View Single Post
Staro 16.06.2010, 17:42
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ajd da se malko vratim na ameriku. Koliko sam ja video kako ljudi ovde zive, za ove obicne poslove je cena rada ista svuda (razlikuje se u nijansama). Zasto u nijansama. Pa cena rada za obicne poslove je minimalac i jedinu razliku imas je koliko je minimalac u jednom, koliko u drugom state-u. U velikim gradovima te cekaju i veliki porezi. Tako da ti nije svejedno hoces li stan placati 300$ ili 1000$....kada ti je plata 1500$. Nije ti svejedno hoce li ti porez uzeti 100 ili 200$. Cak uzmimo u obzir i poslove koji nisu "obicni", odnosno koji su placeniji. Recimo poslove 40-100k. Tih poslova mozda imas manje u malim mestima, ali ih ima. Moze se ubosti. Ja sam recimo programer i dobijao sam ponude za neke poslove po vukojebinama (u pitanju je uvek bila neka fabrika i softver za neke masine u mom slucaju). Zamisli kolika je ta usteda? E sada....ako hoces da zaradjujes preko 100k$....jbg, takvih poslova je manje u nedodjiji (ako ih uopste i ima). Ako hoces da zaradjujes opet manje, ali da radis za neku poznatu firmu sa jakim referencama za kasnije....opet je takvih poslova manje u nedodjiji. Ja namerno kazem nedodjija ili vukojebina, jer to nisu obicna sela koja su pri gradu (predgradje), nego sela koja imaju par hiljada stanovnika i nalaze se 100 milja od drugog mesta (a cesto jos i vise).
Tako da, ovde covek zivi tamo gde je vezan poslom. Sigurno neces raditi u centru grada i ziveti 200 milja odatle, kako bi nasao jeftiniji stan. Niti ces ziveti u centru grada i ici 200 milja u vukojebinu na posao. Oni koji imaju srecu da nadju posao u vukojebini, oni vise ustede, vise sebi priuste i ranije mogu kupiti sebi kucu i sve ostalo. Oni koji nadju posao u gradu, imaju drugaciji stil zivota, vise uzivaju u svakodnevnici i imaju kulturna desavanja u blizini, koncerte, zurke, restorane......i ljude na ulici koji setaju. Stvar srece i izbora. Isto je tako i u Srbiji (bar po mom iskustvu). Ja znam ljude koji rade u Senti u duvanskoj na pokretnoj traci i zarade 800 eura. Znam programere u Novom Sadu koji zarade 400 eura. To sto neko zivi u manjem mestu ne znaci da mu je manja plata. Ako prodavacica zaradi 200e u Zrenjaninu ili Krusevcu, ne znaci da ona u BG-u zaradi 400e. Moze da zaradi isto 200e.....i vise verujem da im je razlika u plati manja od 10%...makar po mom iskustvu.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote