ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Limit za prenos novca (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=43)

cinderella_man 07.05.2008 08:21

Limit za prenos novca

Evo jedna informacija.Mozda pomogne nekom.

Pozdrav!

U inostranstvo sa 10.000 evra

Od 1. juna 2008. godine, zahvaljujući izmeni odluke koja reguliše lične i fizičke prenose sredstava plaćanja u inostranstvo i iz inostranstva u Srbiju, a koju će doneti Narodna banka Srbije, povećaće se na 10.000 evra iznos koji naši građani, rezidenti, mogu slobodno da iznesu u inostranstvo. I nerezidenti će isti iznos moći da unesu u Srbiju bez obaveze prijavljivanja carinskom organu. Sada taj limit iznosi 5.000 evra ili protivvrednost različitih valuta uključujući i dinare.
Povećanjem pomenutog iznosa na 10.000 evra, Narodna banka Srbije će svoj propis uskladiti s Predlogom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojim je predviđen isti iznos koji pojedinci mogu slobodno prenositi u inostranstvo, odnosno iz inostranstva. Reč je o matičnom zakonu za ovu oblast, čiji je Predlog upućen u Skupštinu Republike Srbije na usvajanje, pa će usklađivanje regulative unutar zemlje olakšati i njegovu buduću primenu.
Uz to, povećanjem navedenog iznosa izvršiće se i usaglašavanje s Direktivom 1889/2005 od 26. oktobra 2005. godine Evropskog parlamenta i Saveta EU, koja reguliše unošenje i iznošenje gotovine iz Evropske unije. To će nesumnjivo u velikoj meri liberalizovati unošenje u zemlju i iznošenje iz zemlje gotovine do potpunog ukidanja ovog ograničenja, a pojednostaviće se i procedura na granici.

asmiki 07.05.2008 19:14

dobra tema :)

ako je verovati sajtu Ministarstva finansija, Uprava Carina ovaj limit se odnosi na turisticko putovanje, dok je za iseljenje i ranije bilo dozvoljeno 15000 evra po osobi, ne znam da li su i taj limit povecali

Citat:

ISELJENJE
- rezident-fizičko lice može pri iseljnju iz Republike iznositi efektivni strani novac do iznosa 15.000 EVRA, odnosno protivvrednost u drugoj valuti, na osnovu dokaza o iseljenju.

Izvor: Ministarstvo finansija

Ima jos nesto za sta mi nismo znali pre ulaska u USA vezano za novac, a kostalo nas je poprilicno zivaca tokom prekookeanskog puta.

Jelena i ja smo poneli oko $18000 kesha i posto smo se informisali preko gornjeg linka da nasa carina ne pravi problem za taj iznos prilikom iseljenja, nismo se brinuli u startu.

Medjutim, za USA carinu se popunjava jedan obrazac (obicno taj obrazac dobijete u avionu, kako ne biste gubili vreme kad dodjete na aerodrom) koji se popunjava jedan za celu porodicu. U njemu pise ako porodica unosi preko 10000$ zajedno, mora da se prijavi na tom obrascu i da se popuni dodatni obrazac na carini. Takodje je pisalo ako ne prijavite iznos veci od navedenog ili ako niste u mogucnosti da izbrojite koliko novca nosite a na carini se ispostavi da imate vise od navedenog, mozete biti krivicno gonjeni.

Kako smo mi imali vise od $10000, razmisljali smo da li da prijavimo ili ne. To smo razmisljali iz razloga zato sto se plasili da nas ne oporezuju nesto ako prijavimo, a sa druge strane ako ne prijavimo da nemamo problema sa zakonom odmah pri ulasku. Odlucili smo da prijavimo sve pare sto nosimo.

Odmah na salteru gde smo predali te obrasce za carinu, pitao sam sluzbenicu oko ovoga i ona mi je rekla da samo odem na drugi salter da popunim obrazac, a da se ne brinemo nista, da je u principu dozvoljeno da uneses novca koliko god hoces. Tu nam je laknulo, popunili smo taj dodatni obrazac, gde smo samo napisali iznos i prosli dalje.

Zakljucak: jedino ogranicenje je (za sada) 15000 evra po osobi koju propisuje nasa carina i slobodno prijavite ceo iznos USA carini

V777 09.05.2008 17:25

Sto se tice tog obrasca u avionu, i meni su ga dali da popunim, i to su imali nekoliko vrsta, u zavisnosti s kojom vizom ulazis u USA...meni su dali samo jedan, te posto sam pitala za vise pitanja, ukljucujuci i to vezano za novac, u avionu su mi rekli da nema potrebe nista da prijavljujem, jer kao imigrant mozes da unosis novac koliko hoces (svesni su oni da ces ti to u USA da potrosis!), plus ima pitanje, kao, koliko ti vrede stvari u koferima, te koliko ti vrede otprilike stvari koje nosis sa sobom...ali to vise vazi za druge vrste viza, cini mi se najvise za turisticke vize (tu se dobijaju i dodatni papirici da se popune), dok ja koliko se secam, nista nisam popunjavala u tim poljima...kad sam dosla na aerodrom, kartoncic je uzet i niko nije pravio nikakvo pitanje...sve je proslo bez problema...Ja licno sam nosila neznatan iznos kesa, sve ostalo je bilo na kartici Grcke banke Pirea (otvorena kartica u Grckoj), koja u USA funkcionise super, (mozete da se raspitate u Pirea banci u Srbiji ili u nekoj drugioj banci, ako zelite da podjete sa karticama, umesto kesa?)

Puno pozdrava i srecno svima!

cinderella_man 09.05.2008 18:26

Limit za prenos novca

Asmiki i V777 :)!

Ako sam dobro razumeo u avionu se popunjava forma - Custums Form 6059B
http://www.cinmay.com/download/Custo...onFormInfo.pdf
Da li je to ova forma?

Asmiki :confused:

Kasnije na salteru aerodroma pri predaji forme 6059B ukoliko je prijavljena suma novca preko 10000$ trebalo bi da se popuni forma - Custums Form 4790
http://www.irs.gov/pub/irs-prior/f4790--2002.pdf

Da li sam u pravu?

Pozdrav :)!

V777 09.05.2008 18:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik cinderella_man (Poruka 1989)

Da li je to ova forma?

Kasnije na salteru aerodroma pri predaji forme 6059B ukoliko je prijavljena suma novca preko 10000$ trebalo bi da se popuni forma - Custums Form 4790

Da li sam u pravu?

Meni se cini da sam ja popunjavala samo ovaj mali plavi kartoncic, cak i ono sto sam ostavila prazno, niko me nije nista pitao...ovaj drugi obrazac ja nisam popunjavala.

Pozdrav!

asmiki 09.05.2008 22:58

Citat:

Prvobitno poslao korisnik cinderella_man (Poruka 1989)

Da li je to ova forma?

Da li sam u pravu?

Upravo tako...znaci ako na prvom pod brojem 13 cekiras Yes, posle na aerodromu (carini) dobijes taj drugi obrazac koji na licu mesta popunjavas. Meni je taj lik sto radi tamo popunio sve sa podacima iz pasosa i rekao samo upisi iznos koji nosis i potpisi se. Simple :)

Citat:

Prvobitno poslao korisnik V777 (Poruka 1991)
Meni se cini da sam ja popunjavala samo ovaj mali plavi kartoncic, cak i ono sto sam ostavila prazno, niko me nije nista pitao...ovaj drugi obrazac ja nisam popunjavala.

Pozdrav!

Nisi popunajvala drugi zato sto nisi nosila pare u keshu.

stizeljeto 15.08.2008 08:35

Zanima me dali je pametnije nositi cash, sa nadom da se putem ne izgubi negde za Ameriku, ili staviti novac u neku od banki koje se mogu koristiti bez da ti uzmu proviziju kad stignes u Ameriku? Dali onda treba nekome pokazati izvod koliko novca ima u banci?

landlord 15.08.2008 08:56

Ma ja sam uvijek za cash...:)
Ne znam kako bi islo to prebacivanje sa banke u banku u USA...

xeg 15.08.2008 09:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik stizeljeto (Poruka 2797)
... ili staviti novac u neku od banki koje se mogu koristiti bez da ti uzmu proviziju kad stignes u Ameriku...

To sumnjam da postoji:confused:

Ja sam malopre bio u Intesi i zbunio ih pitanjima koja su mi pala na pamet:D

Postoji neka fora sa American Express-om, naime oni postuju svoje korisnike sirom sveta tj. ako ste nekada negde bili vlasnik Amexa imate pogodnosti prilikom otvaranja nove - tipa 50% manja pretplata za godinu dana i sl.
Ako imas Amex bilo gde u svetu mozes ga odmah otvoriti i u USA ali ono sto mene interesuje je dal' postoji neka sansa da se preuzimanjem te Amex istorije preuzme i neka pozitivna kreditna istorija iz zemlje tj. banke kod koje je korisnik imao tu karticu. Na to pitanje cu mozda dobiti odgovor sutra a mozda i malo-sutra:rolleyes:

landlord 15.08.2008 09:46

Tesko da ce ti priznati takvu kreditnu istoriju, a sto se tice pravljenja dobre kreditne istorije u USA, cuo sam da je cool stvar kupovati u prodavnicama tipa BestBuy i sl. i odah vracati cijeli iznos. Ima o tome na blogu.

Poz.

cinderella_man 20.08.2008 12:34

Cena usluga transfera novca u inostranstvo

Izvor: Kamatica - 12.08.2008

ISTRAŽIVANJE OGRANIČENJA I CENA USLUGA TRANSFERA NOVCA U INOSTRANSTVO

Srbija je jedna od svetskih zemalja sa veoma oštrijim propisima za transfer novca u inostranstvo. Poslednjih godina je došlo do ublažavanja ograničenja od strane Narodne banke Srbije, te je povećan i transfer sredstava u inostranstvo.

Tim portala www.kamatica.com je sproveo istraživanje o ograničenjima transfera novca iz zemlje i cenama usluga banaka u ovim poslovima.

Novac se bankarskim doznakama fizičkih lica najčešće šalje u inostranstvo po 5 osnova: profaktura (predračun), iseljenje iz Srbije, pomoć članu porodice, pomoć prijateljima, po osnovu ugovora o poklonu.

U prvom i drugom slučaju ne postoji ograničenje od strane Narodne banke Srbije, te sve transakcije za ostvarenje prava na robu i usluge se mogu plaćati na osnovu predračuna ili računa kompanije iz inostranstva, a u slučaju iseljenja moguće je preneti sav novac sa deviznog računa. Kada je u pitanju pomoć članovima porodice, ograničenje takođe ne postoji, ali zavisno od toga da li je transfer veći ili manji od 8.000 €, potrebno je manja ili veća dokumentacija. Pomoć prijatelju u inostranstvu je ograničena na 500 € mesečno, a po osnovu ugovora o poklonu moguće je preneti do 3.000 €.

Za uslugu transfera novca u inostranstvo banke naplaćuju proviziju pri slanju, vrlo često i pri prijemu, a posebno se naplaćuju takozvani troškovi SWIFT-a, koji predstavljaju cenu troškova u međunarodnim bankarskim transferima. Pri transferu novca troškove može platiti pošiljalac, primalac ili podeljeno i pošiljalac i primalac. Zbog toga pri transferu novca u inostranstvo obavezno naglasite službeniku banke ko će snositi troškove transfera.

U našoj zemlji još uvek nije moguće transferisati novac u inostranstvo putem Western Union-a.

Prikupili smo podatke o ceni usluge transfera novca u inostranstvo kod banaka u Srbiji. Dobijeni su sledeći podaci:

PROVIZIJE BANAKA ZA TRANSFERE NOVCA U INOSTRANSTVO
BANKA PROVIZIJA
KOMERCIJALNA BANKA 0.8%, min. 400 din., max. 30.000 din.
MERIDIAN BANKA 0.8%, min. 10 €, max. 100 €
UNICREDIT BANKA 0.5%, 1.200 din.
ALPHA BANKA 0.6%, min. 300 din.
OTP BANKA 1%, min. 500 din., max. 40.000 din.
BANCA INTESA 0.6%, min. 400 din., max. 40.000 din.
SRPSKA BANKA 0.75%, min. 15 €, max. 200 €
RAIFFEISEN BANKA 0.8%, min. 1.000 din.
VOLKS BANKA 0.95%, min. 1.000 din.
SOCIETE GENERALE 0.8%, min. 1.000 din.
EUROBANK EFG 0.75%, min. 13 €, max. 200 €
PIRAEUS BANKA 0.7%, min. 10 €
HYPO ALPE ADRIA BANKA 0.5%, min. 10 €, max. 1.000 €
ERSTE BANKA 0.25%, min. 400 din., max. 16.000 din.
PO*TANSKA *TEDIONICA 1%, min. 300 din.
PROCREDIT BANKA 0.6%, min. 900 din., max. 9.000 din.
VOJVOĐANSKA BANKA 0.25%, min. 400 din., max. 12.000 din.

Konkretno, ukoliko u inostranstvo transferišete iznos do 2.000 €, najmanju proviziju će Vam naplatiti Alpha banka i Poštanska štedionca (300 din). Nešto skuplje ovu uslugu naplaćuju Komercijalna banka, Banca Intesa, Erste banka i Vojvođanska banka (400 din.), dok ostale banke za ovu uslugu naplaćuju značajno veće provizije koje se kreću od 500 do 1.200 dinara.

Kada su u pitanju iznosi preko 2.000 €, najmanju proviziju naplaćuje Vojvođanska banka i Erste banka. Za velike iznose, preko 40.000 €, koji se šalju u inostranstvo najnižu proviziju naplatiće Vam Meridian banka.
Istraživanje se odnosilo na transfer novca u evrima u inostranstvo, te Vam moramo napomenuti da ukoliko šaljete novac u drugim stranim valutama, može se desiti da pojedine banke naplaćuju više provizije, ali ne značajno.

S druge strane, transfer u pojedine zemlje sveta se naplaćuje po nižim tarifama od navedenih, ukoliko banke daju popuste po različitim osnovima, te se raspitajte i o takvim mogućnostima pre transfera novca. Tako, na primer, Komercijalna banka za transfer novca u njenim afilijacijama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini naplaćuje 5 € u dinarskoj protivvrednosti fiksno i bez obzira na visinu transfera.

U navedeno istraživanje nisu uključeni troškovi otvaranja/zatvaranja i održavanja deviznih računa. Većina banaka ne naplaćuje ove troškove, ali kod pojedinih se i takve usluge naplaćuju, te se obavezno pre započinjanja čitave transakcije raspitajte o ovim troškovima, ukoliko nemate otvoren račun u banci. Moguće je da se od Vas zahteva da ukoliko otvorite devizni račun, na njemu držite minimalan iznos koji se uglavnom kreće od 5 do 20 €.

Kao što se može videti iz navedenih podataka, provizije banaka u Srbiji za uslugu transfera novca u inostranstvo se značajno razlikuju. Ukoliko šaljete iznose do visine od 2.000 €, odlaskom u „pogrešnu banku“ biste mogli uslugu platiti i do 800 dinara veću proviziju, dok se kod većih iznosa ta razlika može povećati i na nekoliko hiljada, pa i par desetina hiljada dinara.

stizeljeto 31.08.2008 15:16

Muz i ja jos neznamo sto da radimo u vezi iznosenja gotovine iz zemlje u zemlju. SAd cu vas malo udaviti svojim primerom. Mozete mi reci sto bi vi ucinili da ste na nasem mjestu.

Hrvatski drzavljani smo i uskoro selimo iz Makedonije, u kojoj smo zivjeli 4 godine nazad u Hrvatsku, kako bi iz HR otisli za Ameriku (Ako Bog da da dobijemo vizu).

E sad, imamo otprilike 10 000 eura u kesu i nosili bi sa sobom. Vecina tog novca nije u bankama, tj. sve je bilo u devizama i iz banke su nam stlano uzimali pare kad bi vadili nas novac. Muz se naljutio i uzeo sve pare iz banke odjednom, i tako svaki put kad nesto sjedne, on izvadi jer ga zivcira da nas ''kradu'' na taj nacin jer smo stranci. Kazem ovo jer me zanima dali ce nas kad ih budemo nosili u Hrvatsku na carini pitat odakle nam taj novac. Naime tamo je limit za unos novca nesto manje od 6000 evra. Iz Mak se moze iznositi do 10 000 bez prijave, u SRbiju 10 000. I onda u HR i sta sad. Posto imamo vise zanima me dali ce nas traziti nesto za onu razliku od 4000 evra, neku potvrdu od banke ili slicno. Ne zelimo da nam prave probleme kao da peremo novac. Bojim se i dali ce nas pitat nesto jer necemo imat potvrde unosa i iznosa kroz Makedonije i Srbiju. (tamo ne treba prijava ako je ispod 10 000 evra)

Iz Hrvatske cemo morat traziti neko dopustenje od narodne banke jer onda iz Hrvatske ne mozemo iznositi vise od 3000 evra. (Dosta je nejasno, ali misli da je to po osobi, sad ako je nas dvoje odraslih i jedna beba, dali je to 9000 evra?)

Jos me zanima dali postoji sansa da se novac odavde salje direktno nekako za Ameriku, pa da se onda prebaci na nas racun kad ga otvorimo jer od svih ovih carinskih petljancija me boli glava.

Izvinite zbog dugog posla :o

Good Spirit 31.08.2008 16:43

Pa ako je ako je limit 6 000 evra po osobi, a vi imate 10 000, stavite oboje po 5 000 u dđep i eto rešenja :)

Druga varijanta, koliko znam kada se neko seli (trajno) iz zemlje ima pravo da prenese sav novac (čak iako je preko limita). E sada verovatno treba neka potvrda za to...

stizeljeto 31.08.2008 18:26

Limit je 3000 evra po osobi. (pretpostavljam da se radi o osobi, iako familija posjeduje novac zajedno)

landlord 31.08.2008 20:09

Stizeljeto,

moj prijedlog ti je da se prijavis na forum forum.hr i tamo postavis to pitanje na dijelu dijaspora. Tamo ces sigurno dobiti tacan i pouzdan odgovor, posto se tvoje pitanje odnosi na konkretno Hrvatsku i njene zakone.

poz.

EDIT: Ja bih podijelio taj novac na tebe i supruga, stavio ga u novcanik i ucutao se..

stizeljeto 31.08.2008 21:20

ma taj forum je totalno preeeeeopsiran, i poput krstarice ima previse tema da bi ti neko obratio paznju na tvoje pitanje. mislim moze se mozda dobit odgovor, ali tu sam nekako sa ljudima koji ipak ovo prolaze iz prve ruke. Svi smo na okupu i ima vece sanse da ce neko znati odgovor na neku tematiku.

Inace ja dosadujem i carinama, pisala sam na sve tri carine i ostale ustanove gnjavim non stop. Ali od vas zelim cuti osobno iskustvo i/ili predlog.

Hehe, necete me se tako lako otarasit s ovog foruma :D:D:D:D;);):)

landlord 31.08.2008 21:32

Citat:

Prvobitno poslao korisnik stizeljeto (Poruka 3068)

Hehe, necete me se tako lako otarasit s ovog foruma :D:D:D:D;);):)

Ups, nemoj me pogresno shvatiti.. to mi nikako nije bila namjera..
u zadnje vrijeme imam jako puno vremena na poslu.. pa citam sve moguce forume o dijaspori..:)

Ovo sam ti cisto predlozio da tamo pitas.. jer sam na tom forumu nasao dosta korisnih informacija koje se ticu povratka iz inostranstva u Hrvatsku. Pa pretpostavljam da ima dosta ljudi koji su i nedavo napustili zemlju pa imaju te informacije. To je malo specificno podrucje i svaka zemlja ima svoje zakone..

poz.

stizeljeto 31.08.2008 21:58

nemas problema ;) ni nisam mislila da si nesto lose mislio

nego, iscitala sam i ja, citam i te strane i sve nase balkanske forume o dijaspori i pomalo me zivcira koliko se bahato ponasaju na nekim forumima, pametuju, cak se i svadaju, psuju medusobno, a tu je spika najnormalnija, ljudi sa necim zajednickim jednostavno pokusavaju pomoc jedan drugom. :) samo da se jos ljudi ukljuci, pogotovo onih koji su vec preko bare, npr. taj famozni srdjevic, hehehehe

ima par pitanja na koja bi i on mogao odgovorit, al opet, znam da on i ostali mozda nemaju vise toliko interesa za ovu problematiku, niti vremena da se ukljucuju u forum. u svakom slucaju, bravo za sve nas koji smo tu i pokusavamo se ohrabrit i pomoc medusobno :)

Seekimo 01.09.2008 00:39

Stizeljeto,
Kada ulazis u svoju zemlju(a to je HR)mozes uneti novca koliko hoces i nece te niko nista pitati,kada prolazis kroz tranzitne zemlje a u njima si stranac postoje limiti koje kada prekoracis moras prijaviti u pismenoj formi i to ti se overi na ulasku u tranzitnu zemlj tako da kada izlazis iz te zemlje nemas nikakvih problema i to vazi za sve zemlje samo su ti limiti razliciti,dakle mozes nositi neogranicenu kolicinu novca samo to prijavi pri ulasku u svaku tranzitnu zemlju.E sad,iznosenje novca iz HR je takodje limitirano kao i svuda ali sa iseljenickim papirima mozes da izneses koliko hoces.Sve ovo vazi za gotovinu.Kada se budes iseljavala pozeljno je da imas neku kreditnu karticu jer u USA bez nje nemozes da uzmes sobu u hotelu nemozes da iznajmis auto itd..
Eto mozda sam malo pomogao,pozdrav

stizeljeto 03.09.2008 16:00

Evo provjerila ja sa hrvatskom carinom i sa Narodnom bankom. Znaci sto se tice iznosenja deviza iz Makedonije i kroz Srbiju (za mene koja iz Makedonije nosim devize kroz Srbiju do Hrvatske) iz Makedonije i Srbije je dozvoljeno izaci sa do 10 000 eura. Kod ulaska u Hr se mora prijaviti iznos veci od 40.000 kuna u deviznoj protuvrednosti (znaci do 5.600 Eura). A izaci se moze iz Hrvatske sa iznosom do 3000 Eura. Za iseljenike i sve ostale vrijedi pravilo da ako je suma iznad 3000 Eura treba Odobrenje za iznosenje gotovine od Narodne Banke. Salje za zahtjev, sa biljegom od 70 kn i dokazom o iseljenju. Naravno to se prijavljuje na carini.

jedino sto mi opet nije jasno dali za mene i supruga koji cemo ici istim vozilom vrijedi tih 5.600 eura ili ako smo dvoje mozemo nositi duplo vise. E sad ja dosadna, pisala opet carini, pa cu vidit sta ce odgovorit. :)

srdjevic 03.09.2008 16:23

Koliko ja znam, limit je po osobi.

Moje lično iskustvo (kad ste ga već tražili):
na carini su me na BG aerodromu pitali koliko para nosim. Koliko se sećam, tada je limit valjda bio 1000 evra, a ja sam nosio preko 4 puta više. Rekao sam joj otprilike tačnu sumu koju sam imao i objasnio da se selim - nikakvih problema nije bilo, samo mi poželela sreću.

Mislim da to malo zavisi i od sreće i od situacije. Da se ja pitam, verovatno ne bih ni tražio potvrde. U slučaju da baš baš zapne, vratiš se par koraka nazad i ostaviš višak para familiji, a onda središ da ti oni to pošalju nekako. Ništa nije problem za normalne ljude, sve se da urediti ako idete pošteno i otvoreno, i nadasve raspoloženo. ;)

stizeljeto 03.09.2008 16:29

ma neznam bas dal bi se stigo vratit, prije bi ti uzeli sebi u dzep onu razliku. al stvarno tako rade ako ne prijavis. cak se na makedonskoj web stranici hvale kak su tako jednom uzeli neznam kolko para.

srdjevic 03.09.2008 16:33

Pa nema šta da ti uzme. Ti prilaziš prvo carini, a onda pasoškoj kontroli. Ako im kažeš odmah koliko imaš, oni mogu da ti kažu samo ne - ne može. Ne pričam ja o tome da kažeš "ma neeeeeeemam", pa da te pretraže i nađu. E to je druga stvar.

Ovako samo izađeš iz reda, tvoji su 5 koraka iza tebe.

stizeljeto 03.09.2008 16:50

ma znas sta, nije meni problem kad budem isla iz HR za SAD. jer tada, ako stvarno treba uzet cu tu potvrdu od Narodne banke. Nego me brine sta ako me na Hrvatskoj carini pri ulasku u zemlju pitaju odakle mi novac. A ja nemam ni izvod iz banke ni nista, jer nismo novac drzali u banci. Plus, gledala sam pravila na srpskoj carini i pise tamo da se treba prijavit, pa ti onda oni daju neku potvrdu pa onda izades s tim, znaci ima neka potvrda. a moj muz kaze, a sto ako nam zdipe te novce, kako dokazat kolko smo imali,hahahaha!

srdjevic 03.09.2008 16:54

Pa znaš kako - ako je tu potvrdu lako izvaditi, onda je možda bolje da je vadite. Kao što rekoh, ja pitao, i apsolutno nikakav problem nije bio. Rekoh im ja da sam mlad, da idem sam, da je kinta od baba/deda, da ni nemam račune u Srbiji, a i da mi i tako tamo ne bi ni koristili... Ma ne prave naši problem. To ni ne stoji tamo zbog nas, verujte mi.

A što ne letite iz Srbije/Makedonije onda ako je lakše, jel to neki problem?

Takođe, zar onda vi ne upadate u tu kategoriju "tranzit kroz hrvatsku" kad već putujete dalje? Deluje mi kao komplikacija... :(

stizeljeto 03.09.2008 17:04

Moji su tamo i bit cemo s njima par sedmica, ne idemo odma za SAD. Tu prodajemo sve, vracamo kola za HR i od tamo letimo. Znaci za mene vrijedi ta suma od 3000 Eura, a vise sa potvrdom.

Ma najbolje zapravo nosit do 10 000 kroz Srbiju i onda ne moramo nista prijavit, a ostalo ako jos nesto kapne mogu nasi poslat preko banke za Ameriku. Samo da mi potvrde da se radi o cifri za jednu osobu, znaci da mozemo nositi oko 11.000 eura u Hrvatsku zajedno (a ne do 5.600), onda ni to nemoram prijavit nista, i onda smo na konju.

Veronika 03.09.2008 17:06

Istina da ponekad na Cro carini znaju predstavljati probleme al to uglavnom ovisi o njihovom raspolozenju ,al to je rijetkost ...ako ste vi super volje ,ljubazni mislim da nece biti problem ...
Ja planiram nesto kod sebe ,a drugo kad otvorim racun tamo da mi moji posalju transakcijom ...
Sjecam se kad sam tako slala iz Usa ovdje malo su mi para za to uzeli ... lakse i bez optercenja putujes ...
Neznam kako Vi al ja ,osobno ,volim uzeti laksu i opusteniju varijantu , obicno moras nesto za to i kesirati ,al vrijedi ...jednom se zivi :)

stizeljeto 08.09.2008 11:18

Evo najsvjezijih informacija sa Hrvatske Carine. Iznos od 6400 eura za ulaz u Hrvatsku i 3000 eura za izlaz iz Hrvatske se odnosi na jednu osobu, bez obzira jesu li muz i zena i sto putuje zajedno u autu.

A od 1.1.2009. na snagu stupa novi zakon po kojem ce se moci unositi ili iznositi do 10.000 Eura. :) :) :)

D$D 10.09.2008 03:58

dobra vest

to je taman za nekoliko meseci zivota u Usa:eek:

cinderella_man 10.09.2008 17:38

Preneli smo u USA vise od 10k.Prijavili smo taj iznos u prvoj formi ali interesantno na carini nam niko nije trazio da popunimo drugu formu.

Takodje carina na surcinskom aerodromu nas nije nista pitala o iznosu novca koji nosimo.Mozda smo malo imali i protekcije jer smo isli sa malom bebom.

Toliko od mene pozdrav iz Njujorka!

mira 08.06.2011 20:49

moje iskustvo, niko me nigde nije pitao za novac, niti na aerodromu u budimpesti niti na aerodromu u Bostonu. svakako u avionu, tokom leta za usa, dobijas formular gde te pitaju da li nosis vise od 10k ali licno me niko nije nista pitao u vezi novca:=V::=V::=V:

pericp 17.07.2011 08:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mira
moje iskustvo, niko me nigde nije pitao za novac, niti na aerodromu u budimpesti niti na aerodromu u Bostonu. svakako u avionu, tokom leta za usa, dobijas formular gde te pitaju da li nosis vise od 10k ali licno me niko nije nista pitao u vezi novca:=V::=V::=V:

Ovo je sa sajta nase carine:

Исељење
• резидент - физичко лице може при исељњу из Републике износити ефективни страни новац изнад износа од 10.000 ЕВРА, односно противвредност у другој валути, на основу доказа о исељењу.

Gugly 18.07.2011 01:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik pericp (Poruka 24247)
Ovo je sa sajta nase carine:

Исељење
• резидент - физичко лице може при исељњу из Републике износити ефективни страни новац изнад износа од 10.000 ЕВРА, односно противвредност у другој валути, на основу доказа о исељењу.

Uh,sad mi je lakse.. Bas sam se pitao da l' ce da mi prodju ova dva moja kufera sa devizama..:)

Score 18.07.2011 04:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Gugly (Poruka 24264)
Uh,sad mi je lakse.. Bas sam se pitao da l' ce da mi prodju ova dva moja kufera sa devizama..:)

E, pa brini se i dalje jer meni su pravili probleme na immigration kod 3, 4 i petog kofera :grin:...onih sa parama mislim...

Ne, ozbiljno, pita me covek koliko nosim, ja mu kazem koliko, a on ce, pa jeste prijavili, a ja, pa cuo sam da moze 10,000 po osobi? A on ce meni opet, da, ali po porodici maximum neprijavljenih 10,000 USD...i presavije papirce i napise koliko smo stvarno imali djuture, ja se potpisem i... dovidjenja - dovidjenja...a da je hteo mogo je da mi uzme pare, al dobar neki covek, izgleda. Vecina njih na granici izgleda neki dobrice, bar sa mnom.
Tako da pamet u glavu a....ostalo znate..

Bockyman 18.07.2011 21:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik score (Poruka 24271)
e, pa brini se i dalje jer meni su pravili probleme na immigration kod 3, 4 i petog kofera :grin:...onih sa parama mislim...

Ne, ozbiljno, pita me covek koliko nosim, ja mu kazem koliko, a on ce, pa jeste prijavili, a ja, pa cuo sam da moze 10,000 po osobi? A on ce meni opet, da, ali po porodici maximum neprijavljenih 10,000 usd...i presavije papirce i napise koliko smo stvarno imali djuture, ja se potpisem i... Dovidjenja - dovidjenja...a da je hteo mogo je da mi uzme pare, al dobar neki covek, izgleda. Vecina njih na granici izgleda neki dobrice, bar sa mnom.
Tako da pamet u glavu a....ostalo znate..

на којој граници? при изласку из србије (мађарске) или при уласку у уса?

Score 18.07.2011 22:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 24308)
на којој граници? при изласку из србије (мађарске) или при уласку у уса?

Druze, ko sto rekoh, na immigration, kod amera...nisu madjari jos toliko razvijeni :no: da imaju svoj poseban salter za imigration

Bockyman 18.07.2011 22:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik score (Poruka 24311)
druze, ko sto rekoh, na immigration, kod amera...nisu madjari jos toliko razvijeni :no: Da imaju svoj poseban salter za imigration

ок! па када те је питао, ти си одговорио, нисли лагао, врдао, значи ниси крио...не видим разлог да ти се одузме новац....

а та пријава се попуњава у авиону?

Score 19.07.2011 03:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 24312)
ок! па када те је питао, ти си одговорио, нисли лагао, врдао, значи ниси крио...не видим разлог да ти се одузме новац....

а та пријава се попуњава у авиону?

Da, ta prijava se dobija u avionu i ako imas manje od 10,000 EUR onda ne pises nista i ja nisam napisao nista misleci da se to odnosi po osobi, ali ne lezi vraze, izabrase me za random pregled... i kad sam im rekao za lovu iako nisam nista upisao, ukapirali su da je cist nesporazum, i nisu nista vise ni gledali, samo popunili taj formular sa iznosom i to je to.
mada meni iskreno receno i dalje nije jasno to sa tih deset hiljada, kada ides sam mozes da preneses deset hiljada, a kada ides sa porodicom - opet deset hiljada ali coporativno? Moracu to malo da prostudiram pre ponovnog prelaska granice ka ovamo (USA).:wtf:

Zana 19.07.2011 03:31

Ovo je razjasnjeno ko zna koliko puta: ne postoji limit na kolicinu novca koji se unosi u SAD, nego samo obaveza da se prijavi novac veci od $10k. U cemu je problem da se popuni papir? Ja bar ne vidim... Takodje je davno razjasnjeno da ne postoji ni limit pri iseljenju iz SRB - samo takodje mora da se prijavi. Valjda svako zna odakle "zort" da se prijave pare.

Score, tvoja poslednja situacija se ne uklapa u celu ovu pricu jer se ti nisi selio sada kada si usao u zemlju. Po definiciji, selis se onda kad si prijavljen prvi put u imigracionom - kada ti fizicki selis stvari, nije njihov problem. Drugi put kad ulazis ne vaze pravila za iseljenje vec za US resident.

rogi34 21.07.2011 09:40

Koliko je isplativo poneti Visa Electron karticu i onda dizati dolare na aparatu u USA?

Znaci imam Visa Electron INTESA banke
http://www.bancaintesabeograd.com/co...te.aspx?Id=449

Kontam da onda mozes poneti 10.000 dolara + karticu i ne moras nista prijavljivati :inlove:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:44.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.