Downers Grove
Downers Grove jeste ne zapadu Chicagoland-a, ali on ne pripada uzem gradskom jezgru (grad Chicago je u Cook county, a ovo predgradje je u DuPage county) te se stoga ne svrstava u WestSide vec je u pitanju jedan od jako lepo uredjenih i slikovitih predgradja - west suburb. Inace, gotovo svi zapadna, a pogotovo severna predgradja su i sredjena i cista, manje vise bogata i uglavnom ti tu belacko stanovnistvo. U ovom tvom predgradju su i porezi manji jer u pitanju drugi county. Do centra Cikaga si za oko 45 min Metra-om tako da ti je i to super sto se prevoza tice. Blizu su i Nejpervil i Aurora (sa svim onim outletima).
Cikago se jos uvek "drzi" u odnosu na druge velike gradove na srednjem zapadu (ovde mislim na Detroit i Cleveland) sto se tice etnicke strukture u samom gradskom jezgru. Naime, u ova druga dva pomenuta grada, belci su uglavnom "pobegli" u predgradja, a gradovi postali mahom sa crnim stanovnistvom i gomilom napustenih stambenih jedinica... Ovde je belaca jos uvek negde oko 40-ak procenata u samom gradu, mada zaista koliko sam uspeo da snimim, stvar je prestiza ziveti po predgradjima. Imam neki utisak da se rasizam ohoho odrzao, mada (ponavljam licno iskustvo) crnci su ti koji potenciraju rasizam (ocito zato sto su u samom gradu vecina) i na to se treba navici (bar oni koji imaju takav "problem").
Odgovor na tvoje pitanje je da je predgradje zaista ok, e sad, pitanje je sta ti ocekujes od mesta koje si odabrao za zivot u USA :-)
|