[QUOTE=Smith6000;14137]Imao sam i creditnu karticu. ITIN broj je isto sto i SSN broj, sto se tice bankovnih racuna, zato pitam. :==D:
[/QUOTE]
To sto neka banka moze nesto da uradi, ne mora da znaci da ce da uradi. Osnovna svrha TIN je da ti drzava naplati porez. Ostale institucije sa tim nemaju veze, niti to moze da ti bude prednost. Ako zaradjujes novac i placas porez, odnosno ako imas konstantne prihode u USA i to dokazes izvodima iz banke – finansijska institucija moze to da uzme u obzir pri izdavanju kredita. Takodje se podrazumeva da iza sebe imas bar par godina poslovanja. TIN koriste mnogi imigranti koji su u procesu za dobijanje Zelene Karte, a jos uvek nemaju pravo da dobiju SSN.
Niti si ti ziveo u Americi, niti imas finansijsku istoriju ovde – nema sanse da ti bilo koja banka otvori unsecured credit zato sto si bio na necijem racunu (nemam pojma koju si kreditnu karticu imao, ali ako je otvorena bilo gde drugde osim ovde, ne utice ti na FICO score). Mnogo ljudi ima ovde koje kakve racune, ali ono sto banke interesuje je koliko zaradjujes i da li mozes da placas kreditne obaveze. Pogotovo sada - zavrnula se slavina... Ja imam rodjake na svom racunu i oni nemaju nista od toga osim sto mogu bez problema da podizu novac sa tog racuna. Opet – ako ti imas TIN na svoje ime i zaradjujes (ili zaradjivao si) u USA – moci ces to da iskoristis za dobijanje kredita za kupovinu auta, na primer. U suprotnom ne.
Inace, jedini zvanicni sajt za proveru kreditne istorije je AnnualCreditReport.com. I ne postoji opcija da se unese bilo sta osim SSN.
|