[QUOTE=nemili;26945]Da to bi znacilo na crno (tacnije to je siva zona). Studentima na SSN pise rad dozvoljen samo uz autorizaciju. Oni autorizuju za skolu, a za ostalo ne. E sad to veliki broj studenata zaobilazi. Kako? Pa kada se aplicira za posao uglavnom vas pitaju za SSN i vi upisete broj ili kazete gazdi. Na osnovu njega poslodavac izdaje formular na pocetku godine o tome koliko ste zaradili u prethodnoj. Znaci placate porez kao svaki drzavljanin ili GC holder. Takav rad krsi uslove vize, ali ne krsi federalne poreske i finansijke doprinose jer prema drzavi ispunjavate poresku obavezu (koja se kasnije racuna za penziju). Zato kazem da je siva zona. Dok god vam se to dozvoljava, a dozvoljava se stotinama hiljada ljudi, svi imaju interesa od toga. I strani studenti i drzava i crnci na South :grin:.[/QUOTE]
Na isti taj nacin svi koji su usli u zemlju na J1 vizi i dobili SSN mogu da ostanu. Znam ja za to naravno, svi "nasi" ljudi su mi savetovali od ulaska u Ameriku taj rad na crno (ili sivo kako god). Ali jednostavno nije rad na crno za svakoga. Za mene ne.
Moj faks je to lepo regulisao, vezani smo da koristimo njihov softver za poreze i moramo da poreske obrasce saljemo HR-u na uvid kad ih posaljemo. Ako ne posaljemo, zivkaju nas i mogu da blokiraju nam registraciju za semestar. Valjda tako cuvaju sve te low wage pozicije za lokalno stanovnistvo jer je na mom starom faksu svaki deseti student stranac.
|