View Single Post
Staro 06.11.2009, 10:20
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;12341]Nisam sigurna da li postoje u svim drzavama (nisam proveravala svaku) ali dosta njih ima. U LA to radi ovako - to su skole za Adults, odes tamo i prijavis se, platis $5 za aplikaciju, uradis test na osnovu kojeg ti oni kazu koji cas treba da uzmes i to je to. Ima dosta lokacija i raznih termina. Iako na aplikaciji stoji polje za SSN i Alien #, to nije obavezno da se popuni. Knjige mozes da kupis a i ne moras. Ja sam zvala USCIS da se raspitam za kuma koji je bio na turistickoj vizi za ove casove i rekli su da nije problem dokle god nije full-time (a zbog onog pitanja na aplikaciji za vizu da li dolazite da se skolujete ovde). On je zaista uzivao u casovima. Ja sam uzimala ove casove dok nisam ispunila uslove za College. Poenta je da imigranti nauce jezik zato Federal Government i finansira ove programe - na casovima se uci i sistem zivota ovde, te postoji ocekivanje da ce program pomoci i ilegalcima da shvate neke stvari. Jedan deo programa, bez obzira sto je ESL u pitanju, je i da se ljudima objasni na sta sve imaju pravo (bolnice etc.) bez obzira na status, kao i mogucnost da placaju taksu preko TIN sto moze da im pomogne pri legalizaciji kasnije. Sve u svemu - poenta ovih programa nije akademsko usavrsavanje te stoga upisom na njih se i ne resava status vize.[/QUOTE]
Ja sam bio jasan mene je zanimalo da li ljudi koji dođu kao novi imigranti imaju priliku da besplatno negdje uče engleski jezik dok rade prve poslove, i da im to koristi za novi život u USA.
Ne mislim na studiranje, da li se dobija sertifikat za ovo ili ono itd.
Kad čovjek usavrši jezik može polagati za kakav hoće sertifikat.
Vidim da je sloba pomenuo da ima, a nemili kaže da nema.