View Single Post
Staro 09.03.2011, 03:10
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik emilfaltron Prikaz poruke
Hi forumaši,

Imam jedno pitanje.
Supruga i ja vlasnici smo PR u Kanadi i živimo u Kanadi već neko vrijeme. Svake godine igrali smo Green Card Lottery (zelena karta) za USA, i prošle godine smo izvučeni, i prije dva dana došlo je na kućnu adresu zadnja koverta s instrukcijama za intervju u ambasadi, koji je 4.4.2011.
Obziorm da papire i iz jedne i druge spomenute države ne dobije svaka osoba svaki dan, želim prije toga dobro razmisliti šta učiniti.

Problem je u tome da kao vlasnici permenant residenca (PR) u Kanadi, koji nam teče sada godinu dana od tri godine koliko je potrebno, očito se ne smije imati zelena karta za USA. Čitao sam po forumu da ameri i provjeravaju da li netko ima negdje i da provjeravaju tvoj ostanak u USA kada dodješ, tj. ne možeš biti 3 dana u USA i 3 dana u Canadi.
Moje pitanje glasi: da se nalazite u nasoj situcaciji što bi učinili. Da li bi ostali u Kanadi ili pronašli bolji put u USA?

Molim razmišljanja samo onih ljudi koji žive (ili su živjeli) u spomenutim državama.

Hvala!
Tri puta pisem i brisem pokusavajuci da "razmrsim" pitanje, pa se sa uvodima jos vise upetljam, te onda ko velim da udarim direktno u glavu: ne mesati uslove za odrzavanje Zelene Karte i uslove za dobijanje drzavljanstva u obe zemlje.

U US se apsolutno ne zahteva da nosilac Zelene Karte aplicira za drzavljanstvo, vec dobija to pravo ako ispunjava uslove. Trajanje Zelene Karte u USA dobijene preko DV Lottery je 10 godina i nakon toga moze da se obnovi. Moze i da se aplicira i za drzavljanstvo ako postoje uslovi, ali ne mora. Ukoliko se izlazi iz zemlje na duze od godinu dana potrebna je Re-entry Permit i tu traze razloge (sto moze da bude svasta, kao na primer studiranje, posao, itd.) To sve nema veze sa drzavljanstvom, za koje se zahteva odredjeni period boravka u statusu "resident" (ne duze od 6 meseci neprekidnog boravka van zemlje u svrsi odrzavanja statusa, u suprotnom se "brojanje" vraca na nulu).

Tri godine koje pominjes u svom pitanju/problemu se odnose na dobijanje drzavljanstva u CAN a ne na odrzavanje statusa (za drzavljanstvo CAN je potrebno tri godine neprekidnog boravka u poslednje cetiri godine - a moze da se uracuna i vreme pre dobijanja njihove Zelene Karte za zadovoljavanje ovog uslova).

Da ne duzim i ne upetljavam dalje:
  • Scenario odrzavanje Zelene Karte u obe zemlje - izvodljivo ali ne u beskonacnost (u US max 10 godina a onda mogu da odluce da ti ne produze Zelenu Kartu jer si mozda vise u CAN nego u US). CAN trazi dve godine u 5 godina da bi se odrzavao status, US da nisi van duze od dve godine bez Re-entry Permit i moras sve vreme da prijavljujes porez.
  • Scenario drzavljanstvo CAN i odrzavanje Zelene Karte u USA - izvodljivo, min 5 godina uz dve ili tri Re-entry Permits u US
  • Scenario Zelena Karta u CAN i drzavljanstvo u US - izvodljivo, min 7 godina racunajuci od danas, jer moras da racunas da CAN zahteva dve godine boravka tamo za odrzavanje statusa
  • Scenario drzavljanstvo CAN i drzavljanstvo US - izvodljivo, min 13 godina, prvo drzavljanstvo CAN a onda stvaranje uslova u US za drzavljanstvo (jer US ima labavije uslove a u CAN vec imas godinu dana i brze se dobije - naravno sve to uz gomilu Re-entry Permits, mnogo zivaca i mnogo para).
Da ovde sad stanem da se ne bih upetljala opet. Ako postoji pitanje, molim te preciziraj koji scenario je u pitanju, dakle da li je pitanje vezano za Resident Status ili Citizenship Requirements i u kojoj zemlji.

Ne znam da li ces da me ukapiras sad, ali ja za "duple" i "viseskupovne" uslove trazim matematicki "presek" pa vidim koliko je izvodljivo i sta mu je tu vremenski "najmanji zajednicki sadrzilac". Jest' da trazi vremena da se sve to ukalkulise ali jednom kad napravis plan i drzis ga se "k'o pijan plota" nema sanse da ne uspe. Ako resis to da radis i treba ti help - javni, mada sumnjam da Master iskusan u kalkulacijama ne moze da se snadje u svemu ovome
Reply With Quote