[QUOTE=bora;26916]a zasto treba da se plati da bi se radilo ?-haha ti to mene malo zekis jel?
pa ajd ako si bas tako naivana ..zamisli ovakvu situaciju:
ti si recimo menadzer negde (restoran/radnja nebitno )i dnevno ti udje recimo 4-5 ljudi i pita te za posao i konacno udje tip i kaze :evo tebi lafe 2000 da me zaposlis odmah -sad-juce -kakav mislis da karakter treba da bude taj covek/menazder pa da kaze: iju sta vam pada napamet -mito za posao -sram te bilo
koliko sam ja video od amerike karakter i postenje im nisu jaca strana -uostalom to oni vide kao sastavni deo sistema( kod njih je kapitalizam ako nisi primetila +preduzetnistvo na ceni )
[B]ja nemam green card [/B]i bio sam predprosle godine u majamiju a prosle u la-ju i ove godine dolazim u LA ali sam spremio lovu za posao -i ne nisam platio zato sto nemam green card nego sto su KONKRETNO svi koji su radili u istom hotelu gde i ja PLATILI istoj dvojici ljudi da bi radili bilo sa green kartom bilo sto su ilegalci
sta sam time dobio?
bolje smene recimo,vise baksisa,vise sati+prekovremeno itd
isplatilo se jer nisam obijao noge i besciljno gurao svoj cv nezainteresovanim ljudima i trosio snagu na neke bez veze price nego sam poceo da radim isto vece .
[/QUOTE]
Sorry, bora, ništa lično, ali moram se osvrnuti na tvoj post.
Kao prvo, sam kažeš da nemaš Green card, što znači da si ilegalac i nemaš nikakva prava, a kad se radi "ispod tezge" svašta prolazi. I onome koje mito primio i tebi je šutnja u interesu. Dakle, tvoja iskustva se ne mogu u potpunosti primjeniti na imaoce zelene karte, a većina nas ovdje teži legalnom useljenju, boravku i radu. Ne kažem da legalac ne može raditi ilegalne radnje, ali početne pregovaračke pozicije sa poslodavcem nisu iste.
Druga stvar, kapitalizam u Americi nije isti kao kapitalizam u ex-Yu, oni su prerasli početnu akumulaciju kapitala i imaju uređenu državu i pravni sistem; ako ništa drugo - ne karakter, ni poštenje, ni moral, nego zakon ih prisiljava na poštivanje istog. Svako ko radi drugačije riskira neku vrstu sankcija.
Vuxanne, kazes da postoje "recruiters" kojima platiš da ti nađu posao i da postoje legitimne agencije. Meni je to ok, ako plaćaju porez, za slučaj da te prevare sigurno ih možeš tužiti i sl. tako da ja takvu vrstu usluge ne bih nazvala "preko veze". Na kraju krajeva, i u ex-Yu ti Biro za zapošljavanje traži posao, a i oni su za to plaćeni (iz budžeta), a postoje privatne i agencije za posredovanje u zapošljavanju. Potpuno je drugačija situacija kada ti neko, ko ti uzme novac za nešto uz pisani trag, legitimno garantira da ćeš dobiti uslugu koju si platio, a drugo je kad daš novac nekom iz ruke u ruku i ako te prevari nemaš se kome žaliti.
Last edited by NightSky; 25.01.2012 at 10:19.
|