View Single Post
Staro 14.07.2010, 17:34
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Sto se tice zivota ovde, da dam i ja svojih 5 cents.
Tek sam 2 godine ovde i mozda mi je malo teze suditi. Za sada, meni je bolje ovde. Nemam jos decu i ne znam koliko ce mi zivot biti tezi kada budem imao, ali za sada mi je ovde ok.
Meni je nekako sloboda kretanja uvek bila vazna. U srbiji je nisam imao. Prvo su mi mazge uveli da moram da platim ako hocu da izadjem iz drzave, onda je u jednom momentu moglo se izaci makar u madjarsku (ali ja za to nisam imao para), da bi posle toga dosla "demokratija" sa kojom vise ni u sugavu rumuniju i bugarsku nisam mogao bez vize. Sada moze, slazem se....ali u momentu kada sam ja dosao ovde, nije to jos bilo na vidiku (a da sam ostao u srbiji, verovatno ni sada ne bi moglo). Ovde imam ono sto je Magelan opisao. Mogu da zivim gde hocu i da se krecem kuda god hocu....jedno ogromno prostranstvo koje treba istraziti...od aljaske do floride. Svaki veliki grad u USA je svet u malom. Toliko emigranata iz celog sveta i svi oni sa sobom donose parce svoje kulture, hrane, pica, obicaja. Mesavina svega toga je ono sto cini ameriku. E sada, ja sam programer. U mom poslu, ovo je centar sveta. Ovde imam razne mogucnosti, kakve nisam imao u Srbiji. Pitanje je koliko cu to sve moci da iskoristim, ali bar postoji neka sansa. Ako ne daj boze izgubim ovaj posao, naci ce se drugi....mozda i za vece pare, mozda i interesantniji. U Srbiji sam znao da ako izgubim posao koji sam imao, tesko da cu naci takav i da je toliko placen. Jednostavno, nema toliko izbora. Nazalost, moja zena je ovde dosta losije prosla po tom pitanju i tu se jesam (moram priznati) malo razocarao u ovu drzavu.....jer ovde ti niko nece dati nikakvu sansu, ako ne poznajes nekog licno da garantuje za tebe. Mozes biti kakav god hoces, ako ne znas nekog da te preporuci, dzabe ti sta ti znas i sta si ti zavrsio. Dzabe cak i ako si radio za Americku kompaniju. Sve je stvar debele srece.
Ne znam....ja sam jednostavno ovde daleko vise rasterecen nekih briga koje su me pritiskale u srbiji. Ne mogu o tome ni na 100 strana, a kamoli u jedan post. Ovde gledam vie svoj posao i pravim planove za buducnost, kao i one za godisnji i slobodno vreme kako ga provesti. Imam sve sto mi treba. Sto se nostalgije tice, dovoljno je otvoriti novine tipa Kurir i Blic i odmah ti se ubije ideja da se vratis nazad. Naravno, voleo bih da mogu da odem cesce u Srbiju na odmor. Da vidim svoj grad, svoje prijatelje. Ipak sam tamo proveo 30 godina svog zivota.....i naravno da to nedostaje. Ali ne vraca mi se nazad da zivim.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote