View Single Post
Staro 29.01.2011, 10:22
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno putovanje sa malim psom..

mi smo putavali sa malom civavom po evropi sa Lufthansom,a koliko sam cuo Lufthansa cak ima strozija pravila nego americke kompanije...

prvo je bitno iz koje zemje dolazite. posto pretpostvljamo da je to Srbija, to dosta kompikuje stvari jer smo mi na listi zemalja u kojima jos ima besnila.
pa onda morate ljubimcu da izvadite krv, da se utvrdi nivo nekih supstanci...pa mora biti vakcinisana protiv besnila...pa mora na vet.pregled 48 sati pre puta, pa po neki sertfikat u veterinarski institut...:smrc: i sve to kosta oko 100 eur

pa sad treba videti zakon u zemlji u koju zelite da putujete. negde je dovoljan ovaj sertifikat iz veteriarskog, a negde (Svajcarska) morate poslati sve papire njihovoj nadleznoj instituciji da odobri ulaz...i naravno da platite (pri ulazu u zemlju). takodje obratite paznju na datum putovanja, jer na primer mora min. 30 dana da prodje od vakcinacije....zaista puno propisa koje treba uskladiti sa datumom putovanja

ne znam za macke kakva je gore pomenuta procedura i verujem da je vrlo slicna, dok naredni tekst vazi i za pse i za macke.

kucni ljubimci do 8 kg (zajedno sa kavezom, torbom) idu u kabinu zajedno sa vlasnikom, drzite ih kod nogu. Ne mora plasticni kavez, moze i torba sa slike u postu od spectra. Bitno je da obezbedite vodu, to je vasa zakonska obaveza! zivotinja ne sme da se vadi iz torbe/kaveza, ali je mozete nahraniti ili dati vode. takodje ako mislite da treba ici u wc, lepo torbu u ruke i u wc, ponesite pelenu i....

ostali ljubimci tezi od 8kg, moraju u kargo, o tome nemam iskustava..

i jos dve veoma vazne stvari....
prvo, prevoz zivotinja morate najaviti avio kompaniji, jer u toku jednog leta samo jedan pas i jedna macka smeju biti istovremeno u kabini. pa morate uskladiti slobodan termin za putovanje
drugo, jako su razlicite cene prevoza, tako da morate sagledati sve opcije. neki prevoznici ne naplacuju, neki cak 50% od vrednosti vase karte:inluv: