[QUOTE]Pre neki mesec me je neko isto to pitao, tad sam sacuvala neku statistiku sa Instituta za Internacionalno obrazovanje: oni su ispitivali US univerzitete oko upisa internacionalnih studenata sa Bolonjskog sistema na US Graduate Programs - 53% je odgovorilo da bi prihvatilo diplome, ali pod razlicitim uslovima. Od toga, samo 33% bi priznalo diplome kao ekvivalente US diplomama, a u drugim slucajevima bi trazili dodatne ispite ili imali druge uslove.[/QUOTE]
Prema ovome situacija i nije tako katastrofalna (bar meni, meni je čaša uvijek napola puna :)). Znači bar polovica univerziteta u USA bi priznala naše diplome, a bar trećina čak bez ikakvih dodatnih zahtjeva! Pa ako treba i položiti neke razlike nije to tako strašno i nije nepremostivo. Sve u svemu bojao sam se da je situacija gora. Činjenica je da bi nam bio puno veći kredibilitet da smu u EU, međutim Bolonjski proces je standardiziran i nema nekih razlika s obzirom na državu u kojoj se primjenjuje. Vidim da Stanford uglavnom priznaje tri godine po Bolonji kao bacc., a pet kao master and i'm happy with that :)
|