poz,
prvo da ti cestitam na koverti. Drugo, da ti odgovorim na pitanja. Nakon intervjua, kada ti udare pecat u pasos, imas 6 mjeseci da udjes u USA. Trebate svi da udjete u tom roku, ali ne mozete ici bez supruge. Dakle, ona mora biti sa vama, ili mora prva da udje da aktivira svoju vizu.
Odmah nakon ulaska u USA, razgledanja znamanitosti koje vas zanimaju, mozete se vratiti nazad kuci. Ja sam evo u USA vec mjeseci jedan dan :).. i jos uvijek cekam da dobijem SSN (Social security number) i zelenu kartu. Ovo vam moze neko poslati iz USA-a, mada se ja licno ne bih vracao bez ova dva papirica.
Jedina fora je ta da oni kao ne dozvoljavaju da budes van zemlje duze od 6 mjeseci, ili ako iams bas neki razlog mozes uzeti re-entry doyvolu i mozes biti duze od godine odsutan, a da nemas nikakvih problema.
Evo da te malo utjesim. Supruga i ja smo bili u slicnoj poziciji kao i vi, samo sto nismo imali dijete. Dakle, imali stan, super placene poslove i ipak smo se odlucili da iskoristimo sansu. Doduse u medjuvremenu je supruga dobila otkaz, tako da smo zbog toga samo ranije otisli, u maju umjesto u septembru kako smo ranije planirali.
Ako procitas ranije postove, vidjet ces koliko smo se svi mi lomili i dvoumili oko odlaska.
Mogu ti samo reci da se jos nisam pokajao, niti jednom zapitao sta mi je ovo sve trebalo.
Srecno.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio