View Single Post
Staro 13.05.2010, 19:09
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno Usmle

Moze se naci posao i ako nemas USMLE, ali su peripetije vece jer u tom slucaju moras da "grebes" vise i trazis. Ja po dolasku nisam imao nikakve kontakte, vec sam po internetu jurio poslove asistenata i poslo mi je za rukom posle 3 meseca, a taj posao sam nasao ni manje ni vise nego preko pomenute craigsliste.

Ja sam u jos gorem polozaju jer sam stomatolog, mi polazemo NBDE i plus moramo u skolu dve ili tri godine (zavisno od programa koji lokalni fax nudi) i skolarina za taj "luksuz" izadje oko $150.000 pa o tome jos ne smem da razmisljam i morao sam da pojurim bilo kakav posao pa sam krenuo da trazim sve sto ima veze sa poslovima na kojima se od nas trazi neki rad sa papirologijom za koji ne treba licenca. Moj cimer, medicinar npr nije uspeo da nadje posao u struci, ali ga jos uvek trazi. On jos uvek sprema USMLE i juri poslove po ordinacijama (ima ih po oglasima, a mozes ici i licno da trazis mada iz iskustva znam da to za nas i nije naj naj resenje). Isto tako mozes na srpskim zutim stranama naci i spisak nasih lekara po Chicagu pa pokusati i kod njih (ja imam odstampan taj spisak ali nisam zeleo da jos uvek imam posla sa nasima pa sam jurio druge opcije).

Ako ste supruga i ti dobitnici zelene karte na lutriji onda je mozda najbolje da samo dodjete po GreenCard, vratite se nazad na par meseci jer USMLE moze da se polaze i u Zagrebu (bar prva dva koraka koji su dovoljni za pocetak residency-ja u vecini americkih drzava - samo u nekoliko trebaju sva tri za pocetak staza a Illinois nije medju njima) i onda kao gotov lekar sa polozenim americkim drzavnim dodjes nazad i nema tolikih peripetija oko trazenja posla u struci i nalazenja mesta za staz. Medicinarima je konkretno onaj glavni matching (raspodela ili kako vec) za residency u martu svake godine... Sad ne znam koliko ste stigli sa polaganjem USMLE, ovo su neke opste smernice...