Pitanja za programere.. i ostale :)
Ovo je donekle izmenjeni tekst mog komentara na emigracija blogu, upućen Aleksu koji na žalost izgleda da ne posećuje svoj blog. U međuvremenu me je Žana posavetovala da pokušam sa postom i ovde jer valjda ima dosta programera. Evo ga tekst: (prvobitno upućen Aleksu pa je su zbog toga pitanja u prvom licu)
Imam jedno pitanje u vezi posla. U stvari nekoliko pitanja, ali prvo mali uvod: Ja upravo završavam Višu Elektrotehničku Školu u Beogradu. Imao sam tu sreću da imam odličnog predavača iz C++ i Jave, čuvenog Lasla Krausa sa ETF. Iako sam slušao i C, i C# pa čak i malo ADO.NET – nameravam da se bavim Javom. Slušao sam i Servlete i JSP. Znam da na višoj nije neki nivo, ali većinu programerskih predmeta sam položio sa vrlo visokim ocenama – na web programiranju sam čak dobio 100%. Pored gore navedenog, solidno sam upoznat i sa UML-om i GoF paternima, zatim i SQL-om, HTML-om i CSS-om, XML-om itd.
Pravog radnog iskustva kao programer nažalost nemam. To je zato što sam tokom studija uglavnom radio poslove kao što su tehnička podrška, project management i sl. Nameravam da se zaposlim kako znam ovde makar na par meseci da malo steknem samopouzdanje pre nego što emigriram. Ovo ispada da je mnogo veći problem nego što sam mislio da će biti.. valjda nikome ne odgovara da prime programera na tri meseca. Mislim da ću od sada tu informaciju da izostavim. Da li mi možeš dat neki savet, budući da si u industriji? Šta misliš o polaganju SCJP i SCWSD sertifikata pre nego što odem? Da li imam ikakve šanse da se zaposlim u USA bez iskustva? Bez sertifikata? Da li je moguće zaposliti se odavde? Tada verovatno imam veće šanse/izbor.. Još jedna verovatno važna napomena: sredstva su nam vrlo ograničena, tako da je potrebno da pronađem posao što je pre moguće.
Gasi mi se baterija.. moram da završavam. Još jednom hvala na sjajnim tekstovima!
Pozdrav
Stigla druga koverta: Mart 09
Intervju/Vize: Maj 09
|