View Single Post
Staro 03.06.2010, 02:28
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Wow ... svaki dan me nesto novo iznenadi. Ovdje u AZ svaka trudnica moze da dobije besplatno osiguranje preko lokalnog DES ofisa (department of economical security). I dosta ljudi koji nemaju visoka primanja mogu da apliciraju. Ja sam aplicirala kad sam dosla, ali posto nisam ispunila residental requirements (jos uvijek ne znam koji su, tad sam bila 4 mjeseca u USA), dobila sam samo ER coverage, sto znaci da ako mi se ne daj Boze nesto desi da moram hitno u bolnicu, to mi je pokriveno. Za djecu nije besplatno, ali djeca moraju imati osiguranje po zakonu i DES daje dosta opcija, od besplatnog pokrica za one koji ispunjavaju uslove, pa do nekih 100tinjak dolara premije mjesecno, sto opet nije strasno. Mi placamo 80$ za 5ogodisnjeg mangupa malog, i sve je pokriveno, doktor, zubar, okulista ...
Kad je dragi imao nesrecu (prije 2 godine) nije imao nikakvo osiguranje. Pao je sa motora koji nije bio osiguran (ni registroan ... ), imao povredu glave i odmah su ga helikopterom prevezli na traumu gdje je imao 2 operacije mozga tu noc. Niko nije ni pitao za osiguranje. Nakon nekoliko dana njegova mama je aplicirala preko DES-a i dobio je bez problema, i to su mu odobrili pokrice od 1.3. a nesreca je bila 22.3. tako da su bas sve bolnicke troskove pokrili. I danas ima to isto osiguranje, samo sto je sada long term care i sve je pokriveno (hvala Bogu). Ne smijem se ni sjetiti koliki su racuni dosli iz bolnice samo za prvih par dana Tako da i tu je dosta srece, dosta kako se snadjes. Ali ja i dalje mislim da USA ima najgori moguci sistem zdravstvenog osiguranja u modernom svijetu.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote