-   
Stare teme
	(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)

| tamacharly | 
			23.07.2009 09:40 | 

Selidba i kućni ljubimci   

ajde da ja bacim jedno novo pitanje! jeli neko do sada od vas nosio kucnog ljubimca. mi imamo psa i vec je 3 puta putovao sa nama u USA kao rucna prtljaga i nismo imali problema nikakvih na carini cak smo isli preko reda.  e sad nemam pojma kako bi to sada islo. 
	 | 

| imarkovic | 
			16.02.2010 20:05 | 

Tamacharly, sta bi sa psom, je li stigao u USA? Ja sad imam istu situaciju i ne znam kako da prenesem pekinezera. Nikad nije letela, a mnoooogo je prgava. Kako je vas pas bio miran toliko dugo? Sta ako pocne da laje? Mi smo razmisljali da je umesto u kabinu s nama, stavimo u cargo. A imamo i macu, da joj pravi drustvo.:grin: 
	 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik imarkovic
					(Poruka 14091)

Tamacharly, sta bi sa psom, je li stigao u USA? Ja sad imam istu situaciju i ne znam kako da prenesem pekinezera. Nikad nije letela, a mnoooogo je prgava. Kako je vas pas bio miran toliko dugo? Sta ako pocne da laje? Mi smo razmisljali da je umesto u kabinu s nama, stavimo u cargo. A imamo i macu, da joj pravi drustvo.:grin: 

| 

Uh, mi smo u istom problemu. U stvari, malo vecem.... jedno 35-40kg velikom problemu zvanom Kiki - japanski Akita-inu :1072: Tu dileme nema, on ide u cargo. Zvali smo Lufthansu, 300eur je karta za psa. Mora da bude u kavezu i to ima propis koliki kavez treba da bude (za Kikija najveci moguci, gnc) jer pas mora da moze da se okrene, ustane, ispruzi sape i sl. To je odeljenje sa kontrolisanom temperaturom, pritiskom, sve kao u kabini dakle nema frke, osim sto je dugo sam i moze da se uznemiri.  
Opciju da saljes psa posebnom cargo kompanijom ne razmatraj, preskupo je!!! 
Ako se odlucite za kargo, nas je savet da je sto pre privikavate na kavez i voznju a malo i na samocu, to je bar nasa strategija :blink: 
Ali da imamo malog psa, sigurno bismo ga stavili u kabinu, da bude sa nama... 
Pozz i srecno  
	 | 

| dejancic | 
			17.02.2010 01:17 | 

Zar ne moze veterinar da mu da odredjenu dozu sedativa da bi lakse podneo put i onda nema brige oko kaveza i samoce? 
	 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik dejancic
					(Poruka 14094)

Zar ne moze veterinar da mu da odredjenu dozu sedativa da bi lakse podneo put i onda nema brige oko kaveza i samoce? 

| 

Velika je to dilema, ima i za i protiv sedativa... Jos cemo se svakako raspitati. Nepoverljiva sam prema veterinarima (i lekarima haha). Kako da verujem coveku koji kaze da pas treba ceo zivot da jede granule??? No, skrenula sam s teme. 
Ima neka prica da kad je pod sedativima pas ne dahce dovoljno i onda ne moze da se rashladi pa moze da se pregreje, meni zvuci kao SF ali sve opcije razmatramo...  
	 | 

| tamacharly | 
			17.02.2010 09:22 | 

Citat: 

(Poruka 14091)

| 

putujemo sad u martu. idemo lufthansom, a nas pas je vec 3 puta putovao sa nama u usa.posto je mali ,ispod 8kg moze u kabinu samo moras puno prije traziti odobrenje jer u avionu gore moze biti samo jedna zivotinja po letu.on je super cijeli put prespava samo dize njusku kad prolazi hrana:obrva:.nama je veterinar za prvi put rekao da nikakvi sedativi nisu potrebni ako je gore sa nama jer mu je najbitnije da smo mi tu.ako ima slobodnih mijesta stavim ga kraj sebe a ako ne kod nogu nam je. ma sve to super prode samo ako je pas naviknut na putovanja autom to je velika prednost i kupite mu kavez prije da se navikne na njega.kad smo bili na razgivoru konzul rekao sve ok ako je cipiran i uredno cjepljen.  
	 | 

| Good Spirit | 
			17.02.2010 13:14 | 

@tamacharly 

Mi planiramo da povedemo mačora, koji koliko smo videli staje u "gabarite" da ide ispod sedišta sa nama, ali ono što me interesuje je kada se stigne u USA. Čitam da ljubimac obavezno ide u karantin na neko vreme (našao sam od par dana do nekoliko meseci). Pa me interesuje kakva su vaša iskustva sa time?  

Da li je išao u karantin? 
Ako jeste koliko dugo? 
Da li ste to plaćali? 
Da li je bila neka specijalna procedura pred odlazak, kod veterinara (pregled, neke vanredne vakcinacije, itd ..) Jer koliko vidim u pasošu ima mesto da se ljubimac klinički pregleda i da se pečatira da je sposoban da izdrži put. 
Da li ste nosili nešto od dokumentacije osim pasoša za ljubimca? 

Hvala 
	 | 

| wrath:of:the:lich:king | 
			18.02.2010 05:08 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik Good Spirit
					(Poruka 14107)

@tamacharly 

Mi planiramo da povedemo mačora, koji koliko smo videli staje u "gabarite" da ide ispod sedišta sa nama, ali ono što me interesuje je kada se stigne u USA. Čitam da ljubimac obavezno ide u karantin na neko vreme (našao sam od par dana do nekoliko meseci). Pa me interesuje kakva su vaša iskustva sa time?  

Ako jeste koliko dugo? 
Da li ste to plaćali? 
Da li je bila neka specijalna procedura pred odlazak, kod veterinara (pregled, neke vanredne vakcinacije, itd ..) Jer koliko vidim u pasošu ima mesto da se ljubimac klinički pregleda i da se pečatira da je sposoban da izdrži put. 

Hvala 

| 

Majkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!! Evo par dobrih linkova:
 http://www.cdc.gov/animalimportation/cats.html
https://help.cbp.gov/cgi-bin/customs...i=&p_topview=1
http://www.immihelp.com/immigration/pets.html
http://www.justlanded.com/english/US...Pets-in-the-US
Ajde da vas izvuku pa da konacno upoznamo famoznog macora :1072:  
	 | 

| tamacharly | 
			18.02.2010 09:10 | 

Citat: 

(Poruka 14107)

@tamacharly 

Ako jeste koliko dugo? 
Da li ste to plaćali? 

Hvala 

| 

za usa nema karantene bar sto se peseka tice.samo cijepljenje protiv bjesnoce redovno i potvrda od veterinara za put van zemlje.mora biti cipiran.i to ti je nase iskustvo.cjepljenje protiv bjesnoce mora se obaviti 21 dan prije puta.kad rezerviras karte najavis da imas ljubimca i koliko kg , cekas da ti potvrde da na taj let moze ici ljubimac s tobom,i kad kupis karte pise da imas rezervirano za pet in kab..dodes na aerodrom na chek in teta ti uzme papire ispuni uplatnicu i posalje te na salter da platis (mi placamo oko 100eur po smijeru)po kilazi se placa.i to ti je to putujes normalno.kad dodes u usa u karton koji dobijes u avionu upises da nosis zivotinju,oni tamo na carini pogledaju veterinarsku knjizicu ,datum cjepljenja protiv bjesnoce,nasmijese se jer su ludi za zivotinjama i mozes ici. cak smo putovali kad je bila ona frka prije par godina sa terorizmom u londonu pa su svi aerodromi bili pod pripravnosti i u frankfurtu stojimo u redu jedno 200met kad dode ciko vidi psa i kaze obitelj sa psom molim prodite naprijed i tako mi ostavimo sve te ljude iza sebe i odmah obavimo kontrolu i udemo u avion.  
	 | 

| dreamerns | 
			18.02.2010 17:24 | 

Kada smo vec kod kucnih ljubimaca, ja stvarno ne znam sta im ovde rade. Generalno, ovde psi uopste ne laju...ne naskacu na ljude i sl. Ma ne laju ni jedni na druge, ne tuku se....nista... Ne znam jesu li kastrirani, drogirani, ogrlica sa strujom...ili je svako ko poseduje psa ovde svetski prvak u treniranju pasa. 
	 | 

| imarkovic | 
			18.02.2010 22:37 | 

Dreameru, ne brini, to ce se promeniti kad stigne moj srpski pekinezer. To je cudo od zivotinje. Moj muz je zove gonic lavova. 
U USA su psi kastrirani i sterilisani. Trazila sam hotele za pse u Teksasu, u slucaju da nam zatreba na jednu noc, skoro svi traze pored vakcina da je pas kastriran ili sterilisan. 
A sto se tice aviona, ako moze samo jedna zivotinja u kabinu, onda definitivno ide u prtljaznik. Imamo i macku, pa nije lepo da ih razdvajamo. I mislili smo da je to najbolja ideja, samo nas plasi ono presedanje. A sedative niko ne preporucuje, pa necemo eksperimentisati. Prezivece 15 sati u kavezu. 
	 | 

Ljudi,pravite decu manite se pasa i macaka. :naughty: 
	 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik lala
					(Poruka 14143)

Ljudi,pravite decu manite se pasa i macaka. :naughty: 

| 

Tata, mama, pa i vi ste na ovom forumu?? :1060:  
	 | 

| dreamerns | 
			19.02.2010 16:35 | 

Citat: 

(Poruka 14142)

Dreameru, ne brini, to ce se promeniti kad stigne moj srpski pekinezer. To je cudo od zivotinje. Moj muz je zove gonic lavova. 
U USA su psi kastrirani i sterilisani. Trazila sam hotele za pse u Teksasu, u slucaju da nam zatreba na jednu noc, skoro svi traze pored vakcina da je pas kastriran ili sterilisan. 
A sto se tice aviona, ako moze samo jedna zivotinja u kabinu, onda definitivno ide u prtljaznik. Imamo i macku, pa nije lepo da ih razdvajamo. I mislili smo da je to najbolja ideja, samo nas plasi ono presedanje. A sedative niko ne preporucuje, pa necemo eksperimentisati. Prezivece 15 sati u kavezu. 

| 

Ne znam...moguce. Samo mi nije jasno kako ih onda pare? Mislim, koliko znam kada covek kupuje psa sa dobrim pedigreom i te izlozbe i sl...to je sve radi novca u stencima...na tome mnogi zaradjuju. Moguce da te izlozbene pse ne kastriraju...ali ih i ne setaju po ulici, nego drze u boksovima u privatnim odgajivacnicama.  
Inace, ovde se prema tim kucnim ljubimcima odnose bolje nego prema svojoj deci. Stvarno su malko sasavi...  
	 | 

| milimelo | 
			19.02.2010 17:42 | 

Mi smo donijeli nase dvije mace iz Bosne. Let od 13 sati su provele u cargo dijelu u zajednickom kavezu. Obavezno je bilo staviti im vodu i hranu (koju nisu ni dotakli vec samo prosuli po kavezu).  

Nista sedativi, zivotinje se same smire u nepoznatom prostoru. Mislim da su meni trebali jer sam ja sve vrijeme mislila kako je njima dole samima.  

Po dolasku na O'Hare prvo mi je bilo da ih preuzmem - ima poseban dio gdje se preuzimaju zivotinje - preko puta trake za prtljag. Onda smo cekali da dodje teta i pogleda ih - papire nije ni pogledala (nabavili pasose, papire za EU - certifikat o vakcinaciji protiv bjesnila, cipovani), samo je virnula u kavez. Macke isprepadane, gladne, od stresa dlaka na sve strane.  

Srecom je muz ponio sto sam rekla kad je dosao po mene (kutiju sa pijeskom i hranu) pa su tokom voznje isli na wc.  

Par mjeseci kasnije smo im uzeli vet osiguranje preko Banfield klinike (imaju je u skoro svakom PetSmart). 
	 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik dreamerns
					(Poruka 14147)

Moguce da te izlozbene pse ne kastriraju...ali ih i ne setaju po ulici, nego drze u boksovima u privatnim odgajivacnicama.  

| 

Nije moguce nego sigurno! Kastrirani nemaju prava da ucestvuju. Jedan od osnovnih kriterijuma kod muzjaka su dva pravilno spustena testisa.  
	 | 

20.02.2010 01:38 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik nemili
					(Poruka 14154)

Nije moguce nego sigurno! Kastrirani nemaju prava da ucestvuju. Jedan od osnovnih kriterijuma kod muzjaka su dva pravilno spustena testisa. 

| 

I kod mene :1060:  
	 | 

hahahah, a tvoj je uspeshno ocarinjen preko bare :D 
	 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik wrath:of:the:lich:king
					(Poruka 14158)

I kod mene :1060: 

| 

hahaha :lool:  
	 | 

| Good Spirit | 
			20.02.2010 11:18 | 

Hvala za informacije. 

Naš mačor se redovno vakciniše, jednom godišnje, na besnilo, čak mislim da je po  zakonu Srbije to i obavezno, navodno veterinar ne bi trebao da primi ljubimca na pregled ako nije vakcinisana. 

Ono što me buni je čipovanje, u Srbiji se mačke ne čipuju, samo psi. Ja kada sam otišao i rekao da sam doneo mačora da se čipuje veterinar mi je to rekao. Moraću to da saznam od USA nadležnih institucija da li zahtevaju to ili ne. 

Ja sam srećan što znam da će mačor moći sa nama u kabinu, jer ako ide u kargo mislim da bi se baš stresirao oko toga, pa još i minimum jedno presedanje ... 

@milimelo: Mi se još razmišljamo oko sedativa, popričaćemo i sa veterinarima, naš mačor je velika kukavica prema novom, nepoznatim ljudima, tako da kapiram možda neki blagi sedativ bi ostavio manje stresa na njemu ... ne znam ... ima još vremena za to ... 

PS. Ono što me izuzetno nervira u Beogradu što veterinari ofrlje popunjavaju pasoš od ljubimca, lepo nam je država napravila pasoš da popunjavaju sve što treba, a ja moram svaki put da ih podsećam i proveravam da li su napisali lepo S/N od vakcine, proizvođača, da li su pečatirali ... to me mnogo nervira što rade ofrlje ... 
	 | 

Citat: 

(Poruka 14165)

Mi se još razmišljamo oko sedativa, popričaćemo i sa veterinarima, naš mačor je velika kukavica prema novom, nepoznatim ljudima, tako da kapiram možda neki blagi sedativ bi ostavio manje stresa na njemu ... ne znam ... ima još vremena za to ... 

| 

Cula sam od nekih ljudi da su koristili macinu travu tj valerijanu, e sad ne znam, ja nikad nisam imala macu, mozda oni lupetaju ali mozda i vredi razmisliti.

Citat: 

(Poruka 14165)

PS. Ono što me izuzetno nervira u Beogradu što veterinari ofrlje popunjavaju pasoš od ljubimca, lepo nam je država napravila pasoš da popunjavaju sve što treba, a ja moram svaki put da ih podsećam i proveravam da li su napisali lepo S/N od vakcine, proizvođača, da li su pečatirali ... to me mnogo nervira što rade ofrlje ... 

| 

Da su takve stvari ok u Srbiji, bile bi ok i one vaznije, pa mi svi ne bi bili na ovom forumu...  
	 | 

20.02.2010 18:39 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik dare_ns
					(Poruka 14160)

hahahah, a tvoj je uspeshno ocarinjen preko bare :D 

| 

Bolje da su ga stavili u karantin :belj:  
	 | 

| imarkovic | 
			20.02.2010 19:09 | 

@Good Spirit, mi smo cipovali macku, bas zbog odlaska u USA. I nista joj ne fali. Ako insistiras i objasnis zasto to hoces, verujem da moze, bez obzira sto to kod nas nije pravilo. Ali, mozda milimelo bolje zna da li je to obavezno u USA. Ako nije, ne moras da bacas pare. 
	 | 

Naj efikasniji nacin da prenesete vaseg ljubimca ako ste vec toliko vezani je da odete do prve kafilerije i zamolite da od vaseg psa ili macke naprave sapun,tada moze da stane i u kofer bez problema. :naughty: 
	 | 

| Good Spirit | 
			20.02.2010 23:50 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik wrath:of:the:lich:king
					(Poruka 14172)

Bolje da su ga stavili u karantin :belj: 

| 

To samo ako je vakcinisan na besnilo :D  
	 | 

Citat: 

(Poruka 14176)

Naj efikasniji nacin da prenesete vaseg ljubimca ako ste vec toliko vezani je da odete do prve kafilerije i zamolite da od vaseg psa ili macke naprave sapun,tada moze da stane i u kofer bez problema. :naughty: 

| 

Javlja mi se neka zelja da od tvojih usiju napravim pihtije :budalo:

P.S. Naj efikasniji se pise zajedno :naughty:  
	 | 

| tamacharly | 
			22.02.2010 09:10 | 

Citat: 

(Poruka 14176)

| 

to sto nisi normalna,nadi mjesto za pokazivanje na drugom mjestu pa se lijeci a ne ovdje , duso draga. od takvih mi se povraca i zato i bjezim sa ovih podrucja. tebi bolje da nades neki azerbejdzanski forum (ali mislim da su i oni civiliziraniji)  
	 | 

tamacharly niti se pokazujem niti lecim ovde,u pitanju je bila sala a ne ozbiljna konstatacija,zato ne vidim razlog da me napadas ili vredjas,da si malo obrazovanija znala bi da mi doskocis na nacin na koji mi je doskocila Zabica,koji je isto saljive prirode bez uvreda.mozes ti sreco moja da bezis koliko hoces ali od sebe nikako ne mozes da pobegnes ni da hoces. :) 
	 | 

| tamacharly | 
			23.02.2010 10:10 | 

Citat: 

(Poruka 14190)

tamacharly niti se pokazujem niti lecim ovde,u pitanju je bila sala a ne ozbiljna konstatacija,zato ne vidim razlog da me napadas ili vredjas,da si malo obrazovanija znala bi da mi doskocis na nacin na koji mi je doskocila Zabica,koji je isto saljive prirode bez uvreda.mozes ti sreco moja da bezis koliko hoces ali od sebe nikako ne mozes da pobegnes ni da hoces. :) 

| 

bez komentara ,ovo se samo moze ignorirati!!!!:woohoo::woohoo::woohoo:  
	 | 

| srdjevic | 
			23.02.2010 10:13 | 

bitna informacija?   

Vidim da divanite ovde o živuljkama, pa iako nemam skoro nikakvog iskustva s istim, živeo sam 9 meseci s džukcem jednim opakim kad sam se doselio... Vidim da su ovde baš pedantni oko nege ljubimaca, da kucov odmah dobija porodično prezime, svakakve boce dobijaju redovno (vodio ga i ja).... :grin: 

No, da ne dužim puno, evo korisnih informacija: jedan od  partnerskih sajtova sa kojim smo imali čast da se povežemo skoro je  JustAnswer - nude vrlo jeftinu uslugu (online) saveta direktno od strane veterinara (između ostalih) koji su trenutno online, a radi na fazonu napojnica...

Za slučaj da Vam treba hitna pomoć oko ljubimca nakon selidbe, možete da se obratite njima... :;D:  
	 | 

| dreadnot | 
			23.02.2010 10:49 | 

Zasto da bacate pare kad imate veterinara na forumu? Nas zakon predvidja obavezno obelezavanje pasa mikrocipovima ili tetovir brojem. Ovo drugo je vec malo zastarelo, pa se uglavnom radi mikrocipovanje, posebno ako zivotinja ide van zemlje. Obelezavanje vrse veterinarske stanice i ambulante, o cemu obavestavaju Centralnu bazu Ministarstva poljoprivrede u koju se unose podaci o vlasniku i psu. Iako nije propisano za macke, moze da se koristi isti cip kao i za pse. Cip se aplikuje jednokratnim aplikatorom sa leve strane vrata (gornja polovina), mora da bude standardizovan i citljiv odgovarajucim citacem. Cipovanje je dozivotna mera obelezavanja jer ostaje u vezivnom tkivu vrata zivotinje do njenog uginuca. U izuzetno retkim slucajevima moze da migrira kroz vezivno tkivo i da se pomeri na neko drugo mesto, pa da ga je tesko ili nemoguce pronaci. U takvim slucajevima mikrocipovanje moze da se ponovi. Sam cip je od inertne materije i potpuno bezbedan. 
Pravilnikom o izgledu i sadrzini pasosa za pse i macke propisan je izgled pasosa, sta sve treba u njega uneti i kako ga popuniti. Svi veterinari u veterinarskim stanicama i ambulantama bi morali to da znaju. 
karantin ne mora da bude obavezna mera zastite za kucne ljubimce ukoliko su redovno vakcinisani, dehelmintisani (ocisceni od glista i drugih crevnih parazita), pregledani i nadjeno je da su zdravi, bez ikakvih vidljivih simptoma bolesti i spremni da podnesu put. Srecna okolnost je da nema bitnih zaraznih bolesti za koje bi psi i macke mogli da budu prenosioci ili vektori, pa ne ugrozavate zemlju u koju putujete. Da vam je ljubimac prase, sve bi bilo mnogo komplikovanije. 
Kada je u pitanju upotreba lekova - sedativi u ovom slucaju - moguce je dati neki blag sedativ koji ce da primiri zivotinju. Kako je temperatura regulisana u kargo delu, ne treba se bojati da pas nece moci da dahce dovoljno, jer nece ni biti izlozen temperaturnom stresu. Ipak, treba imati u vidu da put dugo traje i da ce dejstvo sedativa svakako popustiti. Najvaznije je obezbediti dovoljno vode za pice, a nemam pojma ko o tome brine i da li je izvodljivo, ili barem zivotinju dobro napojiti neposredno pre polaska. 
	 | 

tamacharly kad malo bolje razmislim stvarno vidim da ono sa sapunom vise nije in,osim na nasim prostorima,ali posto vidim da gines za zapadnom kulturom onda je naj bolja varijanta za tebe da svog ljubimca pretvoris u dijamant,mnogo je otmenije i onako deluje zapadnjacki,cisto da se ne osecas kao balkanka.  
:grin::grin::grin: 
evo ti kontakt:
 http://www.dna2diamonds.com/pet-memorial/loss-of-a-pet/ 
	 | 

| Good Spirit | 
			23.02.2010 13:09 | 

Citat: 

Prvobitno poslao korisnik dreadnot
					(Poruka 14218)

Zasto da bacate pare kad imate veterinara na forumu? Nas zakon predvidja obavezno obelezavanje pasa mikrocipovima ili tetovir brojem. Ovo drugo je vec malo zastarelo, pa se uglavnom radi mikrocipovanje, posebno ako zivotinja ide van zemlje. Obelezavanje vrse veterinarske stanice i ambulante, o cemu obavestavaju Centralnu bazu Ministarstva poljoprivrede u koju se unose podaci o vlasniku i psu. Iako nije propisano za macke, moze da se koristi isti cip kao i za pse. Cip se aplikuje jednokratnim aplikatorom sa leve strane vrata (gornja polovina), mora da bude standardizovan i citljiv odgovarajucim citacem. Cipovanje je dozivotna mera obelezavanja jer ostaje u vezivnom tkivu vrata zivotinje do njenog uginuca. U izuzetno retkim slucajevima moze da migrira kroz vezivno tkivo i da se pomeri na neko drugo mesto, pa da ga je tesko ili nemoguce pronaci. U takvim slucajevima mikrocipovanje moze da se ponovi. Sam cip je od inertne materije i potpuno bezbedan. 
Pravilnikom o izgledu i sadrzini pasosa za pse i macke propisan je izgled pasosa, sta sve treba u njega uneti i kako ga popuniti. Svi veterinari u veterinarskim stanicama i ambulantama bi morali to da znaju. 
karantin ne mora da bude obavezna mera zastite za kucne ljubimce ukoliko su redovno vakcinisani, dehelmintisani (ocisceni od glista i drugih crevnih parazita), pregledani i nadjeno je da su zdravi, bez ikakvih vidljivih simptoma bolesti i spremni da podnesu put. Srecna okolnost je da nema bitnih zaraznih bolesti za koje bi psi i macke mogli da budu prenosioci ili vektori, pa ne ugrozavate zemlju u koju putujete. Da vam je ljubimac prase, sve bi bilo mnogo komplikovanije. 
Kada je u pitanju upotreba lekova - sedativi u ovom slucaju - moguce je dati neki blag sedativ koji ce da primiri zivotinju. Kako je temperatura regulisana u kargo delu, ne treba se bojati da pas nece moci da dahce dovoljno, jer nece ni biti izlozen temperaturnom stresu. Ipak, treba imati u vidu da put dugo traje i da ce dejstvo sedativa svakako popustiti. Najvaznije je obezbediti dovoljno vode za pice, a nemam pojma ko o tome brine i da li je izvodljivo, ili barem zivotinju dobro napojiti neposredno pre polaska. 

| 

Pa što ne reče da si veterinar :P 
Pa ako si aktivan negde u Beogradu, ajde javi gde je to pa možda da te posetimo. Ja i dalje nisam naišao na veterinara sa kojim sam zadovoljan. :)

Ok znači za mačke može čipovanje, samo da vidimo da li je to obavezno u SAD, da ne radimo to badava.

Imam ja dosta pitanja na temu ljubimca, od hrane, do koliko često treba dovoditi ljubimca na kontrolu, itd 
Možda da otvorimo neku posebnu temu za sve to :)  
	 | 

Pa reko covek jos odavno da je veterinar. Ja citam pazljivo :) 
Ali ja se sa njima ne bih konsultovala oko hrane, svi su oni indoktrinisani (cast izuzecima) kao i lekari. Prave posao proizvodjacima granula (a ovi drugi farmaceutskim kucama). Hills ili smrt, ma... beeep! 
Hvala dreadnot na savetima, mi se za sada pripremamo bez sedativa, ali videcemo jos. 
@ lala: ajde da se ne salis vise tako jer su ljudi stvarno vezani za svoje ljubimce cim se odlucuju da ih vode preko pola sveta u neizvesnost. I "naj bolja" se pise zajedno!!! 
	 | 

| srdjevic | 
			23.02.2010 21:25 | 

A da izdvojimo mi ovo u posebnu temu "Selidba sa kućnim ljubimcima"? 

Da, pratim i ja, znam da je dreadnot veterinar, odlično je da ga imamo ovde! Kad dođe ovamo, imaće gomilu klijenata ako odluči da otvori nešto, vidim ja. :bravo: 

S ovima smo se povezali za slučaj da dreadnot ne ostavi javno broj telefona, ili da slučajno ne otera nekoga u....pisaću mašinu zbog zvanja u 4 ujutru... :grin: 
	 | 

| srdjevic | 
			23.02.2010 21:31 | 

Evo izmestio sam je posebno... vlasnici živuljki, udrite "rate this thread" da buduća pokolenja znaju di da kopaju. :grin: 
	 | 

@zabice,hvala na casovima pravopisa,to i ne plus glagoli me *ebu jos od gimnazije :) ,nisam ja hitler za kucne ljubimce vec sam se samo malko nasalio i sam sam ponosan vlasnik jednog dzukca,tj.ne ja vec moja devojka,ali posto zivimo zajedno dodje mu na isto. 
	 | 

Citat: 

(Poruka 14230)

@zabice,hvala na casovima pravopisa,to i ne plus glagoli me *ebu jos od gimnazije :) ,nisam ja hitler za kucne ljubimce vec sam se samo malko nasalio i sam sam ponosan vlasnik jednog dzukca,tj.ne ja vec moja devojka,ali posto zivimo zajedno dodje mu na isto. 

| 

Hmmm... zvucis uverljivo, al ja jos uvek ne odustajem od onih pihtija... :naughty:  
	 | 

| dreadnot | 
			24.02.2010 09:11 | 

Ja jesam veterinar po struci, ali ne i po poslu kojim se bavim. 18 godina sam radio na Fakultetu veterinarske medicine, na Katedri za ishranu, a sada sam u Ministarstvu poljoprivrede, sto ce reci - nista od prakse, ne torbarim po gradu niti imam ambulantu (niti cu raditi kao veterinar u USA jer nema para ni zivaca da prakticno ispocetka studiram i dobijem licencu). Sto se tice preporuke, uvek cu reci da vodite svoje ljubimce na Fakultet, ako ste u prilici, tamo su ljudi koji jako dobro rade, imaju puno znanja, a po prirodi posla stalno se usavrsavaju (pa dobro, neki, mogu da preporucim najbolje) 
Sto se tice ishrane pasa i macaka - moguce je na dva nacina: home made obrok i gotova hrana. U prvom slucaju sami birate sta cete dati ljubimcu, sami pripremate i brinete da hrana sadrzi sve potrebne sastojke. Da li znate dovoljno o tome koji je sadrzaj svih neophodnih materija u pojedinim hranivima i koliko treba psu/macki u odredjenom uzrastu ili stanju (graviditet, laktacija)? Najlaksi nacin da se upropasti stene i da ne izraste u lepo odnegovanog psa je vlasnik koji misli da sve zna i po svome hrani zivotinju. Sa druge strane, gotova hrana (granule sto rece zabica) je plod istrazivackog i naucnog rada i sadrzi sve sto odredjenoj vrsti i kategoriji treba. Necu ja da propagiram ni jednog proizvodjaca (dok ne odem u USA i pocnem da radim za nekog od njih), vec samo kzem da je to jednostavnije, cistije, sigurnije i ostavlja vam vise vremena za igru sa ljubimcem. 
	 | 

| srdjevic | 
			24.02.2010 09:29 | 

granule rulez   

Dreadnot je u pravu - ovde nikoga nikad nisam video da se izmotava da pravi svoju hranu... Ma svi ima ovde da kupujete granule - sve spremno i na gotovs. :grin: A svaka prodavnica ima ceo red robe za kućne ljubimce, tako da ima toliko vrsta i podvrsta da vam neće biti dobro. :obrva: (Pa šta ću kad drže taj red između etničke hrane (mi) i plastike, pa se redovno prevarim te uletim u taj... :grin:) 

Svako ko ima ljubimca nosi džakčinu sa sobom iz prodavnice... Oma vidiš kol'kog džukca šeta inače - ima i slika na džaku. :bravo: 
	 | 
	| Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:19. | 

| 
	Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.