Mi smo odlučili da započnemo proceduru oko dobijanja iseljeničke vize za Kanadu, a istovremeno učestvujemo i u GC. Pa da vidimo, valjda će upaliti jedna od ove dve opcije.
Što se tiče aplikacije za iseljeničku za Kanadu, odlučili smo se za opciju Skilled worker. Da bismo dobili vizu potrebno je da skupimo 67 bodova. Bodovi se sabiraju na osnovu različitih kriterijuma i sve je detaljno opisano na
http://www.cic.gc.ca/english/immigra...lled/index.asp.
Mi smo trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije i prevođenja. Ja sam prošle nedelje izašla na IELTS i test je bio vrlo ozbiljan. Inače radim u stranoj kompaniji i skoro čitava komunikacija (pisana i verbalna) mi je na engleskom i mislila sam da mi za sam test i ne treba puno pripreme. Sad vidim da sam se malo prevarila, pogotovo što se tiče Listening dela, koji je meni bio najteži...
Moj savet svima koji kreću ovim putem je da se dobro pripreme, da isključe titl na TV-u, da prebace na BBC i da se trude da što više slušaju. Za Reading deo, da krenu da rade otpozadi pošto poslednje vežbanje iz ko zna kog razloga nosi najviše poena. Za Writing deo, da prvo pišu duži tekst - esej a onda kraći - pismo, pošto esej nosi više poena. Da dobro izvežbaju način pisanja eseja tj, esej mora biti u formatu: uvod, postavljanje teze, za ili protiv i zaključak. Pismo mora biti u formatu: razlog obraćanja, razrada i molba.
Za speaking deo obavezno pripremiti: nešto o sebi, čime se bavite, šta radite, šta volite da radite, u kom gradu živite, nešto o gradu, nešto o zaštiti okoline i obavezno probajte da pripremite kraći tekst o jednoj osobi, pošto sam ja imal da opišem jednog komšiju, devojka do mene kolegu sa posla, jedan dečko člana svoje rodbine...
Dalje, čekamo 28. 06. i izlazak nove liste zanimanja, pa ukoliko mog zanimanja bude bilo, odmah apliciramo.
E da, bili smo i na konsultacijama u jednoj agenciji u Zemunu i dobili smo dosta zanimljivih saveta, ali smo za sada mišljenja da apliciramo sami, bez njih. Oni inače traže 2500 evra, ali stvarno nisam sigurna da će mi tih 2500 evra doneti nešto što ne možemo sami da završimo.
Eto, ako neko ima neko pitanje, ili je neko takođe u procesu bilo bi fino da razmenimo iskustva.