Citat:
Prvobitno poslao korisnik bora
pozdrav svima na forumu .. da odmah pojasnim ja nisam dobio GC niti sam nesto planirao da se iseljavam za USA ali sam vise iz radoznalosti pogledao teme i procitao par komentara o zivotu tamo
mogu samo ovde da dodam nekoliko informacija u vezi zivota u Francuskoj gde sam proveo skoro 10 godina
prosecna plata u Francuskoj nije 1000 evra nego je 1200 EVRA ZAGARANTOVAN MINIMALAC ili takozvani SMIC -to je minimum koji se odredjuje kao plata po zakonu ....ISPOD TOGA NEMA NISTA ..znaci bilo koji posao u FR da dobijete to vam je garantovana pocetna plata od strane drzave i ako to nedobijete mozete da tuzite poslodavca
takodje drzava garantuje radnu nedelju od 38 SATI minimum
ispod toga isto tesko da moze da se nadje nesto kao recimo PART TIME u Americi ....FRANCUSKA DRZAVA TO AKTIVNO OBESHRABRUJE NA TAJ NACIN STO SU POREZI ZA PART TIME RADNIKE VISI NEGO ZA REDOVNE RADNIKE I DO 30%
vredi pomenuti da porodice koje imaju mala pirmanja dobijaju od drzave stanove na koriscenje pod jako povoljnim uslovima (kirije su simbolicne )
takodje svako dete iz takvih porodica dobija do punoletstva novac (do 350 evra )a cim postane punoletan moze da trazi socijalnu pomoc kao nezaposleni (oko 400 -450 evra) BEZ ISPUNJAVANJA NEKIH POSEBNIH USLOVA
u slucaju gubitka posla u Francuskoj radnik dobija 75 % OD PLATE SVAKOG MESECA SVE DO nalazenja novog posla (to vremenski nije ograniceno niti se uslovljava da se nadje BILO KOJI POSAO NEGO SAMO ISTO PLACENI ILI VISE PLACENI POSAO ILI POSAO U STRUCI )
Nasi ljudi dosta zloupotrebljavaju bas taj takozvani "somaz" i recimo plate da nadju neki posao od recimo 1500-2000 evra mesecno i onda "izmajstorisu" otpustnje posle 6-8 meseci i onda primaju svakog meseca 75% od plate I TAKO GODINAMA
|
Za moje dosadašnje životno i radno iskustvo, ovo mi zvuči kao "san" i "neverovatno". Živim ceo život u Srbiji i ceo život radim, ceo život obaveze, ako ostanem bez posla "na ulici sam". Možda zato što su mi roditelji od šeste godine "usadili" u podsvest: obaveze, rad, itd., a dobrim delom zato što nikada nisam radila u javnom ili društvenom sektoru(samo u privatnom) i znam samo iz priča drugih kako to izgleda.