Mora da sam odlepila kad pisem post u 4 am
Lenhi i Dreadnot - samo napred ali pazljivo i imajte u vidu da su neke drzave vise "child" i "imigrant" friendly nego druge (misleci na osiguranje dece i daycare za sveze imigrante). Neke daju pomoc (za decu, ne odrasle) odmah, neke za 6 meseci a neke tek nakon 5 godina.
U svakom slucaju, ne zaboravite da svi clanovi porodice moraju da udju u roku od sest meseci ali nosilac vize (DV-1) moze da udje i ranije. Tu mogucnost su bar ovde u LA mnogi iskoristili. Jedan primer je poznanik iz Beograda ciji sin u vreme dobitka vize nije imao ni godinu dana. On je dosao ovde odmah nakon izdavanja vize, bio kod prijateljice oko 5 meseci (living room sofa varijanta), polozio za dozvolu za kamione, poceo da vozi i zaradjuje - i onda rentao stan i doveo zenu i dete. Razdvajanje je tesko ali nekad je to i najbolja kombinacija. Dobro planiranje je najvaznije.
Nema uspesne formule kako da se sve uradi - sve je rizik i gomila stvari moze da se zavrsi naopako. Vec sam napisala da je meni uzelo skoro dve godine da se sve stabilizuje a do tada gomila problema (neke od njih sam sama uzrokovala i neki visa sila). Iskustvo mi govori da u vecini slucajeva treba oko godinu dana da sve legne na svoje mesto.