View Single Post
Staro 22.04.2011, 04:30
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Posle godinu ipo dana boravka u USA, mesecni troskovi u mom slucaju (dve osobe) izgledaju ovako:

- Stanarina: $890
- Struja: $30 (varira od $17 do $50 - leti vise zbog klima uredjaja)
- Internet: $20
- Mobilni telefoni: $40+$55=$95
- Fiksni telefon: $0 (jer su oba mobilna na unlimited planovima i za fiksnim nema potrebe)
- Auto osiguranje: $71 - za dva automobila sa po dva imena u polisi (za jedan auto je bilo $48)
- Hrana: $500 (ali to moze da se svede na $300 ako se sprema kod kuce)
- I-pass: $30 (putarina) - i to opet zavisi da li uopste koristite auto-put na kome postoji naplata
- Garderoba: do $100 (to nekad ume da bude i nula, a nekad i $300 u mesecu)
- Gorivo: To moze bas da varira - zavisi koliko je daleko posao... (ja pucam za svoj auto skoro $300 mesecno jer trenutno radim 50 km od stana)

Jednokratni izdaci:
- Automobil: dva puta dvokrtano po $2000 (recimo da je to prosecna cena za polovni auto)
- Registracija: Godisnje 2x$91(sticker za tablice) + 2x$75 (Chgo city sticker)
- Zamena ulja jednom u 3 meseca $35

- Kazne i troskovi vezani za auto u poslednjih godinu ipo:
2x$100 (prolaz kroz crveno sa cestitkom)
$30 ticket za istekao parking
$250 zamena kocionog sistema
$150 kupovina novih prednjih guma
2x$90 za dva akumulatora
$250 zamena alternatora
$165 slepanje auta (kvar na autoputu)

Naravno, uvek se tu iskrade jos po nesto, ali je ovo recimo prosek...
Moji troskovi su slicni samo bez automobila. Tako da umesto svih registracija i putarina ja placam $86 za CTA karticu koja ti daje neogranicen broj voznji metro-om i autobusom na teritoriji grada. Predgradja su druga prica, drugi vozovi i druge cene i sa njima ne putujem cesto. Stanarinu ne mogu objektivno da poredim iako smo u istom gradu, jer imam cimere tako da je shodno tome i renta jeftinija iliti $368. U to je ukljucena struja i gas, i dodao bih da po onome sto sam cuo od drugih jako dobro sam prosao pa me mozda po pitanju stanarine ne treba uzimati kao reper. Telefonski i internet racun nam je identican. Po pitanju hrane mislim da ce biti najvise diskusije, jer raspon troskova moze da bude ogroman. Ko kupuje mnogo voca i povrca, a malo brze hrane mislim da nece jeftino proci. Ja sam po dolasku hteo da probam sve novo sto sam video (sve novo od hrane, nemojte svasta da pomislite sram vas bilo))) pa tako nije bilo svrhe praviti bilo kakve preseke, jer sam neke stvari uzeo tada i nikad vise. Sada bih mozda mogao da povucem neku crtu, pa cu onda javiti koliko mesecno potrosim.
A po pitanju garderobe, ja ne znam covece gde si ti i sta kupovao. $300 u mesecu?!?!?!?! Druze pa mi zivimo u Chicago-u, kosulja, bermude i japanke cele godine Pozzz