Sto se tice engleskog jezika dacu ti svoj licni primer i vazi za Chicago mada verujem da postoji takva mogucnost i u ostalim delovima USA. Dakle, ja sam vec posle 2 nedelje krenuo na ESL casove ovde ( ESL - English as Second Language ), reko da malo upotpunim prazninu dok ne dodje posao a i ujedno da pomognem sebi da se opustim malo u samom pricanju i ne samom pricanju nego konkretno u pravilnom pricanju i pisanju. Posto sto se mog slucaja tice ja engleski nikada nisam ucio u skoli, jerbo je jelte u moje vreme kada sam ja isao u osnovnu skolu ucio se ruski jezik ako si bio dete sa sela kao sto sam ja pocinjao, pa se naravno posle sa time i nastavilo u srednjoj skoli...doduse nemam nista protiv jezika ali do danasnjeg dana nisam video niti imao priliku da upotrebim jezik. Da se vratim na temu :)...Sto se mog znanja englesko jezika ja sam ga naucio tamo u Srbiji iz filmova, muzike i najvishe kompjutera posto mi je tu najvishe i trebao ali je to moje znanje bilo bazirano na razumevanju jezika i to prilicno dok mi je samo pricanje bilo malo da kazem teze jer nisam nikada pricao sa nekim uzivo sto bi se reklo sem catovanja :P. Tako da sam zbog toga ovde i krenuo na ESL casove jezika i mogu reci da mnogo pomazu nekome kao sto sam ja i to meni licno da probijem led i pocnem da pricam i koristim to sto razumem sve, za ovih mesec dana nije bio slucajeva da nisam nesto razumeo. Ovo sto sam ja krenuo je u public varijanti i besplatno je sto je jelte nama novodoslima veoma vazno, ali ima i u privatnim skolama i placa se tamo naravno. Licna je stvar svakoga sta ce izabrati i kako, ali mislim da je vecina za besplatnu varijantu :). Ja josh imao srece pa upao u prolecni deo...sam proces, ode se tamo, odrade se dve vrste nekih testova da vide koliko znash ( pisana varijanta, odgovaranje na pitanja i tome slicno) i na osnovu toga ti kazu posle u koji nivo spadash. Od dokumentacije je potreban dokaz da zivish na teritoriji gde krecesh sa casovima, meni su licno priznali aplikaciju za SSN posto ja josh nisam SSN dobio i jedino sam to i imao kao dokaz da sam ovde legalno a da ima adresu na sebi ( jer jelte u pasosu nema adresa stanovanja ovdasnja :) ). I sto se samih casova tice stvarno mogu reci da pomazu jer su oko tebe ljudi sa slicnim da ih nazovem problemima sto se jezika tice, na istom ste nivou pricanja otprilike tako da pomaze prilicno, barem meni koji nije ranije pricao engleski mnogo pomaze, najvishe da se opustim i pricam. To je bilo "ukratko" i nadam se da sam barem malo pomogao :D