View Single Post
Staro 19.07.2010, 16:29
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

U medicinskoj struci bez nostrifikacije mozda nadjes posao kao medical assistant ako imas srece.

Diploma je priznata ali treba odraditi drzavni. Nostrifikacija u USA = polaganje drzavnog ispita (USMLE Test) koji ima 3 dela - 3 steps.

RESIDENCY - u isto vreme i staz i specijalizacija.

USMLE treba poloziti kako bi krenuo na residency koji ti bude placen (nije ispod 2.000 mesecno mada ne racunaj ni vise od 5k). Residency traje 3 god osim za family medicine i u tom slucaju traje 2. U zavisnosti od state do state da bi se krenulo na residency treba imati polozeno ili 2 ili sva tri stepa USMLE ispita.

Ono sto je jako dobro jeste da se prva dva mogu poloziti i u Zagrebu tako da mozes odmah po dolasku da krenes na residency u nekoj od drzava koje zahtevaju dva koraka za pocetak residency-ja (izgugluj samo koje drzave traze 2 dela za pocetak, Illinois npr. trazi 2 stepa a New York State sva 3 da bi se pocelo sa residecy-jem).

U Zagrebu te ta polaganja nece izaci vise od $1.000 po step-u (u USA je $800 svaki step).

Najbolje knjige za pripremu ima Kaplan (vidi na amazon.com cene, ja sam preko njih narucivao te knjige za nostrifikaciju).

P.S. Imaj u vidu da je dermatologija medju top 5 specijalnostima i jako se tesko dobija (potreban je jako visok skor na USMLE i dosta srece).
Reply With Quote