli da raspakujemo ostale, tako da to i nije bila nikakva nervirajuca situacija.
Kako se sta novo bude desavalo, ja cu vas izvestavati, posebno vezano za grad o kome se radi u ovoj temi, da ne bude ostalih informacija koje imaju svoje topike na drugim mestima.
|
dreadnot |
23.09.2010 04:13 |
Juce smo predali zahteve za SSN, sve proteklo OK, kazu za 7 - 10 dana bice u posti...
|
Sloba_Kg |
23.09.2010 05:21 |
E pa dobrodosli i lepo se snasli.
Nadam se da su prvi utisci bar onakvi kakvi su bili nasi kad smo ddosli.
Samo polako, znate na sta trebate da se fokusirate na startu a sve ostalo ce da dodje vremenom.
Sad kad se okrenem i kazem da sam ovde skoro 18 meseci zvuci dugacko a proslo je jaaaako brzo.
Kao sto rece neko, pisi sta se desava i puno srece!
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 16:26. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.