[QUOTE=landlord;14034]Miso, niste kupili auto vec ladju. Odlican auto. Neka bude sa srecom..[/QUOTE]
Zahvaljujemo! Prenecu mu komplimente ;).
[QUOTE=dreamerns;14027]E hvala ti puno na ovoj informaciji. Covek uvek vidi ono $22750, a menee bas interesuju ove ostale stavke koje ti itekako nabiju jos cetvrtinu cene. Koliko vidim, osiguranje ti je jaaako skupo, jer to ono bumper to bumper...ili kako se vec zove :-)[/QUOTE]
Izvini na cekanju. Srdjevic ti je dobro odgovorio. Garancija je bumper2bumper, dok je osiguranje full coverage (ono je obavezno dok god ne otplatis auto; kasnije mozes da uzmes i obicno). Znam da izgleda da je osiguranje skupo, ali veruj mi, veoma je povoljno u poredjenju sa cenama koje sam cuo da ljudi placaju (priznali mi 10 godina voznje iz Srbije). Osiguranje smo inace uzeli od jednog od brokera za osiguranje kod dilera koji ti pronadje najpovoljniju ponudu (auto ne mozes da isteras iz salona dok nemas osiguranje).
Produzena garancija i alarm su ti opcioni, tako da auto mozes da kupis samo sa dodatkom poreza i ostalih troskova dokumentacije. Mi smo se odlucili za produzenu garanciju zbog fiksnih troskova (nema neplanskih dodatnih izdataka dok otplacujemo kredit), dok su nam alarm uvalili (kupovina trajala 5-6 sati, ne mozes ni da zamislis koliko ima papirologije, pa na kraju pristajes na sve samo da izadjes iz salona ;)). Ponudice ti i nesto sto se zove GAP (ako ti desi nesto sa autom i osiguranje ti isplati odstetu koja uglavnom ne pokriva 100% troskova, GAP ti doplacuje razliku do 100%). Moj savet ti je da unapred odlucis sta ces da uzmes, jer ces u trenutku kupovine biti verovatno podlozan uticajama, a oni znaju da budu posebno ubedljivi :).
Ovde su, kao sto si verovatno i sam primetio, japanci na velikoj ceni. Kada cujes price, onda i razumes zasto: zetov Mitsubishi star 12 godina, Honda prijateljeve majke stara 12 godina, Toyota njenog muza stara 6 godina...nijedan od tih auta nije imao kvar. Samo redovno odrzavanje i menjanje guma i akumulatora. S druge strane, jedno iskustvo mog kolege sa posla od pre par nedelja. Kupio je Subaru (poznat po kvalitetu) pre par godina tada starog 3 godine (uzeo kredit od banke sa 13% APR, tako da mu je rata oko $500). Do sada presao sa njim preko 70 000 milja, nijedan kvar. Vracajuci se iz LA ka San Diega-u u pokusaju da obori prijateljov rekord, spali motor (kasnije utvdjeno da nije imao dovoljno tecnosti za hladjenje koju nije proveravao od kada je kupio auto). Nov motor: $6000. Popravka: samo da mu otvore motor i vide u kakvom je stanju $1900. Odluci da ga ne popravlja i da kupi drugi auto, ali ne moze da dobije kredit jer jos ima $12 000 da otplati. Auto nema, para nema za drugi, a mesecna rata od $500 dolara je i dalje tu.
Treba uvek imati na umu da nismo vise u Srbiji i ne vozimo vise Zastave pa da mozemo da prodjemo sa par stotina dinara kod majstora (ovo je bar za mene vazilo :)) i napraviti dobru racunicu ukoliko se uzima veci kredit za polovno vozilo jer kupujes macku u dzaku. Ukoliko kupujes nov auto ili polovan za $1000 dolara, onda nemas brige, jer si u prvom slucaju pokriven garancijom, a u drugom u slucaju kvara kupis drugi za iste pare...