Evo me na poslu, prvi dan posle Bozica, jos je mirno, pa ko velim da iskoristim priliku i da nesto napisem.
Nalazenje posla: to je lutrija kakve nema. Ja sam za tri meseca poslao preko 800 prijava na raznorazne oglase sirom Amerike, sve on-line, i uglavnom sam dobijao negativne odgovore. Samo za ovu ustanovu za koju sada radim sam poslao preko 60 aplikacija za razna radna mesta. Krajem novembra su me pozvali na intervju, najpre sa HR cinovnicom, to je bio opsti intervju, tek da vide kakav sam kao licnost, a onda su mi, na moje iznenadjenje, vec sutradan zakazali intervju sa mojom sadasnjom seficom. Lepo smo se ispricali na oba intervjua, ocigledno sam uspeo da ih sarmiram dovoljno da mi ponude posao. U mom slucaju je cela procedura trajala relativno kratko. nekada ume da se razvuce na par meseci, dok obave sve razgovore, svu administraciju i sl. Koliko cela prica ume da kasni najbolje vidim po tome sto mi i dalje stizu odgovori na aplikacije koje sam poslao pre mesec i vise dana, tako da je moguce i da me za par emseci neko pozove na razgovor, a da se ja vise ni ne secam za koji sam se posao prijavio. No, na licnom primeru mogu da potvrdim da nije bas lako naci posao i da za to treba imati i malo srece, barem je moj utisak takav.
Stan smo nasli preko oglasa (craigslist), obisli nekoliko koji nam se nisu svideli, da bismo na kraju pronasli jedan sladak, potpisali ugovor i sada ga punimo stvarima. Jos nismo uveli internet, telefon ni kabl, pa razgledam opcije, sta je najpovoljnije, najverovatnije cu morati da se odlucim za at&t.
Uzeli smo Hondu Civic VP na lizing - tri godine placam Hondi da vozim nova kola, a onda ih lepo vratim. Prednost - vozis kola dok su najbolja, posle tri godine nemas glavobolju da ih prodas, trazis kupca, izvlacis najbolju cenu i sl. Mana - kola nisu tvoja. U ovom trenutku, posto nismo imali para da kupimo nova kola, a sa polovnim je uvek lutrija, odlucio sam se za ovu varijantu kao trenutno najisplatljiviju.
Diplomu sam preveo u Srbiji, kao i uverenja sa fakulteta o polozenim ispitima i ocenama. Nista posebno, par listova papira, a ovde mi je bilo dovoljno da posaljem HR sluzbi skenirana dokumenta i to je bilo sve. Negde traze a negde ne traze da uradis evaluaciju, meni za sada nisu trazili.
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
|