Batine - daleko bilo, ne verujem u taj sistem "podsticanja" na ucenje, niti na bilo sta drugo.
Medjutim, ocekivati da svi profesori imaju dobru prezentaciju i pristup svakom uceniku koji pali bas kod tog ucenika je utopija. Utopija je ocekivati i da ce svi roditelji poceti da se posvecuju svakom problemu svoje dece. Utopija je i da pojedina deca mogu da se nauce ili sprece da maltretiraju drugu decu.
Kao prvo, nije svako dete na istom nivou - neka deca jednostavno ne mogu da savladaju gradivo dalje od prosecnog (70 - 80%) bez obzira na nacin prezentacije. Svi mi volimo svoju decu, ali neka deca jednostavno ne mogu bolje. U prosveti je oduvek bilo pitno prilagoditi predavanja za "vecinu" - na zalost, tu ako ne postoje dodatna predavanja za decu koja "zaostaju" (u Americi se drugacije testiraju deca koja imaju problema sa ucenjem - disleksija, ADD i tako dalje) kao i za "naprednu" decu (advanced classes), onda ta deca "trpe". Cilj je dakle da vecina nauci. Situacija - 30 studenata, cas fizike. 10 studenata je zavolelo fiziku i dobro uci jer vole profesora. 10 studenata je vec uveliko odusevljeno fizikom i pre ovog casa, ali je raspon ocena sarolik. 6 studenata voli istoriju i nema tog pristupa kojim profesor moze da ih zainteresuje. 4 studenta nije intelektulno sposobno da savlada gradivo. U grupi nikad nece da se desi da svi budu podjednako zadovoljni. Uvek ce nekom nesto da smeta i nikad nece biti idealno.
Ono dete koje tuce decu u skoli, bice uhvaceno i kaznjeno. Mislim da su problemi kod drugih situacija - ne kad se deca tuku, vec kad trpe konstantno psihicko maltretiranje i ponizavanje. Sto se tice medicine (@dreamerns), naravno da postoje situacije kad bi trebalo i kad mora. Na zalost, pola dece je izdrogirano bez potrebe...kao uostalom i pola stanovnistva Srbije - samo pogledati koliko bensendina se prodaje. Da li se to radi jer se nema vremena za terapije, ili roditelji tako skracuju citav postupak - zaista ne znam. Razgovor sa pedagogom i/ili psihologom daleko vise pomaze, a mislim da su deca spremnija da se potpuno otvore o svojim osecanjima pedagogu/psihologu nego roditeljima (kad su problemi te vrste u pitanju).
Znaci - slazem se potpuno. Situacija je alarmantna, i mora da se pod hitno deluje po tom pitanju. Nadam se da ce strucnjaci imati bar neke predloge prevencije u skorasnje vreme. Inace, ode u djavola ona stara "Od kolevke pa do groba, najlepse je djacko doba"
p.s.
"Uticaj Zapada"? To postoji nesto selektivno

- tj. ono sto ne valja, to se brzo zapati (inace Srbi nisu bili takav narod, daleko bilo) - a ono sto valja se ne prima na nas mentalitet? Ako moze definicija - zahvaljujem

.